ŠTÍTEK: letiště

Taxi. Ilustrační foto.
Liberecké taxi služby nabízejí kromě běžného převážení zákazníků i speciální dopravu. Některé vás svezou i s domácím mazlíčkem, jiné nabízejí přepravu nákladu až do 3,5 tuny. Kdo dojíždí pravidelně k lékaři, může to mít se slevou. Problém není ani platba kartou, objednání odvozu přes aplikaci nebo odvoz vás i vašeho vozu třeba z restaurace pozdě večer. Ceny taxíků se různí, dvě liberecké firmy mají jednotnou cenu kamkoli po Liberci.

Po Liberci taxíkem: Víme, kdo vás sveze se psem a kdo za 111 korun kamkoli

Liberecko
Letiště v Bochoři v roce 2008
Na bochořské letiště se po více než deseti letech, kdy někdejší vojenskou základnu opustily vrtulníky, opět vrací armáda. Důvodem je zhoršená bezpečnostní situace v Evropě, a to nejen v důsledku války na Ukrajině. Do šesti let má na letišti působit až šest set vojáků, po roce 2035 se jejich počet navýší na 1 200. Armáda chce do modernizace letiště a vytvoření zázemí pro vojáky v budoucnu investovat až 2,5 miliardy korun.
12 fotografií

Na přerovské letiště se vrátí vojsko. Armáda tam chce investovat 2,5 miliardy

Olomoucko
Letiště v Bochoři v roce 2008
Na bochořské letiště se po více než deseti letech, kdy někdejší vojenskou základnu opustily vrtulníky, opět vrací armáda. Důvodem je zhoršená bezpečnostní situace v Evropě, a to nejen v důsledku války na Ukrajině. Do šesti let má na letišti působit až šest set vojáků, po roce 2035 se jejich počet navýší na 1 200. Armáda chce do modernizace letiště a vytvoření zázemí pro vojáky v budoucnu investovat až 2,5 miliardy korun.
12 fotografií

Do Přerova se vrátí vojsko. Armáda chce do letiště investovat dvě a půl miliardy

Přerovsko
Pěvecký sbor Hlahol navštívil Španělsko. Koncert v Madridu.
„Dobrý den dámy a pánové je 12.55, přistáli jsme na letišti Adolfo Suarez v Madridu, venkovní teplota je 35 °C. Posádka Boeingu 737- 800 JET letu OK 700 Českých aerolinií se s vámi loučí a přeje vám příjemný pobyt ve španělském království“. To byla slova kapitána pro nás, členy pěveckého spolku Hlahol Tábor a dalších 187 cestujících po tříhodinovém pondělním letu z Prahy. Za příspěvek a fotografie děkujeme Zdeňku Chudovi.
3 fotografie

Vzpomínky uzamčené houslovým klíčem. Pěvecký sbor Hlahol ve Španělsku

Čtenář reportér
Využíváte taxi služby? Jen v samotném Jablonci působí několik větších firem. Ilustrační foto.
Taxi služby v Jablonci nad Nisou nabízejí kromě běžného převážení zákazníků i speciální dopravu. Některé vás svezou i s domácím mazlíčkem, jiné nabízejí rychlou přepravu zásilky. Kdo dojíždí pravidelně k lékaři, může to mít se slevou. Problém není ani platba kartou, objednání odvozu přes aplikaci nebo odvoz vás i vašeho vozu třeba z restaurace pozdě večer.

Taxi v Jablonci? Za pár korun po městě i doprava s vaším čtyřnohým kamarádem

Jablonecko
Letiště Václava Havla - 19. července 2024.
Minulostí se na ruzyňském Letišti Václava Havla Praha staly v sobotu 20. července problémy s globálním výpadkem odbavovacího systému využívaného větším počtem leteckých společností, které v pátek měnily plány zástupům cestujících. Řada letů se zpozdila, a to i velmi citelně, některé byly zrušeny úplně, když několik letišť zcela zastavilo provoz.

Páteční krize provozu byla v sobotu na pražském letišti už minulostí

Praha
Obrazovky na letišti v americkém San Franciscu.
Podniky a služby po celém světě se postupně vzpamatovávají z globálního výpadku IT systémů, který je postihl ve čtvrtek a především v pátek. V některých odvětvích však problémy přetrvávají, napsal dnes web BBC News. Výpadek, který způsobila nepovedená aktualizace softwaru od firmy CrowdStrike, vyvolal výrazné potíže v letecké dopravě, platebních systémech či ve zdravotnictví. Výpadek postihl i Česko. S problémy se potýkalo například pražské letiště, lékárny BENU a pojišťovny Generali a Allianz.
5 fotografií

