ŠTÍTEK: Kundúz

Bojovníci Tálibánu ve městě Kunduz v severním Afghánistánu 9. srpna 2021
Tálibán dobyl severoafghánský Kunduz 8. srpna a jeho novým starostou jmenoval Gula Mohammada Eljáse. Kunduz Tálibánu vzdoroval několik týdnů a po bojích byl v troskách. Byly tam stržené dráty elektrického vedení, k většině obyvatel se nedostala voda, v ulicích se povalovaly odpadky. Pracovníci správy města, kteří dříve takové problémy řešili, se ze strachu před Tálibánem ukryli ve svých domovech. Eljás na ně šel nejprve po dobrém, píše o situaci v Kunduzu The New York Times.
52 fotografií

Vláda Tálibánu v Kunduzu ukázala problém Afghánistánu: lidé se bojí do práce

Svět
Bojovníci Tálibánu ve městě Farah
Radikální hnutí Tálibán dnes dobylo další důležité město Ghazní, které je správním střediskem stejnojmenné středoafghánské provincie. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na představitele této provincie. Islamističtí povstalci se tak již zmocnili správních středisek deseti ze 34 provincií, což představuje více než dvě třetiny rozlohy Afghánistánu. 
5 fotografií

Tálibán dobyl další klíčové město Afghánistánu. Přiblížil se tak ke Kábulu

Svět
Bojovníci Tálibánu ve městě Faráh 10. srpna 2021
Radikální islamistické hnutí Tálibán dobylo v Afghánistánu další tři provinční střediska, z hlavních měst 34 afghánských provincií jich tak ovládá už devět. S odvoláním na afghánské úřady o tom informovala agentura AP. Na letišti v Kunduzu, metropoli stejnojmenné provincie, se podle agentury AFP dnes ráno vzdaly tálibánským oddílům stovky vládních vojáků a policistů.
5 fotografií

Moc Tálibánu sílí, dobyl nová území v Afghánistánu. Biden stažení vojsk nelituje

Svět
Příslušník speciálních sil afghánské armády hlídkuje ve městě Laškar Gah
Radikální islamistické hnutí Tálibán dobylo severoafghánský Kunduz, metropoli stejnojmenné provincie, která leží u hranic s Tádžikistánem. Krátce nato hnutí ovládlo i město Saripúl, správní středisko stejnojmenné provincie na severozápadě Afghánistánu. Informovala o tom dnes agentura AFP. Od pátku se tak bojovníci Tálibánu zmocnili v Afghánistánu už čtyř správních středisek.
5 fotografií

Tálibán dobývá v Afghánistánu další území. Ovládl střediska Kunduz a Saripúl

Svět
Ilustrační foto
Mazáre Šaríf - Bilance útoku na německý konzulát ve městě Mazáre Šaríf na severu Afghánistánu vzrostla nejméně na šest mrtvých. Informovala o tom dnes agentura DPA. Podle policejních a lékařských zdrojů zranění utrpělo více než 120 lidí. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Taliban, podle nějž šlo o odvetu za akci NATO u Kunduzu z minulého týdne. Všichni němečtí zaměstnanci konzulátu jsou v pořádku a jednotky NATO mají situaci pod kontrolou.

Při útoku na německý konzulát v Afghánistánu zemřelo šest lidí

Svět
Ilustrační foto
Kábul - Nejméně 30 afghánských civilistů včetně žen a dětí dnes zahynulo a dalších nejméně 25 civilních osob bylo zraněno při náletech NATO v rámci operace namířené proti hnutí Taliban v provincii Kunduz na severu země, uvedli afghánští činitelé. Ve stejné oblasti krátce předtím přišli o život tři afghánští a dva američtí vojáci, další dva Američané utrpěli zranění. NATO potvrdilo civilní oběti, ale bez upřesnění jejich počtu.

