ŠTÍTEK: korálový útes

Běžci si akci maximálně užili.
V srpnu se v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava uskutečnil již sedmý ročník charitativního běhu pořádaný ve spolupráci s atletickým klubem SSK Vítkovice. Předešlých šest ročníků podpořilo záchranné programy pro outloně váhavé, langury indočínské, lemury Sclaterovy, gibony stříbrné, luskouny ostrovní a loskutáky niaské. Letošní ročník byl poprvé věnován zástupcům bezobratlých živočichů – korálům.
3 fotografie

Přes dvě stě tisíc korun pro korály. Charitativní běh v Zoo Ostrava splnil účel

Čtenář reportér
Korálové útesy v Indonésii.
/VIDEO/ Cvrlikání, praskání, pískání. Zvuky, jaké nemají obdobu, zachytili vědci u korálového útesu na pobřeží Indonésie. Vydávají je obyvatelé útvaru. Jejich zpěv je znakem, že se útes, byť těžce poškozený lidskými zásahy, vrací k životu. Kdo přesně zpívá, ovšem vědci ani po podrobném výzkumu neví. Rybí a další obyvatelé místa zůstávají v utajení.
6 fotografií

Zpěv z hlubin. Vědci zachytili u korálového útesu zvuky, jaké nemají obdoby

Věda a technika
Vědci se pokusí navrátit korály na mořské dno pomocí 3D tisku.
Betonová džungle plná automobilů a lidí, tak může na první pohled vypadat Hongkong. Toto významné čínské město má ale ještě druhou tvář. Je jedním z biologicky nejrozmanitějších asijských měst. Nachází se zde například mnoho různých druhů korálů. Ty jsou však ohroženy těžbou i znečištěním životního prostředí. Společnost ArchiReef při hongkongské univerzitě ale přišla s možností jejich záchrany. Pomoci mají 3D terakotové dlaždice.
10 fotografií

Zničili korály kvůli těžbě, Hongkong z nich stavěl. Teď jim život vrací 3D tisk

Věda a technika
Korálové útesy.
Kalná dešťová voda valící se z prudkých hor přímo do oceánu brala s sebou vše. Domy, dálnice, stroje, stromy, chemii z polí a silnic a hlavně hlínu. Zuřící řeky a potoky byly ucpané troskami. Během rekordního dne napršelo na Havajských ostrovech hodně přes 1000 milimetrů vody na metr čtvereční. Podobných dní ale Havajci zažili v březnu čtrnáct. Kromě naštěstí většinou jen materiálních škod mají každoročně se opakující a stále se prodlužující intenzivní deště ještě jednu oběť. Korálové útesy.
5 fotografií

Důkaz globálního oteplování. Havajské korálové útesy ohrožují extrémní deště

Věda a technika
Československá námořní loď Pionýr
Bylo 6. srpna 1969. Osm minut před devátou večer se palubou československé námořní lodi Pionýr rozlehl najednou prudký třesk a rámus. Loď se zastavila. Uvízla na korálovém útesu nedaleko ostrova Mayaguana na Bahamách. Na cestě přitom byla jen 14 hodin, vyplula týž den ráno z kubánského přístavu Moa. Měla plout přes Atlantik s nákladem železné rudy. Teď byl konec. Dodnes zůstává Pionýr jedinou námořní lodí pod československou vlajkou, která se potopila na moři.
5 fotografií

Od havárie československé lodi Pionýr uplynulo 50 let. Příčina je dodnes záhadou

Svět
Vizualizace potopeného Boeingu 747 v bahrajnském podvodním tématickém parku
Netradiční podívanou spatří nadšenci potápění v jednom z bahrajnských podvodních parků. Na dně Perského zálivu totiž vládní experti nechají vysadit několik neobvyklých objektů a soch, k nímž se budou moci zájemci z řad široké veřejnosti ponořit. Součástí expozice bude také 70metrový Boeing 747, který jinak za normálních okolností na místo temných hlubin brázdí spíše modré nebe nad hlavou. Informovala o tom Bahrajnská zpravodajská agentura.

