ŠTÍTEK: Komerční banka

Zrušená spořitelna ve Světlé nad Sázavou.
Je to definitivní. Česká spořitelna ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku od prázdnin skončila. Zákazníkům zbyl jen bankomat. Mnohatisícové město tím přišlo o poslední banku, zůstala jen Poštovní spořitelna. Ve Světlé tím skončily také veškeré další služby, co spořitelna poskytovala, včetně výměny peněz. „Je to nesmysl. Světlá je málem okres ale pro eura na dovolenou jsme už museli do Havlíčkova Brodu,“ řekl Deníku živnostník Zdeněk Dvořák. Jak dodal, internetové bankovnictví používá nerad. „Internetu prostě nevěřím,“ dodal.
6 fotografií

Město bez bank. Spořitelna ve Světlé už skončila, lidem zbyl jen bankomat

Havlíčkobrodsko
Parkoviště na Komenského náměstí v Lounech u ulice Osvoboditelů.
/FOTO/ Na omezení se musí připravit řidiči i chodci v širším centru Loun. Se začátkem prázdnin tam začnou úpravy Komenského náměstí. Promění se velké parkoviště, dojde k mírnému navýšení míst pro auta. Renovovat se má i jeho okolí, nové mají být povrchy, lavičky, odpadkové koše, v lokalitě bude podle plánů také více zeleně. Hotovo má být do listopadu.
3 fotografie

V Lounech odstartují úpravy Komenského náměstí. Promění se také parkoviště

Žatecko a Lounsko
Ilustrační foto
Praha odkoupí od Komerční banky (KB) zhruba za 3,5 miliardy korun společnost VN 42, která vlastní kancelářskou budovu na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice. V noci na dnešek to definitivně schválili městští zastupitelé, smlouvu o prodeji dnes v poledne podepíšou zástupci obou stran. Magistrát plánuje do budovy přestěhovat úředníky ze Škodova paláce v Jungmannově ulici, kde je do konce března 2028 v pronájmu.

Zastupitelé Prahy schválili nákup budovy asi za 3,5 mld. Kč od KB

Praha
Ilustrační foto
Praha koupí zhruba za 3,5 miliardy korun od Komerční banky (KB) společnost VN 42, která vlastní kancelářskou budovu na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice. Schválili to městští radní. Magistrát plánuje do budovy přestěhovat úředníky ze Škodova paláce v Jungmannově ulici, kde je do konce března 2028 v pronájmu.

Praha schválila odkoupení budovy od Komerční banky. Vyjde asi na 3,5 miliardy

Praha
Nezapomeňte si zkontrolovat své bankovky. Některé neplatné totiž lze vyměnit jen do konce června
Už jen do konce měsíce si lidé mohou vyměnit staré vzory bankovek za nové u komerčních bank. Platit přestaly na konci června 2022 a od letošního 1. července budou muset vlastníci těchto starých vzorů vážit cestu do některé z poboček České národní banky. V oběhu se ještě nachází 41 milionů kusů starých bankovek. Jak je lidé poznají a jak jejich výměna probíhá? Deník přináší odpovědi na nejdůležitější otázky.
12 fotografií

Neplatné bankovky lze vyměnit jen do konce června: Které to jsou, co dělat

Ekonomika
Rock for People 2023.
Festival Rock for People startuje už příští středu 12. června. Fanouškům nabídne světové hudební shows The Offspring, Bring Me The Horizon, The Prodigy, Yungbluda, Avril Lavigne nebo Sum 41 a přes 120 dalších hvězd, ale také divadelní představení, filmové projekce, poutavé diskuze, tanec, módní přehlídky či secret shows. Již druhým rokem ve spolupráci s generálním partnerem Komerční bankou festival také představuje unikátní koncept KB Future Fest, který ukazuje, jak by mohly festivaly vypadat za pár let.
6 fotografií