Při operaci NATO v Afghánistánu zahynuly desítky civilistů

Svět
Ilustrační foto.
Kábul - Islamistické hnutí Taliban v noci na dnešek podniklo ze čtyř stran koordinovaný útok na severoafghánské město Kunduz, které Taliban před rokem nakrátko obsadil. Během dne povstalci postupně pronikli až do centra správního střediska stejnojmenné provincie. Boje ve večerních hodinách pokračovaly, situace je podle médií nepřehledná. Nicméně agentura AFP s odvoláním na zdroje NATO uvedla, že oddíly Talibanu ustupují a město už je pod kontrolou bezpečnostních sil.

Taliban opět zaútočil na afghánské město Kunduz, už ale ustupuje

Svět
Ilustrační foto
Kábul - Dvanáct afghánských vojáků údajně zabili v noci na dnešek ve spánku dva jejich kolegové na stanovišti poblíž města Kunduz na severu země. Útočníci byli pravděpodobně napojeni na islamistické hnutí Taliban a po činu uprchli a připojili se k povstalcům. S odvoláním na policii o tom informovala agentura Reuters.

Dvanáct afghánských vojáků zabili ve spánku dva jejich kolegové

Svět
Ilustrační foto
Kábul – Povstalci islamistického hnutí Taliban se dnes zmocnili významného okresu na východě Afghánistánu. Zabili či zranili při tom desítky policistů a vojáků a nyní ohrožují důležité silniční trasy do Pákistánu. S odvoláním na místní činitele o tom informovala agentura Reuters.

Taliban se zmocnil důležitého okresu na východě Afghánistánu

Svět
Nyní Taliban obsadil Chánabád, který spojuje Kunduz s Tachárem a dalšími provinciemi na severu země.
Kunduz – Afghánské hnutí Taliban dnes obsadilo strategický okrsek v provincii Kunduz na severu země a přinutilo vládní ozbrojené síly stáhnout se do provinční metropole. Samotné město Kunduz loni v září padlo nakrátko do rukou ozbrojenců Talibanu.

Taliban obsadil strategický okrsek v provincii Kunduz

Svět
Ilustrační foto.
Kábul – Bojovníci islamistického hnutí Taliban zabili 12 příslušníků bezpečnostních sil, které unesli v minulých dnech v afghánské provincii Ghazní. Při dnešním přepadení autobusu a dalšího vozidla v provincii Kunduz na severu Afghánistánu pak vzali do zajetí asi 40 lidí. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na místní úřady.

Bojovníci Talibanu zabili 12 členů afghánských bezpečnostních sil

Svět
Boje kolem Kunduzu začaly jen několik dní poté, co Taliban oznámil začátek každoroční jarní ofenzivy.
Kunduz - Nejméně 50 ozbrojenců bylo zabito a více než 60 dalších zraněno při velké ofenzívě Talibanu v provincii Kunduz, kde se povstalci opět snažili dobýt stejnojmennou provinční metropoli. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na afghánské oficiální činitele. Taliban město loni na několik dní dostal pod kontrolu.

Při bojích o Kunduz nejméně 50 mrtvých bojovníků Talibanu

Svět
John Campbell
Kábul - Bombardování nemocnice Lékařů bez hranic (MSF) v severoafghánském městě Kunduz bylo tragickým incidentem, který zavinila lidská chyba a kterému bylo možné zabránit. Vyplývá to z výsledků amerického vyšetřování, které dnes zveřejnil velitel spojeneckých sil v Afghánistánu, americký generál John Campbell.

Bombardování nemocnice v Kunduzu způsobila lidská chyba, přiznaly USA

Svět
Ilustrační foto.
Kábul – Německá humanitární pracovnice unesená v srpnu v Afghánistánu byla propuštěna, její zdravotní stav je dobrý. Podle zpravodajského serveru BBC News to oznámil zaměstnavatel ženy, německá Společnost pro mezinárodní spolupráci.

Němka unesená v srpnu v Afghánistánu je na svobodě

Svět
Američtí analytici zvláštních operací věděli několik dní před nedávným osudným náletem USA na nemocnici v severoafghánském Kunduzu, že zařízení je chráněným lékařským areálem.
Washington - Američtí analytici zvláštních operací věděli několik dní před nedávným osudným náletem USA na nemocnici v severoafghánském Kunduzu, že zařízení je chráněným lékařským areálem. Zda to věděli i velitelé, kteří letecký útok schválili, není jasné. S odvoláním na své zdroje o tom informovala agentura AP.

