ŠTÍTEK: Korfu

Vítěz kvalifikace na 134. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou Korfu.
Když nepadal, vítězil. A zlobil tím své soupeře, i když vlastně jen trochu. Velkou jízdu svému kolegovi Janu Faltejskovi přáli. Ten v rámci červnového mítinku na Pardubickém závodišti zaznamenal výjimečných pět vítězství. Jednou vyhrál pro černošedé barvy stáje BoKaBau a čtyřikrát se radoval na koních Jiřího Charváta, v jehož barvách má pozici stájové jedničky. Tři ze čtyř „modrožlutých“ vítězů připravil Pavel Tůma, šampiona kvalifikace Korfu a také klisnu Sardinii trénuje Faltejskova manželka Alžběta.

Pět výher je super, ale největší radost mám z kvalifikace, přiznává Faltejsek

Ostatní sporty
II. kvalifikace na Velkou pardubickou.
Suverénem červnového mítinku na pardubickém závodišti se stal žokej Jan Faltejsek. Šestinásobný vítěz Velké pardubické z devíti dostihů vyhrál hned pět, včetně toho kvalifikačního. V něm se mu podařilo zvítězit v sedle ryzáka Korfu, který sice už kvalifikaci splněnou měl, ale svým výkonem v květnu příliš nepřesvědčil. Teď se předvedl v plné formě.

Faltejsek pardubickým králem. Korfu s ním vyhrál i milionový hlavní dostih

Ostatní sporty
Řecko zasáhla úmorná vlna veder, červen 2024
Už několik turistů zemřelo kvůli vlně veder, která tento měsíc zasáhla Řecko. Jejich těla našli místní obyvatelé na ostrovech Mathraki nedaleko Korfu, Samosu, Symi a na Krétě. Řečtí záchranáři se domnívají, že turisté podcenili horka atakující rekordy v zemi a vydali se na náročné pěší túry. Teploty na několika řeckých ostrovech dosahují přes 40 stupňů Celsia. Vedra sužují i další středomořská letoviska.
6 fotografií

Vlna veder sužuje Evropu: V Řecku umírají turisté, Turecko drtí požáry

Státy EU
Dovolená v Albánii se v poslední době těší velké popularitě.
Přímořské letovisko Ksamil je nejjižnějším místem Albánské riviéry. Díky plážím s bílým pískem a tyrkysově modrou vodou Jónského moře bývá často označováno za Maledivy Evropy. Zatímco však dovolená na skutečných Maledivách je pro většinu Čechů spíše nedostupným luxusem, letovisko Ksamil nabízí cenově dostupnou rekreaci. Leží navíc co by kamenem dohodil od řeckého ostrova Korfu.
7 fotografií

Proč evropské Maledivy stoupají na popularitě? Dovolenou tam strávíte za hubičku

Do světa
V Chorvatsku nasadili do boje s plameny i letadlo
Klientům tuzemských cestovních kanceláří (CK) v požáry zasaženém Turecku, Chorvatsku a Itálii nehrozí nebezpečí, ubytovaní jsou mimo zasažené oblasti, uvedli mluvčí cestovních kanceláří. V dovolené podle nich lidé pokračují také na severu Rhodu a Korfu. Hasiči v Turecku, Chorvatsku, Itálii i na řeckých ostrovech mají podle zástupců CK oheň pod kontrolou.

Čeští turisté v zemích zasažených požáry jsou v bezpečí, uklidňují cestovky

Evropa pro Čechy
Plameny poblíž řeckého přístavního města Volos
Hasiči i dobrovolníci i dnes v noci pokračovali v boji s lesními požáry v Řecku, nejhorší je nyní situace na východě země, kde se plameny přiblížily k předměstí přístavního města Volos. V této oblasti ve středu večer zemřeli kvůli ohni dva lidé. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvolání na řeckou televizi ERT. Podle ní dál hoří i četné menší požáry na ostrově Rhodos, zejména na jihovýchodě. Situace se zlepšila na ostrově Korfu, kde ale menší požáry stále také hoří. Naději přineslo ochlazení, které ukončilo extrémní vedra v Řecku i na jihu Itálie.
15 fotografií

Plameny se blíží k řeckému městu Volos. Na Rhodosu a Korfu se situace lepší

Státy EU
Požár na řeckém ostrově Rhodos
Sedmým dnem hoří na řeckém ostrově Rhodos, který během pondělí kvůli plamenům a rostoucímu nebezpečí opustily tisíce turistů, napsala agentura Reuters. Hasičská letadla a vrtulníky v úterý opět vzlétly už za úsvitu, aby se pustily se do boje s plameny, které nadále stravují zeleň na mnoha místech jihoevropské země. Hašení komplikuje vítr i vysoké teploty, ochlazení se čeká až ve čtvrtek, píše agentura DPA. Evakuace  začv úterýaly také na ostrově Korfu, nejvyšší stupeň výstrahy nově platí na Krétě, píše BBC News. Úřady opět kvůli vedru zavřely Akropoli, informuje agentura AFP.

