ŠTÍTEK: korporace

Neuvěřitelná řidička jak z jiného světa.
Policisté, kteří minulý týden v Horce u Chrasti na Chrudimsku zastavili 35letou řidičku s falešným jménem, svéráznou plastovou SPZkou a takřka mimozemskými doklady, na tuto večerní kontrolu jen tak nezapomenou. Jediné, co sedělo, bylo ženou sdělené datum narození a "vinko" karosérie, podle kterých si ženu dohledali v databázi a identifikovali. Nic jiného už ovšem ne, ani její jméno: říká si Arita Diri, což má i na falešné "espézetce". Dělala si z policistů žert? Podle všeho nikoliv. Podobných úkazů v posledních letech přibývá.
4 fotografie

My jsme Čahínas, praví Slované, a odmítáme korporát. Řidička šokovala policisty

Chrudimsko
Libor Musil, garant projektu Rodinná firma
Registr rodinných podniků ČR vedený Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR nedávno oslavil první výročí – vznikl 1. března loňského roku. Registrace umožňuje registrovaným rodinným obchodním korporacím a rodinným živnostem mj. využít zvýhodněných bankovních produktů pro malé a střední podniky připravených Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, a.s. (ČMZRB). O registru jsme si povídali s Liborem Musilem, místopředsedou představenstva AMSP ČR a garantem projektu Rodinná firma a také majitelem rodinné společnosti LIKO-S, a.s., Slavkov.
7 fotografií

Libor Musil: Rodinné podnikání je páteří našeho hospodářství

Příběhy a rozhovory
Vysočany
Za posledních několik let prošly Vysočany rozsáhlou proměnou. Historicky opomíjená industriální čtvrť na okraji Prahy se postupně revitalizuje, stává se sídlem nadnárodních korporací a proměňuje se v osobité místo, kde lidi baví bydlet a trávit volný čas. Developeři zde vlastní rozsáhlá území, která postupně přetváří v moderní rezidenční čtvrti. O Vysočanech hovořil Ing. arch. Vladimír Fialka, projektový vedoucí projektu Čtvrť Emila Kolbena z dílny Skanska Reality.
6 fotografií

Nové Vysočany – Emil Kolben by žasnul

Stavba
Ilustrační snímek.
Z miliard korun určených hlavně pro malé a střední firmy ze sektoru informačních a komunikačních technologií (ICT) profitovaly i nadnárodní korporace. Vyplývá to z prověrky, jejíž výsledky dnes zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podpora z EU, rozdělovaná ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO), měla firmám pomoci třeba ke vzniku datových center. Firmy si ale z peněz pořídily třeba fotoaparát, dron nebo letadlo s hangárem. Podle NKÚ projekty MPO nedostatečně kontrolovalo. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

Z podpory pro malé podniky čerpaly nadnárodní korporace, zjistil NKÚ

Ekonomika
Závod Stanley Black&Decker v Trmicích na Ústecku
Během sedmnácti let od svého oficiálního otevření se stal trmický závod Stanley Black&Decker vlajkovou lodí výroby profesionálního elektrického ručního nářadí značky DeWALT. Potvrzuje tak svou významnou pozici v rámci celého koncernu, a to i díky své firemní kultuře, kterou měl redaktor Deníku možnost osobně poznat.  
4 fotografie

Stanley Black&Decker není jen firma, ale především rodina

Podnikání
Americká senátorka a možná kandidátka na prezidentku Elizabeth Warrenová
Americká demokratická senátorka Elizabeth Warrenová vytvořila výbor, který jí pomůže zjistit, zda se bude moci v roce 2020 ucházet o úřad šéfky Bílého domu. Rozhodnutí o kandidatuře chce oznámit na počátku nadcházejícího roku. Warrenová, která se často dostává do sporu s republikánským prezidentem Donaldem Trumpem, se chce soustředit na podporu americké střední třídy.  
12 fotografií

Senátorka Warrenová chystá prezidentskou kandidaturu. Výbor prověří její šance

Svět
Time Out Market. Gastronomický koncept z Lisabonu se chystá otevřít pobočku i v Praze.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kosmopolitní lidé, milovníci světové i domácí kuchyně, hipsteři či manažeři nadnárodních korporací se mohou tetelit blahem. V Praze by měl vzniknout gastronomický koncept Time Out Market, který v portugalském Lisabonu patří mezi turisty nejnavštěvovanější místa. Restaurace a bary pod jednou střechou budou součástí projektu Savarin nedaleko Václavského náměstí.
7 fotografií

Gastronomický ráj pod jednou střechou. Populární koncept z Lisabonu bude v Praze

Podnikání
Ilustrační foto. Teplárna.
Strakonice – Jako pátý člen představenstva teplárny byl kooptován Pavel Hřídel ze Strakonic. Pracuje na pozici Director TechApps mezinárodní společnosti Filtration Group, která podniká v oblasti filtrací vzduchu a vody na světě.

