ŠTÍTEK: Krym

Rok 1984 se zapsal do dějin dobývání vesmíru především tím, že sovětská kosmonautka Světlana Savická jako vůbec první žena vystoupila do volného kosmického prostoru
Začalo léto, děti se rozjely na první turnusy pionýráků a k babičkám, kombajny zase na pole, starší mládež nastoupila na brigády a leckdo vyrazil na dovolenou. Že se právem Husákovu období socialismu u nás také někdy říká konzumní, potvrdil i inzerát Tesly Eltos, která za dobré vysvědčení doporučovala rodičům koupit dětem televize a magneťáky. Kdepak knihu! Samotný šéf strany a státu Gustáv Husák odjel, jak to tak bývalo zvykem, na letní dovolenou na sovětský Krym. Nepřítomnost prezidenta ČSSR prozrazovala nejen stažená standarta na Pražském hradě, ale taky krátké zprávičky v novinách. Bylo v nich i leccos dalšího…
32 fotografií

Červenec 1984: Čechy i Moravu pustošil uragán. Na pultech obchodů chyběly buřty

Historie
Sídliště Pod Lajsníkem v Mostě se bude postupně revitalizovat, teď se hledá odborný tým na zpracování projektové dokumentace pro 1. etapu.
Příprava na revitalizaci veřejných prostranství sídliště Pod Lajsníkem v Mostě pokročila. Radnice vyhlásila veřejnou zakázku na vypracování urbanisticko-architektonické studie a následné projektové dokumentace pro první etapu rozsáhlých úprav této obytné lokality. Jedná se o pilotní projekt řešící zeleň, cesty, vodu, hřiště, auta i mobiliář. Dosud se žádné panelákové sídliště v Mostě takto komplexně nedělalo.
24 fotografií

Krásnější paneláková sídliště v Mostě? První projekt k tomu směřuje

Mostecko
Slaný B (v oranžovém) - o míč bojuje Lukáš Pospíšil
K důležitému duelu odcestovali fotbalisté SK Slaný B do Jíloviště s kvalitní sestavou plnou posil z divizního A týmu. Jenže domácím stačilo čekat na fatální hrubice hostů a nemilosrdně je trestat. Vyhráli 6:3 a slánská situace v I. A třídě je nadále hodně složitá. K záchraně však stále cesta vede. „Potřebujeme za týden porazit doma Sedlec-Prčice, to bude stěžejní zápas,“ uvědomuje si trenér týmu Radim Vavroch.

Obrana jako řešeto. Béčko Slaného nabilo sestavu bez efektu

Kraje
Zleva Cimrman, Noll a Slabý - první zápas v Příbrami nedohrál
Vítězná série fotbalistů SK Kladno B sice v I. A třídě skončila, s prázdnou se však tým ze hřiště Spartaku Příbram neodjel. V duelu na jaře úspěšných celků remizoval 2:2, když bez zraněného brankáře Cimrmana dostal vyrovnávací gól v 99. minutě. Naopak Slaný B nedalo v tomto kole při mnoha absencích dohromady konkurenceschopný tým a na hřišti druhých Tuchoměřic padlo 0:8.

Kladno končilo bez brankáře, veterán Slepička ho obral o výhru v 99. minutě

Kraje
Kladno B chytilo konečně formu a vyhrálo v I. A třídě dva zápasy za sebou.
To nevymyslíš! Béčko SK Kladno se ve fotbalové I. A třídě dopracovalo k cenné výhře 4:3 nad silnou Kosoří i díky dvěma vlastencům soupeře. Ten si je vstřelil po přestávce a už dokázal jen snížit. Kladno je tak zase o něco blíž záchraně soutěže. Hůř je na tom nyní béčko Slaného, to prohrálo už potřetí v řadě jasným rozdílem.

Béčku Kladna pomohly dva vlastenci ke druhé výhře, už je před Slaňáky

Kraje
Útok dronů. Ilustrační snímek
Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do Evropské unie. Podle agentury Reuters to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem.

Zelenskyj: Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU

Státy mimo EU
Talentovaný Marek Truhlář má spousty šancí, ale při své vysoké rychlosti má s jejich realizací problémy.
Situace je vážná, nikoliv však zoufalá. Název staršího francouzského snímku přesně sedí na fotbalová béčka SK Kladno a SK Slaný, která shodně na jaře čekají na výhru a v tabulce I. A třídy pod sebou mají už jen dva týmy. Zejména Kladno tentokrát litovalo, že v Podlesí nebodovalo, na jaře už je to pro klub druhá zbytečná ztráta.

