ŠTÍTEK: letecká společnost

Letiště Václava Havla - 19. července 2024.
Minulostí se na ruzyňském Letišti Václava Havla Praha staly v sobotu 20. července problémy s globálním výpadkem odbavovacího systému využívaného větším počtem leteckých společností, které v pátek měnily plány zástupům cestujících. Řada letů se zpozdila, a to i velmi citelně, některé byly zrušeny úplně, když několik letišť zcela zastavilo provoz.

Páteční krize provozu byla v sobotu na pražském letišti už minulostí

Praha
Ilustrační snímek
Lidé v posledních dnech prožívají drahné chvíle na letištích. Místo, aby už plavali v moři, nebo po návratu užívali kouzlo domova, se kvůli zpoždění svých letů tísní v evropských letištních halách. Dotýká se to i Čechů, především těch, kteří z Prahy míří do některé z tureckých destinací a zpět. Deník přináší souhrn základních informací a odpovědí na nejčastější otázky. 

Zpožděné lety drásají Evropu: V čem je problém, co dělat a jak je to s odškodným

Doprava
Letadlo Virgin Australia muselo nouzově přistát, po srážce s hejnem ptáků mu začal hořet motor. Ilustrační foto.
Letadlo Boeing 737-800 australské letecké společnosti Virgin Australia muselo v pondělí večer nouzově přistát. Jeden motor totiž začal hořet. Ředitel aerolinek uvedl, že požár způsobila srážka dopravního letadla s hejnem ptáků. Přestože cestující pořídili děsivá videa, incident během letu VA 148 se obešel bez zranění.

VIDEO. Srážka ptáků a letadla je nebezpečná. Australský stroj měl štěstí

Svět
Pardubické letiště přivítalo novou linku. Z Pardubic začala létat pravidelná linka do Španělska.
Letní sezona v Pardubicích startuje. Nízkonákladová letecká společnost Ryanair rozšířila nabídku letů z Pardubic. Nová destinace přitahuje turisty. První cestující tento týden už vyzkoušeli novou pravidelnou linku do španělské Girony. Do destinace na severovýchodním pobřeží Španělska, která je nedaleko Barcelony, cestující přepraví dopravce každý čtvrtek a neděli.
15 fotografií

Pardubické letiště zahájilo letní sezonu. První cestující odletěli do Španělska

Pardubicko
Boeing 737, ilustrační foto
Letadlo typu Boeing 737-800 v pátek přistálo na letišti v americkém Oregonu bez části svého vnějšího pláště. Je možné, že o panel na spodní části trupu poblíž místa, kde se vysouvá podvozek, přišlo za letu. O případu informují agentury AP a Reuters. Záležitostí se bude zabývat americký Federální úřad pro letectví (FAA). Stroje americké společnosti Boeing se v poslední době s problémy potýkají opakovaně.

Další problém pro Boeing: Letadlo přistálo v Oregonu bez části vnějšího pláště

Svět
Letoun Boeing 787-9.
Letoun Boeing 787 Dreamliner chilských aerolinek v pondělí při letu z Austrálie na Nový Zéland krátce ztratil výšku. Bezpečně přistál, ale s desítkami zraněných na palubě. Po lednové nehodě Alaska Airlines, jejichž letadlu ve vzduchu vypadl díl trupu, proto firma Boeing čelí navíc dalším vyšetřováním bezpečnosti výroby.

Děsivý zážitek: Boeing se za letu propadl. Kdo neměl pásy, vyletěl ke stropu

Svět
Ilustrační foto
Aerolinky Smartwings se plně vrátily pod kontrolu českých akcionářů, oznámily ve středu ČTK. Téměř poloviční podíl dosud zprostředkovaně vlastněný čínskou společností CITIC koupila česká firma Prague City Air, vyplývá z informací od letecké společnosti. Cenu transakce firmy po vzájemné dohodě nebudou zveřejňovat, uvedla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Letecká společnost Smartwings se plně vrátila pod kontrolu českých akcionářů

Podnikání
Cestující se na letišti možná brzy dočkají toho, že kromě zavazadel se budou muset zvážit i oni sami.
Lidé, kteří pravidelně cestují letadlem na delší vzdálenosti, jsou většinou zvyklí, že jim na letišti při odbavení zváží zavazadlo. Asi každý, kdo kdy někdy někam letěl už si zvykl na to, že si při odbavení mu zváží zavazadlo. Brzy ale může být obvyklé, že si na váhu budou muset stoupnout i oni osobně. Některé společnosti již tuto praxi zavádějí. Pro cestující je zatím dobrovolná.  