Představenstvo teplárny už má pátého člena

Strakonicko
Ivan Hoffman
Zda vypukla obchodní válka, anebo teprve hrozí – to je otázka, která se nabízí po čínské odpovědi na Trumpova cla. Za jeho cla na ocel a hliník se Číňané revanšují hlavně cly na zemědělské produkty. V USA si všímají, že ve snaze pomoci americkým ocelářům zatopil Trump farmářům. Pro americké prodejce vepřového je Čína třetím největším trhem a clo 25 % je bude bolet.

Den Ivana Hoffmana: Čínská odveta

Komentáře
Ani třeskuté mrazy KOBRU nezastavily
Střední Čechy – Není rozhodující, aby firma vyvíjela nějakou činnost – podstatné je dosáhnout toho, aby se sypaly peníze. Tedy umět šikovně účtovat, aby se dalo čachrovat s daněmi. To je podstata trestné činnosti, z níž specialisté Národní centrály proti organizovanému zločinu na finanční kriminalitu, zařazení společně s pracovníky finanční správy a analytiky ministerstva financí do týmu Daňová Kobra, podezřívají rozsáhlou skupinu osob. V rámci případu s krycím názvem Bentley spadla klec koncem února – a nyní mluvčí centrály Jaroslav Ibehej osvětlil podrobnosti. „Ani třeskuté mrazy Kobru nezastavily,“ konstatoval.
2 fotografie

Práce prováděné jen na papíře měly vynášet desítky milionů

Zločiny a soudy
Zadržený muž v poutech. Ilustrační foto.
Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili 22 lidí z krácení daní, při kterém vznikla škoda zhruba 75 milionů korun. Čtyři obvinění skončili ve vazbě, zbývající jsou vyšetřováni na svobodě. Celé skupině hrozí tresty od pěti do deseti let vězení. ČTK o tom dnes informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Policie obvinila 22 lidí kvůli krácení daní se škodou 75 mil. Kč

Zločiny a soudy
Centrála České spořitelny v Praze
Česká spořitelna vykázala k poslednímu dni loňského roku čistý zisk ve výši 14,6 miliardy korun. Za rok předloňský to přitom bylo díky jednorázovému příjmu z prodeje podílu ve Visa Europe 15,5 miliardy korun. Z tohoto důvodu se čistý zisk v meziročním srovnání snížil, a to o 5,5 procenta. Její mateřská společnost – rakouská Erste Group – naopak vloni svůj čistý zisk zvýšila, dosáhl 1,31 miliardy eur (33,3 miliardy korun).
6 fotografií

České spořitelně klesl zisk na 14,6 miliardy korun, Erste Group zisk zvýšila

Ekonomika
Ilustrační foto.
Při sjednávání životního pojištění je nejdůležitější správně postavená smlouva. Média si poprávu všímají těch případů, kdy pojišťovny odmítají plnit klientům, kteří se ocitli spolu se svými rodinami kvůli vážné nemoci v problémech. Praxe však ukazuje i příklady, kdy pojištění zafunguje přesně tak, jak má, protože bylo správně sjednáno.
4 fotografie

Pojištění život nevrátí, dokáže ale finančně zabezpečit rodinu

Ekonomika
Ilustrační foto.
Slaný - Městské kino ve Slaném zařadí do své programové nabídky naprostý unikát. Filmy, které si získaly mezinárodní ohlas, avšak v České republice nemají svého distributora. Diváci je mohli zhlédnout na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, ale v jiných českých kinech k vidění nejsou. 

Přehlídka Filmové VARYace bude ke zhlédnutí ve slánském kině

Volný čas
Vysokozdvižný vozík. Ilustrační snímek.
Kriminalisté navrhli obžalovat sedm lidí z daňových úniků se škodou přesahující 172 milionů korun. Pět mužů a dvě ženy jsou podezřelí, že se podíleli na fiktivních obchodech s vysokozdvižnými vozíky. Využívali v nich podle policie renomované tuzemské korporace. Na policejním webu to dnes uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Za obchody s vysokozdvižnými vozíky chce policie obžalovat 7 lidí

