ŠTÍTEK: La Paz

Zřítit se dolů ze srázu za městem La Paz je poměrně snadné
Nejnebezpečnější a nejsmrtelnější cesta světa. Řeč je o Yungas Road – silnici spojující město La Paz a oblast Yungas v Bolívii v Jižní Americe. Donedávna nepřežilo jízdu tímto místem 200 až 300 pasažérů vozidel ročně. Komunikace je místy široká jen tři metry, zatímco srázy jsou hluboké stovky metrů. Stačí chvilka nepozornosti, a pak už smrti nejde uniknout.
7 fotografií

Nejsmrtelnější cesta světa? Yungas Road v Bolívii lemují vzpomínkové kříže

Do světa
Drobný užovkovitý had Chironius scurrulus, přezdívaný také jako hladká mačeta savany
V mlhou zahalené krajině "oblačných lesů", zasazené do podhůří bolivijských And, objevili vědci 20 nových neznámých druhů. Kromě toho zde našli velké množství zvířat i rostlin, jež nebyly vidět desítky let, v některých případech déle než století. Nový objev učinila obrovská vědecká expedice do údolí Zongo, při níž vědci sepsali více než 1200 druhů, z nichž 770 v této části světa nikdo dříve neviděl.
7 fotografií

Bolivijský prales odhalil poklad. Skrýval druhy zvířat, které věda neznala

Věda a technika
Šlágr okresního přeboru fotbalistů mezi Petrovicemi-Tisou a Vaňovem (3:6) doprovodila na začátku května sněhová nadílka.
/BIZARNÍ FOTBALOVÁ HŘIŠTĚ/ Víte, kde v Ústeckém kraji se hraje v nejvyšší nadmořské výšce? Správná odpověď je Tisá, kde vás může během mistrovského zápasu zaskočit sněhová vánice i v květnu. V článku naleznete nejen výškové rekordmany z ostatních okresů v Ústeckém kraji, ale i světové unikáty a úskalí, která přináší. Věděli jste například, že Argentinci si na zápasy v Bolívii míchají speciální koktejl, který obsahoval mimo jiné viagru?

Fotbal v Tisé: Absence kyslíku nehrozí, sníh ale ano

Kraje
Pátek byl na Dakaru ve znamení volna.
Sedlčany/La Paz – Účastníci nejtěžší rally na světě v pátek dorazili do La Paz, hlavního města Bolívie, kde se dakarská karavana na den zastavila. Na řadu totiž přišel den volna, na který už se všichni závodníci po předchozích extrémních etapách upřímně těšili, protože měli možnost si nejen pořádně odpočinout, ale projít například celkovou očistou.
5 fotografií

Den dakarského volna věnován hygieně, ale i fanouškům

Ostatní sporty
Martinu Kolomému přejezd z peruánské Arequipy do bolívijského La Paz sedl na výbornou.
Startovní pole na letošní Rallye Dakar se už nepohybuje po peruánském území. Při přejezdu z Arequipy do La Paz se totiž přemístilo na bolívijskou půdu. Tento přesun výborně svědčil jedničce stáje Tatra Buggyra Racing Martinu Kolomému, který na jubilejním čtyřicáté dakarské rallye zaznamenal druhé pódiové umístění. Do Bolívie si totiž dojel pro druhou příčku v etapě.

Martin Kolomý opět dojel na pódiu

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Hned dvě cestopisné přednášky mohou v tomto týdnu navštívit zájemci v Bruntále. Na jedné se návštěvníci podívají do marockých měst a na Saharu, druhá posluchače zavede do Jižní Ameriky a nadmořské výšky přes pět tisíc metrů.

