ŠTÍTEK: komedie

Pierre Richard v komedii Hočřice mi stoupá… Název už musíte doplnit sami v našem kvízu.
Hvězdy bláznivých komedií Louise de Funèse, Jeana-Paula Belmonda a Pierra Richarda spojuje také osoba scenáristy a režiséra Clauda Zidiho, který se zmíněnými herci natočil nejeden úspěšný film, a který 25. července slaví 90. narozeniny. Troufnete si na plný počet bodů v kvízu Deníku, který prověří vaše znalosti o v Česku tak populárních titulech francouzské kinematografie?
3 fotografie

KVÍZ: Funès, Belmondo i Richard. Znáte francouzské komedie Clauda Zidiho?

Film a televize
Zlom v kariéře Andrey Růžičkové přinesl seriál Vyprávěj (2009 - 2013), v němž ztvárnila hlavní ženskou postavu
Slovenské herečky se v českých filmech a seriálech objevují od rozdělení Československa pravidelně. Jejich čeština je téměř dokonalá, jejich krása a talent jsou nepopiratelné. Andreu Růžičkovou ještě jako Kerestešovou sledovaly miliony televizních diváků v seriálu Vyprávěj, Táňa Pauhofová exceluje třeba v Mádlově novince Vlny a Natália Germáni zazářila ve snímku Její tělo. A čím by byly pohádky Anděl páně 2, Čertí brko a Nejlepší přítel bez půvabu Vicy Kerekes, Judit Pecháček či Kristíny Svarinské? První jmenovaná Andrea Růžičková slaví 21. července 40. narozeniny, a proto vám Deník nabízí zajímavosti z jejího života i života jejích neméně úspěšných kolegyň.  
6 fotografií

Slovenské hvězdy českých filmů: Kde se vzaly Kerestešová, Pauhofová či Kerekes

Film a televize
Letní kino Slaný se nachází v lesoparku Háje.
Já, padouch 4, Zápisník alkoholičky, Motorkáři či očekávaný Hrabě Monte Christo. Letní kino Slaný má pestrý program. Promítá se každý den vždy od 22 hodin. Samozřejmě program může ovlivnit počasí. Ovšem do letního kina nemusíme jezdit vždy pouze do Slaného. Promítání pod širým nebem se koná také na řadě jiných míst. Například v Hornickém skanzenu Mayrau, Letním kině Tuchlovice, Pod Třešní či v Lánech.

Kam zajít na film pod širým nebem? Letňáky jsou ve Slaném, Tuchlovicích i Kladně

Volný čas
Ve čtvrtek 24. července se na festivalu Dostavníčko představilo Bílé divadlo Ostrava s inscenací Hráz věčnosti.
Už po jedenácté se v Přerově uskuteční festival amatérského divadla s názvem Dostavníčko s divadlem. Jednotlivá představení budou k vidění na letní divadelní scéně mezi hradbami přerovského zámku (vstup od galerie na Horním náměstí). Hry jsou plánované každý čtvrtek vždy od 19.30. Vstupné lze koupit v Městském informačním centru či na místě. V letošním roce jsou na programu především komedie. Podívejte se na kompletní program.
8 fotografií

Divadlo pod širým nebem i v Přerově. Tyhle hry vás pobaví

Přerovsko
Zdeněk Troška, Jaroslava Kretschmerová, Pavel Kikinčuk a Broněk Černý v rozohvoru pro Deník.
/VIDEO/ Známé scénky z letní komedie Slunce, seno, jahody sehrál v Hošticích Veteran car club Strakonice, návštěvníci se bavili a užívali si na letním rodinném festivalu Slunce, seno 40, na pódiu vystoupili Zdeněk Troška, Pavel Kikinčuk, Karel Vágner, Broněk Černý, Hana Čížková nebo Jaroslava Kretschmerová. Taková byla letní sobota v Hošticích, kde se konal rodinný festival Slunce, seno 40. 
79 fotografií

Jenom takovou atomovku. I takové byly Hoštice, které slavily s letní komedií

Strakonicko
Kinematograf bratří Čadíků. Ilustrační foto.
Čtyři komedie, k tomu pokaždé živá muzika. Zámecká zahrada v Postoloprtech bude v červenci lákat milovníky filmů. Navíc návštěvníky potěší při každém promítání hudba. Sérii Filmové léto s hudbou zakončí snímek Prázdniny s broučkem, kde si zahrála Bára Poláková a Lukáš Příkazký. Předtím na rockovém festivalu v zahradě zahraje legendární Vitacit.

