ŠTÍTEK: Lagos

Quadri Adebaya Adediran v Ostravě.
Po Matúši Rusnákovi jde o druhý nový přírůstek do kádru trenéra Pavla Hapala. Fotbalisty Baníku Ostrava definitivně posiluje třiadvacetiletý nigerijský útočník či křídelník Quadri Adediran, který bude na Bazalech z Českých Budějovic hostovat do konce roku 2024 s opcí na přestup. Jak to ale bylo se zdravotní prohlídkou, která měla odhalit zranění kolene?
40 fotografií

Baník dotáhl Adedirana, hostovat bude rok. Jak to bylo se zdravotní prohlídkou?

FORTUNA:LIGA
Dynamo brzy změní majitele. Zřejmě je to jediná šance klubu na přežití. Neklid mezi fanoušky vyvolala informace, že společnost Footify Partners UK Limited, která má o koupi klubu zájem,  byla založena 10. listopadu 2023. Podle vývoje situace se zdá, pokud dojde k prodeji, převezmou poslední klub v prvoligové tabulce Angličané. Na lavičce by se v rolích trenérů mohli objevit Jarolímové.
6 fotografií

Kdo je záhadný investor, který chce Dynamo?

FORTUNA:LIGA
Společnost Footify partners UK Limited byla založena 10. listopadu 2023. Webové stránky a reference jsou nedohledatelné. Tady je osobní profil jejího šéfa, kterým je Sola Adewumi
Dynamo brzy změní majitele. Zřejmě je to jediná šance klubu na přežití. Neklid mezi fanoušky vyvolala informace, že společnost Footify Partners UK Limited, která má o koupi klubu zájem,  byla založena 10. listopadu 2023. Podle vývoje situace se zdá, pokud dojde k prodeji, převezmou poslední klub v prvoligové tabulce Angličané. Na lavičce by se v rolích trenérů mohli objevit Jarolímové.
6 fotografií

Kdo je záhadný investor, který chce Dynamo?

FORTUNA:LIGA
Další novou tváří v druholigovém MFK Karviná se stal čtyřiadvacetiletý nigerijský útočník Adeleke Akinyemi Akinola. Fotogalerie je z přípravného utkání v Žilině, které Slezané v sobotu prohráli 0:3.
/FOTOGALERIE/ Nejdřív získali sedmadvacetiletého českého stopera Jiřího Bederku z Táborska, pak začali lovit fotbalové posily v zahraničí. Minulý týden MFK Karviná ohlásil dvaadvacetiletého útočníka Kelvina Owusu Boatenga z Ghany, který bude ve Slezsku hostovat do konce druholigové sezony ze slovenské Trnavy. Teď vedení klubu představilo třetí novou tvář - dres s číslem 19 bude oblékat čtyřiadvacetiletý nigerijský útočník Adeleke Akinyemi Akinola.
11 fotografií

Nová posila. Karviná ulovila v Albánii snajpra Akinolu z Nigérie. Podívejte se

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Jediný český jachtař Michal Krysta z Týnce na Břeclavsku se postavil na start sólového závodu Transat 2021 přes Atlantický oceán.
/FOTO/ Má úžasné výhledy na delfíny a velryby, současně však řeší nedostatek vody a jídla. Michal Krysta z Týnce na Břeclavsku se právě plaví přes Atlantský oceán, kde se účastní dvouetapového jachtařského závodu Transat. Ve dvaadvacátém dni extrémního sólo klání se drží ve vedení. Rád by doplul do cíle na karibském ostrově Antigua před vánočními svátky.
28 fotografií

Jediný Čech závodí v Atlantiku. Jsem tady jako v pračce, hlásí muž z Břeclavska

Břeclavsko
Ilustrační foto.
Znojmo – Památky a víno. Tato jednoduchá kombinace dostala královské město Znojmo mezi padesátku nejkrásnějších malých měst na celém světě. Tvrdí to alespoň portál www.msn.com, což je jedna ze služeb renomované společnosti Microsoft. Znojmo se tak dostalo do společnosti třeba chorvatského Trogiru, francouzského města Giverny či portugalského Lagosu.

Nejkrásnější malá města světa? Také Znojmo, tvrdí Microsoft

Znojemsko
Ilustrační foto.
Památky a víno. Tato jednoduchá kombinace dostala královské město Znojmo mezi padesátku nejkrásnějších malých měst na celém světě. Tvrdí to alespoň portál www.msn.com, což je jedna ze služeb renomované společnosti Microsoft. Znojmo se tak dostalo do společnosti třeba chorvatského Trogiru, francouzského města Giverny či portugalského Lagosu.
13 fotografií

Proč Znojmo zabodovalo ve světě? Microsoft ocenil památky i víno

Regiony
Ilustrační foto.
Lagos (Nigérie) - Nigerijská policie zabránila bombovému útoku na rušný most ve městě Lagos, které je v Nigérii finančním centrem. Policie našla výbušniny, které zneškodnila, a zatkla jednoho muže. Jde podle ní o vůdce vzbouřenců, kteří v Nigérii provádějí útoky na ropnou infrastrukturu, aby prosadili změnu v rozdělování výnosů z prodeje ropy. Informovala o tom dnes agentura AP.