Týden ve městě oživí cestovatelské přednášky

Bruntálsko
Pilot Martin Kolomý (uprostřed) a bratři René a David Kilianové na Dakaru.
Martin Kolomý patří v motoristickém sportu ke špičkám. Na devětatřicátou Rallye Dakar se bruntálský pilot těšil. Sedlal nový kamion Tatra Phoenix, od kterého si hodně sliboval. Jeho posádka s bratry Kilianovými ukázala obrovskou kvalitu, ale taky si vybrala i kopec smůly. Dokázali vyhrát etapu, jezdili vpředu, ale potom je zbrzdily poruchy. Také proto skončili Bruntalané na patnácté pozici.

Kolomého Dakar: prvenství v etapě i technické problémy

Ostatní sporty
Trosky letadla, které se zřítilo ve střední Kolumbii.
La Paz - Kapitán bolivijského letounu, který se předminulý týden zřítil s brazilským fotbalovým týmem na palubě, podle jednoho z přeživších nevaroval cestující před nadcházející havárií. Brazilský novinář cestující s týmem médiím řekl, že pasažéři nebyli ani vyzváni, aby si zapnuli bezpečnostní pásy. Při tragédii zahynulo 71 lidí, šest jich pád přežilo.

Kapitán havarovaného bolivijského letounu prý nevaroval pasažéry

Svět
Trosky letadla, které se zřítilo ve střední Kolumbii.
La Paz - Bolivijský letoun, v němž minulý týden zahynulo 71 lidí, létal bez potřebné palivové rezervy v minulých měsících opakovaně. Uvedla to americká televize Univision, která analyzovala záznamy o cestách stroje. Právě nedostatek paliva považují vyšetřovatelé za pravděpodobnou příčinu pádu letadla, na jehož palubě cestoval brazilský fotbalový tým Chapecoense. Bolivijská letová dispečerka obvinila své nadřízené, že se před tragickým letem snažili nedostatek krýt.

Havarovaný bolivijský letoun prý neměl palivovou rezervu víckrát

Svět
Trosky letadla, které se zřítilo ve střední Kolumbii.
La Paz - Bolivijské úřady v úterý zadržely šéfa letecké společnosti LaMia v souvislosti s pádem letounu, při němž minulý týden zahynulo 71 lidí, převážně brazilských fotbalistů. Podle bolivijského generálního prokurátora je podezřelý z porušení bezpečnostních předpisů, informovala agentura Reuters. Bolívie rovněž vyzvala Brazílii k vyhoštění letové dispečerky, která odjela do sousední země ve snaze získat zde azyl.

Šéfa aerolinek kvůli pádu letadla s fotbalisty zatkli, dispečerka utekla

Svět
Trosky letadla, které se zřítilo ve střední Kolumbii.
La Paz - Pilot letadla, které se minulý týden zřítilo s týmem brazilských fotbalistů v Kolumbii, byl pár měsíců před nehodou díky advokátovi propuštěn z vazby. Proti Miguelu Quirogovi bylo vedeno soudní řízení kvůli tomu, že opustil armádu a začal se věnovat podnikání. Oznámil to dnes bolivijský ministr obrany Reymi Ferreira. Právě Quiroga nese podle místního tisku zřejmě velký díl viny na pádu letadla, které nejspíš způsobil nedostatek paliva. I on při nehodě s dalšími 70 lidmi zahynul.

Pilot zříceného letadla s fotbalisty byl v Bolívii soudně stíhán

Svět
Technik Erwin Tumiri.
La Paz - Bolivijská vláda začala vyšetřovat podezření na nepravosti při udělení licence místní letecké společnosti LaMia, jejíž letoun minulý týden havaroval v Kolumbii s brazilskými fotbalisty. Příčinou neštěstí, při němž zemřelo 71 lidí, byl zřejmě nedostatek paliva. Informaci, že letadlo mělo udělat mezipřistání na dotankování, potvrdil dnes brazilské televizi Globo i přeživší technik Erwin Tumiri.

