ŠTÍTEK: Lisabon

Souboj v Parku Potřebných, 2. července 1924. Ve věci cti se tehdejší odstupující premiér Álvaro de Castro (v bílé košili) utkal s kapitánem letectva Ribeirem da Fonsecou.
Ve středu 2. července 1924 se v lisabonském Parku Necessidades (lze přeložit asi jako Park Potřebných) odehrála zvláštní scéna. Za přihlížení desítek diváků tam proti sobě stanuli dva muži s meči v rukách. Jedním z nich byl kapitán portugalského letectva, druhým odstupující předseda portugalské vlády. Spor ve věci cti se rozhodli rozetnout soubojem.
5 fotografií

O zvláštním souboji. Před 100 lety se portugalský premiér utkal na meče s letcem

Historie
Aneta Kernová
Aneta Kernová je mladá herečka, zpěvačka, režisérka a výtvarnice. Není toho mnoho, co v umění nezkusila. Před pár dny se její snaha navíc naplno zúročila, když zvítězila se svým krátkým filmem na festivalu v Lisabonu v konkurenci 440 děl z celého světa. Málokdo ví, že je i velká světoběžnice. V Mexiku vlastní pozemek, na kterém by jednou chtěla postavit tropický domeček.
8 fotografií

Aneta Kernová porazila světovou konkurenci a míří se svým filmem do Cannes

Společnost
Nový Superb kombi jsme zkoušeli na nejzápadnějším pobřeží Evropy
Nová generace Škody Superb se podle mých prvních praktických poznatků jeví být téměř bezkonkurenční volbou pro zájemce, kteří chtějí dobře jezdící auto s obrovským vnitřním prostorem, karosérií kombi a klasickými motorizacemi, včetně oblíbených turbodieselů TDI. Navíc nenutí řidiče příliš často ovládat různé funkce na centrálním displeji a potěší novými komfortními funkcemi. Prakticky jsem auto odzkoušel na portugalských silnicích.
19 fotografií

První jízdy s novým Superbem: Správně využít jeho kufr vás naučí návod na videu

Autosalon
Lesní požáry na jihu Evropy, červenec 2023
Lesní požár, který vypukl v sobotu na jihu Portugalska u města Odemira, se hasičům podařilo dostat pod kontrolu. Na místě zůstává stále tisícovka hasičů, protože hrozí, že na některých místech oheň opět zesílí. Informují o tom místní média. Lesy hoří i na dalších místech země, nejvyšší varování před požáry platí pro stovku obcí v Portugalsku. Důvodem je sucho a další vlna veder. Ta má vrcholit ve Španělsku s teplotami opět přes 40 stupňů Celsia. Až 36 stupňů Celsia očekávají i v jihofrancouzském Toulouse.
5 fotografií

Vlna veder ve Španělsku vrcholí. Portugalsko i nadále bojuje s lesními požáry

Státy EU
Lesní požár v Portugalsku
Hasičům na jihu Portugalsku o obce Odemira, kde se od víkendu šířil lesní požár směrem k turistické oblasti Algarve, se podařilo stabilizovat ochranný perimetr. Požár ale stále nemají pod kontrolou, oznámil dopoledne velitel místní civilní obrany podle zpravodajského serveru Observador. S lesními požáry dál bojují hasiči i na severu Portugalska či v centrální části země.

Portugalsko decimují požáry. Na jihu země musely opustit domovy stovky lidí

Státy EU
Pavel Kouřík z Dílů na soutěžích.
Nejlepším sportovcem okresu Domažlice za rok 2022 se stal Pavel Kouřík, který vyniká v hasičském sportu. Jeho úspěchy v roce 2022 byly první místo na Světových hrách Firefighters v Lisabonu a první místo na Světových hrách Police and Fire v Rotterdamu. Kouřík postoupil do krajského kola, které bude 3. dubna. Nejlepším kolektivem byly vyhlášeny ženy Volejbalu Domažlice, trenérem roku se stal Josef Prettl z basketbalové Jiskry Domažlice a do síně slávy byly uveden městys Klenčí pod Čerchovem.
19 fotografií

Hasič Kouřík byl vyhlášen nejúspěšnějším sportovcem Domažlicka

Ostatní sporty
Zlatě zdobené drapérie z černého sametu, to je nový kabát krumlovského zlatého kočáru.
Jeden z nejpozoruhodnějších exponátů českokrumlovského zámku, zlatý kočár, který 16. listopadu 1638, tažen šestispřežím a naložen dary, uzavíral průvod knížete Jana Antonína I. z Eggenberku za papežem Urbanem VIII. v Římě, dostal nový kabát. Společně s ním už jsou pro návštěvníky nachystány i dva další světové unikáty. To je hlavní novinka letošní zámecké sezóny, která v Českém Krumlově vypukne 1. dubna.
10 fotografií

Hvězda českokrumlovského zámku v novém. Zlatý kočár dostal zlatočerný kabát

Regiony
Zlatě zdobené drapérie z černého sametu, to je nový kabát krumlovského zlatého kočáru.
/VIDEO/ Jeden z nejpozoruhodnějších exponátů českokrumlovského zámku, zlatý kočár, který 16. listopadu 1638, tažen šestispřežím a naložen dary, uzavíral průvod knížete Jana Antonína I. z Eggenberku za papežem Urbanem VIII. v Římě, dostal nový kabát. Společně s ním už jsou pro návštěvníky nachystány i dva další světové unikáty. To je hlavní novinka letošní zámecké sezóny, která v Českém Krumlově vypukne 1. dubna.
10 fotografií

