ŠTÍTEK: Kolumbijská univerzita

Infekční onemocnění nepřenášejí pouze klíšťata. Co vás kouslo odhalíte podle tvaru i barvy štípance.
Komáři, klíšťata, mravenci, ale i štěnice, muchničky či vosy. Hmyz nám způsobuje svými sosáky a žihadly nepříjemné svědění od pradávna. V některých případech je štípnutí neškodné a samo odezní. Jindy je potřeba zjistit, co jej způsobilo. Po přečtení článku budete neomylně vědět, jak kousance od různých druhů hmyzu rozpoznat i jaké nemoci který hmyz přenáší.
7 fotografií

Štípnutí komára nebo kousnutí nakaženého klíště? Jak poznat, co může za pupínek

Zdraví
Policejní zásah na Kolumbijské univerzitě, 1. května 2024
Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím zabarikádovaly desítky propalestinských demonstrantů. A zřejmě také nedaleký protestní tábor. Informovala o tom agentura AP, stanice CNN a BBC. Policisté jednali na žádost školy. CNN informovala o desítkách zadržených. Univerzita v úterý oznámila omezení přístupu do kampusu poté, co tam eskalovaly studentské protesty proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy. Desítky lidí předešlou noc obsadily budovu Hamilton Hall ve snaze vynutit si přerušení veškerých finančních vazeb na Izrael.

Newyorská policie vyvedla demonstranty z budovy Kolumbijské univerzity

Svět
Demonstrace na podporu Palestiny na Harvardově univerzitě
Americké univerzity se potýkají se stále častějšími propalestinskými a protiizraelskými demonstracemi studentů, které mají trvat až do konce školního roku. Na několika z nich už musely zasahovat i policisté. Výuka na pár univerzitách se také kvůli protestům přesunula do online prostředí. Při demonstracích se stále častěji objevují antisemitská hesla.

Antisemitská hesla na univerzitách: Demonstrace se v USA vymykají kontrole

Svět
Prachová peříčka jsou velmi jemná a neuvěřitelně lehounká, ale zároveň pořád si drží tu výhřevnost. Člověk je tak ve spánku jako na obláčku.
To, jak se vyspíme, má vliv na celý náš den, vztahy, byznys, zdraví i výkon. „Když mi umírala 96letá babička, ležela v povlečení, které dostala jako svatební dar od své maminky. Spávala v něm celý život. Tak kvalitní tenkrát bylo! A přesně takovou kvalitu jsem se rozhodla vrátit do dnešních ložnic,“ říká v rozhovoru Terezie Täubelová, zakladatelka ložního prádla MARIELI.

Vztahy, byznys, zdraví i výkon začínají v posteli, říká Terezie Täubelová

Česko
Jan Švejnar
Profesor Jan Švejnar má svoji základnu na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, kde řídí Centrum pro globální hospodářskou politiku. Z českého veřejného prostoru však nezmizel. Působí na vědeckém pracovišti CERGE -EI, které založil, vystupuje v médiích a veřejně komentuje ekonomické dění. Tentokrát s ním Deník mluvil především o vládním úsporném balíku.
12 fotografií

Jan Švejnar o kritizovaném vládním balíčku: Klíčové je zvyšovat životní standard

Česko
Jan Švejnar
Vládní úsporný balík vnímá ekonom Jan Švejnar jako výsledek politického rozhodnutí a nesnadné dohody pěti koaličních stran. V rozhovoru pro Deník k tomu dodává: „Jestliže však vláda má reformy v programu již přes rok, očekával bych, že přijde s dobře propracovanou koncepcí, která bude mířit právě na podstatu hospodářské politiky, na zvyšování hrubého domácího produktu (HDP), tudíž životní úrovně. Místo toho se celá současná diskuse zaměřuje pouze na nástroje hospodářské politiky, na deficit rozpočtu a na snížení dluhu. Avšak tyto nástroje by stát měl umět šikovně používat, aby docílil zvýšení životní úrovně obyvatel.“
12 fotografií

Jan Švejnar: Místo vyšších odvodů se měly přestat proplácet první tři dny nemoci

Ekonomika
Ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě Jan Švejnar.
Vláda minulý týden oznámila, že u tištěných novin zdvojnásobí daň z přidané hodnoty. Česká republika tak bude mít zdaleka nejvyšší DPH na tištěná média v celé EU. Podle ekonoma Jana Švejnara není vyloučené, že podobný krok vyústí v ekonomickou likvidaci některých novin v Česku. „Vláda by to ještě měla zvážit a přesunout noviny do nižší sazby,“ uvedl Švejnar v rozhovoru pro Deník. 
12 fotografií

Vyšší daň na noviny sníží standard celé společnosti, říká ekonom Jan Švejnar

Ekonomika
Astronomové věří, že našli druhý exoměsíc. Ilustrační foto.
Astronomové věří, že objevili měsíc, který je zcela jiný než cokoliv, co doposud viděli. Je to už druhé vesmírné těleso, kterého si všimli a které by podle nich mohlo být měsícem mimo sluneční soustavu. Tedy exoměsícem. Tento obr je více než dvakrát větší než Země a obíhá kolem planety Kepler 1708b. Ta se velikostí rovná Jupiteru a je od nás daleko 5 500 světelných let.

