ŠTÍTEK: kostel

Vstup ke kostelu v Nákle připomínající umělou jeskyni se sochou Panny Marie Lurdské. Ozdoben je korály, červenec 2024.
Do Nákla u Olomouce míří v současných vedrech davy lidí. Hanácký „Karibik“ s čistou vodou a plážemi je mezi rekreanty a vyznavači vodních sportů vyhlášený široko daleko. Málokdo ale ví, že nedaleko vyhledávaného „hanáckého moře“ je pozoruhodná „jeskyně“ se sochou Panny Marie Lurdské a mořskými korály. Zajímavost stará více než 100 let se nachází přímo v Nákle před vstupem do kostela svatého Jiří.
9 fotografií

U hanáckého Karibiku je i jeskyně s mořskými korály. Nádherný unikát málokdo zná

Olomoucko
Z workshopu inspirovaným Maxem Pirnerem na zámku v Litni.
Zámek Liteň se stal v červenci dějištěm výjimečného výtvarného setkání, které přilákalo širokou veřejnost a milovníky umění. Návštěvníci měli jedinečnou příležitost prohlédnout si prostory nově zrekonstruované oranžerie, zámecké konírny i přilehlého parku. Akce se konala pod záštitou neziskové organizace Zámek Liteň, z.s., ve spolupráci s Národní galerií v Praze a vstup byl zdarma.
20 fotografií

V Litni vytvořili malíři patnáct velkoformátových maleb. Trvalo jim to čtyři dny

Berounsko
Festival Kukoli.
Kultura, kostel, klid, louka, genius loci, to je multižánrový festival Kukokli. Jeho sedmý ročník už tento víkend od 19. do 21. července oživí chátrající barokní kostel v Horním Vítkově u Liberce. Letos zapojí i německé návštěvníky. Kukokli není jen o živém umění, ale i výjimečné architektuře a idylické okolní přírodě. Kukokli je tako snaze zpřístupnit mimořádně inspirativní prostor společným zážitkům, zachránit zapomenutý kostel a podpořit jeho opravu. 
5 fotografií

Multižánrový festival Kukokli se chystá v Horním Vítkově u Liberce

Čtenář reportér
Ze středečního koncertu v Divadle J. K. Tyla: Daniel Matejča (housle) a Jan Schulmeister (klavír)
21. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Třeboňská nocturna je v plném proudu. Až do soboty 13. července bude festival hostit špičkové umělce klasické hudby i jazzu z České republiky, Slovenska i Jižní Koreje. Vystoupí Jiří Bárta, Janoska Ensemble, operní pěvci Jana Sibera a Aleš Briscein v doprovodu Komorní filharmonie Pardubice, Libor Šmolda se Zeurítií a mnozí další. Pětice večerů zavede návštěvníky do Státního zámku Třeboň i barokních kasáren, kostela sv. Jiljí či empírového Divadla J. K. Tyla.
56 fotografií

Mezinárodní hudební festival Třeboňská nocturna hostí klasiku i jazz

Čtenář reportér
Z natáčení společného videoklipu „Já dneska slavím“ kapel Rybičky 48 a Holki v kostele Sacre Coeur v Praze 5.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nový videoklip natáčela kutnohorská kapela Rybičky 48 v odsvěceném kostele Sacre Coeur v Praze 5 pod vedením režiséra Jakuba Mahdala v pondělí 8. července. Klip a celá písnička „Já dneska slavím“ se nese ve znamení blížících se 40. narozenin frontmana, zpěváka, skladatele, zakladatele Rybiček 48 a baskytaristy Kuby Ryby. Ten se narodil 6. srpna 1984.
30 fotografií

Odsvěcený kostel ožil. Rybičky 48 a Holki tam točily narozeninový videoklip

Volný čas
K psaní wikipedie přivedl Jiřinu Kádnerovou vnuk. Na svém kontě má dnes desítky hesel.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Mnozí z nás už ji bereme jako samozřejmost. Pokud něco nevíme nebo potřebujeme zjistit o konkrétní osobnosti, najít zajímavý tip na výlet anebo se dozvědět více o památce ve svém městě nebo jinde, sáhneme zpravidla nejčastěji po chytrém telefonu a vyhledáme příslušné heslo ve Wikipedii. Už méně se ale lidé zamýšlejí nad tím, kdo za projektem, který nastartoval před lety v Americe a jeho odnož funguje v Česku od roku 2002, stojí. Jsou vůbec publikované informace spolehlivé? Kdo je píše? Kdo kontroluje? Kdo ty lidi platí?
11 fotografií

Na kontě má už desítky hesel. Jiřinu Kádnerovou přivedl ke psaní Wikipedie vnuk

Kladensko
Mnichovo Hradiště
Cesta do Santiaga de Compostela, známá jako Svatojakubská pouť, láká každoročně tisíce poutníků z celého světa. Tato historická trasa, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, nabízí nejen duchovní zážitek, ale i možnost odpočinku od každodenního života. V České republice vede několik tras, včetně Žitavské trasy přes Boleslavsko, která poutníkům nabízí zastávky v historických kostelech. V Mnichově Hradišti vznikne pro poutníky nové ubytování.
7 fotografií

Z Boleslavska do Santiaga: V Mnichově Hradišti vznikne nová zastávka

Boleslavsko