ŠTÍTEK: korunní princ

Výstava na Rožmberku odhalí vztahy Buquoyů s císařskou rodinou. Na snímku průvodkyně, badatelka a kurátorka výstavy Veronika Polnická.
V návaznosti na loňskou úspěšnou sérii článků o rodu Buquoyů a jejich spojení s hradem Rožmberk chystáme ve spolupráci s Národním památkovým ústavem volné pokračování. Pod záštitou projektu Po stopách šlechtických rodů – Habsburkové domovem i v Českých zemích se čtenáři Deníku mohou během léta těšit na další sadu dosud neznámých rodinných příběhů a osudů z řad rožmberské šlechty. Na Státním hradě Rožmberk pro návštěvníky letos připravili výstavu, jejíž ústřední postavou z rodu Habsburků se stal korunní princ Rudolf II. Habsburský (1858–1889), jenž byl během svého života s rodinou Buquoyů v blízkém styku.
4 fotografie

Výstava na Rožmberku odhalí vztahy Buquoyů s císařskou rodinou

Českokrumlovsko
Britská královna Alžběta II. a princ Charles
Tak jako si zesnulá britská královna Alžběta II. připsala na konto titul nejdéle vládnoucí panovnice v dějinách Spojeného království, ruku v ruce s tím získal jedno prvenství také její syn, současný král Karel III. Do historie se totiž zapsal jako nejdéle čekající následník. Se svou pozicí se přitom v určitých obdobích nesmiřoval snadno a dokonce údajně doufal v matčinu abdikaci. 
17 fotografií

Karel III. měl s Alžbětou spory, doufal v její abdikaci. Plán mu překazila Diana

Státy mimo EU
Charlie Chaplin ve své nejznámější roli Tuláka
Zaplaťte a my vám vrátíme tělo vašeho manžela. Před 45 lety ukradla dvojice zlodějů ostatky z hrobu legendárního komika Charlieho Chaplina. Následně po vdově chtěli výkupné, aby tělo vrátili. Krádež ostatků slavného herce je jedním z nejznámějších podobných případů, v minulosti se cílem vykradačů hrobů stalo i tělo milenky následníka trůnu či hudebního skladatele.
6 fotografií

Tělo Charlieho Chaplina zloději ukradli přímo z hrobu. Týdny ho měli v kukuřici

Svět
Královna Alžběta byla druhým nejdéle vládnoucím panovníkem v historii lidstva. Jak dlouho jednou asi bude vládnout nyní devítiletý princ George?
V Evropě je celá řada královských rodů, které na trůnu sedí již stovky let. Výměna na postu královny nebo krále je vždy velkou událostí, proto jsou na budoucí vládce upřeny oči veřejnosti od jejich útlého mládí. Princezny a princové, ať jsou v jakémkoli věku, dobře vědí, jaká úloha je čeká, a na úřad, který jim jednou připadne, se připravují.
8 fotografií

Evropské královské rodiny: Někteří budoucí panovníci jsou zatím školou povinní

Společnost
Mette-Marit je jednou z nejoblíbenějších členek evropských královských rodin. Její „divoká minulost“ je dávno zapomenuta
Pro každou dívku, která po tom touží, si princ na bílém koni nepřijede. Pár vyvolených se ale po světě najde a patří mezi ně i Mette‑Marit Norská, manželka korunního prince Haakona Norského. I když se před svatbou propírala její minulost v podobě divokých večírků a drog, svůj nástup ke dvoru tehdejší svobodná matka ustála a nyní je miláčkem norského národa.
3 fotografie

Večírky a drogy. Budoucí norská královna je žena s divokou minulostí

Společnost
Lepší snachu si Markéta II. pro syna přát nemohla.
Společný život princezny Mary a prince Frederika je klasickou pohádkovou romancí s téměř všemi klišé, která si dokážete představit. Krásný mladý princ se zamiluje do „obyčejné“ dívky, žijí spolu šťastně a děje se tak v Dánsku, vlasti Hanse Christiana Andersena, jednoho z nejslavnějších pohádkářů vůbec.
2 fotografie