Nigerijská policie zmařila bombový útok v Lagosu

Svět
Přes 60 lidí zahynulo při neštěstí v jižní Nigérii, kde se na věřící zřítila střecha nedostavěného kostela.
Abuja - Nejméně 160 lidí zahynulo při sobotním neštěstí na jihu Nigérie, když se na věřící zřítila střecha ještě nedostavěného kostela. S odvoláním na ředitele místní nemocnice to dnes uvedla agentura AP. Informace médií o počtu mrtvých se ale výrazně rozcházejí, všeobecně se však předpokládá, že bilance obětí není konečná a ještě se zvýší.

Pád střechy kostela v Nigérii si vyžádal nejméně 160 obětí

Svět
Ilustrační foto
Lagos - Nigerijští vojáci našli jednu z více než 200 školaček, které už dva a půl roku drží v zajetí islamistická organizace Boko Haram. Sdělil to dnes mluvčí nigerijské armády. Jde o první případ, kdy byla jedna z těchto dívek objevena vojáky, uvedla agentura Reuters.

V Nigérii se našla jedna z dívek unesených Boko Haram

Svět
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Ankara, Lagos - Turecká diplomacie vyvíjí tlak na africké státy, aby na svém území uzavřely školy spojené s duchovním Fethullahem Gülenem, jehož Ankara považuje za osnovatele zmařeného červencového pokusu o státní převrat. Většina afrických států ale tyto vzdělávací instituce brání, uvedla dnes agentura AFP.

Erdogan chce vymýtit Gülenovy školy i v Africe, ta je ale brání

Svět
Ilustrační foto.
Lagos - Na severovýchodě Nigérie začne mimořádné očkování dětí proti obrně, protože tam ochrnuly dvě děti nakažené touto nemocí. V Africe byla obrna naposledy diagnostikována před dvěma lety v Somálsku. Nigerijská vláda dnes oznámila, že ve státě Borno bude naočkován milion dětí a další čtyři miliony ve státech okolních.

V Nigérii kvůli islamistům útočí obrna, vakcínu vozí vrtulníky

Svět
Ilustrační foto.
Lagos – Námořní piráti přepadli u břehů Nigérie tureckou nákladní loď a unesli šest členů její posádky včetně kapitána, jeho zástupce a hlavního mechanika. Informovalo o tom dnes nigerijské vojenské námořnictvo, které se vydalo k lodi, aby se pokusilo zbylým členům posádky pomoci.

Piráti přepadli u Nigérie tureckou loď a unesli část posádky

Svět
Ilustrační foto
Lagos – Policie prošetřuje, zda dívka s výbušninami zadržená v pátek ve městě Limani na kamerunsko-nigerijské hranici patří mezi studentky střední školy z města Chibok unesené v roce 2014 islamisty z hnutí Boko Haram. Nigerijská vláda již do Kamerunu poslala rodiče dívky, aby ji identifikovali, uvedla dnes BBC.

Dívka zadržená v Kamerunu tvrdí, že ji islamisté unesli z Nigérie

Svět
Bezkontaktní platba jízdenek
Jablonec n. N., Liberec - Kdo by to řekl, že Jablonec a Liberec jsou teprve třetím, potažmo čtvrtým, městem na světě (po Londýnu a Chicagu), kde se používá bezkontaktní nákup jízdenek.

Dopravní podnik radil Nigerijcům

Jablonecko
Danny Glover.
Lagos (Nigérie) - Americký herec Danny Glover známý především z role detektiva Rogera Murtaugha v sérii akčních snímků Smrtonosná zbraň si zahraje v připravovaném filmu o ebole. Nigerijský film bude podle agentury AP vyprávět příběh lékařky, která zabránila šíření nemoci v nejlidnatější zemi Afriky.

V chystaném filmu o ebole si zahraje i Danny Glover

Film a televize
Nigerijští vojáci osvobodili dalších 25 dětí a žen z rukou islamistů ze skupiny Boko Haram. Minulý týden se ze zajetí díky vojsku dostalo na 700 žen a dětí.
Lagos – Nigerijští vojáci osvobodili dalších 25 dětí a žen z rukou islamistů ze skupiny Boko Haram. Minulý týden se ze zajetí díky vojsku dostalo na 700 žen a dětí. Podle armádního mluvčího dnes vojáci bojovali proti islamistům v lesní oblasti na severovýchodě, kde má skupina hlavní stan.

Nigerijští vojáci osvobodili další zajatce z rukou islamistů

Svět
Anna Šabatová
Brno - Cizinci vyhošťovaní z Česka by měli před opuštěním azylového střediska absolvovat výstupní lékařskou prohlídku. Je to důležité především kvůli ochraně zdraví lidí, s nimiž cizinci při vyhošťování přijdou do styku, ale také kvůli tomu, aby byl zvolen takový způsob transportu, který uprchlíkům nezhorší jejich případné zdravotní problémy. Oznámila to dnes ombudsmanka Anna Šabatová, podle které se ne vždy tyto výstupní kontroly u vyhošťovaných cizinců skutečně dějí.