Technik z letounu s fotbalisty: Pád jsme nečekali, nikdo nekřičel

Svět
Mé putování Peru se pomalu blíží ke svému konci. Ukrajuji z něj poslední kilometry, které jsou ve stejném duchu, jaké bylo celé putování skrze tuto rozporuplnou zemi. Nahoru a dolů. Cesta úzkými kaňony, ale i vysokými horskými hřbety.
/SERIÁL TÝDENÍKU/ - Mé putování Peru se pomalu blíží ke svému konci. Ukrajuji z něj poslední kilometry, které jsou ve stejném duchu, jaké bylo celé putování skrze tuto rozporuplnou zemi. Nahoru a dolů. Cesta úzkými kaňony, ale i vysokými horskými hřbety. Přestože mě pomalu začíná tlačit čas, neodolal jsem nabídce jednoho chlapíka z USA, který mi už v La Pazu řekl.

Napříč Jižní Amerikou: Sedám na skládačku a padám dolů do peruánského údolí

Volný čas
Napříč Jižní Amerikou: Jedem v tom spolu: trefa za dvě stě dolarů
/SERIÁL DENÍKU/ - Zdravím vás z pomezí levné Bolívie a namyšleného Peru. Na mém tachometru se blíží cifra sedmi tisíc kilometrů a charitativní počítadlo překročilo sto tisíc korun a tak šlapu o sto šest či spíše o sto tisíc šest dále, abychom s kamarády přispěli lidem, kterým můžeme doma udělat radost.

Napříč Jižní Amerikou: Jedem v tom spolu: trefa za dvě stě dolarů

Slovácko
Ilustrační foto - korupce ve fotbale.
La Paz - Prezident Bolivijské fotbalové federace Carlos Chávez byl v pátek ve své zemi zatčen kvůli podezření z korupce, podvodu a zpronevěry. Podle médií případ souvisí s nadací založenou ve prospěch rodiny čtrnáctiletého fanouška, který zemřel po zásahu světlicí do hlavy při utkání Poháru osvoboditelů v roce 2013.

Podvod. Šéfa bolivijského fotbalu zatkli kvůli podezření z korupce

Fotbal
Papež František požádal ve čtvrtek během návštěvy Bolívie o odpuštění za prohřešky, jichž se v minulosti katolická církev dopustila na jihoamerických domorodcích.
La Paz - Papež František požádal ve čtvrtek během návštěvy Bolívie o odpuštění za prohřešky, jichž se v minulosti katolická církev dopustila na jihoamerických domorodcích. V jedné z nejdelších řečí od nástupu pontifikátu, která byla podle agentury Reuters nebývale emotivní, rovněž kritizoval přístup vyspělého světa k chudým zemím, nazval jej novým kolonialismem a vyzval ke změně tohoto způsobu smýšlení. Dnes František svou návštěvu Bolívie ukončí a zamíří do Paraguaye.

Papež: „Ve jménu Boha" byly na indiánech spáchány těžké hříchy

Svět
Nečekaného dárku se dostalo papeži Františkovi od levicového prezidenta Bolívie během jeho návštěvy tohoto chudého jihoamerického státu.
La Paz - Nečekaného dárku se dostalo papeži Františkovi od levicového prezidenta Bolívie během jeho návštěvy tohoto chudého jihoamerického státu. Originálními gesty proslulý indiánský vůdce země Evo Morales předal hlavě katolické církve krucifix stylizovaný do podoby srpu a kladiva, symbolu komunismu, pod nímž katolická církev v mnoha zemích trpěla útlakem. Politik známý svým nijak vstřícným postojem k církvi se za to dočkal kritiky z řad kléru i domácí opozice.

Papež dostal od prezidenta Bolívie nečekaný dárek, Krista na srpu a kladivu

Svět
Papež František
La Paz – Papež František prý chce během své červencové cesty po Jižní Americe v Bolívii vyzkoušet žvýkání listů koky. O výslovném přání hlavy katolické církve místním médiím řekl ministr kultury Marko Machicao. Koka je surovinou pro výrobu kokainu, žvýkání jejích listů ale patří v Bolívii k tradici. Lidem výtažky z koky dodávají energii a používají se i jako lék proti nevolnosti a bolestem hlavy z vysoké nadmořské výšky.

