ŠTÍTEK: Lamanšský průliv

Andrea Klementová při plavbě přes La Manche. Lodě prý potkávali často. Foto: Se svolením Andrey Klementové
Třebíčská plavkyně Andrea Klementová zdolala osmého července ve štafetě sen všech dálkových plavců – Lamanšský průliv mezi Anglií a Francií. Nebylo to vůbec jednoduché, zažila i hodně nepříjemné chvíle. „Ty medúzy, to bylo fakt děsivé. Jak pode mnou plave něco živého, je to pro mě těžké. Já jsem vedle i z kapra v českém rybníku. Natož z tohohle,“ usmívá se šťastná členka Klubu ledních medvědů Třebíč.
4 fotografie

Děsily mě hlavně medúzy, říká Andrea Klementová o plavbě přes průliv La Manche

Třebíčsko
Andrea Klementová z Klubu ledních medvědů Třebíč na pláži v anglickém Doveru před zahájením štafetové plavby přes La Manche.
Když se třebíčská dálková plavkyně Andrea Klementová v úterý devátého července dvě hodiny po půlnoci ocitla zase na pevné zemi, mohla si připsat další zářez do svých plaveckých úspěchů. Zdolala totiž výzvu všech dálkových plavců, kterou je Lamanšský průliv mezi Anglií a Francií. Členka Klubu ledních medvědů Třebíč plavala ve štafetě s dalšími pěti Čechy.

Třebíčská plavkyně Andrea Klementová zdolala La Manche. Počasí ale zprvu nepřálo

Třebíčsko
CZECH LADIES Team se už za pár dní pokusí přeplavat Vltavu. Členky štafety mají za sebou mnohaměsíční trénink.
Uplavat tři sta padesát kilometrů nejdelší českou řekou, šest dní a šest nocí ve Vltavě, ve vodě o teplotě mezi 12 a 16 °C, možná i méně. To čeká sedmnáct žen, které se pokusí o historicky první přeplavbu Vltavy. První členka štafety do ní skočí 13. června na Lipně v Nové Peci, ta poslední, jak celý tým dálkových plavkyň pevně věří, dokrauluje do cíle na soutoku s Labem v Mělníce o necelý týden později. Ještě nikdo to dosud nedokázal.
7 fotografií

Historická přeplavba Vltavy. Sedmnáct žen poplave z Nové Pece do Mělníka

Zprávy
Třebíčská otužilkyně Andrea Klementová s Českým pohárem v zimním plavání.
Andrea Klementová z Klubu ledních medvědů Třebíč zakončila letošní nebývale úspěšnou sezonu. Vrcholem bylo vítězství v Českém poháru v zimním plavání. Ten čítá přes dvacet závodů v ledové vodě, které se konají téměř každý víkend po celé republice. „Účastnila jsem se téměř každého závodu v sezoně až na pár výjimek – jeden týden jsem vyrazila na mistrovství světa do Estonska, jednou na mistrovství Evropy v Rumunsku a jeden víkend jsem strávila na horách,“ vysvětlila Klementová.
9 fotografií

Čím studenější voda, tím více bodů. Otužilkyně z Třebíče vyhrála Český pohár

Třebíčsko
Výsledky se musejí správně evidovat. Ilustrační foto.
Jubilejní desátý ročník plavecké výzvy pro všechny aktivní seniory „Přeplavme svůj La Manche“ přilákal rekordní počet účastníků. Na patnáct stovek lidí společnými silami zdolalo přes sedm a půl tisíce kilometrů. Plaveckou štafetu každoročně vyhlašuje projekt SenSen (Senzační Senioři) Nadace Charty 77. Letos senioři pomyslný kanál La Manche pokořili téměř 225krát.