Američtí operační analytici o nemocnici v Kunduzu věděli

Svět
Ilustrační foto
Kábul - Islamistické hnutí Taliban ohrožuje velké afghánské město Ghazní poté, co se mu minulý měsíc podařilo nakrátko obsadit město Kunduz na severu země. Stejně jako Kunduz, je i Ghazní metropolí stejnojmenné provincie. Boje kolem Ghazní, v němž žije přes 150.000 lidí, se dnes vystupňovaly do té míry, že většina obchodů a škol zůstala zavřená, napsala agentura Reuters.

Taliban ohrožuje další afghánské město Ghazní

Svět
Bombardování nemocnice provozované humanitární organizací Lékaři bez hranic (MSF) v afghánském Kunduzu by mohlo představovat válečný zločin. Uvedl to vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.
Washington - Spojené státy odškodní rodiny obětí amerického náletu na nemocnici organizace Lékaři bez hranic (MSF) v afghánském Kunduzu, informoval dnes mluvčí Pentagonu Peter Cook. Američané bombardovali zařízení minulou sobotu omylem, zahynulo nejméně 22 lidí. Washington podle Cooka rovněž zaplatí opravu poškozené nemocnice.

USA odškodní rodiny obětí náletu na nemocnici v Kunduzu

Svět
Ilustrační foto
Ženeva/Kábul - Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) "je znechucena" prohlášením, kterým afghánská vláda ospravedlňuje sobotní letecký útok na nemocnici MSF ve městě Kunduz na severu Afghánistánu. Toto prohlášení je "přiznáním k válečnému zločinu", uvedl na webu organizace její generální ředitel Christopher Stokes.

Válečný zločin. Lékaři bez hranic jsou znechuceni výroky Kábulu k náletu

Svět
Bombardování nemocnice provozované humanitární organizací Lékaři bez hranic (MSF) v afghánském Kunduzu by mohlo představovat válečný zločin. Uvedl to vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.
Kábul – Meznárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) dnes popřela zprávu, že bojovníci radikálního islamistického hnutí Taliban stříleli z její nemocnice v Kunduzu na severu Afghánistánu na jednotky NATO a afghánské armády. Podobné spekulace se objevily v souvislosti s bombardováním, kterému byla nemocnice v sobotu vystavena.

Lékaři bez hranic popřeli, že z nemocnice v Kunduzu střílel Taliban

Svět
Afghánské ministerstvo obrany prohlásilo, že „teroristé" vyzbrojeni lehkými a těžkými zbraněmi vstoupili do objektu nemocnice, použili budovu a lidi uvnitř jako „lidský štít" a stříleli na bezpečnostní síly.
Kábul – Situace kolem sobotního bombardování nemocnice organizace Lékaři bez hranic (MSF) v Kunduzu je stále nejasná, usoudila v noci na dnešek agentura AP. Spolu s agenturou Reuters uvedla, že afghánské úřady sdělily, že bojovníci Talibanu předtím vstoupili do nemocnice a měli ji jako „lidský štít". Kdo na „teroristy" poté zaútočil a zabil přitom nejméně 19 pacientů a pracovníků MSF ale úřady neuvedly.

Bojovníci Talibanu měli nemocnici v Kunduzu jako "lidský štít"

Svět
Bombardování nemocnice provozované humanitární organizací Lékaři bez hranic (MSF) v afghánském Kunduzu by mohlo představovat válečný zločin. Uvedl to vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.
Kábul – Bombardování nemocnice provozované humanitární organizací Lékaři bez hranic (MSF) v afghánském Kunduzu by mohlo představovat válečný zločin. Uvedl to vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. Dnešní nálet stál podle MSF životy nejméně 16 lidí, z toho tří dětí. Americký ministr obrany Ash Carter uvedl, že Spojené státy se ve spolupráci s afghánskou vládou nadále snaží zjistit, jak k dnešnímu vzdušnému úderu na nemocnici došlo.