Dánská princezna prožívá lásku jako z pohádky

Společnost
Saúdskoarabský novinář Džamal Chášakdží
Veřejný prokurátor Saúdské Arábie oznámil, že v souvislosti s loňským usmrcením novináře a kritika saúdské vlády Džamála Chášukdžího v Istanbulu bylo pět lidí odsouzeno k trestu smrti a další tři lidé dohromady ke 24 rokům za mřížemi. Bývalý poradce korunního prince Saúd Kahtání byl vyšetřován, ale nebyl obviněn a nakonec byl propuštěn. Pro nedostatek důkazů byl propuštěn také někdejší náměstek šéfa saúdskoarabské rozvědky Ahmad Asírí. Informovala o tom agentura Reuters. Podle agentury AP se odsouzení budou moci proti rozsudku odvolat.
4 fotografie

Pět trestů smrti. Soud vynesl rozsudek nad vrahy novináře Chášakdžího

Svět
Hamza bin Ládin
Spojené státy americké vypsaly odměnu milion dolarů (22,53 milionu korun) za informace, které povedou k dopadení Hamzy bin Ládina. Nejmladší syn Usámy bin Ládina totiž podle Washingtonu převzal vedoucí roli v teroristické síti Al-Káida po svém zabitém otci. Saúdská arábie v reakci informovala, že muži již v listopadu loňského roku odebrala občanství
9 fotografií

USA nabízí přes 22 milionů za syna Usámy bin Ládina. Komukoliv

Svět
Džamál Chášukdží
Osobností roku časopisu Time se letos stali novináři, kteří se podle listu postavili za pravdu a zasadili se o fakta. O titul se dělí zavražděný saúdskoarabský žurnalista Džámal Chášukdží, dva věznění barmští reportéři pracující pro agenturu Reuters nebo novináři z amerického deníku Capital Gazette, v jehož redakci letos v červnu zabil střelec pět lidí.
4 fotografie

Novináři, kteří se postavili za pravdu. Časopis Time zvolil osobnost roku

Svět
Muhammad bin Salmán, korunní princ Saúdské Arábie
Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán musel během bilaterálních schůzek na okraj summitu G20 v argentinském Buenos Aires čelit také otázkám, týkajícím se říjnové vraždy novináře Džamála Chášukdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Rijád i nadále popírá, že by měl člen královské rodiny a nástupce trůnu se smrtí žurnalisty cokoli společného.
4 fotografie

Macron a Trudeau jednali se saúdským princem. Chtějí objasnit vraždu novináře

Svět
Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin se během prvního dne summitu G20 v argentinském Buenos Aires sešel se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Společně probírali situaci v Sýrii i rostoucí napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Na setkání lídrů nejsilnějších světových ekonomik dorazil i saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán. Do ulic na protest proti summitu vyrazily tisíce lidí.
4 fotografie

Putin jednal s Macronem o Ukrajině. Se saúdským princem se vřele přivítal

Svět
Džamál Chášukdží
Američtí zákonodárci se přou o tom, jakým způsobem by se Spojené státy měly postavit k případu vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího. Zatímco vláda a většina Republikánů zdůrazňují význam vztahů mezi USA a Saúdskou Arábií, další politici upozorňují, že není možné zavírat oči před zprávami, podle kterých si vraždu mohl objednat sám saúdský korunní princ. Podle ministra obrany Jima Mattise o tom však nejsou jasné důkazy.
4 fotografie

Vražda arabského novináře štěpí americký Kongres. Mattis hájí vztahy se Saúdy

Svět
Vánoční trhy. Ilustrační snímek.
Turnov - Tradiční a oblíbené Vánoční řemeslnické trhy si opět vyžádají uzavírku v centru Turnova. Řidiči, kteří budou městem projíždět příští víkend, by se proto měli připravit na komplikace.