Festival Rock For People odstartuje už za týden - i s unikátní udržitelnou zónou

Hradecko
Městská policie Kraslice při své první službě. Velitel strážníků Miroslav Dörfler je vlevo.
Do kraslických ulic vyrazili poprvé v historii strážníci městské policie. Jsou zde pro větší pocit bezpečí občanů v ulicích, zamezit mají také rušení nočního klidu, řešit budou autovraky či černé skládky a v neposlední řadě nebude chybět prevence na základních či mateřských školách. Do služby vyrazili v úterý první dva z pěti plánovaných strážníků. Upozorňovali řidiče na nesprávné parkování, které blokuje dopravu, a dvojice stihla vyřešit i jednu černou skládku. 
3 fotografie

V Kraslicích mají nové strážníky. Už řešili skládku, pití alkoholu i parkování

Sokolovsko
Jitka Palatová, generální ředitelka společnosti KB SmartPay, byla hostem videopodcastu Byznys kafe.
V obchodech či restauracích lidé čím dál více platí mobilními telefony, hodinkami, případně tradičními platebními kartami. Hotovost z peněženek už pravidelně vytahuje jen málokdo a jen zřídka kdy. Jak je to ale s často diskutovanými poplatky za platební terminály? Jak možnost bezhotovostní platby ovlivňuje tržby prodejců? A co nás v této oblasti čeká za novinky? To prozradila v dalším díle pořadu Byznys kafe Jitka Palatová, generální ředitelka společnosti KB SmartPay.

Budoucnost bezhotovostního placení je v přesunu terminálů přímo na stoly

Byznys kafe
Renáta Kadlecová
Vklady v bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách jsou ze zákona pojištěny až do výše ekvivalentu 100 000 eur na klienta v jedné finanční instituci, což je nyní v přepočtu asi 2,5 milionu korun. Platilo to i v případě Sberbank CZ, která se v platební neschopnosti ocitla 28. února 2022.

Případ Sberbank CZ se chýlí ke konci

Moje peníze
Autorem díla inspirovaného mýtickým příběhem je malíř Jan Kokeš.
Sobotní Brány památek dokořán připomněly návštěvníkům chrudimského divadla osobnost Karla Pippicha, výrazné osobnosti města, po kterém je kulturní stánek pojmenován. Jedním z lákadel bylo rozjímání u staré divadelní opony, která byla k vidění na hlavní scéně divadla. Krásné umělecké dílo bývá vystaveno jen při výjimečných příležitostech.

Návštěvníci divadla v Chrudimi obdivovali starou oponu. Je starší, než Hynaisova

Chrudimsko
Ilustrační foto
Pražský magistrát nabídne Komerční bance (KB) 3,65 miliardy korun za budovu na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice. Mohli by se tam v budoucnu nastěhovat úředníci z pronajatého Škodova paláce v Jungmannově ulici. Schválili to městští zastupitelé. O nákup budovy se mohli ucházet i další zájemci. Výsledek soutěže by podle radního města pro finance Zdeňka Kováříka (ODS) měl být znám začátkem příštího týdne.

Praha nabídne Komerční bance 3,65 miliard za budovu na Václavském náměstí

Praha
I vegetariánskou či veganskou stravou lze zajistit tělu přísun kvalitních bílkovin, ilustrační foto.
Nízké platy, krátká dovolená nebo toxické vedení? Zaměstnaneckou bouři vyvolalo v německé centrále koncernu Volkswagen před třemi lety až stáhnutí currywurstu, oblíbené uzeniny, z nabídky podnikové jídelny. Letos se kvůli přetrvávající kritice na jídelníčky vrátil. Nahrazování masných jídel vegetariánskou nabídkou je ale trend, který nastupuje v zemích západní Evropy velmi rychle. Lehce navíc proniká už i do Česka, hlavně kvůli zahraničním firmám. Podle expertů ale přechod k vegetariánským jídlům nemá v tuzemsku nejlehčí startovací podmínky. Češi masná jídla milují a z vegetariánských alternativ volí hlavně ty nezdravé.

Závodní jídelny bez masa? Západní trend by se v Česku prosazoval těžko

Česko