ŠTÍTEK: Lhoce

Himálaj
Z pohoří Himálaj se při nedávné úklidové akci, kterou pravidelně pořádají nepálské úřady, podařilo snést tělo českého horolezce Milana Sedláčka, který tam zahynul v roce 2012. Napsal to zpravodajský web BBC News, podle kterého nepálská armáda nalezla Sedláčkovy dokumenty totožnosti. České ministerstvo zahraničí zatím nemá potvrzeno, že šlo o Sedláčka. Při akci byla snesena i další tři těla a jedna kostra.

Z Himálaje se po 12 letech podařilo snést tělo českého horolezce

Svět
Výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest.
Káthmándú - I přes nedávnou sérii smrtelných nehod nejvyšší hora světa nepřestává přitahovat dobyvatele rekordů. Podle dnešního vydání deníku Nagarik na vrchol Mount Everestu v sobotu vystoupala údajně jedna z jeho nejmladších přemožitelek, teprve šestnáctiletá Nepálka Nimačemdži Šerpa. V základním táboře poté sdělila, že je nejmladší horolezkyní, které se to kdy podařilo.

Šestnáctiletá Nepálka údajně zdolala nejvyšší horu světa

Svět
Leopold Sulovský
Kopřivnice – Novojičínský rodák a nejúspěšnější český horolezec Leopold Sulovský chystá další besedu. O své výpravě na čtvrtou nejvyšší horu světa Lhotse povypráví v kopřivnickém kině Puls tuto středu.

Sulovský povypráví o výpravě na Lhotse

Novojičínsko
Jiří Rohel a Otmar Oliva se podělili o svoje zážitky z horolezecké expedice Lhotse 2007.
Velehrad - (FOTOGALERIE) Do posledního místečka zaplněný sál obecního úřadu na Velehradě ve středu 3. prosince vyslechl poutavé vyprávění o cestě do Nepálu. O své zážitky ze zajímavé výpravy pod nejvyšší vrcholy světa se zde podělili velehradský lékař a fotograf Jiří Rohel a sochař Otmar Oliva.
8 fotografií

OBRAZEM: Velehradem zněl příběh Lhotse

Slovácko
Věci včera instalovala Milada Frolcová.
Uherské Hradiště - Výstava fotografií nazvaná Himálaj, příběh Lhotse bude ve čtvrtek 28. února v 17 hodin zahájena ve Slováckém muzeu. Příběh zaznamenává dvě výpravy na Lhotse, čtvrtou nejvyšší horu světa.

Lhotse zítra opanuje Slovácké muzeum

Volný čas
Vystavený exponát.
Muzeum Kroměřížska Kroměříž: - Památník Maxe Švabinského. Přehlídka všech období a technik tvorby kroměřížského rodáka. Stálá expozice -Příběh Lhotse. Fotografie Martina Minaříka a Jiřího Rohela (do 25. listopadu)

Kam se vypravit v regionu na výstavy

Volný čas
Výprava z Moravyza pomoci šerpů instalovala bronzovou připomínku na mrtvého kamaráda.
KROMĚŘÍŽ, SLOVÁCKO - Příběh Lhotse, tak se jmenuje výstava fotografií velehradského lékaře Jiřího Rohela a horolezce Martina Minaříka z Blatničky. Při středeční vernisáži v Muzeu Kroměřížska na návštěvníky čekaly nejen zajímavé snímky, ale také barvité Minaříkovo povídání o expedici na osm a půl tisíce metrů vysokou horu.

Příběh Lhotse se brzy dostane i do kina Hvězda

Volný čas
Martin Minařík vystoupil na 8516 metrů vysokou horu Lhotse.
JESENÍKY - Expedici do Himálaje, která tam měla za úkol připevnit pamětní desku Pavlu Kalnému od velehradského sochaře Otmara Olivy, vedl Martin Minařík. Drobný, šlachovitý devětatřicetiletý muž z Blatničky pak pokračoval dál do hor sám a 21. května vystoupil na 8516 metrů vysokou Lhotse. Krátce po svém návratu se sešel s přáteli v Jeseníkách na chatě Švýcárna, kde poskytl Slováckému deníku exkluzivní rozhovor.

Pobyt nad osmi tisíci vysiluje a výška vyžírá svaly, říká horolezec

Ostatní sporty
Martin Minařík vystoupil na 8516 metrů vysokou horu Lhotse.
Expedici do Himálaje, která tam měla za úkol připevnit pamětní desku Pavlu Kalnému od velehradského sochaře Otmara Olivy, vedl Martin Minařík. Drobný, šlachovitý devětatřicetiletý muž z Blatničky pak pokračoval dál do hor sám a 21. května vystoupil na 8516 metrů vysokou Lhotse. Krátce po svém návratu se sešel s přáteli v Jeseníkách na chatě Švýcárna, kde poskytl Slováckému deníku exkluzivní rozhovor.

Pobyt nad osmi tisíci vysiluje a výška vyžírá svaly

Slovácko
Výprava z Moravyza pomoci šerpů instalovala bronzovou připomínku na mrtvého kamaráda.
VELEHRAD/KÁTHMÁNDÚ -Zpod střechy světa, jak se Himálaji přezdívá, se 4.7.2007 zpět na Slovácko vrátila expedice s nezvyklým posláním. Velehradský sochař Otmar Oliva s přáteli dopravil a instaloval nad Everest basic campem bronzovou pamětní desku horolezci Pavlu Kalnému.

Oliva: Co jsem o Himaláji četl, je pravda

Zlínsko
Výprava z Moravyza pomoci šerpů instalovala bronzovou připomínku na mrtvého kamaráda.
VELEHRAD, KÁTHMÁNDÚ -Zpod střechy světa, jak se Himálaji přezdívá, se před týdnem zpět na Slovácko vrátila expedice s nezvyklým posláním. Velehradský sochař Otmar Oliva s přáteli dopravil a instaloval nad Everest basic campem bronzovou pamětní desku horolezci Pavlu Kalnému.
4 fotografie

Oliva: Co jsem o Himaláji četl, je pravda

Slovácko
Kamenosochař Petr Novák (vlevo) při dokončování kašny.
REGION - Kašnu velehradského sochaře Otmara Olivy, nesoucí název Pramen živé vody svatého Jana Sarkandra, dokončil v těchto dnech u olomoucké kaple nesoucí jméno tohoto světce kamenosochař Petr Novák.

Kašna je kompletní

Slovácko