ŠTÍTEK: Lotyšsko

Fotbalisté Startu Brno (v červeném) v prvním přípravném utkání zdolali Velké Meziříčí 6:1.
Pořádně rušné léto si před novou třetiligovou sezonou prožívá fotbalový Start Brno. Klub přebral kouč Michal Kugler, který se snaží o náročný úkol – sehrát v přípravě výrazně obměněné mužstvo, které má po předchozím ročníku výrazně novou tvář. Brněnský celek navíc musel řešit i komplikace s přípravnými zápasy, v minulém týdnu mu totiž zrušil utkání slovenský celek FK Rača, rychlou náhradu se však povedlo sehnat. Start v prvním duelu po pauze v sobotu vyzval Velké Meziříčí, které zdolal 6:1.
38 fotografií

Start mění tvář. Posily lovil i v Lotyšsku, pod novým koučem maká na fyzičce

Fortuna ČFL + MSFL
Barbora Krejčíková na Wimbledonu.
Před rokem to dotáhla k senzačnímu titulu Markéta Vondroušová. Letos zažívá v Londýně průlom Barbora Krejčíková. Šampionka Roland Garros si poprvé zahraje wimbledonské čtvrtfinále. Česká tenistka porazila Američanku Danielle Collinsovou 7:5, 6:3 a na travnatém grandslamu si vylepšila kariérní maximum. V cestě do semifinále jí stojí Jelena Ostapenková z Lotyšska.

Wimbledonská jízda. Krejčíková je na trávě v Londýně poprvé ve čtvrtfinále

Tenis
Zahájení přípravy FK Teplice. Jaroslav Harušták
Jednou z nových tváří fotbalových Teplic je dvaadvacetiletý krajní bek Jaroslav Harušťák, který může hrát i na postu levého stopera. Levonohý mladík patřil Baníku Ostrava, už má za sebou zkušeností nejen z druholigových celků Prostějova, Vyškova či Chrudimi, ale i z lotyšského klubu BFC Daugavpils. V Pobaltí nepoznal pouze tvrdost tamního fotbalového chleba, zároveň dokázal nahlédnout do duší Lotyšů, kteří mají obavy z války.
22 fotografií

Mají strach z války. Nová posila Teplic promluvila o angažmá v Lotyšsku

FORTUNA:LIGA
Zahájení přípravy FK Teplice. Jaroslav Harušták
Jednou z nových tváří fotbalových Teplic je dvaadvacetiletý krajní bek Jaroslav Harušťák, který může hrát i na postu levého stopera. Levonohý mladík patřil Baníku Ostrava, už má za sebou zkušeností nejen z druholigových celků Prostějova, Vyškova či Chrudimi, ale i z lotyšského klubu BFC Daugavpils. V Pobaltí nepoznal pouze tvrdost tamního fotbalového chleba, zároveň dokázal nahlédnout do duší Lotyšů, kteří mají obavy z války.
22 fotografií

Mají strach z války. Nová posila Teplic promluvila o angažmá v Lotyšsku

FORTUNA:LIGA
Marie-Sára Štochlová s Barborou Hermannovou se na olympiádu neprobojovaly
Beachvolejbalistky Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová si na olympijských hrách v Paříži nezahrají. Poslední volné místo získaly na jejich úkor ve finále týmového Nations Cupu Nizozemky díky vítězství nad Českem 2:0. Nejprve Kylie Neuschaeferová s Markétou Svozilovou podlehly 1:2 na sety Kirsten Bröringové s Emi van Drielovou, následně stejným poměrem Hermannová se Štochlovou prohrály s Brecht Piersmaovou a Wies Bekhuisovou.
33 fotografií

Poslední krok neudělaly. Hermannová se Štochlovou si na OH v Paříži nezahrají

Ostatní sporty
Příjezd policejních automobilů na festivalové pódium nebyl ostrým zásahem, ale poděkováním policistů za jejich práci.
/FOTO, VIDEO/ Mezi tradiční partnerská města Náchoda patří lotyšská Bauska. Vztahy mezi českým a pobaltským městem jsou ideově ukotveny v zajímavých historických souvislostech. Spojnicí mezi Náchodem a Bauskou je osoba Petra Birona, vévody Kuronského a Zaháňského, majitele náchodského panství na sklonku 18. století. Lotyšská Bauska byla v historii rovněž sídlem kuronských vévodů.
22 fotografií