Senioři plavali štafetu „přes La Manche“. Zdolali sedm a půl tisíce kilometrů

Čtenář reportér
Skupina šesti plavců, která chce štafetově přeplavat Lamanšský průliv. Zleva: Andrea Klementová, Jan Knotek, Gábina Dvořáčková, Pavlína Dvořáková, Josef Knotek, Helena Bišková.
Překonat Lamanšský průliv je meta, která láká odvážlivce z celého světa. Vzdálenost 34 kilometrů může přerůst ve výzvu daleko náročnější kvůli silnému proudu, který je často příčinou neplánovaných kilometrů navíc. Štafetu nazvanou Error 404: La Manche not found tvoří  smíšená skupina odvážlivců převážně z Pardubic. Chystají se na unikátní dobrodružství, šest plavců se chopí výzvy zdolat slavnou úžinu.
5 fotografií

La Manche je jako plavecký Mount Everest. Pardubická štafeta se výzvy nebojí

Pardubicko
Plavecká štafeta seniorů přes La Manche: senioři z teplického SenSen klubu Zvonkohra.
/FOTO/ Jubilejní desátý ročník plavecké výzvy pro všechny aktivní seniory „Přeplavme svůj La Manche“ přilákal rekordní počet účastníků. Na patnáct stovek lidí společnými silami zdolalo přes sedm a půl tisíce kilometrů. Plaveckou štafetu každoročně vyhlašuje projekt SenSen (Senzační Senioři) Nadace Charty 77. Letos senioři pomyslný kanál La Manche pokořili téměř 225krát.
7 fotografií

Senioři plavali štafetu přes La Manche. Zdolali sedm a půl tisíce kilometrů

Čtenář reportér
Seniorská štafeta Přeplavme svůj La Manche. Ilustrační foto
Projekt SenSen (Senzační Senioři) Nadace Charty 77 vyhlašuje jubilejní 10. ročník výzvy pro všechny aktivní seniory „Přeplavme svůj La Manche“. Cílem je uplavat v týmu za jediný měsíc co nejvíce kilometrů. Seniorské kluby z celého Česka se do výzvy mohou hlásit prostřednictvím webu www.sensen.cz. V Teplicích se plave v Aquacentru, senioři tam mají v daných termínech vyblokované dráhy.

Senioři se během února opět pokusí v Teplicích přeplavat La Manche

Čtenář reportér
Minivězení na ostrově Sark bylo postaveno v roce 1856.
Na první pohled je to celkem zajímavá a sympatická budova. Ve skutečnosti jde však o kobku, které se slušný člověk rád vyhne. Řeč je o nejmenším vězení na světě, které se nachází na Normanských ostrovech v Lamanšském průlivu. Skončila v něm v minulosti i křehká služka či poblázněný atomový fyzik. Žalář z roku 1856 na ostrově Sark je stále funkční.

Nejmenší vězení na světě nemá okna. Zavřeli tam i fyzika, který mával puškou

Do světa
Šestnáctý novoroční Kladrubský La Manche se konal 19. ledna 2024.
/FOTO, VIDEO/ Za normálních okolností by se v krytém plaveckém bazénu Rehabilitačního ústavu Kladruby konal v pátek 19. ledna 2024 v pořadí už devatenáctý ročník novoročního štafetového plavání. Jenže normálních okolností bylo v uplynulých třech letech poskrovnu, a tak se plavecké překonávání virtuální úžiny mezi Francií a Anglií konalo teprve pošestnácté.
32 fotografií

Po tříleté odmlce v Kladrubech více než stovka plavců znovu zdolávala La Manche

Benešovsko
Glenn Miller na snímku z roku 1942. Slavný skladatel a kapelník byl zosobněním swingu_elegance i dokonalé profesionality.
Nešťastný pád letadla do moře způsobený pumou odhozenou britskými bombardéry při návratu do vlasti, tajná poprava německými jednotkami na okupovaném území nebo smrt v pařížském nevěstinci? Teorií o tom, co ukončilo život slavného swingového skladatele Glenna Millera se po jeho záhadném zmizení vyrojilo mnoho. Jisté je jen to, že 15. prosince roku 1944 Miller spolu s ostatními pasažéry nasedl v Británii do malého letounu, aby se vydal přes kanál La Manche do Francie. A pak ho už nikdo nikdy nespatřil.
6 fotografií

Po 80 letech od záhadného zmizení Glenna Millera zazní jeho hudba v Ústí

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
Kde má hrob první český přemožitel kanálu La Manche František Venclovský a můžete zde na Dušičky zapálit svíčku také známému zpěvákovi Pavlu Novákovi? Která místa posledního odpočinku na Přerovsku mají pohnutou historii a připomínají významné dějinné události? Své povědomí o hřbitovech na Přerovsku můžete otestovat prostřednictvím kvízu Přerovského deníku. 

