ŠTÍTEK: Krakov

Mezistátní čtyřutkání atletů U22  Polsko – ČR – Maďarsko – Ukrajina v  Krakově. Mario Hajzler.
Vysokou úroveň mělo mezistátní čtyřutkání atletů do 22 let Polsko – ČR – Maďarsko – Ukrajina v polském Krakově. V týmech nastoupilo i několik atletů, kteří budou své země reprezentovat na nejvrcholovějším sportovním podniku, olympijských hrách v Paříži. Proto je v této konkurenci druhé místo české reprezentace velmi cenné a vyškovskou atletiku může těšit, že i s příspěvkem jejich reprezentantů.
12 fotografií

Atlet Mario Hajzler bodoval pro repre U22. V Krakově závodili i olympionici

Ostatní sporty
Koupaliště Zakrzówek přezdívané jako polské Maledivy nabízí koupání v pěti bazénech různých hloubek.
I letos lámou nové polské Maledivy v podobě koupaliště Zakrzówek rekordy v návštěvnosti. Své brány otevřel unikátní areál poprvé loni a od té doby se místo nedaleko Krakova stalo naprostým hitem. Jinak tomu není ani v letošní sezoně a během slunečních dní se tvoří před vchodem dlouhé fronty. Není divu. Jedná se o jedinečné místo, které skutečné Maledivy připomíná zejména díky azurově modré vodě. Okolní skalní útesy jsou pak podobné těm, které najdeme třeba v Chorvatsku.
10 fotografií

Nové polské Maledivy: Koupání je stále zdarma, je tu i významná novinka

Do světa
Projekt Erasmus, Gymnázium Teplice - schůzka v Polsku.
V rámci programu Erasmus+ financovaného grantem z Evropské unie se konala ve dnech 10. až 16. června 2024 na Zespół Szkół Technicznych v Polsku ve městě Mikolow projektová schůzka, na kterou přijelo deset žáků ze tříd 7. A,C,D,G a dva učitelé z Gymnázia Teplice.
8 fotografií

Studenti Gymnázia Teplice v Polsku

Čtenář reportér
Ředitel festivalu Beats for Love Kamil Rudolf, 27. května 2024, Ostrava.
/ROZHOVOR/ Pro mnohé, především mladší ročníky lidí, je festival elektronické hudby Beats for Love vrcholným zážitkem roku. Tato akce má však v Ostravě i nemálo odpůrců, kterým vadí přílišná hlučnost festivalu, jenž trvá několik dní a končí v pozdních nočních hodinách. Jakou podporu má Beats for Love mezi ostravskými zastupiteli? Jak se pořadatelé festivalu, konanému v areálu Dolní oblasti Vítkovic, stavějí ke stížnostem na zvýšenou hlučnost? Dozvíte se v rozhovoru s ředitelem Beats for Love, Kamilem Rudolfem. 
134 fotografií

„Chceme být dobrými sousedy," říká Kamil Rudolf, ředitel Beats for Love

Ostravsko
Vlak, České dráhy, vagon, cestující. Ilustrační foto.
I když si miliony Čechů při zaslechnutí sousloví dovolená u moře stále vybavují Chorvatsko, díky horkým létům stále více z nich přemýšlí i o tom vyrazit na sever. Už loni cestovní kanceláře hlásily zvýšený zájem o letní dovolenou na pobřeží Baltského moře, a i letos má být Polsko štikou cestovního trhu. Na zájem lidí reagují dopravci, takže lze do nově objevovaných letovisek vyrazit i vlakem. 

Vlakem až k moři? Čechy láká Polsko, přímý spoj do Chorvatska skončil

Doprava
Simona Lewandowska ve filmu Aristokratka ve varu.
Herečky Simony Lewandowské jsme si za poslední dobu mohli všimnout především v humoristickém seriálu Dobré ráno, Brno!, ve druhém díle Aristokratky ve varu podle knižní série spisovatele Evžena Bočka či v seriálovém hitu Zlatá labuť. V té Simonu překvapil především stav naší současné společnosti, která začíná být pomalu více tolerantní k některým tématům, jež se v seriálu odehrávají v dobové dějové lince.
10 fotografií

Je těžké nemít strach, co si kdo pomyslí, přiznává Simona Lewandowska

Společnost
Tip na výlet: Książ (německy Fürstenstein) ve Wałbrzychu je největší zámek Dolního Slezska a po Malborku a Královském hradu v Krakově třetí největší historické sídlo v Polsku.
/FOTO, VIDEO/ Přibližně třicet kilometrů od českých hranic je na okraji města Wałbrzych (česky Valbřich) ukrytý na skalním útesu a uprostřed lesů největší zámek Dolního Slezska a po Malborku a Královském hradu v Krakově třetí největší historické sídlo v Polsku. Zámek Książ je v mnoha směrech unikátní. Je jedním z nejkrásnějších polských zámků a navíc jeho historie je obestřená dosud nevyjasněnými záhadami, vztahujícími se k událostem za 2. světové války.
31 fotografií

Jaro na zámku Książ v Polsku. Jeho historie je opředená mnoha záhadami

Z okolí
Miloš Bartl dostával Brazilce de Oliveiru pod tlak, nakonec ale podlehl na body.
Písnička z pohádky Princezna ze mlejna, kterou si kladenský rohovník oblíbil v dětství, sedí i na nejrůznější peripetie, jimiž při své sportovní kariéře prochází. Některé nejsou v jeho moci, jako třeba kompetenční spory boxerských organizací ve světě i u nás doma. Nebo zdravotní trable, kdy mu zánět okostice vloni na podzim zabránil bojovat o sedmý republikový titul. Jiné věci ale ovlivnit může a dobře zná důvod, když se něco nepovede.

Cestou, necestou… jde kladenský boxer Miloš Bartl za olympijským snem

Ostatní sporty
Nový lev indický je v Ostravě.
Před časem avizovaná výměna samců lvů indických mezi Krakovem a Ostravou proběhla. V úterý 20. února před polednem dovezli krakovští kolegové svého samce a zpátky do Krakova si zase odvezli toho ostravského. Nakládání a vykládání obou lvů proběhlo bez komplikací.

V Zoo Ostrava se zabydluje nový samec lva indického

Ostravsko
Interní oddělení v Písku. Snímek je ze Světového dne zdraví.
Interní oddělení Nemocnice Písek získává v tuzemsku velmi dobré jméno. Dokládá to rostoucí počet úspěchů a ocenění jeho lékařů v odborných kruzích. Dva z nich budou podle mluvčí a. s. Jihočeské nemocnice dokonce Kateřiny Koželuhové Českou republiku reprezentovat na Mezinárodním kongresu interní medicíny MIRCIM, který se bude konat letos v květnu v polském Krakově.

Písečtí internisté se těší uznání. Dva lékaři byli vybraní na světový kongres

Písecko