Už nejen zavazadla. Některé letecké společnosti zavádějí vážení cestujících

Svět
Jaký kufr si smíte vzít do kabiny?
Zná to asi každý, kdo někdy letěl s low cost aerolinkami někam po Evropě. Každý dopravce má svoji velikost malých kufrů, které povolují cestujícím si brát bez příplatků do kabiny. Velikosti se od sebe o centimetry liší. V případě, že se do stanovené velikosti nevejdete, čeká vás zaplacení příplatku. Ten často není zanedbatelný a někdy dokonce převyšuje cenu letenky.

Konec rozdílů? Europarlament vyzývá aerolinky k jednotné velikosti kufrů

Česko a EU
Letadlo ruských aerolinek. Ilustrační foto
Dopravní letoun Airbus A320 ruských aerolinek Uralskije avialinii v úterý nouzově přistál na poli v Novosibirské oblasti. Podle předběžných údajů nikdo nebyl zraněn, uvedly tiskové agentury s odvoláním na ministerstvo pro mimořádné situace. Podle něj na palubě stroje bylo 167 lidí: šest členů posádky a 161 cestujících, včetně 23 dětí.

Ruský Airbus musel nouzově přistát v poli na Sibiři. Záběry obletěly svět

Svět
První cestující do zahraniční destinace odletěli z letiště v Českých Budějovicích ve středu večer do Antalye v Turecku.
Cestovní kancelář Čedok zahájila první charterové lety do turecké Antalye kompletně vyprodaným letem s leteckou společností Smartwings, která je tak první aerolinkou na tomto letišti. Čedok během inauguračního letu oznámil, že příští léto bude z Českých Budějovic létat do pěti destinací po celou sezónu, nově na tuniskou pevninu do Enfindhy a do bulharského Burgasu. Letošní destinace budou v příštím roce pokračovat.
53 fotografií

Příští rok bude Čedok z Budějovic létat navíc i do Tunisu a Bulharska

Českobudějovicko
Boeing 737.
/FOTO/ Nová černá skříňka získala typovou certifikaci pro letouny Boeing 737, 767 a 777. Ty jimi budou nově standardně vybaveny už z výroby, instalovat si je mohou také provozovatelé již vyrobených letounů. HCR-25 je první certifikovaná černá skříňka na světě, která může být během letu online spojena se zemí prostřednictvím satelitů. Data o letu tak lze získávat průběžně. Přelomovou technologii vyvinul tým vědců a inženýrů společnosti Honeywell v Brně ve spolupráci se společností Curtiss-Wright.
3 fotografie

Nová černá skříňka pro Boeing: online spojení díky satelitům. Vyvinuli ji v Brně

Brněnsko
Dezinformátoři straší lidi zrušením dopravních letů v červnu, skutečnost je ale odlišná. Ilustrační foto
Aktuálním hitem dezinformátorů u nás i v zahraničí se stala falešná zpráva, že letecké společnosti propadají panice kvůli údajnému zákazu letů, který prý má být v červnu vyhlášen nad Evropou. Jako důvod uvádějí dezinformátoři plánované letecké cvičení NATO. Pravdivá je však pouze informace, že toto cvičení skutečně proběhne. Všechno ostatní je jinak.

Evropa má zakázané lety kvůli cvičení NATO, šíří dezinformátoři. Je to ale jinak

Česko
Dlouhé lety mají vliv na lidské tělo, zjistili vědci
Při letech na některá místa na zeměkouli stráví lidé ve vzduchu i více než osmnáct hodin. Kromě toho, že to mnozí pasažéři navzdory vymoženostem, které jim letecké společnosti nabízejí, vnímají jako nepohodlné, takto dlouhý pobyt ve vzduchu má výrazný vliv na lidské tělo. Výzkumu konkrétních dopadů se nyní věnují australští vědci, kteří plánují tři experimentální lety. Lidé by si měli dát pozor například na hydrataci či dlouhé sezení bez pohnutí.