Partneři z Jantarové stezky. Náchod a lotyšskou Bausku spojuje kuronská historie

Náchodsko
Příprava ke střelbě.
Strakoničtí vojáci jsou připraveni do zahraniční operace v Lotyšsku. Potvrdilo to certifikační cvičení, které se uskutečnilo minulý týden ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice na jihu Čech. Schopnosti vojáků ovšem neprověřilo jen toto cvičení, ale i bojové střelby čet ochrany, jež se konaly několik dní předtím. „Bojové střelby lze označit za nejtěžší zkoušku, kterou vojáci v oblasti taktické přípravy absolvují. Prověří totiž nejen jejich střelecké dovednosti, ale i to, jak ovládají taktiku pohybu po bojišti a jak je jednotka sladěná,“ uvedla tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku Jana Samcová.
11 fotografií

Nejtěžší zkoušku zvládli. Vojáci ze Strakonic jsou připraveni na misi v Lotyšsku

Strakonicko
Americký kapitán Brady Tkachuk (vlevo) v utkání se Slovenskem
Hokejisté Spojených států amerických si výhrou nad Lotyšskem (6:3) zajistili druhé místo v ostravské skupině a ve čtvrtfinále mistrovství světa je čeká pikantní bitva s domácími Čechy v čele s hvězdami NHL Pastrňákem, Zachou a Nečasem. Zámořský tým zároveň pomohl k postupu do vyřazovacích bojů Slovensku. Americký drsňák a kapitán Brady Tkachuk po posledním utkání překvapil dojemným gestem směrem k tragicky zesnulé slovenské legendě Pavolu Demitrovi.
69 fotografií

Pro Demitru. Dojemný vzkaz kapitána USA. Proti Česku ale půjde nostalgie stranou

Hokej
Brankář Kristers Gudlevskis při nájezdech proti Slovensku měl viditelně zdravotní problémy. Mohlo za to teplo v Ostravar Aréně.
Vydýchaný vzduch, teplo a dusno. Řeší se to každý rok na každém hokejovém světovém šampionátu, Praha a Ostrava nejsou výjimkou. Větší potíže se složitými podmínkami pro hráče má hala ve druhém jmenovaném městě, tedy alespoň dle ohlasů aktérů. „Mrzí nás to, protože náš tým lidí dělá první poslední, aby se hráči i fanoušci cítili dobře. Tohle nás netěší,“ řekl Deníku Petr Handl, předseda představenstva společnosti Vítkovice Aréna, která se o provoz arény v Zábřehu stará.
48 fotografií

MS v Ostravě trápí teplo, hráči kolabují: Extrém, říkají. Co na to vedení haly?

Hokej
Utkání skupiny B mistrovství světa v ledním hokeji: Lotyšsko - Švédsko, 18. května 2024, Ostrava Aréna, Ostrava.
Spoustu lidí zajímá, jak se v Ostravě prezentují tuzemští i zahraniční hokejoví fanoušci během světového šampionátu. Fanděním si řada zemí dělá velmi slušnou reklamu a spokojení jsou také policisté a provozovatel „záchytky“. Podle aktuálních dat v Ostravě nedošlo k žádnému neobvyklému nárůstu výtržností či kriminality. Na co si je však třeba dávat pozor ve fanzóně?
16 fotografií

Jaká je kriminalita v Ostravě při MS v hokeji? Kuriózní krádeže řeší ve fanzóně

Ostravsko
Utkání skupiny B mistrovství světa v ledním hokeji: Kazachstán - Polsko, 20. května 2024, Ostrava Aréna, Ostrava. (zleva) smutek Pawel Zygmunt z Polska po zápase.
/FOTOGALERIE/ Jen epizodní trvání mělo působení polských hokejistů mezi elitou mistrovství světa. Nováček, který se na nejvyšší scénu vrátil po 22 letech, získal ve skupině B v Ostravě jediný bod za prohru s Lotyšskem (4:5 pp), pak vyšli šestkrát v řadě naprázdno. Naposledy nezvládl v pondělí klíčový duel proti Kazachstánu. Mužstvo slovenského kouče Roberta Kalábra sice vedlo po přesilovkové trefě Kamila Walegy, brzy však vyrovnal Nikita Michailis a ve třetí třetině rozhodli z brejků Valeri Orechov a Roman Starčenko. Po porážce 1:3 tak Poláci sestupují.
48 fotografií

Sestup! Poláci v Ostravě narazili na kazašský beton: Bolí to. Kde jsou důvody?