Hon za obry: Vědci našli druhý měsíc, který obíhá planetu mimo sluneční soustavu

Věda a technika
Tisková konference města Ostravy k projektu koncertního sálu, 14. října 2021 v Ostravě. Architekt Steven Holl.
/FOTOGALERIE/ Výstavba koncertní haly v podobě pouzdra na hudební nástroj a související rekonstrukce Domu kultury města Ostravy by měla začít v příštím roce. Náklady na samotnou stavbu vzrostly na 2,6 miliardy korun, původně se počítalo zhruba s dvěma miliardami. Celkově by projekt například i s náklady za dokumentaci měl vyjít na 2,9 miliardy korun. Aktuálně na projektu pracuje kolem 70 odborníků, kteří architektonický návrh Stevena Holla rozpracovávají. Americký architekt ve čtvrtek 14. října poprvé přiletěl do Ostravy, aby se účastnil schůzky pracovního týmu, ale i debaty s odbornou a laickou veřejností.
16 fotografií

Koncertní hala v Ostravě má stát 2,6 miliardy, město navštívil architekt Holl

Ostravsko
Ledovec. Ilustrační snímek
V Grónsku tento týden padl teplotní rekord, když teploměry ve středu naměřily 19,8 stupně Celsia, a tamní ledovce nyní odtávají obrovskou rychlostí. V úterý roztálo 8,5 miliardy tun ledu, což je množství, které by podle vědců stačilo na to, aby celý americký stát Florida pokrylo pět centimetrů vysokou vrstvou vody. Na twitteru to oznámila Světová meteorologická organizace (WMO).
5 fotografií

Grónsko zaznamenalo teplotní rekord. Za den roztálo 8,5 miliardy tun ledu

Svět
Jan Švejnar
Epidemii koronaviru se snaží zkrotit nejlepší lékařské mozky. Souběžně s nimi ale svůj díl záchranářské práce odvádějí i odborníci z oboru ekonomie. Nikdo totiž nepochybuje o tom, že ekonomické dopady krize budou drtivé. Jan Švejnar stojí v čele expertní skupiny při Ústředním krizovém štábu a zároveň je členem obnovené Národní ekonomické rady vlády. V exkluzivním rozhovoru pro Deník profesor Kolumbijské univerzity v New Yorku a zakladatel think-tanku IDEA při Národohospodářském ústavu AV ČR vysvětluje, jakými nástroji lze virus přemoci.
11 fotografií

Jan Švejnar: Restart ekonomiky může být poměrně rychlý

Ekonomika
Hlavní českokrumlovská pošta na Latránu.
Nedobré zprávy přineslo testování pracovnic českokrumlovské hlavní pošty na Latránu. Podle informací Deníku vyšly testy pozitivně u dvou pracovnic na přepážkách, i když žádné symptomy nemoci nemají. Pošta bude dál otevřená v omezeném režimu, do karantény totiž nejdou všichni, kteří na hlavní poště pracují nebo tam ráno přebírají zásilky k roznosu.
10 fotografií

Další dvě přepážkové pracovnice krumlovské pošty mají koronavirus

Českokrumlovsko
V Horní Kalné na Trutnovsku dokončila umělecká slévárna HVH bronzovou sochu Václava Havla pro soukromého podnikatele.
Na univerzitu v Mexico City nebo do irského parlamentu v Dublinu. Na taková místa letos vyráběla umělecká slévárna HVH v Horní Kalné na Trutnovsku busty Václava Havla. Dříve to bylo například do amerického Kongresu ve Washingtonu, na Kolumbijskou univerzitu v New Yorku nebo do Rady Evropy ve Štrasburku. Teď dokončila první Havlovu sochu v životní velikosti.
15 fotografií

FOTO: Bronzová socha Václava Havla v životní velikosti má krátké kalhoty a véčko

Krkonoše
Internet v mobilu (ilustrační snímek)
/ROZHOVOR/ Přibývá lidí, kteří poukazují na neblahý vliv mobilních sítí na naše zdraví. Nizozemská filmařka Bregtje van der Haak v dokumentu Všude kolem nás zachytila osudy lidí, které účinky elektromagnetického záření zahnaly na okraj společnosti. „Pravda bývá nepohodlná, je jednodušší si pochybnosti nepřipouštět,“ upozorňuje v rozhovoru pro měsíčník Kondice.
6 fotografií

Jsme otroky mobilních sítí? Lidé začali objevovat digitální detox

Zdraví
Elon Musk na slavnostním představení nového modelu Tesly
Zemětřesení na burze způsobené zakladatelem a generálním ředitelem automobilky Tesla Elonem Muskem může mít soudní dohru. Od Muskova strohého oznámení o možném stažení Tesly z burzy již uplynuly tři dny, americký miliardář ale dosud nezveřejnil žádné další podrobnosti svého plánu. Komise pro cenné papíry ho proto podezírá z úmyslné manipulace s cenou akcií.
11 fotografií

Kde jsou slíbené peníze? Muskovi hrozí kvůli manipulaci s kurzem akcií soud

Ekonomika
Ilustrační foto.
Břicho nikdy v minulosti nevyvolávalo takový zájem veřejnosti a vědců, jako právě teď. Fascinuje psychology i vědecké kruhy. Jaký vztah máme ke svému břichu ve společnosti, kde vládne nadměrná spotřeba a následná detoxikace?