OSN: Nálet na nemocnici Lékařů bez hranic může být válečný zločin

Svět
Ilustrační foto
Kábul/Praha – Bombardování nemocnice provozované humanitární organizací Lékaři bez hranic (MSF) v afghánském městě Kunduz si podle nové bilance vyžádalo nejméně 19 obětí na životech. Organizace to uvedla na komunitní síti Twitter. O život podle ní přišlo 12 pracovníků této organizace a nejméně sedm pacientů, z toho tři děti.

Devatenáct mrtvých po útoku na nemocnici Lékařů bez hranic v Kunduzu

Svět
Bojovníci islamistického hnutí Taliban v severoafghánském Kunduzu dnes dál v některých čtvrtích vzdorují afghánským jednotkám.
Kábul – Bojovníci islamistického hnutí Taliban v severoafghánském Kunduzu dnes dál v některých čtvrtích vzdorují afghánským jednotkám. Informovaly o tom zpravodajský server BBC News a agentura Reuters. Guvernér provincie Kunduz Hamdulláh Daníší uvedl, že město je klidné a „zásadní boje" už neprobíhají. Připustil však, že povstalci ještě z Kunduzu nebyli zcela vyhnáni. Taliban navíc dobyl další okres ve východoafghánské provincii Badachšán.

Bojovníci Talibanu dál v Kunduzu vzdorují vládním vojákům

Svět
Celkem 11 lidí zemřelo při pádu transportního letadla americké armády C-130 Hercules, které se dnes po půlnoci zřítilo u letiště v afghánském Dželálábádu.
Dželálábád – Celkem 14 lidí podle nové bilance zemřelo při pádu transportního letadla americké armády C-130 Hercules, které se dnes po půlnoci zřítilo u letiště v afghánském Dželálábádu. Podle agentury Reuters o tom informoval mluvčí amerického vojska. Radikální islamistické hnutí Taliban tvrdí, že letoun sestřelili jeho bojovníci; podle amerických vojenských zdrojů ale zatím není příčina pádu jasná a pokračuje vyšetřování.

Taliban se přihlásil k sestřelení amerického letadla v afghánském Dželálábádu

Svět
Ilustrační foto
Kábul - Afghánské jednotky během dnešní ranní ofenzivy znovu dobyly nejdůležitější části města Kunduz, kterého se v pondělí zmocnilo islamistické hnutí Taliban. S odvoláním na dva afghánské zdroje o tom informovala agentura Reuters. Detaily celé operace nebyly známé, rovněž nebylo jasné, jaké oblasti jsou nyní pod vládní kontrolou. Mluvčí Talibanu nicméně tyto informace popřel. Jeho bojovníci prý stále odolávají vládním silám v centru Kunduzu a kontrolují většinu zbytku města.

Afghánská armáda prý dobyla zpět hlavní části Kunduzu

Svět
Ilustrační foto
Kábul - Těžké boje dnes pokračují v jednom z nejvýznamnějších afghánských měst Kunduzu, kterého se v pondělí zmocnilo islamistické hnutí Taliban. Afghánská armáda v úterý zahájila protiofenzivu, většina města ale zůstává pod kontrolou Talibanu, napsala dnes agentura AFP. Americká armáda oznámila, že v noci na dnešek provedla dva nové nálety na pozice islamistů v oblasti Kunduzu. Na místě jsou i vojenští experti Severoatlantické aliance, kteří afghánské armádě pomáhají jako poradci.

V afghánském Kunduzu pokračují boje mezi armádou a Talibanem

Svět
Afghánská armáda zahájila dnes ráno protiútok s cílem dobýt zpět město Kunduz, kterého se v pondělí zmocnili bojovníci radikálního islámského hnutí Taliban.
Kábul - Afghánská armáda zahájila dnes ráno protiútok s cílem získat zpět město Kunduz, kterého se v pondělí zmocnili bojovníci radikálního islámského hnutí Taliban. Oznámilo to afghánské ministerstvo obrany s tím, že vojáci některé části správního střediska stejnojmenné provincie už obsadili. Afghánský prezident Ašraf Ghaní v prohlášení vysílaném místní televizí slíbil, že město armáda dobude zpátky.