Hokej
Slovenský brankář Samuel Hlavaj.
/ROZHOVOR/ Stejně jako kolega na druhé straně předvedl 41 zákroků, při některých z nich se doslova tajil dech. Třeba když v poslední vteřině základní hrací doby zlikvidoval obrovskou tutovku Mārtiņše Dzierkalse. Gólman Samuel Hlavaj byl hrdinou slovenských hokejistů v nedělním duelu s Lotyšskem, jeho jméno vyprodaná Ostravar Aréna několikrát vyvolávala. Porážce 2:3 po nájezdech však nezabránil a tým Craiga Ramsayho tak o účast ve čtvrtfinále dál bojovat. „Je to škoda, ale musíme hrát dál,“ řekl.
56 fotografií

Slovákům chybí bod, s Lotyši zářil Hlavaj: Radši bych měl už jisté čtvrtfinále

Hokej
Utkání Slovenska (v bílém) s Lotyšskem na MS v hokeji 2024 v Ostravě.
Hokejisté Spojených států amerických deklasovali na mistrovství světa Kazachstán 10:1 a po čtvrté výhře mají blízko do čtvrtfinále. Slovensko padlo s Lotyšskem 2:3 po nájezdech a před posledním zápasem stále nemá jistý postup. Kanaďané zdolali Švýcarsko 3:2, obhájci zlata vyhráli i šestý zápas na turnaji. Rakousko vyhrálo nad Norskem 4:1 a se sedmi body se posunulo na čtvrté místo před Finsko, s kterým má lepší vzájemný zápas. 
56 fotografií

Američané nasázeli deset gólů. Slovensko nemá jistý postup, Rakousko živí naději

Hokej
Hokejisté Slovenska proti Polsku a fanoušci.
/FOTOGALERIE/ Na úvod mistrovství světa v Česku překvapili, když obrali o bod obhájce bronzu z Lotyšska (4:5 po prodl.). V dalších zápasech (Švédsko 1:5, Francie 2:4 a Slovensko 0:4) však vyšli naprázdno, což je přikovalo ke dnu tabulky skupiny B v Ostravě. Polští hokejisté se perou se svou první účastí v elitní skupině po 22 letech srdnatě, kritiku svých krajanů z řad žurnalistů ale berou nelibě. „Někdy jsem z vás rozčarovaný,“ prohodil po středečním nezdaru slovenský kouč v polských službách Róbert Kaláber.
62 fotografií

Kouč Poláků zajel do médií: Jsem z vás rozčarovaný. Předloni jsme hráli se Srby…

Hokej
MS v hokeji, Praha: Švýcarsko - Velká Británie
Až dvě slepené branky v rozmezí dvanácti sekund osmapadesáté minuty definitivně uklidnily hokejisty Slovenska v zápase s Polskem. Ve druhém utkání ostravské skupiny B přehráli odpoledne Němci soupeře z Lotyšska jednoznačně 8:1 zejména díky pětigólové smršti v prostřední části. Tři body do tabulky získali ve skupině A Švýcaři, kteří porazili Velkou Británii 3:0. 
22 fotografií

Slováci dorazili Polsko až v závěru. Z výhry se radují i Němci a Švýcaři

Hokej
Fanoušci Německa při utkání s Lotyšskem na mistrovství světa v hokeji v Ostravě.
/FOTOGALERIE/ Středa 15. května. Jeden z divácky nejočekávanějších dnů programu ostravské části hokejového mistrovství světa. Nejen kvůli fanouškovsky zajímavé večerní bitvě Slováků s Polskem, už odpolední duel Německa s Lotyšskem měl náboj, protože mohl výrazně napovědět, kdo se podívá do čtvrtfinále, nebo situaci ve skupině pořádně zamotat. Platí to druhé, z překvapivě drtivé výhry 8:1 se radují Němci. V zaplněné Ostravar Aréně ale šlo i o „boj“ mezi příznivci obou táborů.
26 fotografií

Zamotaná skupina! Lotyši totálně selhali, v Ostravě kraloval německý „Major Tom“

Hokej
Kanadská hvězda Connor Bedard
Hokejisté Rakouska se postarali o zatím největší senzaci na mistrovství světa v Praze a Ostravě. Outsider obral o body silnou Kanadu - s obhájci titulu padl 6:7 v prodloužení, když ve třetí třetině nasázel pět gólů. Hokejisté Norska se po třech porážkách dočkali prvního vítězství, rivala z Dánska udolali 2:0. Stejným výsledkem zvítězilo i Lotyšsko, které porazilo Kazachstán a vyhrálo i třetí zápas na turnaji.
59 fotografií

Největší senzace šampionátu. Rakušané šokovali kanadské hvězdy, pět gólů v řadě

Hokej
Petr Fridrich v dresu Vítkovic.
Z letních posil hokejové Olomouce jsou do něj vkládána nejvyšší očekávání. Útočník Petr Fridrich by se ve 23 letech mohl rychle stát ústřední postavou ofenzivy Mory a de facto nahradit stejně starého Jana Bambulu, který zamířil opačným směrem do Vítkovic. „Chci se herně, bodově a gólově posunout. Více se prosadit a pomáhat týmu,“ říká forvard se sedmi starty v reprezentačním áčku. Na probíhajícím mistrovství světa si však zatím „posvítil“ na jiné týmy.
24 fotografií