KVÍZ: Jak dobře znáte hřbitovy na Přerovsku?

Přerovsko
Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc
Zní to jednoduše, ale kdo to skutečně umí? Co? Naslouchat. Podle policejního vyjednavače Karla Pošívala je to klíčové při práci s lidmi, kteří jsou jen krůček od toho, ukončit svůj život, nebo třeba zrovna drží rukojmí. Snažit se upřímně pochopit a vyslechnout druhého člověka se však hodí každému a snad ve všech situacích. Nejen proto nová kniha Vyjednavač určitě stojí za přečtení.

77plus1: Dobročinné překonání La Manche, sršeň asijská i domov pro psí důchodce

O Deníku
Devatenáctiletý Filip Jicha coby nejmladší kladenský přemožitel Kanálu La Manche.
/FOTO, VIDEO/ Filip Jícha je nejmladším Kladeňákem, který přeplaval kanál La Manche. Devatenáctiletý student je dnes už zase ve školní lavici, ještě před pár týdny ale bojoval s vlnami Atlantiku. Za 13:41 hodiny zvládl uplavat přes 60 kilometrů, z toho sedm a půl hodiny v naprosté tmě, kdy nesvítil ani měsíc. Teplota vody přitom jen lehce přesahovala 18 stupňů Celsia.
14 fotografií

Plavba mezi odpadky a medúzami, zima a tma. Kladeňák překonal La Manche

Kladensko
MUDr. Dita Pelikánová z Nemocnice Hořovice
/FOTOGALERIE/ Dita Pelikánová, lékařka hořovické nemocnice se specializací gynekologie a porodnictví, pomohla na svět už tisícům dětí. Každý porod je pro ni stále vzrušujícím zážitkem. Adrenalinové chvíle vyhledává i ve svém volném čase – především související s vodou. Letos v létě spolu s kamarádkami ze sportovní skupiny Czech Ladies štafetově přeplavaly kanál La Manche.
6 fotografií

Lékařka Dita Pelikánová: Při vlastním porodu jsem do toho kolegům nekecala

Berounsko
Záchranná akce v Lamanšském průlivu
Při nehodě lodi s migranty v Lamanšském průlivu zemřelo nejméně šest lidí, dva další se stále pohřešují. Sdělila to v sobotu francouzská prokuratura, podle které pocházejí všechny oběti z Afghánistánu. Celkem 58 lidí se podařilo zachránit, uvedl server BBC. Na záchranné operaci se podílely britské i francouzské lodě, které převezly 22 přeživších do Doveru a 36 do Calais.

V Lamanšském průlivu havarovala loď s migranty. Zemřelo nejméně šest Afghánců

Státy EU
Plavci z Hodonína dorazili do anglického městečka Folkestone a absolvovali společný trénink v kanálu La Manche. Zdroj: Oddíl sportovního plavání Hodonín
Měsíce tréninků a příprav v nejbližších dnech zúročí šestice plavců z hodonínského oddílu sportovního plavání, kteří od 2. srpna plánují plánují štafetovým způsobem zdolat kanál La Manche mezi Francií a Velkou Británií. „Nyní už jsou na místě a pilně trénují. Přejeme jim příznivé počasí a hodně sil v boji s mořskými vlnami a proudy,“ vzkázali zástupci radnice na sociálních sítích.
4 fotografie

Obří výzva. Plavci z Hodonína zdolají vody kanálu La Manche. Už trénují na místě

Hodonínsko
Němečtí vojáci si během okupace ostrova Alderney za druhé světové války prohlížejí pevnost Albert.
Zatímco hrůzy nacistických koncentračních táborů v Německu a v Polsku jsou dostatečně známé a dokumentačně podchycené, o tom, co se dělo v jediných německých koncentračních táborech na britské půdě, tedy na okupovaných Normanských ostrovech v kanále La Manche, se donedávna mlčelo. Teprve nyní britská vláda tuto otázku otevřela. Důkazy posledních let ukazují, že rozsah nacistického barbarství byl větší, než se čekalo.
10 fotografií

Neznámé koncentráky: Němci je měli i na britské půdě, dlouho se o tom mlčelo

Svět