ŠTÍTEK: Lukáš Dvořák

Z vernisáže výstavy Jizerská 50 - Viděna šesti, v Informačním centru Elektrárny Ledvice.
Nejen vyznavači bílé stopy a zimních sportů vůbec, ale i všichni návštěvníci Informačního centra klasické energetiky Skupiny ČEZ v Elektrárně Ledvice si nyní mohou v jeho prostorách prohlédnout impozantní fotovýstavu věnovanou nejpopulárnějšímu běhu na lyžích v České republice. Jizerská 50 | Viděna šesti, jak se výstava správně jmenuje, jej přibližuje právě pohledem šesti různých fotografů, jejichž jména se řadí mezi výrazné osobnosti české fotografie. Jsou to Markéta Navrátilová, Jan Šibík, Jiří Langpaul, Daniel Hušták, Lukáš Dvořák a Tomáš Vocelka.
32 fotografií

FOTO: „Íčko“ ledvické elektrárny je plné fotografií Jizerské 50

Čtenář reportér
17. ročník Krajské soutěže v orbě, která je určená středoškolákům, se uskutečnila v Lukově na Znojemsku
Klukům ze Střední školy řemesel a služeb Moravské Budějovice (SŠŘS) se poměrně dařilo v 17. ročníku Krajské soutěže v orbě, která je určená středoškolákům a konala se 22. září v Lukově na Znojemsku. V konkurenci osmnácti oráčů z celkem osmi škol z Vysočiny a jižní Moravy se Jan Procházka umístil na krásném pátém místě s minimálním bodovým odstupem od vítězů. A řadu zkušeností posbíral i Lukáš Dvořák, jenž skončil na pěkné třinácté příčce.
8 fotografií

Hlavně udržet rovinu a pohlídat hloubku řádku. Středoškoláci soutěžili v orbě

Čtenář reportér
Pytlácká soutěž v Nákří.
Pytlákem roku 2021 se v sobotu 4. září stala v Nákří na Českobudějovicku žena. V tvrdé konkurenci zkušených lovců, v drtivé většině mužů, nejlépe obstála Jitka Dvořáková a se svým dvouhlavým úlovkem v celkové délce 81 centimetrů se stala historicky první vítězkou netradičního rybářského klání na obecním rybníku Lundárek.
4 fotografie

Pytlákům to letos na Lundárku nandala žena

Čtenář reportér
Ilustrační foto
Loučení s prázdninami pojala po svém skupinka sotva pubertální mládeže, která v úterý v podvečer obsadila parčík v chrudimské Palackého ulici a uspořádala pořádně hlučný mejdan. Alkohol při tom nechyběl, jako ostatně při jiných oslavách, ale chybka byla v tom, že některým z dětí bylo méně než patnáct let. Podle informací Deníku bylo části účastníků sotva třináct. 

Děti v parčíku zapíjely alkoholem konec prázdnin. Bylo jim sotva třináct

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Loučení s prázdninami pojala po svém skupinka sotva pubertální mládeže, která v úterý v podvečer obsadila parčík v Palackého ulici a uspořádala pořádně hlučný mejdan. Alkohol při tom nechyběl, jako ostatně při jiných oslavách, ale chybka byla v tom, že některým z dětí bylo méně než patnáct let. Podle informací Deníku bylo části účastníků sotva třináct. 

Konec prázdnin děti pořádně zapily. Výrostky převzali od policie rodiče

Krimi
Ilustrační foto
Rušná byla noc z pátku na sobotu v Široké ulici v Chrudimi, kde to o víkendu tradičně žije. Rval se tu muž se svou přítelkyní z Vysokého Mýta. Tu dokonce zranil, takže ji přivolaná sanitka musela odvézt do chrudimské nemocnice. Tam ale za chvíli putoval i její povedený agresivní přítel, který napadal přivolané strážníky. Nemocnice mu však kvůli 2,35 promile v dechu byla malá, takže nakonec ještě cestoval na záchytku.

V Široké ulici zranil přítelkyni, napadal i strážníky. Skončil na záchytce

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Všímavá žena informovala po jedenácté hodině večer ní strážníky, že u budovy fitcentra v Topolské ulici parkuje automobil a v něm sedí podezřelí muži. Připustila, že mohou jen sledovat mobil nebo se chystat ke spánku, ale svěřila se zároveň s podezřením. To spočívalo v tom, že se osoby pod rouškou noci chystají ke krádeži některého ze zaparkovaných automobilů, či katalyzátorů z nich.

V autě neseděli zloději, ale kuřáci z Ukrajiny

Zločiny a soudy
Ilustrační snímek
Tak úsměvný případ chrudimští městští policisté dlouho neřešili. "Jsem zamčený v prodejně a nemůžu se dostat ven," volal v pátek na služebnu strážníků zákazník, který těsně před zavíračkou šel nakoupit do jednoho obchodu v ulici Čs. Partyzánů poblíž zdejší restaurace Alfa. Majitel prodejnu po zavírací hodině nic netušíc zamkl a odešel. 

Zákazník se zapomněl v chrudimském obchodě. Nicnetušící majitel zamkl a odešel

Regiony
Do sčítání lidu se musí zapojit také bezdomovci
Sčítání lidu se o nadcházejícím víkendu dotkne i bezdomovců. Ti, kteří jsou registrováni organizací SOPRE CR, vyplní formulář s pomocí sociálního pracovníka. Jsou ale lidé, kteří nevyužívají služeb noclehárny nebo denního centra. V Chrudimi navíc žijí stovky těch, kteří mají bydliště na radnici, tedy Resslově náměstí 77.