Papež František chce během cesty do Bolívie vyzkoušet koku

Svět
Celníci na pražském letišti odhalili nedovolený dovoz stovek kaktusů. Ty byly ukryty v zavazadlech cestujících, kteří přiletěli na lince La Paz – Lima – Madrid – Londýn - Praha.
Praha /FOTOGALERIE/ - Úspěchem při odhalení nikoli pouhých pašeráků, ale přímo velkopašeráků kaktusů se v pondělí pochlubili celníci z pražské Ruzyně. Na tamějším letišti probrali zavazadla pasažérů, kteří cestovali na lince La Paz - Lima - Madrid - Londýn - Praha - a sotva stačili počítat.
8 fotografií

Šest kufrů skrývalo třináct set kaktusů

Zločiny a soudy
Evo Morales
La Paz - Obyvatelé Bolívie budou dnes na další čtyři roky vybírat prezidenta ve volbě, jejímž jediným favoritem je současný vůdce země Evo Morales. Proti němu stojí čtveřice kandidátů včetně zkušených politiků, s ohledem na předvolební průzkumy se však zdá, že jedinou otázkou voleb bude, zda Morales uspěje již v prvním kole.

Bolívie volí prezidenta, Morales může vyhrát již v prvním kole

Svět
Ilustrační foto
La Paz – Bolivijský parlament tento týden schválil kontroverzní zákon o dětech, který jim v některých případech umožňuje legálně pracovat již od věku deseti let. Norma vyvolala v této chudé jihoamerická zemi velké diskuse, podpora prezidenta Eva Moralese však nakonec pomohla k jejímu přijetí. Bolívie je přitom podle stanice BBC signatářskou zemí mezinárodní úmluvy zakazující pracovat dětem až do 14 let.

Bolívie uzákonila dětskou práci od deseti let

Svět
Ilustrační foto
La Paz - Bolívie snížila za poslední tři roky téměř o čtvrtinu plochu, na které místní zemědělci produkují koku. Údaj dnes zveřejnila Organizace spojených národů, podle níž jeden z největších producentů kokainu na světě plní plán dlouhodobého snižování plochy osázené tradiční plodinou místního zemědělství.

Bolívie vymýtila za tři roky téměř čtvrtinu polí s kokou

Svět
Evo Morales
La Paz – Pozdě, ale přece. Bolivijskému prezidentovi Evo Moralesovi se v 54 letech splnil sen a stal se profesionálním fotbalistou.Kontrakt na příští sezonu 
s ním podepsal prvoligový bolivijský klub Sport Boys 
z města Warnes poblíž Santa Cruz.

Prezident má číslo 10. Morales bude kopat první ligu

Svět
Ilustrační foto.
La Paz - Nejméně 22 lidí zemřelo při nehodě kamionu v centrální části Bolívie. Podle agentury AFP převážel nákladní automobil okolo 50 lidí, když sjel z prudkého srázu v horské části provincie Cochabamba. Na tři desítky lidí se při nehodě zranily. Podle bolivijských médií mohlo být příčinou nehody selhání brzd.

V Bolívii sjel kamion s 50 lidmi ze srázu, nejméně 22 lidí zemřelo

Svět
Starosta města El Alto najal dvě desítky indiánek z kmene Aymara, aby oblečené v tradičních sukních vnesly pořádek do často chaotické dopravy na místních křižovatkách.
La Paz - Zatímco většina bolivijských indiánek za svůj život ani jednou neřídí automobil, skupina domorodých žen nyní ve městě sousedícím s metropolí La Paz začala „řídit" ostatní řidiče. Starosta města El Alto najal dvě desítky indiánek z kmene Aymara, aby oblečené v tradičních sukních vnesly pořádek do často chaotické dopravy na místních křižovatkách. Podle místních se jim to však sotva podaří.