I.A třída: Situace béček je vážná, nikoliv však zoufalá

Kraje
Mír na Ukrajině i za ztrátu části jejího území? Piště nám svůj názor
Odborníci i obyčejní Češi stále častěji tvrdí, že ačkoli se Ukrajina statečně brání Putinově agresi, nemůže proti silnějšímu protivníkovi vyhrát. A ptají se: Není tedy v jejím zájmu nechat útočníkům část země a vyjednat s podporou celého světa trvalý a zaručený mír? Oproti tomu druhá část veřejnosti tvrdí: Ukrajina nesmí přijít ani o metr své země. A to je i otázka, na kterou se ptá Deník svých čtenářů v úvodním díle dalšího tématu publicistického projektu Černá a bílá Martina Komárka - Má Ukrajina uzavřít mír i za cenu ztráty části území, nebo dál bojovat?
14 fotografií

ANKETA: Má Ukrajina uzavřít mír i za cenu ztráty území, nebo bojovat? Hlasujte

Černá a bílá
Prezidentská debata Deníku.cz v Kladně
Petr Pavel při setkání s Kladeňáky odpovídal na dotazy ohledně války na Ukrajině a jejího možného ukončení. Radek Gális z Českých Budějovic se zeptal: „Cítíte i přes stálé apely a prohlášení představitelů Evropské unie reálné nebezpečí, že evropské státy jsou válkou na Ukrajině již unaveny? Že jsou voliči v jednotlivých zemích nespokojeni - že se pomalu smiřují s tím, že Rusku zůstanou okupovaná území východní Ukrajiny a Krym a znovu se s ním navážou diplomatické a hospodářské styky výměnou za sliby, že víc chtít nebude, což nám ovšem historicky připomíná Mnichovskou dohodu?“
38 fotografií

Přijde čas, kdy se na Ukrajině začne jednat o kompromisu, řekl Pavel

Česko
Exploze na Krymu. Ilustrační snímek
Ukrajinské síly u přístavního města Sevastopol na Ruskem okupovaném poloostrově Krym zničily velitelské středisko ruských vojsk, uvedl podle agentury Unian úřad strategické komunikace ukrajinského generálního štábu. Ruské ministerstvo obrany předtím informovalo o sestřelení deseti ukrajinských raket nad Krymem, o škodách se nevyjádřilo. Tvrzení válčících stran nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Ruskem dosazený šéf Sevastopolu Michail Razvožajev napsal, že jde o největší nálety, jakým v poslední době město čelilo.
14 fotografií

Zásah na Krymu: Zničili jsme velitelské středisko ruských vojsk, tvrdí Ukrajinci

Státy mimo EU
Útok na krymské město Feodosija. Ilustrační snímek
Ukrajinské letectvo při útoku v noci na úterý poničilo velkou výsadkovou loď Novočerkassk kotvící v krymském městě Feodosija, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Potvrdilo tak dřívější zprávy ukrajinských představitelů, podle kterých ale jejich síly plavidlo zničily. Ruskem dosazený šéf anektovaného Krymu Sergej Aksjonov uvedl, že si útok vyžádal jednoho mrtvého a dva zraněné, píše agentura TASS.
14 fotografií

Ukrajina zaútočila na krymskou Feodosiji. Zničili jsme válečnou loď Rusů, tvrdí

Státy mimo EU
Zelenskyj promluvil na shromáždění Krymské platformy v Praze prostřednictvím videohovoru
Rusko původně věřilo, že se mu invazi na Ukrajinu podaří provést beztrestně. Tyto iluze už jsou ale zničeny, řekl ve videopříspěvku na mezinárodním parlamentním summitu Krymské platformy v Praze ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mezinárodní společenství se podle něj musí zaměřit na zamezení obcházení protiruských sankcí, apeloval také na dodávky zbraní a munice.
32 fotografií

Rusko věřilo v beztrestnost za invazi. Tyto iluze jsou zničeny, řekl Zelenskyj

Státy mimo EU
Takto se Oděsa připravovala na ruský útok po zahájení války v roce 2022
Ruské vojenské síly v noci na sobotu uskutečnily raketový útok na ukrajinský přístav Oděsa. Poškodily přístavní infrastrukturu, včetně obilného skladu a penzionu. Čtyři lidé byli zraněni. Uvedly to podle agentury Reuters ukrajinské úřady. Ruská armáda oznámila, že ráno sestřelila nedaleko Moskvy ukrajinský dron. Při úderu na ruskou Belgorodskou oblast sousedící s Ukrajinou byl podle místních úřadů zabit jeden člověk.
14 fotografií

Oděsa se stala terčem ruských raket. Zranění utrpěli čtyři lidé, tvrdí úřady

Státy mimo EU
Útok ukrajinských dronů. Ilustrační snímek
Ukrajinské síly ve středu provedly útok na přístav Sevastopol na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově Krym. Podle šéfa správy města Michaila Razvožajeva byla zasažena loděnice, kde vypukl požár a nejméně 24 lidí utrpělo zranění. Útok, který poškodil dvě lodě ruského námořnictva, měly na svědomí ukrajinské střely s plochou dráhou letu a námořní drony, uvedlo podle agentury RIA Novosti v prohlášení ruské ministerstvo obrany.
14 fotografií

Sevastopolem otřásly mohutné výbuchy. Ukrajinci zasáhli loděnici, uvedly úřady

Státy mimo EU
Ruský tanker, ilustrační foto
Námořní dron zasáhl v noci na sobotu ruský tanker v blízkosti Kerčského průlivu mezi Krymem a Ruskem. Stroj je poškozen a podle některých zdrojů nemůže samostatně dále plout. Informovaly o tom například agentury Ukrinform a TASS. Podle zdrojů agentury Interfax-Ukrajina, ukrajinské redakce BBC nebo agentur Reuters a AP stojí za útokem ukrajinská tajná služba SBU a námořnictvo. Kyjev se zatím oficiálně k útoku nevyjádřil.