Letadlo jako korálový útes. Bahrajn láká potápěče na nevšední podvodní atrakci

Svět
Vrak americké válečné lodi Lexington. Letadla, která byla na palubě.
Korálový útes u břehů Austrálie vydal svědectví z druhé světové války. Podmořští archeologové v hloubce tři kilometry objevili vrak americké válečné lodi Lexington, která se potopila při bitvě o Korálové moře, která zvrátila vývoj války v Tichomoří. Šlo o první námořní bitvu, při které se nepřátelské lodě ani na okamžik nezahlédly a veškeré škody způsobily letadla a dělostřelectvo.    
10 fotografií

Svědectví války v Tichomoří. Potápěči objevili vrak americké lodi Lexington

Svět
Ilustrační foto.
Nedaleko Opery v Sydney má vzniknout další unikát. Nebude ovšem stát na pevnině, ale bude ukryt pod mořskou hladinou. Australští vědci  plánují, že by v zálivu Port Jackson vytvořili umělý korálový útes. „Cílem projektu je zjistit, zda to dokážeme,“ prohlásil David Booth z Technické univerzity v Sydney.
5 fotografií

U Sydney vyroste umělý korálový útes

Svět
Některým stálým obyvatelům hodonínské zoo se pro změnu narodila mláďata, ve vaku si momentálně hoví malý klokan rudokrký.
Hodonín – Potápěči za nimi letí tisíce kilometrů. Až při ponoru u útesů Indického či Tichého oceánu mohou vidět pomce skvělého či netopýrníka dlouhoploutvého. Nyní se tyto atraktivní ryby dívají skrz sklo akvária také na hosty hodonínské zoologické zahrady. „V nádrži u žraloka tak mohou příchozí obdivovat netopýrníka dlouhoploutvého, v korálovém útesu se skrývá pomec skvělý a perutýnovi dělá společnost klipka žlutá," informovala mluvčí zoo Iva Uhrová.
5 fotografií

Zoo v Hodoníně nově láká na netopýrníka, na návštěvníky vykukuje klokaní mládě

Z okolí
Turistce za krmení ryb hrozí trest
Rok vězení, pokuta ve výši 3700 dolarů (asi 95 tisíc korun), anebo obojí hrozí ruské turistce v Thajsku za to, že krmila chlebem rybky v blízkosti ekologicky citlivého korálového útesu. Informoval o tom dnes zpravodajský server news.com.au.

Ruské turistce v Thajsku hrozí rok vězení za krmení ryb

Svět
Hledá se Dory
Ač se to nezdá, je to už třináct let, kdy na plátna kin vplula oranžová rybka jménem Nemo a okouzlila diváky. Dětské i dospělé. Klaun očkatý coby nový animovaný hrdina se zrodil v dílně tří autorů, jimž dominoval Andrew Stanton, který se také ujal s Lee Unkrichem režie nového filmu.

Nech to plavat…

Film a televize
Ilustrační foto.
Brasília - Obrovitý korálový útes objevili vědci pod bahnitou vodou nedaleko ústí řeky Amazonky. Ekosystém s různými druhy korálů, mořských hub a korálových ryb má rozlohu zhruba 9300 kilometrů čtverečních a sahá od Francouzské Guyany po spolkový stát Maranhao na severovýchodě Brazílie. Objev kromě vědců a vlád překvapil také ropné společnosti, které již v oblasti zahájily ropný průzkum, napsal britský list Guardian.

Vědci objevili obrovský korálový útes při ústí Amazonky

Svět
Noc s Andersenem v Základní škole T. G. Masaryka v Náchodě.
Náchod - Romantický příběh dánského pohádkáře o malé mořské víle, která se v den své dospělosti toužebně vynořila nad hladinu do světa lidí a ihned se zamilovala do prince, se nesl celou páteční Nocí s Andersenem. Ta se letos poprvé uskutečnila také v náchodské Základní škole T.G. Masaryka.
24 fotografií

Děti nocovaly s Andersenem a jeho mořskou vílou

Náchodsko
Ilustrační foto
Havana - Dlouhodobý program na ochranu žraloků u svého pobřeží ve středu odstartovala Kuba. Akční plán, který vznikl ve spolupráci s organizací na ochranu životního prostředí Environmental Defense Fund (EDF) sídlící v USA, mimo jiné vytvoří chráněné rybí oblasti a stanoví hranice pro velikost úlovku. Informovala o tom agentura Reuters.

Kuba spouští dlouhodobý program na ochranu žraloků

Svět
Ilustrační foto.
Oslo – Korálové útesy letos extrémně trpí v důsledku vlny oteplování oceánů, která podle odhadů vědců zahubí více než 12.000 kilometrů čtverečních útesů. To představuje asi pět procent jejich celosvětové plochy. Takto kritická situace byla ve sledované minulosti prý pouze dvakrát – v letech 1998 a 2010, kdy způsobila ztrátu barvy a následné odumření velkých částí korálových útesů.