Afghánská armáda dobývá zpět Kunduz ovládnutý Talibanem

Svět
Stovky talibanců dnes časně ráno zahájily ze tří stran útok na město a místní úřady se obávají, že část Kunduzu by mohla padnout do rukou radikálů.
Kábul –Afghánská vláda dnes potvrdila, že město Kunduz padlo do rukou Talibanu, který na něj dnes nad ránem zaútočil. Informovala o tom agentura AP. Povstalci obsadili velké afghánské město poprvé od roku 2001, kdy Spojenými státy vedené koaliční síly svrhly vládu radikálního islámského hnutí Taliban.

Město Kunduz padlo do rukou Talibanu, potvrdila vláda

Svět
Obyvatele severoafghánské provincie Kunduz znepokojují ozbrojení a maskovaní cizinci, kteří převzali vedení mnohých vesnic a připravují lidi na příchod nové vlády.
Kábul – Obyvatele severoafghánské provincie Kunduz znepokojují ozbrojení a maskovaní cizinci, kteří převzali vedení mnohých vesnic a připravují lidi na příchod nové vlády. Přišli i s rodinami a kmenoví vůdci netuší, kdo jsou. Začali přicházet před pěti měsíci a od té doby bylo zavražděno deset kmenových stařešinů a 100 dalších obyvatel. Podle zástupce kunduzského guvernéra Hamdulláha Daníšího se tito cizinci usadili ve třech ze sedmi provinčních okresů, informovala stanice Al-Džazíra.

Afghánskou provincii Kunduz ovládají cizinci, zabíjejí místní stařešiny

Svět
Ilustrační foto.
Kábul - Mezinárodní koalice v Afghánistánu zastavila předávání zajatců do některých věznic v zemi, a to kvůli podezření z mučení. Na ně upozorňuje OSN ve své zprávě, která bude podle tiskových agentur zveřejněna v nejbližších dnech. Ministerstvo vnitra a šéf bezpečnostních sil obvinění odmítli.

NATO v Afghánistánu zastavuje předávání zajatců

Svět
Ilustrační foto
Kábul - Guvernér severoafghánské provincie Kunduz Muhammad Omar a nejméně dalších 15 osob zahynulo při bombovém útoku v mešitě v sousední provincii Tachár. Nejméně 20 lidí utrpělo zranění.

Exploze v mešitě zabila guvernéra provincie

Svět
Afghánistán - Nejméně 52 civilistů včetně žen a dětí zabila minulý týden v jihoafghánské provincii Hílmand raketa při bojích mezi spojeneckými silami a povstalci hnutí Taliban. Oznámila to afghánská vláda, podle níž střelu vypálily spojenecké jednotky.

Při útoku spojenců zemřelo 52 civilistů

Svět
Ilustrační foto
Kábul /AKTUALIZOVÁNO/ - Letadlo se čtyřmi desítkami cestujících v pondělí havarovalo v severovýchodním Afghánistánu. Podle oficiálních zdrojů je mezi nimi i šest cizinců, z toho tři Britové. Národnost zbylých tří cizinců dosud nebyla oznámena.

V Afghánistánu havarovalo letadlo

Svět
Kábul – Téměř 100 lidí včetně třiceti civilistů zahynulo při náletu sil NATO, jenž se 4. září na žádost německých vojáků uskutečnil proti ozbrojencům Talibanu, kteří v severoafghánské provincii Kunduz ukradli dvě cisterny s palivem.

Nálet NATO 4. září prý zabil téměř 100 lidí

Svět
Kábul – V posledních hodinách si násilí v celém Afghánistánu vyžádalo nejméně 52 lidských životů. Mezi mrtvými jsou vojáci, povstalci z hnutí Taliban i řada civilistů, napsala agentura AP s odvoláním na místní úřady.

Násilí si v Afghánistánu vyžádalo přes 50 životů

Svět