Co se děje s lidským tělem při dlouhých letech? Pozor na hydrataci i sezení

Věda
Tomáš Tengeri u dvoumotorového stroje Tecnam.
To není úplně ohromující sdělení, pokud uvážíme, kolik pilotů už na Letišti Kladno vyškolil místní Aeroklub nebo letecká škola Blue Sky Aviation. Jenže tenhle příběh je jiný. Kladenský rodák Tomáš Tengeri získal veškeré licence u našich severních sousedů, v letecké škole Bartolini Air v polské Lodži. A přestože ho létání okouzlilo už v dětském věku, dlouho nic nenasvědčovalo tomu, že se jím snad jednou bude živit.

Tomáš Tengeri míří z Kladna za knipl dopravního letadla

Ostatní sporty
Záchranáři prohledávají trosky letadla - Ilustrační foto
Letoun nepálské společnosti Yeti Airlines, který odstartoval se 72 lidmi na palubě z Káthmándů, havaroval v nepálském městě Pokhara. Neštěstí si podle aerolinek vyžádalo nejméně 69 lidských životů. Počty uváděné různými zdroji se liší, nepálský úřad pro civilní letectví informoval o 68 mrtvých. Mluvčí letecké společnosti oznámil, že v letadlo bylo 15 cizinců: pět Indů, čtyři Rusové, dva Jihokorejci a po jednom člověku z Irska, Austrálie, Francie a Argentiny. Příčina katastrofy zatím není jasná. Podle agentury AP jde o nejhorší letecké neštěstí v Nepálu od roku 1992.

V Nepálu havarovalo letadlo se 72 lidmi na palubě. Neštěstí má nejméně 68 obětí

Svět
Letadlo a husy se míjejí nad přistávací dráhou letiště v Kansas City. Ilustrační foto
Americký Úřad pro civilní letectví (FAA) dnes nařídil aerolinkám, aby do 09:00 východoamerického času (15:00 SEČ) zastavily všechny plánované odlety. Důvodem je závada na systému, který varuje piloty před různými riziky. Zpoždění kvůli tomu nabralo už více než 1200 letadel, která směřují do Spojených států, opačným směrem, ale i ta, která přes americké území jen přelétávají. Podle sdělení Bílého domu zatím nejsou žádné náznaky, že jde o kybernetický útok, informují tiskové agentury.

Stovky zpožděných letů: Úřad v USA kvůli technické závadě zastavil odlety

Svět
Policejní vůz v New Yorku blokuje nájezd na dálnici, která je uzavřená kvůli sněhové kalamitě, 27. prosince 2022
Počet známých obětí rozsáhlých sněhových bouří ve Spojených státech se vyšplhal už na 65, napsal dnes zpravodajský server nbcnews.com. Jen v nejpostiženějším státě New York přišlo o život 34 lidí. I dnes jsou kvůli počasí v USA zrušeny tisíce letů. Velkou většinu z nich provozuje společnost Southwest Airlines, na níž se teď kvůli nezvládnutí situace snáší tvrdá kritika a pozornost federální vlády.
6 fotografií

Sněhové bouře v USA si vyžádaly 65 obětí. Počasí dál komplikuje leteckou dopravu

Svět
Cestující čekají u přepážky společnosti Southwest Airlines, aby si vyzvedli svá zavazadla po zrušených letech na mezinárodním letišti v Los Angeles 26. prosince 2022.
Narušení letecké dopravy ve Spojených státech způsobené zimním počasím pokračuje i po víkendu, největší měrou u letecké společnosti Southwest Airlines. V pondělí bylo podle služby FlightAware zrušeno více než 3800 letů amerických aerolinek, z toho 2800 letů společnosti Southwest. To představuje téměř 70 procent všech letů společnosti na tento den, napsala dnes agentura Reuters.