Na MS do Ostravy, na tréninky pěšky. Fridrich už bydlí v Olomouci

Hokej
Slovenští hokejisté na MS v hokeji.
Po úvodní porážce s Německem zabrali ve druhém vystoupení na mistrovství světa v ledním hokeji reprezentanti Slovenska. Kazachstán přehráli 6:2 a mají první body do tabulky ostravské skupiny. V Praze se dařilo Finům, kteří do britské sítě nasázeli osm branek. Odpoledne pak zaujal zápas Lotyšska s Francií, který až vteřinu před koncem prodloužení rozhodl Daugavinš. Jedenáctibrankovou smršť viděli fanoušci v zápase Švýcarů s Rakouskem a šťastnějšími nakonec byli o jediný gól Švýcaři.
20 fotografií

Slováci si spravili chuť proti Kazachstánu. Lotyši rozhodli vteřinu před koncem

Hokej
Cizinci v Ostravě během MS hokeje, 11. května 2024.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Do Ostravy se od pátku sjíždí tisíce příznivců hokeje z různých koutů světa. Vzhledem k rozlosování skupin v Ostrava aréně bylo o víkendu ve městě nejvíce vidět fanoušky ze Slovenska, Lotyšska, Polska, Německa a Švédska. Deník se proto vypravil zjistit, jak si užívají návštěvu moravskoslezské metropole, s čím jsou spokojení a co jim naopak pobyt znepříjemňuje.
26 fotografií

Cizinci na MS v Ostravě: Nadšení z veřejné dopravy, ale málo hokejové atmosféry

Mistrovství světa v hokeji
Jedničkou polské reprezentace na MS v Ostravě je John Murray. Na šanci však čeká Čech Tomáš Fučík (ve výřezu).
/ROZHOVOR/ Nad vlastní očekávání odstartovali polští hokejisté v Ostravě své první mistrovství světa po 22 letech, když třikrát vedli nad Lotyšskem, nakonec brali bod za prohru 4:5 po prodloužení. Duel sledoval i jako třetí gólman Poláků Tomáš Fučík. Že vám toto jméno zní česky? Ano, třicetiletý brankář klubu GKS Tychy je rodákem z Třebíče a prošel i Jihlavou, či Havířovem, kde nyní žije. „Kdybych nastoupil na MHD, jsem za osmnáct minut doma. To je pěkné,“ líčí Fučík v rozhovoru, v němž se podělil o svůj příběh, kdy ještě krátce před turnajem nebylo jasné, zda získá polské občanství.
33 fotografií

Poláci sahali po senzaci, v šanci věří i český gólman: Našel jsem tu své štěstí

Hokej
Pochod fanoušků Lotyšska před utkáním skupiny B Polsko - Lotyšsko na mistrovství světa v ledním hokeji před městským stadionem, 11. května 2024, Ostrava.
/FOTOGALERIE/ Takto vrcholovými sporty nabité odpoledne Ostrava už dlouho nezažila. Hned dvě rozličné sportovní utkání se prolnuly nedaleko vedle sebe. Fanoušci špičkového hokeje a fotbalu se v sobotu potkali ve Vítkovicích. A protože Poláci postoupili na MS v ledním hokeji po dlouhých 22 letech, dalo se očekávat, že dorazí v maximálním fanouškovském nasazení. Jak to dopadlo ve skutečnosti, se můžete podívat ve fotogalerii. O překvapení se totiž postarali Lotyši, kterým by jejich entuziasmus mohli Poláci závidět.
29 fotografií

Ostravské sobotní odpoledne ve znamení sportu. Největší srdcaři jsou Lotyši

Mistrovství světa v hokeji
Před utkáním Baník Ostrava - Mladá Boleslav (11. května 2024).
/FOTO, VIDEO/ Sobota 11. května. Patrně nenabitější den za dlouhou dobu, čeká Ostravu. Zároveň jediný, kdy se hokejový šampionát střetne s programem fotbalové ligy, respektive domácím zápasem Baníku, který se na Městském stadionu ve Vítkovicích v zásadním zápase o evropské poháry střetne s Mladou Boleslaví (15 hodin). O osmdesát minut později začne ve vedlejší Ostravar Aréně divácky žádaný duel Polska s Lotyšskem.
12 fotografií

Nájezd Poláků na Ostravu, Lotyše zaujal fotbal. Banik, zjistili. Padne 10 tisíc?

FORTUNA:LIGA