V Bolívii řídí dopravu indiánky v tradičních oděvech

Svět
Ilustrační fotografie.
La Paz - Osm lidí zahynulo a deset utrpělo zranění při nedělní nehodě malého letounu na severu Bolívie. S odvoláním na místní úřady a očité svědky o tom dnes informovaly tiskové agentury. Stroj společnosti Aerocon s 18 lidmi na palubě se zřítil při pokusu o přistání v hustém dešti a následně explodoval. Podle mluvčího aerolinií mělo letadlo při přistávání nespecifikované technické problémy.

V Bolívii spadlo letadlo, výbuch zabil osm lidí

Svět
Ilustrační foto
La Paz - Kvůli pátečnímu vyřizování účtů mezi dvěma skupinami vězňů v Bolívii podle nejnovějších údajů zemřelo nejméně 31 lidí. Zhruba 60 lidí bylo při střetu zraněno. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na bolivijskou policii. Mezi mrtvými je také jedno dítě.

Při nepokojích v bolivijském vězení zemřelo nejméně 31 lidí

Svět
Nepokoje v bolívijské věznici Palmasola si vyžádaly desítky mrtvých.
La Paz – Páteční vyřizování účtů mezi dvěma skupinami vězňů v Bolívii si podle nejnovějších údajů vyžádalo nejméně 29 mrtvých a několik desítek těžce zraněných. Agentuře AFP to řekl představitel bolivijské vězeňské služby Ramiro Llanos. Mezi mrtvými je údajně také jedno dítě.

Při nepokojích v bolivijském vězení zemřelo nejméně 29 lidí

Svět
Carmelo Flores Laura
La Paz – Bolivijské úřední záznamy uvádějí u jména Carmelo Flores Laura údaj, kterým se nemůže pochlubit nikdo jiný na světě. Pastevec žijící v horách nedaleko metropole La Paz se podle matriky narodil před 123 lety. Rodný list však nemá, napsala agentura AP. Nejstarším žijícím člověkem s úředním potvrzením je 115letá Japonka Misao Okawaová.

Údajně nejstarší člověk světa žije v Bolívii, je mu 123 let

Svět
La Paz - Solidaritu s bolivijským prezidentem Evo Moralesem, jehož let z Moskvy do vlasti v úterý násilně přerušily Francie a Portugalsko, přijeli ve čtvrtek do bolivijské Cochabamby vyjádřit prezidenti pěti latinskoamerických států. Sedm ostatních členských zemí seskupení Unasur ale narychlo svolaný summit obeslalo delegacemi na nižší úrovni. Z Brazílie nepřijela ani Dilma Rousseffová, prezidentka nejmocnějšího státu kontinentu.

Pět prezidentů se v Bolivii radí o odvetě za Moralese

Svět
La Paz - Letadlo bolivijského prezidenta Eva Moralese evropské úřady v úterý večer při letu z Moskvy do Bolívie donutily udělat neplánovanou zastávku ve Vídni. Francie a Portugalsko Moralesovu letounu náhle zrušily povolení k přeletu nad svými územími v podezření na to, že na palubě je bývalý technik amerických tajných služeb a uprchlík před americkou spravedlností Edward Snowden. Oznámil to bolivijský ministr zahraničí David Choquehuanca.

Letadlo bolivijského prezidenta muselo kvůli Snowdenovi přistát ve Vídni

Svět
Přirozené prostředí těchto mnohdy růžově zbarvených živočichů ohrožuje eroze, znečištění a těžba dřeva v Amazonii.
La Paz - Bolivijský prezident schválil zákon na ochranu unikátního druhu říčního delfína vyskytujícího se v povodí řeky Amazonky na bolivijském území. Informovala o tom dnes agentura DPA. Přirozené prostředí těchto mnohdy růžově zbarvených živočichů ohrožuje eroze, znečištění a těžba dřeva v Amazonii.

Bolívie bude chránit unikátní druh říčního delfína

Svět