Na řeckém ostrově Rhodos hoří už týden. Před požáry utekly tisíce turistů

Státy EU
Řecko se potýká s rozsáhlým požárem, červenec 2023
Návrat českých občanů z Řecka postiženého požáry je víceméně bez problémů, vládní letadla zatím není potřeba vyslat. Novinářům to řekl premiér Petr Fiala (ODS). České ministerstvo zahraničí uvedlo, že od pondělí neeviduje žádného turistu, který by aktuálně potřeboval asistenci při evakuaci z Řecka. Doporučení necestovat na celý ostrov Rhodos, který je požáry postižený nejvíc, resort nyní nevydá. Podle cestovních kanceláří mnoho lidí na tento ostrov stále odletět chce.
15 fotografií

Ministerstvo neeviduje žádného Čecha, který by potřeboval evakuaci z Řecka

Česko
Lesní požár na ostrově Rhodos
Řecké ostrovy Rhodos a Korfu sužují ničivé požáry. Živelní pohroma zasáhla i tisíce Čechů, kteří byli nebo ještě stále jsou v Řecku na dovolené. Velká část jich tam vyjela s cestovní kanceláří, nyní se narychlo vracejí. „Požáry v turistické destinaci, které mají dopad na tak velké množství turistů, jsme ještě nezažili,“ říká v rozhovoru pro Deník Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří České republiky.
15 fotografií

Jan Papež k požárům v Řecku: Výhodu mají lidé, kteří vyjeli s cestovní kanceláří

Státy EU
Vesnice Kiotari na ostrově Rhodos 24. července 2023. Desítky tisíc lidí již uprchly před plameny a mnoho vyděšených turistů se snaží dostat domů.
Turisty oblíbená místa v Řecku sužují lesní požáry. Do pondělí jich místní hasiči nahlásili přes osm desítek. V Řecku jsou i tisíce českých turistů a z nejohroženějších oblastí je začaly odvážet repatriační lety. V případě, že nebudou stačit, premiér Petr Fiala slíbil, že odstartují armádní letadla. Deník přináší přehled nejdůležitějších otázek týkajících se situace a odpovědí na ně.
15 fotografií

Požáry v Řecku přehledně: Nebezpečná místa. Kdy má člověk nárok na vrácení peněz

Státy EU
Řecko se potýká s rozsáhlým požárem, červenec 2023
Lesní požár na řeckém ostrově Rhodos ohrožuje tisíce turistů. Navíc plameny zachvátily i další oblíbený ostrov Korfu. Mezi turisty je i mnoho Čechů. „Nejdůležitější je dostat je všechny v pořádku a ve zdraví domů,“ řekl předseda představenstva Asociace cestovních kanceláří ČR a zároveň majitel strakonické cestovní kanceláře Ciao Ladislav Havel.
15 fotografií

Na Rhodos se má letět i z Budějovic. Teď je ale nejdůležitější dostat Čechy domů

Zprávy
Řecko se potýká s rozsáhlým požárem, červenec 2023
Řečtí hasiči už nebojují s ohněm pouze na ostrově Rhodos, na řadě míst se objevily desítky nových lesních požárů. Na ostrově Korfu byla nařízena evakuace asi tisícovky osob. Hoří také na poloostrově Peloponés či na ostrově Evia. Dvěma nočními repatriačními lety se z ostrova Rhodos vrátilo zhruba 450 klientů cestovních kanceláří, další poletí dnes.
15 fotografií

Požáry zasáhly už i Korfu či Peloponés. Repatriačními lety se vrátilo 450 Čechů

Státy EU
Řecký ostrov Lefkáda.
Když přes mlhu nevidíte na auto před domem a představa, jak budete následující měsíce škrábat jeho zamrzlá okna, vás nutí přetáhnout peřinu přes hlavu a nevylézat z vyhřáté postele, je ten nejlepší čas. Na co? Přece na plánování cesty někam za teplem. Řecké ostrovy jsou ideální cílová destinace. Jen musíte zvolit ten pravý. I když z celkového počtu tří tisíc ostrovů je jich obydlených jen 227, stále máte mnoho možností. Pokud před luxusními hotely a dokonalým servisem Kréty či Korfu dáte přednost méně navštěvovaným ostrovům, máme pro vás pár tipů.
10 fotografií

Ikaria, Naxos, Paros: To jsou ostrovy s krásnými plážemi a bájnou historií

Do světa
Petr Vabroušek na Korfu 2021
Podzimní vrchol sezony se vydařil! Petr Vabroušek (Titan Trilife Zlín) vyhrál extrémního Ironmana na ostrově Korfu. V závodu XTRI Greek Hero dominoval časem rovných 13 hodin. Stříbrný Brit reprezentující Španělsko Mark Livesey byl v cíli o 19 minut pomalejší, třetí skončil v čase 13 hodin a 39 minut Caroline Livesey z Velké Británie.
10 fotografií

VIDEO: Petr Vabroušek vyhrál extrémního Ironmana na Korfu

Ostatní sporty
Obyvatel Korfu má kořeny v Hrádku
I Malinká obec může být dějištěm velkého hudebního zážitku. Přesvědčili se o tom posluchači kytarového recitálu, s nímž se po dvou letech vrátil do Mešna Dimitris Gisdakis z ostrova Korfu.

