ŠTÍTEK: Leeds

Více tornád najednou? Ano. V roce 1884 dokonce v USA během dvou dnů udeřilo 60 tornád za dva dny. Ilustrační foto
Zatímco v České republice tornádo, které v roce 2021 zpustošilo část jižní Moravy, většinu lidí zaskočilo, v určitých oblastech Spojených států jsou na ničivé tromby poměrně zvyklí. Přesně před 140 lety se ale v USA odehrálo něco, co místní zcela šokovalo. V pouhých dvou dnech totiž řádilo přibližně šedesát tornád, přičemž mnohé z nich dosahovaly nejvyšších stupňů Fujitovy stupnice. Dodnes jde o jeden z největších úderů tohoto živlu v dějinách země.

Šedesát tornád za dva dny. Před 140 lety příroda ukázala, co znamená slovo síla

Historie
Z vernisáže výstavy Critters v Muzeu umění a designu v Benešově.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Muzeum umění a designu v Benešově zahájilo ve čtvrtek 15. února vernisáží výstavu Critters, jejímiž autory jsou Sebastiano Tomasso a Aidan Zukowski. Prvně jmenovaný vystudoval obor vizuální komunikace na Leeds Art University a pracuje nejen s tradičními médii, ale i se škálou městských a přírodních nálezů, pokladů či odpadů.
59 fotografií

Havěť v Benešově. Ve výstavní síni muzea zahájili výstavu o ponuré budoucnosti

Volný čas
OTEC A SYN. Karel Camrda st. a Karel Camrda ml.
Tábor - Čeští cyklokrosaři si získali v cyklistickém světě respekt. Po Holanďanech a Belgičanech patří Česká republika v cyklokrosu vůbec mezi nejúspěšnější národy.

Specialista na bláto? Pomluva!

Ostatní sporty
OTEC A SYN. Karel Camrda st. a Karel Camrda ml.
Tábor - Čeští cyklokrosaři si získali v cyklistickém světě respekt. Po Holanďanech a Belgičanech patří Česká republika v cyklokrosu vůbec mezi nejúspěšnější národy.

Specialista na bláto? Pomluva!

Ostatní sporty
Archiváři Gary Brannan a Sarah Rees Jonesová prozkoumávají jeden z registrů arcibiskupství v Yorku.
Život plný pokory, odříkání a služby Bohu není pro každého. Aby mu unikla, zfalšovala svou smrt a nechala místo sebe pohřbít figurínu, což jí umožnilo uprchnout z nenáviděného kláštera. Příběh jedné středověké jeptišky může vypadat jako z červené knihovny nebo scénář dobrodružného filmu. Tento případ je však skutečný a odehrál se ve 14. století v anglickém Yorku.
6 fotografií

Středověká jeptiška zfalšovala svou smrt, aby se mohla oddávat tělesnému chtíči

Věda a technika
Tomio Okamura
Místopředseda Sněmovny a předseda SPD Tomio Okamura chce od britské premiérky Theresy Mayové informace o případu někdejšího šéfa krajně pravicové Anglické obranné ligy (EDL) Tommyho Robinsona, který byl v květnu odsouzen k 13 měsícům vězení za pohrdání soudem. Dopis Mayové, který Okamura poslal prostřednictvím britského velvyslanectví v Praze, dnes zveřejnil server Seznam Zprávy.
4 fotografie

Okamura napsal dopis britské premiérce. Zajímá ho šéf krajní pravicové skupiny

Česko
Vladimír Mádle
Na českého drogového dealera Vladimíra Mádleho v sedmdesátitisícovém anglickém městě Wakefield zřejmě jen tak nezapomenou. Policie loni našla v jeho bytě výrobnu pervitinu a amatérskou bombu. Její objev tehdy přivodil velké manévry zahrnující evakuaci okolních domů. Bombu dokonce přijela likvidovat speciální armádní jednotka. Britský soud nyní Čecha poslal na 13 let do vězení.
6 fotografií

Evakuace a zásah speciální jednotky: Čech vyvolal v Británii policejní manévry

Krimi
Chantel McGregor (UK) - kytarová senzace na Rampě
Jablonec n. N. – Posledním koncertem letošní nabídky zahraničních, převážně blues rockových sólistů a kapel v jabloneckém Klubu Na Rampě je vystoupení Chantel McGregor. Fanoušci této muziky za ní vyrazí dnes večer, tedy 28. listopadu, kdy koncert začíná ve 20 hodin.

Mladá kytaristka má ráda rock. Dokáže brilantní sóla

Volný čas
Brněnský triatlonista František Kubínek.
Brno – Dočkal se v devětadvaceti letech. Triatlonista brněnského Ekol Teamu František Kubínek se poprvé stal mistrem České republiky v elitní kategorii, když ovládl šampionát v Příbrami. „Dosud jsem měl juniorský, dorostenecký a titul do třiadvaceti let, ale ty získala sousta lidí. Seniorská kategorie už je našlapanější, každý zlato nemá," usmíval se Kubínek.

Buldok se zakousl. Triatlonista Kubínek má první titul mezi domácí elitou

Ostatní sporty
Brněnský triatlonista František Kubínek.
Dočkal se v devětadvaceti letech. Triatlonista brněnského Ekol Teamu František Kubínek se poprvé stal mistrem České republiky v elitní kategorii, když ovládl šampionát v Příbrami. „Dosud jsem měl juniorský, dorostenecký a titul do třiadvaceti let, ale ty získala sousta lidí. Seniorská kategorie už je našlapanější, každý zlato nemá," usmíval se Kubínek.