Svět se vzpamatovává z globálního výpadku. Pražské letiště funguje normálně

Svět
Sokolník Václav Šena s orlem skalním Venoušem
Za bezpečnost na letištích odpovídají bezpečnostní rámy nebo kontroly. O bezpečí cestujících se ale stará také letka dravců, která má na starosti vyčistit letiště od drobných zvířat. Ta by totiž mohla ohrozit letadla při vzletu i přistání. Členem dravčí letky z pražského letiště je i impozantní orel skalní Venouš, který žije se svým sokolníkem Václavem Šenou v Krásné Lípě na Děčínsku.
30 fotografií

Pražské letiště chrání i dravčí letka. Orel se učí celý život, popisuje sokolník

Regiony
Letiště Praha. Ilustrační foto.
Na Letišti Praha už všichni letečtí dopravci, kterých se dotkl páteční celosvětový výpadek odbavovacího systému GoNow, fungují ve standardním režimu. V sobotu ráno to oznámila ředitelka komunikace pražského letiště Eva Krejčí. Cestující nicméně upozorňuje, aby sledovali svůj let na webu s přehledem letů. V běžném režimu už některé společnosti fungovaly v pátek večer, kdy odbavovací systém postupně nabíhal. V pátek bylo na Letišti Václava Havla Praha zrušeno 12 příletů a 13 odletů, zpoždění mělo 83 příletů a 113 odletů.

Letečtí dopravci na Letišti Praha po pátečním výpadku už standardně fungují

Česko
Sokolník Václav Šena s orlem skalním Venoušem.
/FOTO, VIDEO/ Za bezpečnost na letištích odpovídají bezpečnostní rámy nebo kontroly. O bezpečí cestujících se ale stará také letka dravců, která má na starosti vyčistit letiště od ptáků nebo drobných zvířat. Ty by totiž mohli ohrozit letadla při vzletu i přistání. Členem dravčí letky z pražského letiště je také impozantní orel skalní Venouš, který žije se svým sokolníkem Václavem Šenou v Krásné Lípě na Děčínsku.
30 fotografií

Orel Venouš z Krásné Lípy chrání letiště. Dravčí letka plní důležitou roli

Děčínsko
Na bochořském letišti se pomalu zabydlují vojáci 533. praporu bezpilotních prostředků z Prostějova. Přesun jednotky má být dokončen v roce 2028.
Do rekonstrukce bochořského letiště, které v minulosti sloužilo jako strategická vojenská základna, hodlá armáda v budoucnu investovat miliardu korun a plánuje jeho širší využití. Kromě 533. praporu bezpilotních systémů z Prostějova, který se sem kompletně přesune za pár let, poskytne letiště zázemí také části logistického praporu z Lipníku nad Bečvou.
14 fotografií

Miliardová investice do letiště v Bochoři. Přiletí i drony z Prostějova

Prostějovsko
Letiště v Bochoři v roce 2009
Do rekonstrukce bochořského letiště na Přerovsku, které v minulosti sloužilo jako strategická vojenská základna, hodlá armáda v budoucnu investovat miliardu korun a plánuje jeho širší využití. Kromě 533. praporu bezpilotních systémů z Prostějova, který se sem kompletně přesune za pár let, poskytne letiště zázemí také části logistického praporu z Lipníku nad Bečvou. V roce 2025 se počítá i s jeho využitím pro Centrum leteckého výcviku v Pardubicích.
20 fotografií

Stovky vojáků a miliardová investice. Na bochořské letiště se znovu vrátí život

Regiony
Lidé hale na Letišti Václava Havla, 19. července 2024, Praha. Odbavovací systém pražského letiště postihl celosvětový výpadek IT služeb.
Světová letiště od pátečního rána hlásila rozsáhlé technické závady počítačových odbavovacích systémů, kvůli kterým byl na řadě míst přerušen letecký provoz. Příčinou problémů má být globální výpadek IT systémů. Ten způsobila aktualizace bezpečnostního softwaru společnosti CrowdStrike. Závada postihla i pražské letiště, kde některé linky nabíraly výrazná zpoždění a kde kvůli poruše zprovoznili náhradní odbavovací systém. Problémy byly i na letištích jinde ve světě, například v Německu, Spojených státech nebo v Austrálii. Výpadky zasáhly také některé banky či média. České banky potíže nehlásily, nefungovaly ale systémy některých lékáren.
5 fotografií

IT výpadek způsobil kolaps řady bank a letišť. V ČR nefungovaly některé lékárny

Svět
Letiště v Bochoři v roce 2009
Do rekonstrukce bochořského letiště, které v minulosti sloužilo jako strategická vojenská základna, hodlá armáda v budoucnu investovat miliardu korun a plánuje jeho širší využití. Kromě 533. praporu bezpilotních systémů z Prostějova, který se sem kompletně přesune za pár let, poskytne letiště zázemí také části logistického praporu z Lipníku nad Bečvou. V roce 2025 se počítá i s jeho využitím pro Centrum leteckého výcviku v Pardubicích.
20 fotografií