Gisdakis se vrátil do Mešna

Rokycansko
Personál hotelu. Ilustrační foto
V případě, že by turista na řeckém ostrově Korfu onemocněl covidem-19, mohl by být převezen do vyčleněného hotelu pro nakažené. Pobyt v něm by podle prezidenta Asociace hotelů Korfu Babise Vulgarise neplatil. Hotely mohou také v rámci vlastní kapacity vyčlenit místo pro nemocné. Záleží na provozovatelích, řekl Vulgaris ČTK. Krytí nákladů za prodloužený pobyt kvůli karanténě se u českých pojišťoven liší. Některé hradí léčebné výlohy pouze v případě onemocnění, jiné zaplatí nařízený test i další náklady.
24 fotografií

Na Korfu funguje covid hotel. Pobyt v něm nakažení údajně neplatí

Cestujeme
Řecký ostrov Korfu.
Obchody v hlavním městě řeckého ostrova Korfu kvůli koronaviru omezily svou kapacitu. Především na dveřích menších prodejen jsou upozornění na maximální počet zákazníků. Prodejci si po vstupu nakupujících do obchodů nasazují roušku nebo štít, často vyzývají k dezinfekci rukou. Zjistila to zpravodajka ČTK na místě.
24 fotografií

Koronavirus na Korfu: obchody v hlavním městě omezily kapacitu

Svět
Ilustrační foto
Atény - Řecká vláda dnes podepsala dohodu o dlouhodobém pronájmu regionálních letišť s německou letištní společností Fraport. Šéf řecké privatizační agentury HRADF Stergios Pitsiorlas to dnes řekl agentuře Reuters. Smlouva v hodnotě 1,2 miliardy eur (32,4 miliardy Kč) je podle ní prvním významným privatizačním kontraktem dokončeným za vlád levicového premiéra Alexise Tsiprase.

Řecko pronajme regionální letiště německému Fraportu

Ekonomika
Ilustrační foto.
Brindisi (Itálie) - Trajekt Norman Atlantic, jehož požár uprostřed Jónského moře stál život nejméně 11 lidí, dnes dorazil do přístavního města Brindisi na jihu Itálie. Ohořelý vrak lodi jistily z obou stran dva remorkéry, aby se nepotopil. Do útrob lodi pronikli hasiči, jejichž úkolem bylo zlikvidovat poslední doutnající ohniska požáru a umožnit tak prohledání všech prostor, zda v nich nejsou ještě další mrtví. Experti také začnou zjišťovat, co požár způsobilo. Napomoci má také analýza lodní černé skříňky, která již byla nalezena.

Ohořelý trajekt Norman Atlantic dorazil do přístavu Brindisi

Svět
Syrští uprchlíci. Ilustrační fotografie.
Řím/Atény  - Italská pobřežní hlídka dnes večer převzala kontrolu nad lodí s moldavskou vlajkou, která podle odhadů úřadů převáží kolem 600 uprchlíků, včetně žen a dětí, a to zřejmě ze Sýrie. Plavidlo patrně včas opustili pašeráci lidí, protože italský výsadek šesti mužů ze dvou vrtulníků nenarazil na žádný odpor. Informovala o tom italská zpravodajská televize Rai News.

Itálie převzala kontrolu nad lodí údajně se stovkami běženců

Svět
Ilustrační foto.
Atény – Na trajektu s takřka 500 lidmi na palubě, který vyplul pod italskou vlajkou z Řecka do Itálie, vypukl dnes ráno požár. Neštěstí si vyžádalo nejméně jednu oběť, uvedla podle agentury AP italská pobřežní stráž. Rozsáhlá záchranná operace podle tiskových agentur pokračuje a potrvá přes noc. Z plavidla se podle starších zpráv podařilo evakuovat jen zhruba třetinu osob, informace o nové bilanci zachráněných nejsou k dispozici. Cestující situaci popisují jako dramatickou.

U ostrova Korfu hoří trajekt s více než 470 lidmi na palubě

Svět
Jiří Vavřina.
Hradec Králové - Úctyhodné životní jubileum rovnou sedmdesátku slaví 4. listopadu známý královéhradecký výtvarník Jiří Vavřina. Je členem Unie výtvarných umělců v Hradci a jako jeden z mála východočeských umělců si dlouhá léta drží svůj výtvarný styl. Za dobu své činnosti uspořádal více jak devadesát výstav.

Královéhradecký výtvarník Jiří Vavřina slaví sedmdesátiny

Volný čas