Vědci se obávají, že teplá voda zahubí pět procent korálů světa

Svět
Ilustrační fotografie.
Brněnská zoologická zahrada zrekonstruovala expozice piraní rostlinožravých a kajmánků trpasličích v pavilonu Tropické království. Chovatelé pro ně vybudovali zhruba za půl milionu korun nová akvária a terária. Upraveny v nich jsou umělé skály a k osvětlení i vytápění domovů těchto živočichů, jejichž původním domovem je jižní Amerika, je využívána nejmodernější technika. Dnes to řekla mluvčí zahrady Monika Brindzáková.

Zoo Brno zmodernizovala expozice s piraněmi a kajmánky

Cestujeme
Ilustrační foto.
Brněnská zoologická zahrada zve veřejnost na prohlídku tří mořských akvárií s celkovým objemem 5000 litrů vody. Lidé v nich naleznou mořské predátory – murény a perutýny, i pestrobarevné ryby, jejichž domovem jsou korálové útesy. Ve čtvrtek to řekla mluvčí zoo Monika Brindzáková.

Brněnská zoo zve na prohlídku nových mořských akvárií

Cestujeme
Ilustrační foto.
Brno – Brněnská zoologická zahrada zve veřejnost na prohlídku tří mořských akvárií s celkovým objemem 5000 litrů vody. Lidé v nich naleznou mořské predátory – murény a perutýny, i pestrobarevné ryby, jejichž domovem jsou korálové útesy. Ve čtvrtek to řekla mluvčí zoo Monika Brindzáková.

Brněnská zoo zve na prohlídku nových mořských akvárií

Brněnsko
Ilustrační foto.
Oslo - Vědci loni popsali nových 1500 obyvatel světového oceánu, ale zároveň se utvrdili v přesvědčení, že většinu mořské fauny lidstvo ještě nezná. Podle vědecké zprávy publikované ve čtvrtek v Oslu obývá světová moře 228.450 živočišných druhů, ale možná až dva miliony dalších ještě popsány nebyly.

Ve světových mořích bylo popsáno 228.450 živočišných druhů

Svět
Britská sopranistka Christina Johnston
Praha - Na fascinujícím českém filmu Aldabra režiséra Steva Lichtaga, o největším světovém korálovém útesu, který se nachází v nejprůzračnějším tropickém moři, spolupracuje i výjimečná britská sopranistka Christina Johnston, která momentálně žije v Praze. V uplynulých dnech natáčela k filmu hudbu, kterou složil skvělý český skladatel Robert Jíša.

Britská sopranistka Christina Johnston natočila hudbu k českému 3D filmu

Hudba
Britská sopranistka Christina Johnston
Praha - Na fascinujícím českém filmu Aldabra režiséra Steva Lichtaga, o největším světovém korálovém útesu, který se nachází v nejprůzračnějším tropickém moři, spolupracuje i výjimečná britská sopranistka Christina Johnston, která momentálně žije v Praze. V uplynulých dnech natáčela k filmu hudbu, kterou složil skvělý český skladatel Robert Jíša.

Britská sopranistka Christina Johnston natočila hudbu k českému 3D filmu

Volný čas
Ilustrační foto.
Cairns (Austrálie) - Světový klenot, Velký korálový útes v Austrálii, je ohrožen oteplováním klimatu, rybolovem a urbanizací. Avšak pro Austrálce, původní obyvatele australského kontinentu, znamená toto zhoršování životního prostředí také ohrožení jejich kulturní identity, píše agentura AFP.

Ničení Velkého korálového útesu ohrožuje australské domorodce

Svět
Ilustrační foto
Nepotřebujete krosnu ani pohorky a přesto se v Ústí nad Labem můžete vydat na kontinent mnoha barev a odstínů. Ústecká knihovna si připravila na středu od 17.00 hodin toulky po Austrálii.

Přijďte se toulat krásnou Austrálií

Cestujeme
Ilustrační foto
Ústí nad Labem - Nepotřebujete krosnu ani pohorky a přesto se v Ústí můžete vydat na kontinent mnoha barev a odstínů. Ústecká knihovna si připravila na středu od 17.00 hodin toulky po Austrálii.

Přijďte se toulat krásnou Austrálií

Volný čas
Z cestování po Západním Timoru – Indonésii.
Česká Třebová – Ne každý ví, že českotřebovský lékař MUDr.Vlastimil Bílý je vášnivý cestovatel a potápěč a že jeho oblíbenou destinací je Indonésie. V polovině června se ve velkém sále Národního domu uskutečnilo setkání cestovatele s přáteli pod názvem Západní Timor – Indonésie nad vodou i pod vodou.
7 fotografií

Indonésie pro Tomáše Nováčka

Orlicko