Zlatý kočár, hvězda krumlovského zámku, dostal zbrusu nový, zlatočerný kabát

Českokrumlovsko
Kostel - ilustrační foto
Nejméně 4815 nezletilých bylo od roku 1950 v Portugalsku sexuálně zneužito činiteli katolické církve, uvedla dnes v Lisabonu nezávislá vyšetřovací komise. Ta během roku vyslechla přes 500 lidí a na základě jejich svědectví došla k tomuto závěru, informovala agentura AFP. Komise také oznámila, že valná většina případů je už promlčená, ale 25 případů poslala komise prokuratuře.

Obří kauza v Portugalsku: Církevní činitelé zneužili za 70 let přes 4800 dětí

Státy EU
Galerie Bunkr, vernisáž nové výstavy Leden na blátě, Li-ion na drátě.
/FOTO, VIDEO/ Kdo je vyšší postavy, musí v mostecké Galerii Bunkr sklonit hlavu, aby se neuhodil do domovního potrubí pod vybíleným stropem. Trocha nepohodlí za těžkými kovovými dveřmi se ale vyplatí, protože v tomto výstavním prostoru ve sklepení činžáku pravidelně představují svá díla přední čeští umělci a talenti budící zájem odborné i laické veřejnosti. A kvalitní podívanou slibují místní nadšenci také v roce 2023.
21 fotografií

Budou kytky v Mostě opylovat roboti? Bunkr přináší další palčivé téma

Mostecko
Chrudim v Lize mistrů zazářila, když ve velmi náročné skupině získala pět bodů a sahala po historickém postupu do Final four.
Sluší se říct, klobouk dolů. Chrudim i v posledním zápase Elite round Ligy mistrů neprohrála a zakončila tak svoji jízdu s pěti body na účtě. S maltským celkem St. Andrews Luxol svěřenci trenéra Condeho remizovali 2:2 a po vítězství Benfiky nad Kairatem tak museli přijmout pouze druhé místo ve skupině. Postup do poslední čtyřky nejlepších týmů však byl historicky nejblíž. Portugalský tým totiž ještě v třiadvacáté minuty s Almaty prohrával a vše se vyvíjelo ve prospěch mistra České republiky. Osud jim ale nakonec nepřál…
11 fotografií

Chrudim byla pouhý poločas od finálové účasti v Lize mistrů

Ostatní sporty
Chrudimští futsalisté zremizovali zápas proti favorizované Benfice Lisabon.
Chce to klid. Před českým futsalovým mistrem stojí možná ta nejtěžší zkouška v historii klubu. Však takhle blízko k postupu mezi čtyři nejlepší týmy Evropy ještě nebyl. Na druhou stranu cesta k vysněnému cíli je i nesmírně dlouhá. Pojďme se společně podívat na dva kroky, které úž Chrudim má za sebou a poslední třetí, který před nimi stojí…
14 fotografií

Chrudimi zbývá poslední krok k vysněnému cíli. Vyhrát a pak fandit Kairatu

Ostatní sporty
Chrudimští futsalisté právě bojují v elitní skupině Ligy mistrů.
Nesmírně důležitý bod. Český futsalový mistr odehrál první zápas v elitní skupině Ligy mistrů v kazašském Almaty proti Benfice Lisabon. Chrudim rozhodně nepřijela hrát druhé housle, což také dokázala. Svěřenci trenéra Condeho soupeře pořádně zaskočili svojí bojovností a vydřeli velmi cenný bod za remízu 3:3. Naděje na postup z této nesmírně náročné skupiny stále žijí. Již zítra Chrudim sehraje další zápas proti domácímu Kairatu od 16:00.

Chrudim zaskočila Benficu a postupové naděje nadále žijí

Ostatní sporty
Sokolský běh republiky se koná ve sváteční den 28. října, dorazit mohou dospělí i děti.
Sváteční den v pátek 28. října bude patřit velkolepé běžecké akci, která má hned 53 zastávek v celé České republice. Koná se totiž v roce 2019 obnovený Sokolský běh republiky, který je každoroční oslavou založení Československa. V rámci 4. ročníku se poběží také na dvou místech v Královéhradeckém kraji – v Novém Bydžově a ve Stárkově na Náchodsku. Na své si přijdou i ti nejmenší.

Sokolský běh republiky: v kraji sváteční tradici hostí Nový Bydžov a Stárkov

Ostatní sporty
Radomír Špok a jeho cesta na konec světa.
/VIDEO, GALERIE/ Radomír Špok se vydal na kole na konec světa. Jeho cyklopouť měřila 3345 km. Za každý ujetý kilometr věnoval korunu Chelčickému domovu sv. Linharta a s ním přispívali i další lidé. Jak jeho cesta probíhala a jaká místa navštívil, na to se můžete podívat v naší galerii a i vy můžete až do začátku listopadu domov podpořit. Za poskytnutí článku a fotek děkujeme Radomíru Špokovi a Kláře Kavanové Muškové z Chelčického domova sv. Linharta.
71 fotografií

Na kole dojel až na konec světa. Za každý kilometr věnoval korunu potřebným

Čtenář reportér