Kvůli trhům bude uzavřené centrum Turnova

Jablonecko
Americký prezident Donald Trump.
Dobré vztahy Spojených států amerických se Saúdskou Arábií budou navzdory vraždě novináře Džamála Chášukdžího nadále pokračovat. V úterním prohlášení to uvedl prezident Donald Trump, který dodal, že se nic nezmění, i kdyby vyšlo najevo, že za vraždou novináře stojí saúdskoarabský korunní princ. Opakovaně také odmítl Rijád potrestat pozastavením zbrojních dodávek.
6 fotografií

USA stojí za Saúdskou Arábií. I kdyby vraždu novináře objednal princ, řekl Trump

Svět
Spokojenost může po podzimu hlásit kouč vedoucích Hamrů nad Sázavou Vojtěch Zedníček (na snímku).
Žďársko – Čekání korunního prince se přiblížilo svému konci. První polovině letošního ročníku okresního přeboru Žďárska vládli fotbalisté Hamrů nad Sázavou, jejich náskok před dalšími pronásledovateli ovšem není nikterak veliký.

Nejblíže postupu jsou Hamry

Okresy
Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán
Vyšetřovatelé americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) dospěli k závěru, že za vraždou saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího stojí korunní princ Muhammad bin Salmán. Informoval o tom americký deník The Washington Post s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Chášukdží byl zavražděn na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu začátkem října.  
4 fotografie

Vraždu saúdskoarabského novináře nařídil korunní princ, zjistila CIA

Svět
Džamál Chášukdží
Generální prokurátor Saúdské Arábie požaduje trest smrti pro pět z 11 osob obviněných z vraždy novináře Džamála Chášukdžího na konzulátu v Istanbulu. Informovala o tom agentura Reuters. Chašukdží byl zavražděn na saúdskoarabském konzulátu začátkem října. Obvinění prý novináře zdrogovali a rozčtvrtili. Rijád jeho smrt pod mezinárodním nátlakem přiznal, zapojení do vraždy ale odmítá. 
4 fotografie

Vražda saúdskoarabského novináře? Prokurátor žádá pro pachatele trest smrti

Svět
Saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží. V popředí turecký poradce Jasin Aktaj
Podle nahrávek zachycujících vraždu saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chašúkdžího zosnovaly zločin nejvyšší špičky Saúdské Arábie. Vyplývá to z telefonního hovoru jednoho z mužů, který hrůzný čin provedl, se svým nadřízeným. Chašúkdží byl zavražděn na saúdskoarabském konzulátu začátkem října, Rijád jeho smrt přiznal, zapojení do vraždy ale odmítá.
4 fotografie

Vraždu novináře nařídilo nejvyšší vedení Saúdské Arábie, vyplývá z nahrávky

Svět
Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán
Saúdský generál Máhir Abdalazíz Mutrib, který podle některých zdrojů na konzulátu v Istanbulu zavraždil novináře Džamála Chášukdžího, v den vraždy sedmkrát volal saúdskému korunnímu princi Muhammadovi bin Salmánovi. Informoval o tom deník The Daily Mail. Televizní stanice Sky News mezitím zveřejnila informaci, že v Istanbulu byly nalezeny části novinářova těla. Našly se i jeho osobní věci. 
4 fotografie

Chášukdžího vrah sedmkrát volal saúdskému korunnímu princi. V den vraždy

Svět
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý vystoupil v tamním parlamentu, kde podal podrobný výčet událostí spojovaných s vraždou saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího. Během svého projevu mimo jiné prohlásil, že jeho vražda byla předem naplánovaná. Vyhnul se ale zmínce o údajných nahrávkách i roli saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána v celé kauze.  
4 fotografie

Vražda saúdskoarabského novináře byla předem naplánovaná, prohlásil Erdogan

Svět
Saúdskoarabský novinář Džamál Chášakdží
Saúdská Arábie oficiálně přiznala, že zmizelý saúdskoarabský novinář Džamál Chášakdží je po smrti. Saúdskoarabská oficiální tisková agentura SPA s odvoláním na místní prokuraturu informovala, že zemřel po bitce s lidmi, s nimiž se na konzulátu v Istanbulu sešel. K situaci se vyjádřil i americký prezident Donald Trump, který uvedl, že mu vysvětlení Rijádu stačí.
4 fotografie

Saúdská Arábie přiznala smrt novináře na konzulátu. Trumpovi vysvětlení stačí

Svět