Stovky vojáků a miliardová investice. Na bochořské letiště se znovu vrátí život

Přerovsko
Taxikáři v Ústí nad Labem. Po koronavirové krizi se jim začíná vracet klientela, jednotlivé společnosti často sází na doprovodné služby.
/VIDEO, FOTO, ANKETA/ Vyhrožování, zapálená auta, propíchané pneumatiky, nadávky. Co v nedávné minulosti bylo ve světě taxikářů třeba v Praze nebo v Pardubicích standardním jevem, to se ústecké scéně zatím úspěšně vyhýbá. Taxikářské řemeslo v Ústí přesto nemívá na růžích ustláno, službu upozadil koronavirus i horší finanční situace mnoha lidí. Přibývají taxi služby? Jaké mají ceny a proč ve velkém volí i jiný servis než jen převážení lidí?
8 fotografií

Ústí není Praha, říká stálice mezi taxikáři. Služby oživují jízdy na letiště

Zprávy
Letiště V. Havla. Ilustrační foto.
Odboráři se s vedením Letiště Praha ke kolektivnímu vyjednávání o podmínkách pro příští rok sejdou v září. Novinářům to dnes řekl člen představenstva Letiště Praha Pavel Východský po dnešním jednání se zástupci čtyř odborových organizací působících na pražském letišti. A to včetně Odborového svazu pozemní a letecké dopravy (OSPLD), který minulý týden na pražském letišti vyhlásil stávkovou pohotovost. Svaz později uvedl, že stávková pohotovost trvá.
27 fotografií

Odboráři budou s Letištěm Praha jednat zase v září, stávková pohotovost trvá

Praha
Letiště Václava Havla v Praze. Ilustrační foto.
Předseda představenstva odbavovací společnosti pražského letiště Czech Airlines Handling (CSAH) Tomáš Svoboda odstoupil z funkce. Představenstvo společnosti bude mít od srpna nového člena, stane se jím Jiří Jarkovský, předseda představenstva společnosti DPOV, která je dceřinou společností Českých drah. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.
67 fotografií

Šéf odbavovací společnosti pražského letiště Tomáš Svoboda odstoupil z funkce

Praha
Letiště Václava Havla.
Odborový svaz pozemní a letecké dopravy (OSPLD), který působí na pražském Letišti Václava Havla, vyhlásil stávkovou pohotovost. Platí ode dneška do odvolání nebo do případného přechodu na jinou formu protestu. Důvodem je dlouhodobé neodborné vedení ruzyňského letiště v personální oblasti a řízení lidských zdrojů. ČTK to řekl místopředseda svazu Marek Sedlák. Letiště se požadavkům bude věnovat na mimořádném jednání, uvedla jeho mluvčí Klára Divíšková. Odborový svaz dopravy (OSD), který také sdružuje zaměstnance letiště, s vyhlášením stávkové pohotovosti nesouhlasí.
67 fotografií

Odborová organizace pražského letiště do odvolání vyhlásila stávkovou pohotovost

Praha
Lars Joachim Mittank v roce 2013. Zmizel 8. července 2014, kdy utekl z letiště ve Varně. Záběry z bezpečnostních kamer, na nichž je zachycen jeho útěk, zhlédly na Youtube miliony lidí
Před 10 lety obletěly doslova celý svět záběry z bezpečnostních kamer na mezinárodním letišti ve Varně v Bulharsku, na nichž byl vidět jakoby bez důvodu prchající mladík, který se zoufalým během snažil dostat pryč z letiště a nakonec zamířil k nedalekému lesu. Onen mladý muž se jmenoval Lars Joachim Mittank a záběry z letištních kamer jsou posledním záznamem jeho života. Jeho osud je dodnes neznámý.

Nejslavnější případ pohřešovaného muže z YouTube: Běžel z letiště, zmizel v lese

Historie
Ilustrační snímek
Většina zpožděných zavazadel z posledních dnů byla z pražského Letiště Václava Havla již odeslána do cílových destinací a zbývající jednotky zavazadel pošle letiště ještě ve čtvrtek. Původní informaci o odeslání všech zavazadel aktualizovala v poledne mluvčí letiště Klára Divíšková. Problémy s výdejem zavazadel na příletech ale stále trvají a cestující musí čekat na kufry mnoho hodin.

Kolaps na letišti v Praze: Zpožděné kufry odletěly za majiteli, problémy trvají

Regiony
Letiště Václava Havla v Praze Ilustrační foto.
Většina zpožděných zavazadel z posledních dnů byla z pražského Letiště Václava Havla již odeslána do cílových destinací a zbývající jednotky zavazadel pošle letiště ještě dnes. Původní informaci o odeslání všech zavazadel aktualizovala v poledne mluvčí letiště Klára Divíšková. Problémy s výdejem zavazadel na příletech ale stále trvají a cestující musí čekat na kufry mnoho hodin. Podle zástupců pražského letiště je důvodem přetíženost vzdušného prostoru, zpoždění spojů i nedostatek pracovníků, kteří se o odbavení zavazadel starají.

Většina zpožděných kufrů odletěla z Prahy za majiteli, výdej je stále zpožděný

Praha