Filmy a hudba. Zámecká zahrada v Postoloprtech ožije, přijede kinematograf

Žatecko a Lounsko
Karel Augusta (vpravo) ve své asi největší roli ve filmu Příště budeme chytřejší, staroušku.
Právě dnes uplynulo 100 let ode dne, kdy se narodil Luděk Kopřiva, geniální herec malých rolí, který ztvárnil například faráře v komedii Slunce, seno, jahody. Nebyl sám, kdo dokázal na malém prostoru vykouzlit nezapomenutelné kreace. Připomeňte si s Deníkem Kopřivovy kolegy, kteří na tom byli podobně. Věděli jste například, že Jiří Lír byl talentovaným malířem, Karel Augusta vystupoval s cirkusem a živil se i jako kuchař nebo že Miloslav Štibich neměl herecké vzdělání?

Panenko Maria Podsrpenská, vidíš to? Velcí herci malých rolí a jejich hlášky

Film a televize
A máte sklep? Víkendová televize nabídne komedii Kulový blesk.
Máte sklep? A mohla bych ho vidět? Nestárnoucí komedie Kulový blesk o jedné pekelné dvanáctisměně je na obrazovce vždycky vítaným evergreenem. Na rozdíl od jiných, tupějších. Kromě ní se tento víkend v televizi dočkáme i dalších podařených stálic: třeba brilantní Wilderovy adaptace novinářského příběhu Na titulní straně nebo nestárnoucí parodie Žhavé výstřely 2. Pro gurmány je tu pak Koření života podle Catherine Zeta-Jonesové. Inspirujte se našimi tipy.
5 fotografií

Co o víkendu nabízí televize: Kulový blesk, Žhavé výstřely a Koření života

Film a televize
Účastníci tradičního setkání veteránů si dali sraz v areálu johanitské komendy i v minulých letech.
Českodubskými slavnostmi ožije město na Liberecku už v pátek a sobotu 14. - 15. června a návštěvníci se můžou těšit na zajímavý program. Začne se už v pátek večer promítáním letního kina, na programu jsou dvě oblíbené české komedie. Sobotu zaplní Český Dub stánkaři s nabídkou regionálních produktů i nejrůznějšího drobného zboží a den zpestří i přehlídka historických vozidel. Program slavností v Českém dobu nabídne i Rodinný den na Šibeničním vrchu, kde děti čeká hra s pětadvaceti stanovišti a následovat bude Burgrfest s koncerty kapel.
43 fotografií

Letní kino, stánkaři i historická auta. Známe program Českodubských slavností

Volný čas
Činoherní studio zakončí sezónu premiérou absurdní komedie Perplex.
Režisér a umělecký šéf Činoherního studia David Šiktanc zvolil jako poslední premiérový titul končící 52. sezóny absurdní komedii Perplex, kterou v roce 2010 napsal jeden z nejvýraznějších současných německých dramatiků Marius von Mayenburg. Premiéry se inscenace dočká v pátek 31. května, reprízy budou 4. a 6. června. Vše ve Velkém sále Činoherního studia.

Divadelní matrix. Činoherák zakončí sezónu premiérou absurdní komedie Perplex

Čtenář reportér
Letní shakespearovské slavnosti proběhnou v Ostravě již posedmnácté.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Největší divadelní festival v historii slavností! I tímto sloganem je uváděn letošní, již 17. ročník divácky velmi populárních Letních shakespearovských slavností, které se jako obvykle uskuteční na Slezskoostravském hradě. Ovšem pozor, letos se divadelní slavnosti konají netradičně dříve – od 8. července do 11. srpna. A nač se tedy můžete těšit?  
10 fotografií

Posedmnácté! Letní shakespearovské slavnosti v Ostravě otevře Večer tříkrálový

Ostravsko
Miroslav Etzler s přítelkyní Helenou Bartalošovou
Nejen expresivní dialogy, ale také herecké výkony Lenky Vlasákové a Miroslava Etzlera bezesporu ocení diváci v nové komedii Divadla Lucie Bílé Co to píšeš, miláčku. To však není jediný projekt, který mají herci letos před sebou. Miroslava Etzlera navíc čekají šedesátiny, o jejichž oslavě už má tak trochu jasno. Mimo jiné prozradil, o čem už delší dobu uvažuje. A fanoušci nebudou nadšení. 