Zločiny a soudy
Daňová kobra. Ilustrační foto
Policejní tým Daňová Kobra navrhl obžalovat tři lidi kvůli krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami. Státu měli podle kriminalistů způsobit škodu 240 milionů korun, v případě odsouzení jim hrozí až deset let vězení. Na policejním webu o akci s krycím názvem Karas informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Daňová Kobra navrhla obžalovat tři lidi za obchodování s palivy

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Česko se začíná přibližovat v oblasti manažerské stability k trhům v Německu či ve Francii, kde se prodlužuje délka životnosti generálních ředitelů (CEO) a top managementu. Co se týče roku 2017, interní povýšení v top manažerských pozicích souvisela v 83 procentech případů s odchodem zahraničního manažera a jeho nahrazením za místního leadera.
7 fotografií

Poměry ve vysokém managementu v ČR se blíží těm na Západě

Ekonomika
Ivan Hoffman
Téma daňových úniků je vděčné z mnoha důvodů. Předně jde o hodně peněz, například Česká republika ročně přijde na daních odhadem o 80 miliard korun. Pak je zajímavé sledovat, kdo se placení daní umí šikovně vyhnout, neboť jde o pestrou směs byznysmenů, politiků, populárních umělců, aristokratů a také o ty nejmocnější korporace.

Den Ivana Hoffmana: Skandální zákony

Hoffmanův deník
Podoba nové radnice v ulici U Průhonu.
Praha - Vedení sedmičky by se konečně mohlo dočkat ve své 130leté historii vlastního sídla. V pondělí totiž rozhodlo, že opravu za 213 korun dostane na starost konsorcium Metrostav Geosan. Dvojice korporací nabídla v mezinárodní architektonické soutěži nejnižší cenu ze čtyř uchazečů.
2 fotografie

Praha 7 může mít novou radnici už příští rok

Praha
Emília Vašáryová na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.
Karlovarská hlavní soutěž potemněla. Po nedělní francouzské Korporaci o nátlakovém jednání velkých firem s bezbrannými jednotlivci se včera představil slovenský film Petera Bebjaka Čára. Vypráví o životě rodiny na pomezí slovensko-ukrajinské hranice, jejíž vztahy i obživu čím dál osudověji poznamenává pašerácká tradice.

Realita je horší než náš film, říká Emília Vášáryová

Film a televize
Ilustrační foto
Na krátkodobé pracovní stáže do České republiky přijíždí nejčastěji Američané, Němci, Slováci a Italové, kteří si pronajímají dvoupokojové byty průměrně za 28 500 korun. Většinou se jedná o zaměstnance nadnárodních korporací, kteří jsou vysláni průměrně na tři měsíce do lokálních poboček mateřských firem.   

Na pracovní stáže do Česka nejčastěji přijíždějí manažeři z ciziny

Ekonomika
Na slavnostním vyhlášení Ocenění českých lídrů v pražském sídle Microsoftu si pro 1. místo v Olomouckém kraji přišel Jiří Raška, obchodní ředitel společnosti Farmak a.s. Foto: archiv Ocenění českých lídrů
Olomouc - Českým lídrem roku 2017 v Olomouckém kraji je Farmak. Chemicko- -farmaceutická společnost z Olomouce získala první místo v soutěži Ocenění českých lídrů, která podporuje úspěšné firmy a projekty tuzemských podnikatelů, přičemž podmínkou pro zařazení je mimo jiné i stoprocentní podíl českého kapitálu v majetkových strukturách.
4 fotografie

Farmak je českým lídrem v Olomouckém kraji

Podnikání
Ilustrační foto
Státu se nedaří přinutit bohaté, aby se ke svému majetku veřejně přihlásili. Po zapovězení anonymních akcií je stále oblíbenější jiná finta. Hitem mezi podnikateli se stávají společnosti s ručením omezeným, které vydávají takzvané kmenové listy. Ty dokáží skutečného vlastníka společnosti udržet v anonymitě.

Chcete utajit, která firma vám patří? Jde to i bez anonymních akcií

Ekonomika
Roboti Denver Dynamics
/VIDEO/ Původně vojenský projekt USA vypadá jako ze scény sci-fi, roboti napodobují zvířata i lidi. Japonská nadnárodní korporace SoftBank kupuje dvě firmy, které vyvíjejí chytré roboty. Jde o technologického lídra Boston Dynamics, kterého koupí od Alphabetu, dceřiné firmy Googlu a start-up Schaft, založený při Tokijské univerzitě. Nejbohatší muž Japonska výrobu robotů označil za zlatý důl.
7 fotografií

Sci-fi roboti míří do Japonska, SoftBank kupuje dvě firmy

Ekonomika