ŠTÍTEK: kurdové

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg
Severoatlantická aliance nemá zcela jednotný pohled na turecké vojenské akce v Sýrii, avšak výrazná většina členských zemí se shoduje na plánu vytvořit v oblasti mezinárodní bezpečnou zónu. Na závěr dvoudenního jednání ministrů obrany NATO to novinářům řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Jakékoli zapojení mezinárodních sil by ale podle něj mělo probíhat pouze pod záštitou OSN.

NATO chce kontrolu nad bezpečnou zónou v Sýrii. Erdogan mluví o likvidaci Kurdů

Svět
Američtí vojáci v Sýrii
Armáda Spojených států se připravuje stáhnout všechny americké vojáky ze Sýrie do konce dubna. S odvoláním na nejmenované bývalé a současné představitele USA o tom ve čtvrtek informoval americký list The Wall Street Journal (WSJ). Prezident Donald Trump v prosinci ohlásil, že chce americké vojáky ze Sýrie stáhnout, protože teroristický Islámský stát (IS) byl už poražen.  
8 fotografií

Vojska USA se ze Sýrie stáhnou do konce dubna. Plán na ochranu Kurdů stále chybí

Svět
Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan v Paříži
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že v noci na úterý po telefonu jednal se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Oba státníci společně řešili situaci v Sýrii, která v minulých dnech vyvolala na obou stranách ostrá vyjádření, přičemž se shodli na vytvoření ochranného pásma, které by mělo zajistit bezpečí pro kurdské milice.
8 fotografií

Erdogan jednal po telefonu s Trumpem. Řešili bezpečnost Kurdů v Sýrii

Svět
Sálih Muslim při příchodu k soudu
Státní zastupitelství zastavilo předběžné řízení ohledně vydání kurdského politika Sáliha Muslima, protože se již nevyskytuje na území České republiky. Česko ho tedy do Turecka, jež o něj usilovalo, nemůže ani vydat. Česká policie muže na základě zatykače zadržela v únoru, soud ho o několik dní později propustil na svobodu.

Muslim nebude vydán do Turecka, státní zástupce zastavil řízení

Česko
Sálih Muslim Muhammad
Kurdské organizace v řadě zemí protestují proti zadržení kurdského politika Sáliha Muslima v České republice. Dnes to řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. V Dánsku, Norsku, Kanadě nebo Británii Kurdové svolali demonstrace. Ministerstvo proto doporučilo velvyslanectvím požádat o zvýšení ochrany. Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) bude o případu v nejbližších dnech telefonovat se svým tureckým protějškem.

Zadrženého Kurda budou řešit ministři, ambasády hlásí protesty

Česko
Muž v poutech. Ilustrační foto.
Česká policie zadržela sedmašedesátiletého cizince hledaného na žádost Turecka. Podle turecké tiskové agentury Anadolu byl v Česku zadržen Sálih Muslim, bývalý spolupředseda syrské Strany demokratické unie (PYD). Mluvčí českého policejního prezidia nechtěla na dotaz ČTK jméno zadrženého sdělit. Podle kurdského lékaře a podnikatele Yekty Uzunoglua je zadrženým skutečně Muslim.

Policisté zadrželi v centru Prahy muže. Prý jde o bývalého vůdce syrských Kurdů

Zločiny a soudy
Sálih Muslim Muhammad
Pražští policisté zadrželi v noci ze soboty na neděli v centru metropole cizince, kterého hledal turecký interpol. Muž skončil v policejní cele. Podle turecké oficiální tiskové agentury Anadolu jde o Sáliha Muslima, někdejšího spolupředsedu Strany demokratické unie (PYD), jenž je politickou složkou syrských kurdů. Česká policie tuto informaci potvrdila, neuvedla ovšem jméno ani další konkrétní podrobnosti.  

Policisté zadrželi v Praze cizince. Má jit o bývalého vůdce syrských Kurdů

Krimi
Ivan Hoffman
Turecko čistí své, respektive syrské pohraničí od Kurdů. Regulérní vojenskou operaci, jež už má stovky obětí mezi ozbrojenci i civilisty vede pod názvem Olivová ratolest. Nelibě to nesou partneři Turecka v NATO. Rozmrzelí jsou hlavně Američané, kteří Kurdy vojensky podporují z vojenských základen v Turecku a sní o tom, že by v severní Sýrii vznikl nový politický režim, ve kterém by prim hráli Kurdové z Demokratických sil Sýrie. 
6 fotografií

Den Ivana Hoffmana: Olivová ratolest

Hoffmanův deník
Z přednášky Markéty Kutilové o Sýrii.
Choceň - Pomáhá ženám a dětem v oblastech zasažených válkou a Islámským státem. Markéta Kutilová je také autorkou knihy Islámskému státu na dostřel o válce Kurdů s ISIS na severu Sýrie.