Miroslav Etzler: Oslava šedesátin? V mém věku už musím být opatrný

Společnost
Anna Fialová a Anna Kameníková při čtené zkoušce komedie Marná lásky snaha
Ne příliš tradicionalisticky alžbětinská, zároveň ne křečovitě modernizovaná má být novinka letošních Letních shakespearovských slavností, kterou bude komedie Marná lásky snaha. Hlavní role v ní ztvární Anna Fialová a Filip Březina, kteří na sebe v poslední době upozornili televizními rolemi – ona Ivetou ze stejnojmenné série o zpěvačce Bartošové, on Filipem ze seriálu Smysl pro tumor.

Letní Shakespeare svede dohromady Annu Fialovou a Filipa Březinu

Divadlo
Slunce, seno, jahody. První z trilogie oblíbených komedií režisér Zdeňka Trošky slaví letos 40 let od své premiéry
Oblíbená komedie Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody letos slaví 40 let od své premiéry. Všichni, kteří se účastnili natáčení, tak vzpomínají a na povrch vyplouvají zážitky, o kterých fanoušci filmu mnohdy nemají ani tušení. Věděli jste například, že hercům šlo při natáčení o život? Tedy přesněji při cestě na natáčení. Přinášíme vám několik zajímavostí o snímku, které posbíral spisovatel a novinář Pavel Pechoušek. 
7 fotografií

Drama při natáčení Slunce, seno, jahody. Troška oblíbený film málem nedokončil

Regiony
Legenda Vinnetou ožije na hradě Pecka
Když se slunce skloní k obzoru a hradní zvon odbije devatenáct hodin a dvacet jedna minut, nádvoří hradu Pecka se promění ve scénu plnou smíchu a dobrodružství. Bude to na Den dětí, 1. června 2024, a Divadelní soubor Tyl Slaná si připravil představení bláznivé komedie Vinnetou, které je vhodné pro všechny diváky starší 10 let.

Legenda Vinnetou ožije na hradě Pecka

Čtenář reportér
Divadlo Mír, komedie, Mám na tebe chuť.
/ANKETA S HERCI/ Divadlo Mír, jako první profesionální divadlo v Česku, uvedlo komedii francouzského autora Sebastiéna Castra, která propojuje to nejlepší, co diváci mohli v posledních letech v Míru vidět. Excelují v ní Štěpán Kozub s Robinem Ferrem a další známé tváře z Míru. O čem hra pojednává a co na ni a své role jednotliví herci říkají?
54 fotografií

VIDEO: Divadlo Mír uvádí šílenou komedii Mám na tebe chuť. Září Kozub či Ferro

Volný čas
S tebou mě baví svět
Od úmrtí herce, režiséra a divadelního pedagoga Václava Postráneckého uplynulo 7. května už pět let. Vedle divadla se výrazně uplatnil i ve filmu a v televizi. Patřil k hlavním postavám mnoha úspěšných televizních seriálů, například Byl jednou jeden dům, Cirkus Humberto, Zlá krev, nezapomenutelná je jeho úloha v komedii Marie Poledňákové S tebou mě baví svět. Deník přináší přehled jeho výrazných filmových a seriálových rolí.
5 fotografií

Pět zastavení s Václavem Postráneckým: Od S tebou mě baví svět k seriálům

Film a televize
Spolek divadelních ochotníků Sedlčany uvedl v pondělí 22. dubna v Kulturním domě Josefa Suka premiéru své nové inscenace Bez roucha.
/FOTOGALERIE/ Spolek divadelních ochotníků Sedlčany uvedl v pondělí 22. dubna v Kulturním domě Josefa Suka premiéru své nové inscenace Bez roucha. Známa situační komedie britského dramatika Michaela Frayna se s velkým úspěchem hraje již téměř 50 let na celém světě. Bezesporu patří k jedněm z nejoblíbenějších her a od svého vzniku si získala značnou přízeň diváků profesionálních, ale i amatérských divadel.
29 fotografií

Sedlčanští ochotníci mají za sebou úspěšnou premiéru bláznivé komedie Bez roucha

Čtenář reportér