ŠTÍTEK: komunistická strana

Nikita Sergejevič Chruščov
Před 130 lety se narodil politik a vůdce Sovětského svazu Nikita Chruščov. Do světových dějin se zapsal především narušením Stalinova kultu osobnosti, karibskou krizí nebo tvrdým potlačením maďarského povstání. Jeho cesta k pozici nejvýše postaveného muže v SSSR započala po Stalinově smrti. Byť byly jeho šance zpočátku mizivé, na vrchol se dostal odstraněním politických odpůrců. 
12 fotografií

Chruščov a jeho cesta k moci: Vedla přes mrtvoly, vůdce v něm nikdo neviděl

Historie
Setkání diktátorů východního bloku v roce 1982 v Moskvě u příležitosti 60. výročí vzniku Sovětského svazu. U mikrofonu rumunský vůdce Nicolae Ceauşescu, Konstantin Černěnko vlevo za ním, zcela vlevo polský předseda vlády, generál Wojciech Jaruzelski
Před 40 lety se stal generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu Konstantin Ustinovič Černěnko. Ve své době byl vnímán jako konzervativní oponent svého předchůdce Jurije Andropova, který se pokusil zahájit reformy. Oba však byli především těžce nemocní. Andropov zemřel 9. února 1984, zhruba rok a čtvrt po jmenování do funkce. Černěnko trávil čas v nemocnici nebo doma.
16 fotografií

Jeho plíce připomínaly hadr na okna. Černěnko řídil Sovětský svaz na dýcháku

Historie
Okupace Československa v roce 1968
V souvislosti s 55. výročím invaze armád pěti států Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem do Československa se začala v řadě dezinformačních kanálů i na osobních profilech proruských aktivistů znovu šířit lež, že invazi vyvolala vlastně Ukrajina, protože právě Ukrajinci (v čele s Brežněvem) prý ovládali sovětské politbyro, zatímco jediný Rus v něm zastoupený hlasoval proti invazi. Je to nesmysl.
15 fotografií

Že o invazi do Československa rozhodli Ukrajinci? Na sítích se šíří absurdní lež

Svět
Po pádu Francie chtěl Adolf Hitler tuto zemi co nejvíce ponížit, proto přikázal německým vojákům přesně zkopírovat vítězný pochod Francouzů Paříží z roku 1918. Champs Élysées, 14. června 1940
"Přátelé, kteří zůstanete, buďte nás hodni! Sedmadvacet, kteří jdou na smrt," napsal těsně před svou smrtí sedmnáctiletý francouzský komunista Guy Môquet, který byl 22. října 1941 zastřelen spolu s dalšími 26 rukojmími v odvetě za popravu, kterou francouzští odbojáři vykonali na německém okupačním veliteli města Nantes. Môquetův odkaz představuje pro Francii dodnes kontroverzní téma.
12 fotografií

Vraždění z pomsty se nevyhnulo ani Francii. Nacisti rozehráli poker se smrtí

Svět
Francouzský politolog Jacques Rupnik
Komunistická strana v Česku vznikla před sto lety. A na letošní výročí může vypadnout ze Sněmovny. Kromě stárnutí jejích voličů za tím stojí i spojenectví s Andrejem Babišem. „Posunul se svým způsobem doleva a tím zúžil prostor pro KSČM,“ říká politolog a historik Jacques Rupnik. Společnost se neštěpí na levici a pravici, ale na velká a malá města
6 fotografií

Společnost se neštěpí na levici, pravici. Ale na velká a malá města, říká Rupnik

Osobnosti voleb
Klement Gottwald, Gustáv Husák a Antonín Zápotocký
Po likvidaci vnější opozice se vraždící mašinérie totalitního státu, v nějž se po roce 1948 proměnilo Československo, obrátila proti svým stvořitelům. V osidlech nalíčených na polapení "vnitřního nepřítele" uvízl v roce 1951 i Gustáv Husák, pozdější prezident, jenž se stal symbolem porážky Pražského jara a nastolení "normalizace" 70. let.
6 fotografií

Zatčení Gustáva Husáka: akce StB připomínala "Jidášův polibek"

Česko
Černá a bílá: Měla být KSČ po listopadu 1989 zakázána?
Komunistickou stranu prohlásil parlament za zločineckou organizaci. Přesto působila dál a její následovnice dnes drží vládu u moci. To se nelíbí kritikům strany, kteří nezřídka považují komunistickou ideologii za zločinnou a domnívají se, že KSČM sice změnila své stanovy, nikoli však jádro této ideologie. Mnozí ale upozorňují i na to, že zakázat komunistickou stranu by bylo protizákonné. 

ČERNÁ A BÍLÁ: Měla být KSČ po listopadu 89 zakázána?