Buldok se zakousl. Triatlonista Kubínek má první titul mezi domácí elitou

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Leeds - Ve věku 91 let dnes v Británii zemřel polský vědec Zygmunt Bauman, považovaný za jednoho z největších sociologů 20. století. Podle polských médií o tom informovala jeho životní družka Aleksandra Kaniaová. Bauman, který měl blízký vztah k českým akademickým kruhům, proslul mimo jiné esejí o konzumní společnosti či teorií takzvané tekuté modernity.
5 fotografií

Zemřel světové uznávaný sociolog Bauman, bylo mu 91 let

Svět
Ilustrační foto
Kodaň - Možnost nakoupit za minimální ceny produkty, kterými pohrdli zákazníci supermarketů, uvádí v nadšení klientelu řetězce nového stylu Wefood v Kodani. První pobočka je již v provozu na ostrově Amager, který je součástí dánské metropole, a asociace Wefood nyní otevřela další ve čtvrti Nörrebro. Prodává se tam výhradně zboží, u něhož je prošlá záruční lhůta nebo které má poškozený obal. Zisk plyne jedné charitativní organizaci.

Dánský řetězec slaví úspěchy s prošlými potravinami

Ekonomika
Ben Woodburn z Liverpoolu.
Liverpool - Teprve sedmnáctiletý Ben Woodburn je novým nejmladším střelcem fotbalového Liverpoolu v historii. V úterním čtvrtfinále Ligového poháru s Leedsem zpečetil velšský mladík postup do semifinále gólem v 81. minutě na 2:0 a překonal dosavadní rekord Michaela Owena.

Liverpool oslavuje mladíka Woodburna, je novým rekordmanem

Fotbal
Ilustrační foto.
Londýn – Přemýšleli jste někdy o tom, jakou zátěž pro životní prostředí představuje obyčejné pivo? Zřejmě ne, pokud ho tedy sami nezkoušíte v malém či velkém objemu vařit. Pak si uvědomíte neradostnou skutečnost: že přeměna ječmene na fermentované pivo za sebou zanechává ekologickou stopu epických rozměrů. Pro představu: Na každou lahev piva se odhaduje průměrná spotřeba energie asi 0,2 kilowatthodiny, což je dost na zhruba tři a půl hodiny provozu televize s úhlopříčkou obrazovky 100 centimetrů.

Sládci se snaží zmírnit ekologickou zátěž piva

Ekonomika
Vzpomínkový koncert věnovaný zavražděné poslankyni Jo Coxové se konal 22. června na londýnském Trafalgarském náměstí.
Londýn - Tisíce lidí na londýnském Trafalgarském náměstí uctily památku zavražděné britské poslankyně Jo Coxové, které by dnes bylo 42 let. Její manžel Brendan Cox označil její vraždu za akt teroru a politický čin. Coxová byla zastánkyní setrvání Británie v Evropské unii.

Tisíce lidí uctily v Londýně památku britské poslankyně Coxové

Svět
Ilustrační foto.
Londýn - Britský parlament dnes vzdal úctu zavražděné poslankyni Jo Coxové, kterou útočník minulý týden napadl v jejím volebním obvodě. Podle šéfa labouristické opozice Jeremyho Corbyna je stále pravděpodobnější, že šlo o politicky motivovaný útok. Premiér David Cameron vyzval, aby se zákonodárci sjednotili tváří v tvář nenávisti, která stála jejich kolegyni život. Předseda Dolní sněmovny John Bercow pak označil napadení Coxové za útok na svobodu.

Britský parlament vzdal úctu zavražděné poslankyni

Svět
Premiér Bohuslav Sobotka
Praha/Peking – Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezident Miloš Zeman dnes kondolovali britským politikům kvůli čtvrteční vraždě labouristické poslankyně Jo Coxové. Její násilná smrt je šokem pro celý demokratický svět, uvedl Sobotka v telegramu předsedovi britské vlády Davidu Cameronovi, který odeslal během své návštěvy v Číně. Zeman napsal předsedovi labouristů Jeremymu Corbynovi.

Sobotka a Zeman kondolovali do Británie kvůli smrti Coxové

Česko
Britská poslankyně Jo Coxová.
Londýn - Britská poslankyně Jo Coxová, která byla ve čtvrtek zavražděna, se před časem obrátila na policii se stížností, že obdržela „zlomyslná sdělení". Policie dnes uvedla, že při vyšetřování této stížnosti v březnu zatkla a pokárala jednoho muže, ale že šlo o někoho jiného, než koho zadržela po čtvrteční vraždě. Coxovou, která usilovala o setrvání Británie v EU, napadl útočník na ulici v jejím volebním okrsku v severoanglickém městě Birstall nedaleko Leedsu.

Zavražděná britská poslankyně dostávala výhružné vzkazy

Svět
Ilustrační foto.
Londýn – K doživotnímu vězení byly dnes v Británii odsouzeny dvě nyní patnáctileté dívky, které podle soudu před dvěma lety brutálně mučily a zavraždily 39letou ženu. Žádat o propuštění mohou odsouzené podle verdiktu nejdříve po 15 letech žaláře, uvedla stanice BBC.

V Británii odsoudili dvě patnáctileté vražedkyně k doživotí

Svět