Tanker plující pod ruskou vlajkou u Kerčského průlivu zasáhl námořní dron

Státy mimo EU
Ruský vojenský konvoj na Krymu. Ilustrační snímek
Ukrajina v noci na pátek při speciální operaci u ruského černomořského přístavu Novorossijsk zasáhla ruskou výsadkovou loď třídy 775 Oleněgorskij Gorňak. Na telegramu to uvedla ukrajinská tajná služba SBU. O útoku dvou ukrajinských námořních dronů na novorossijskou námořní základnu dříve informovalo ruské ministerstvo obrany, o škodách se však nezmínilo.
14 fotografií

U Novorossijsku jsme zasáhli ruskou loď, uvedla Ukrajina. Na Krym útočily drony

Státy mimo EU
Ilustrační snímek
Moskva se brzy ráno stala terčem útoku bezpilotních letounů, oznámily ruské úřady. Jeden dron zasáhl výškovou budovu obchodního střediska, úlomky dalšího se našly nedaleko ministerstva obrany, píší ruská média s odvoláním na záchranné složky. Ruský resort obrany z útoku obvinil Ukrajinu, Kyjev se oficiálně nevyjádřil. Podle dosavadních informací nejsou mrtví ani zranění. Agentura RIA Novosti později informovala o pádu dronu vrtulníkového typu bez výbušného zařízení v obci Zelenograd, která se nachází severozápadně od metropole.

Moskva se stala terčem útoku dronů. Z Krymu hlásí zásah muničního skladu

Státy mimo EU
Kerčský (též Krymský) most - Ilustrační foto
Krymský most přináší válku a musí být vyřazen z provozu, je přesvědčen ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury Reuters a serveru televize CNN to řekl ve videoprojevu k bezpečnostnímu fóru v americkém Aspenu. V noci na pondělí byl most spojující pevninské Rusko a anektovaný Krym vážně poškozen. Moskva z útoku obvinila Kyjev.

Krymský most přináší válku. Musí být vyřazen z provozu, řekl Zelenskyj

Státy mimo EU
Ilustrační snímek
Na vojenské základně ve východní části Ruskem anektovaného Krymu hořel muniční sklad. Kvůli požáru byla uzavřena hlavní silniční trasa na poloostrově a úřady evakuovaly více než 2000 obyvatel okolních vesnic, uvedla média s odvoláním na Moskvou dosazeného gubernátora Krymu Sergeje Aksjonova. Ruskojazyčný web BBC dodává, že hořelo v hlubokém týlu ruské armády a že výbuchy munice trvaly několik hodin. 
14 fotografií

Na vojenské základně na Krymu hořel muniční sklad. Úřady evakuovaly stovky lidí

Státy mimo EU
Kerčský most na Krym v noci na 17. července poškodily výbuchy. U nájezdu se tvořily dlouhé kolony.
Automobilová doprava na mostě spojujícím Rusko s anektovaným Krymem byla částečně obnovena, uvedla agentura TASS s odvoláním na místopředsedu ruské vlády Marata Chusnullina. Most, který je důležitou tepnou pro zásobování ruských vojsk bojujících na Ukrajině, v noci na pondělí vážně poškodily dvě exploze, za nimiž podle Moskvy stál Kyjev.

Útok na Kerčský most: Rusům se podařilo částečně obnovit dopravu

Státy mimo EU
Kerčský most vedoucí z ruské pevniny na Rusy okupovaný ukrajinský Krym
Most spojující Rusko s anektovaným Krymem byl dnes v noci vážně poškozen a doprava po něm byla brzy ráno přerušena. Poničení mostu, který je důležitou tepnou pro zásobování ruských vojsk bojujících na Ukrajině, připisují ruské úřady útoku ukrajinských námořních dronů. O speciální operaci informují i ukrajinská média, Kyjev se ale tradičně zdržel oficiálního vyjádření. 

Kerčský most na Krym poškodily výbuchy, dva lidé zemřeli. Putin chystá odvetu

Státy mimo EU
Zničená ukrajinská přehrada Kachovka
Zničení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny hraje do karet víc Ukrajincům než Rusům, míní Zdeněk Kříž z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Kříž se specializuje na mezinárodní bezpečnostní organizace či bezpečnostní politiku. Voda například poškodí ruská obranná postavení, řekl Kříž ČTK. Z Kachovské přehrady vytéká voda poté, co její hráz zničila exploze, kterou Kyjev připisuje ruským silám. Rusové z destrukce obviňují Ukrajince. Obě strany uvádějí, že zničení ohrozilo tisíce lidí.
24 fotografií

Komu hraje do karet zničení Kachovské přehrady? Expert: Víc Ukrajincům než Rusům

Státy mimo EU