Černá a bílá
Areál Pragovky. Ilustrační foto.
Mluvčí KSČM a „nová tvář komunistické strany“ Helena Grofová, která neúspěšně kandidovala v loňských volbách do zastupitelstva Prahy 9, nyní udělala reklamu provozovatelům areálu Pragovka Art District s kavárnou na místech bývalé továrny. Majitel podniku odmítl Grofové nápad, aby komunisté zahájili v Pragovce kampaň před volbami do Evropského parlamentu.
9 fotografií

Vina není dědičná. Jak chtěli komunisté uspořádat oslavu v Pragovce

Praha
Ilustrační fotografie.
Rakovník - Rakovnický zastupitel za komunistickou stranu Vladimír Kvasnička navrhoval, aby Vodohospodářské sdružení obcí Rakovnicka (VSOR) začalo jednat o odchodu francouzské firmy Veolia z provozu vodovodní sítě členských obcí. Argumentoval možností vyššího vlivu na stanovení ceny za vodné a stočné. Firma Ravos, kde má majetkový podíl i Veolia, má uzavřenou provozovatelskou smlouvu se sdružením obcí do roku 2024. Další možnosti vedení sdružení zjišťuje.

Bude se o vodu na Rakovnicku starat sdružení obcí?

Rakovnicko
E-shop Alibaba. Jeho zakladatel Jack Ma, je považován za nejbohatšího Číňana.
Zakladatel internetové společnosti Alibaba a nejznámější čínský kapitalista, Jack Ma, je členem Komunistické strany Číny. Jeho jméno figuruje na seznamu sto lidí, kteří by mohli v Číně údajně řídit procesy reformy a otevírání země. Jack Ma je nejbohatším Číňanem, podle časopisu Forbes dosahuje hodnota jeho majetku v přepočtu 816,5 miliardy korun.

Nejbohatší Číňan a zakladatel internetového gigantu Alibaba je komunista

Ekonomika
Výstava Retro zima za socíku v pražské Galerie Tančící dům ukazuje dobovou atmosféru v Československu v 70. a 80. letech minulého století před Vánocemi.
/FOTOGALERIE/ Stýská se vám po socialismu? Chcete si zavzpomínat na dětství? Nebo toužíte poznat, jak vypadaly Vánoce v Československu v 70. a 80. letech minulého století, když v zemi vládla komunistická strana? Galerie Tančící dům v Praze ve středu zahájila výstavu Retro zima za socíku, která navazuje na předchozí expozici inspirovanou stejným obdobím. Výstava potrvá až do 3. března 2019.
10 fotografií

Retro zima za socíku. Výstava v Tančícím domě ukazuje dobové oblečení i hračky

Volný čas
Ilustrační foto - rakovnická radnice.
Rakovník – O složení nové podoby rakovnické koalice je defakto rozhodnuto. Pokus o sestavení koalice s tichou podporou komunistické strany, podobně jako je to mu na vládní úrovni, v Rakovníku nevyšel. Nyní jen záleží, zda a jak se vítězná ODS dohodne s hnutím Město pro vás, Společně pro Rakovník a případně Změnou pro Rakovník.
53 fotografií

Koalice s tichou podporou komunistů neprošla

Rakovnicko
Ilustrační foto.
Opařany - Strany a hnutí, jejichž členové se chtějí podílet na řízení obcí, už daly dohromady kandidátní listiny pro říjnové komunální volby. Podívejte se, kdo by mohl být příštím zastupitelem, radním či starostou Opařan.

Podívejte se, kdo u vás zabojuje o radnici

Táborsko
Ilustrační foto.
Jistebnice - Strany a hnutí, jejichž členové se chtějí podílet na řízení obcí, už daly dohromady kandidátní listiny pro říjnové komunální volby. Podívejte se, kdo by mohl být příštím zastupitelem, radním či starostou Jistebnice.

Podívejte se, kdo u vás zabojuje o radnici

Táborsko
Ilustrační foto.
Bechyně - Strany a hnutí, jejichž členové se chtějí podílet na řízení obcí, už daly dohromady kandidátní listiny pro říjnové komunální volby. Podívejte se, kdo by mohl být příštím zastupitelem, radním či starostou Bechyně.

Podívejte se, kdo u vás zabojuje o radnici

Táborsko
Ilustrační foto.
Sezimovo Ústí - Strany a hnutí, jejichž členové se chtějí podílet na řízení obcí, už daly dohromady kandidátní listiny pro říjnové komunální volby. Podívejte se, kdo by mohl být příštím zastupitelem, radním či starostou Sezimova Ústí. 

Podívejte se, kdo u vás zabojuje o radnici

Táborsko
Ilustrační foto.
Veselí nad Lužnicí - Strany a hnutí, jejichž členové se chtějí podílet na řízení obcí, už daly dohromady kandidátní listiny pro říjnové komunální volby. Podívejte se, kdo by mohl být příštím zastupitelem, radním či starostou Veselí nad Lužnicí.

Podívejte se, kdo u vás zabojuje o radnici

Táborsko
Ilustrační foto.
Českokrumlovsko - Strany a hnutí, jejichž členové se chtějí podílet na řízení obcí, už daly dohromady kandidátní listiny pro říjnové komunální volby. Podívejte se, kdo by mohl být příštím zastupitelem, radním či starostou vašeho města.

Podívejte se, kdo u vás zabojuje o radnici

Českokrumlovsko
Ilustrační foto.
Táborsko - Strany a hnutí, jejichž členové se chtějí podílet na řízení obcí, už daly dohromady kandidátní listiny pro říjnové komunální volby. Podívejte se, kdo by mohl být příštím zastupitelem, radním či starostou vašeho města. 

Podívejte se, kdo u vás zabojuje o radnici

Táborsko