Novinářka přiblíží situaci v Sýrii

Orlicko
Kurdové, ilustrační foto
Blízkovýchodní Kurdové jsou jedním z nejpočetnějších národů světa bez vlastního státu. Část Kurdů žije na území Iráku, kde podniká snahy o posílení autonomie a následnou nezávislost. V cestě stojí vláda Iráku. Kurdistánská regionální vláda (KRG) v pondělí vydala prohlášení, že se vystříhá násilných aktů a vsadí na dialog s centrální vládou. 
17 fotografií

Kurdové brzdí snahy o nezávislost na Iráku, navrhují dialog

Svět
Ivan Hoffman
Kurdům v Kirkúku po referendu, ve kterém si odhlasovali nezávislost, přijely tanky vysvětlit, že zůstávají Iráčany. Teď ještě natlouct Kataláncům, aby pochopili, že jsou Španělé, a zas bude na chvíli klid.

Den Ivana Hoffmana: Referenda a zákony

Hoffmanův deník
Následky bombardování, Sýrie
V obci, kterou ovládali bojovníci Islámského státu (IS), zemřelo podle různých údajů od 15 do 30 osob. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že letecké pumy zabily kolem třiceti civilistů. Jiné skupiny uvádějí přibližně poloviční počty. Všichni se ale shodují v tom, že mezi oběťmi byly ženy a děti.

V Sýrii zemřelo při bombardování 15, nebo také 30 lidí. Informace se liší

Svět
Kurdský muž se pokusil loni na podzim v Hamelnu lynčovat bývalou přítelkyni
V listopadu 2016 šokoval německé městečko Hameln případ brutálního násilí kurdského muže, který se pokusil zabít bývalou přítelkyni mimořádně krutý způsobem. Uvázal jí lano kolem krku, lano pak přivázal k autu a vláčel ženu po silnici.

Muž se přiznal, že vláčel ženu na laně za autem

Svět
Ilustrační foto
Turecká prokuratura požaduje pro dvojici Čechů zadržených loni v listopadu pro podezření z terorismu sedm a půl až 15 let vězení. Markéta Všelichová a Miroslav Farkas čelí obvinění z příslušnosti k ozbrojené teroristické organizaci, informoval dnes list Daily Sabah. Obžalobu podala ve středu prokuratura ve městě Şirnak na jihovýchodě Turecka a případem se nyní zabývá tamější trestní soud.
6 fotografií

Dvojici Čechů zadržených v Turecku hrozí až 15 let vězení

Česko
Ilustrační foto
Damašek/Ankara - Syrští povstalci, které ze vzduchu podpořily turecké letouny, usmrtili v noci na dnešek na severu Sýrie 68 radikálů z řad Islámského státu (IS). Informovala o tom dnes turecká armáda s tím, že intenzivní střety v okolí města Al-Báb nadále pokračují.

Turecká armáda zničila v Sýrii jedno z velitelství radikálů

Svět
Ilustrační foto
Damašek - Koalice opozičních skupin dobyla v Sýrii několik vesnic v oblasti města Rakka, které je baštou Islámského státu (IS). Informovala o tom v pondělí večer agentura Reuters. V koalici, která si říká Demokratické síly Sýrie (SDF), je početný kontingent Kurdů.

Koalice postupující k syrské Rakce vybojovala pět vesnic

Svět
Ilustrační foto
Hamburk - V Hamburku zatkli 31letého tureckého občana, který je podezřelý, že pro Ankaru špehoval v Německu žijící Kurdy. Prokuratura uvedla, že muž nejspíš předával turecké tajné službě informace o místech pobytu, kontaktech a politických aktivitách Kurdů žijících v Německu. S odvoláním na žalobce o tom dnes informovala agentura AP.

V Německu zatkli tureckého špióna, podle žalobců špehoval Kurdy

Svět
Ilustrační foto.
Halab (Sýrie) - Z východního Halabu ovládaném syrskými rebely uteklo před boji od sobotního večera do oblastí ovládaných syrskými vládními silami už asi 4000 obyvatel a dalších 6000 civilistů do čtvrti kontrolované Kurdy. Uvedla to podle agentury AFP v noci na dnešek syrská exilová opoziční organizace SOHR.

Z východního Halabu od soboty uteklo 10 tisíc lidí

Svět
Ilustrační foto
Istanbul - Turecké úřady dnes vydaly zatykač na desítky osob včetně spolupředsedy kurdské Strany demokratické unie (PYD), která zastupuje zájmy syrských Kurdů. Turecko ji považuje za teroristickou organizaci, Spojené státy naopak za spojence v boji proti hnutí Islámský stát (IS). Úřady zatykače vydaly v rámci vyšetřování pumového atentátu ze 17. února v Ankaře, oznámila agentura Anadolu.

Turecko vydalo zatykač na vůdce syrských Kurdů

Svět
Ivan Hoffman.
Dva Češi zadržení v Turecku určitě nejsou obyčejní turisté, kteří se nešťastnou shodou okolností dostali do maléru. Jedná se o sympatizanty bojujících Kurdů, které Turci považují za teroristy. Kdo nemá rád Turky a jsou mu sympatičtí Kurdové, bude v zadržených bojovnících vidět hrdiny, byť poněkud naivní či nešikovné. Stát je ovšem v komplikované situaci, neboť Turecko je náš spojenec v NATO, a pokud naši občané porušili turecké zákony, sotva je za to česká republika může pochválit.
0 fotografií

Turecké dobrodružství

Hoffmanův deník