Letecká doprava v USA kůli počasí nadále kolabuje. Zrušeny byly tisíce letů

Svět
Letečtí dopravci chtějí vzhledem k výjimečné sezoně znovu otevřít debatu o výši kompenzace za zrušení letu či jeho zpoždění. V ideálním případě jejich úplně zrušení. EU ale plánuje opak
Evropská letiště mají za sebou po delší době úspěšnější sezonu. Oproti loňskému roku se letos zvýšil leteckých provoz o bezmála osmdesát procent. Mohlo to být možná i více. Jenže kvůli pomalému odbavování cestujících řada letů nabírala několikahodinová zpoždění, nebo byla rovnou zrušena. Nespokojení turisté teď požadují kompenzace v řádech stovek euro za každý zmeškaný let. Takové sumy se pochopitelně nelíbí leteckým společnostem a požadují jejich snížení.

Cestující by se mohli dočkat vyšších náhrad za zrušené lety. Aerolinky oponují

Ekonomika
Evropská letiště jsou přeplněná. Cestující čekají i několikahodinové fronty.
Budík si dvacetiletá studentka Barbora nařídila na půl pátou ráno. Amsterdam je velký a dostat se přes z něj ze studentské koleje na mezinárodní letiště Shiphol nějakou dobu zabere. Let do Prahy jí startoval chvilku po poledni, ale organizační SMS z letiště zněla jasně. „Odbavovací přepážky otevírají v šest ráno. Doporučili nám tam být hned od začátku, abychom let stihli,“ popsala Barbora, která odjížděla z Amsterdamu s velkým kufrem.

Evropská letiště jsou přeplněná, nestíhají. Lidé trpí v mnohahodinových frontách

Státy EU
Velká evropská letiště po pandemii kolabují, může za to především nedostatek personálu. Ilustrační foto
Velká evropská letiště po pandemii kolabují. Může za to především nedostatek personálu. V době pandemie totiž vedení evropských letišť, a i aerolinky propustily desítky tisíc zaměstnanců a nedaří se volná místa rychle obsazovat. Své o tom ví pan Tomáš Mikeška z Kolína. Ten měl odletět se svojí rodinou v neděli odpoledne z italského Milána. Neodletěl. „Přišel nám mail, že se let ruší a že náhradní bude den poté v 18.05 hodin,“ popisuje. Bližší instrukce příchozí zpráva neobsahovala.

Zrušili jim let, cestujícím nikdo nepomohl. Desítky Čechů uvízly v Miláně

Česko a EU
Velká evropská letiště po pandemii kolabují, může za to především nedostatek personálu. Ilustrační foto
Velká evropská letiště po pandemii kolabují. Může za to především nedostatek personálu. V době pandemie totiž vedení evropských letišť, a i aerolinky propustily desítky tisíc zaměstnanců a nedaří se volná místa rychle obsazovat. Své o tom ví pan Tomáš Mikeška z Kolína. Ten měl odletět se svojí rodinou v neděli odpoledne z italského Milána. Neodletěl. „Přišel nám mail, že se let ruší a že náhradní bude den poté v 18.05 hodin,“ popisuje. Bližší instrukce příchozí zpráva neobsahovala.

Rodina z Kolína uvízla v Miláně. Zrušili jim let, pomoci se nedočkali

Kolínsko
Stroj Boeing 747-209B společnosti China Airlines, který se 23. května 2002 zřítil do Tchajwanského průlivu.
Na počátku všeho stála drobná nehoda, na konci pak letecká katastrofa s více než dvěma stovkami obětí. Před dvaceti lety došlo k děsivé nehodě letu 611 společnosti China Airlines. Stroj se ve vzduchu z ničeho nic doslova rozpadl na několik kusů a ty pak z velké výšky spadly do moře. Příčina nehody dlouho zůstávala záhadou. Vysvětlení nakonec bylo obrovským šokem.

Děsivá nehoda byla dlouho záhadou. Letadlo se rozpadlo přímo ve vzduchu

Svět
Boeing 747-400 společnosti Virgin Atlantic. Ilustrační foto
Nepříjemný zážitek mají za sebou cestující letu společnosti Virgin Atlantic. Jejich letadlo se totiž po čtyřiceti minutách od startu neplánovaně vracelo na výchozí letiště. Důvod byl vskutku kuriózní - až když byl stroj ve vzduchu, zjistilo se, že první důstojník nemá splněny všechny potřebné letové testy.

Letadlo se muselo po 40 minutách vrátit. Pilot neměl letový test

Svět