Ombudsmanka Šabatová: Vyhoštění cizinci musí procházet lékařskou kontrolou

Česko
Ilustrační foto
Lagos - Islámští radikálové zaútočili na předměstí mnohamilionového města Maiduguri na severovýchodě Nigérie. Při následné přestřelce s vojáky bylo zabito nejméně osm lidí, uvedli podle agentury Reuters svědci a bezpečnostní zdroj. Ve městě Potiskum rovněž na severovýchodě země dnes usmrtil deset lidí sebevražedný atentátník, který se odpálil před domem zákonodárce.

Radikálové zaútočili na největší město na severovýchodě Nigérie

Svět
Yaya Touré
Lagos - Záložník Manchesteru City Yaya Touré byl počtvrté za sebou zvolen nejlepším fotbalistou Afriky. Trenéři a kapitáni afrických reprezentací dali opoře Pobřeží slonoviny při hlasování přednost před gabonským útočníkem Dortmundu Pierrem-Emerickem Aubameyangem a nigerijským brankářem Lille Vincentem Enyeamou.

Počtvrté za sebou. Yaya Touré se zase stal nejlepším fotbalistou Afriky

Fotbal
Ilustrační foto
Lagos – Ozbrojenci unesli 30 chlapců a dívek z vesnice na severovýchodě Nigérie. Uvedli to dnes podle agentury AFP místní představitelé. V oblasti působí islamistické milice Boko Haram, které se údajně minulý týden dohodly s vládou na příměří, v jehož rámci mají propustit 200 školaček unesených letos v dubnu.

Ozbrojenci unesli v Nigérii 30 chlapců a dívek

Svět
Ilustrační foto
Abuja - Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámila oficiální konec epidemie eboly v Nigérii. V této nejlidnatější africké zemi se od konce července ebolou nakazilo 20 lidí, z nichž osm zemřelo. Již 42 dnů, tedy dvě inkubační období viru, ale nebyl hlášen žádný nový případ.

WHO oznámila oficiální konec epidemie eboly v Nigérii

Svět
Ilustrační foto
Lagos – Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí oficiálně ohlásí konec epidemie eboly v Nigérii. Přes špatný stav nigerijského zdravotnictví se této nejlidnatější africké zemi podařilo vyrovnat se velmi dobře se smrtící virovou nákazou, napsala agentura AFP. Ebolou se tam nakazilo 20 lidí, z nichž osm zemřelo, zatímco v celé západní Africe ebola usmrtila přes 4550 osob a nakaženo jí je více než 9200 lidí.

Nigérie se ubránila ebole, přitom stav zdravotnického systému je tristní

Svět
Ilustrační foto
Lagos (Nigérie) – Nejméně 15 mrtvých a 18 zraněných si vyžádalo zřícení budovy spojené s kontroverzním křesťanským kazatelem T.B. Joshuou v nigerijském městě Lagosu. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News a nigerijský tisk. Podle nich zůstávají ještě další lidé pod troskami.

V Nigérii se zřítila ubytovna pro křesťany, zahynulo 15 lidí

Svět
Ilustrační foto
Ženeva/Abuja – V Nigérii prý hrozí nová vlna případů nákazy virem ebola. Varovala před ní Světová zdravotnická organizace (WHO). V milionovém přístavním městě Port Harcourt na jihovýchodě země úřady zatím potvrdily tři případy nakažení. V Ženevě se mezitím sešlo více než 200 lékařů a zdravotnických expertů na konferenci o možnostech zastavení dalšího šíření viru v západní Africe.

V Nigérii hrozí nová vlna nákazy ebolou, situaci řeší experti WHO

Svět
Ilustrační foto.
Lagos – Její muž byl lékařem, který pomáhal léčit nakažené ebolou, sám ale souboj se zákeřnou nemocí prohrál. Ona – rovněž lékařka – se také pere o život se stejným onemocněním. Zmíněný příběh lékařského páru z Nigérie podtrhuje jednu ze smutných skutečností současné epidemie eboly. Zdravotníci, kteří s nemocí bojují „v první linii", jsou sami jeho častými oběťmi.

V první linii. Ebola zabíjí zdravotníky ve velkém

Svět
Ilustrační foto.
Abuja – Nigerijské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo 12 případů nákazy smrtícím virem ebola. Pět z nakažených se prý již z onemocnění téměř zotavilo, dalších více než 190 osob je pod přísným dohledem v karanténě pro případ, že by se u nich choroba prokázala. Informovala o tom agentura Reuters. Na ebolu dosud v zemi zemřeli čtyři lidé.

V Nigérii potvrdili již 12 případů nákazy smrtícím virem ebola

Svět