Břicho je epicentrem našich emocí

Zdraví
Ilustrační foto.
Praha - V pražském kině Světozor má dnes večer premiéru dokumentární film o židovských dětech, které odjely koncem roku 1939 z Prahy do Dánska. Jen díky tomu, že opustily své rodiny, se jim podařilo přežít holokaust a začít nový život. Film nazvaný Na Sever natočila režisérka Nataša Dudinská podle námětu novinářky Judity Matyášové, která objevila tuto málo známou záchrannou akci v roce 2010.

Film Na Sever vypráví o málo známé záchraně 80 židovských dětí

Film a televize
Donald Trump
Washington - Třetina republikánských voličů, kteří podporují nominaci Donalda Trumpa, by v nadcházejících prezidentských volbách nedala hlas žádnému jinému republikánskému kandidátovi, pokud by stranický konvent kontroverznímu miliardáři nominaci nepřiznal. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu agentury Ipsos.

Třetina Trumpových příznivců nechce dát hlas jinému republikánovi

Svět
Bohuslav Sobotka.
New York - Český premiér Bohuslav Sobotka v pondělí v New Yorku převzal 260 knih o architektuře ze soukromé knihovny Adolfa Kurta Placzeka. Tento vídeňský rodák, který zemřel před 15 lety, byl členem významné rodiny spjaté s Brnem, kde až do své smrti v roce 1922 působil jako městský a později moravský zemský rabín jeho dědeček Baruch Placzek. 

Sobotka v New Yorku převzal 260 knih z pozůstalosti Placzeka

Svět
Rýmařov. Ilustrační foto.
Hold významnému rodáku vzdají v Rýmařově. Otto Marburga, významného neurologa a objevitele akutní formy roztroušené sklerózy, bude připomínat pamětní deska na jeho rodném domě na náměstí Míru.

Pocta rodáku z Rýmařova

Volný čas
Řecký ministr financí Janis Varufakis.
Atény – Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis podle řeckých médií uvažoval během svého mandátu o vytvoření souběžného platebního systému v Řecku. Pokyn k tomu prý dostal od nynějšího řeckého premiéra Alexise Tsiprase již loni v prosinci, tedy měsíc před parlamentními volbami v Řecku, které Tsiprase vynesly k moci, napsal konzervativní řecký list Kathimerini. Varufakis, který Tsiprasovu vládu tento měsíc opustil, tyto zprávy nepopřel. Tvrdí ale, že Řecko z eurozóny dostat pryč nechtěl a že některá média věc překroutila.

Řecký exministr Varufakis chystal návrat k drachmě

Svět
Pořádající Janáčkovu akademii múzických umění na festivalu zastoupí představení Absolutní štěstí mouchy aneb Poslední mystifikace Salvadora Dalí. V režii Oxany Smilkové se v něm představí studenti čtvrtého ročníku činoherního herectví.
Brno – Vzájemně se semknout jako kdysi před mnoha tisíci lety v antickém Řecku a a společně se vypravit do divadla. Pod tímto heslem letos připravili studenti brněnské Janáčkovy akademie múzických umění už pětadvacátý ročník Mezinárodního festivalu divadelních škol Setkání/Encounter 2015. Přehlídka studentských inscenací uvítá od 14. do 18. dubna celkem třináct divadelních škol z jedenácti zemí světa.

Studenti divadelních škol zažijí na brněnském festivalu Nové Dionýsie

Divadlo
Pořádající Janáčkovu akademii múzických umění na festivalu zastoupí představení Absolutní štěstí mouchy aneb Poslední mystifikace Salvadora Dalí. V režii Oxany Smilkové se v něm představí studenti čtvrtého ročníku činoherního herectví.
Brno – Vzájemně se semknout jako kdysi před mnoha tisíci lety v antickém Řecku a a společně se vypravit do divadla. Pod tímto heslem letos připravili studenti brněnské Janáčkovy akademie múzických umění už pětadvacátý ročník Mezinárodního festivalu divadelních škol Setkání/Encounter 2015. Přehlídka studentských inscenací uvítá od 14. do 18. dubna celkem třináct divadelních škol z jedenácti zemí světa.

Studenti divadelních škol zažijí na brněnském festivalu Nové Dionýsie

Volný čas