TÉMA: Do sčítání lidu se musí zapojit také bezdomovci

Chrudimsko
Z videa zachycujícího zásah strážníků v Uherském Hradišti zvěřejněním na sociální síti Facebook
/ANKETA/ Zákroky městských policistů v Uherském Hradišti, Praze i jinde v zemi vyvolaly debaty o tom, jak moc jsou strážníci připraveni čelit vypjatým situacím. Redaktoři Deníku se zeptali ředitelů a velitelů městských policií v Pardubickém kraji na to, zda nějak speciálně školí strážníky, jestli nějak upozornili na zákroky kolegů z jiných měst a zda může k něčemu podobnému dojít i u nich? Hlasujte rovněž v naší anketě, kdo podle vás nejvíc selhal při diskutovaném zákroku v Uherském Hradišti.

Průzkum Deníku: Za hranou? Co říkají velitelé strážníků na tvrdé zákroky kolegů

Z okolí
Novo tribuna na lounském stadionu.
V Lounech měli naplánovaný příchod posil, dvanáctý celek tabulky se chtěl vyhnout boji o záchranu, do kterého je po neúplném podzimu namočený. Start jara je ale prozatím odložený na neurčito, pandemie koronaviru zatím neustupuje. „Počítáme, že se později dohrání soutěže rozběhne, společnost nemůže být uzavřená donekonečna,“ myslí si šéf FK SEKO Louny Pavel Domecký.

FK SEKO Louny: Nehrají, tak zatím dál zvelebují svůj stadion

Fortuna divize
Ilustrační fotografie.
Dvojice psích útočníků z Koželužské ulice je doma, jak slíbila majitelka poté, co její svěřenci v pátek ráno napadli a zranili malého psíka. Stalo se to už poněkolikáté, a tak do doby, než bude upraveno oplocení pozemku, zůstanou psi uvnitř domu.

Agresivní psi jsou doma za oknem

Chrudimsko
Ilustrační foto
Zákaz vycházení po 21. hodině, nošení roušek a včasné zavírání výdejních okének restaurací. Policisté a strážníci v Pardubickém kraji dohlížejí na to, jak lidé dodržují vládní opatření proti šíření covidu-19. Prohřešky řeší převážně domluvou, ale někde padají i pokuty. Většina měst v kraji je však podle lidí „mrtvá“.

TÉMA: V noci se v ulicích měst „toulají“ převážně pejskaři

Z okolí
Domácí turnaj o Pohár města Nové Strašecí vyhráli domácí hokejbalisté. Další pořadí: 2. Malé Březno, 3. Plzeň-Litice, 4. Karlovy Vary, 5. Chlumec n/C, 6. Litoměřice
V úvodu nového ročníku II. ligy přivítali hokejbalisté Nového Strašecí na svém hřišti nováčka Red Wings Hrdlořezy. I přes nikterak přesvědčivý výkon si Bubáci došli pro vysoké vítězství 9:1 a třemi body zahájili novou sezóny. Pěti góly se pak blýskl střelec Michal Javůrek! K dalšímu utkání nastoupí žlutomodří v neděli 20.9. v Rakovníku, který zahájil výhrou 3:2 v prodloužení na hřišti Kova Praha B. Úvodní buly derby začne tradičně ve 14 hodin.

Oba týmy z okresu zahájily druhou ligu výhrou. Teď je čeká derby

Ostatní sporty
Domácí turnaj o Pohár města Nové Strašecí vyhráli domácí hokejbalisté. Další pořadí: 2. Malé Březno, 3. Plzeň-Litice, 4. Karlovy Vary, 5. Chlumec n/C, 6. Litoměřice
/FOTOGALERIE/ V sobotu se odehrál na Kocourku další ročník tradičního turnaje O pohár města Nového Strašecí. Strašečtí hokejbalisté přivítali zajímavé výběry z různých koutů republiky a turnaj přinesl atraktivní podívanou. O to více, že se podařilo domácímu výběru na dvanáctý pokus turnaj vyhrát a ještě po penaltovém rozstřelu. Jejich radost areálem doslova prýštila!
48 fotografií

Strašecí se dočkalo na dvanáctý pokus. Tryskal gejzír radosti

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Město Chrudim nově zřídilo vlastní registr psů. Systém pod názvem ČIPES podle radnice přinese výhody, jako je rychlejší návrat psa k majiteli i nižší zátěž pro městskou policiii útulek.

Město Chrudim má vlastní registr psů

Chrudimsko
Ilustrační foto
Na rok 2020 připravila Římskokatolická farnost Kutná Hora - Sedlec řadu dopoledních varhanních koncertů, které se konají každou první neděli v měsíci od 11 hodin v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele. Na koncertech vystoupí studenti a absolventi českých hudebních vysokých škol, konzervatoří, ale i zapálení nadšenci, kteří svou hrou přispějí ke zpestření kulturně - duchovního programu Sedlecké katedrály.

Tip Deníku: Sedlecká farnost připravila řadu dopoledních varhanních koncertů

Volný čas
Ilustrační foto
Humpolec – V bazilice svatého Petra ve Vatikánu si zahrál dvaadvacetiletý varhaník Lukáš Dvořák z Humpolce, jehož obvyklým působištěm je kostel svatého Mikuláše v Humpolci.

Mladý varhaník zahrál ve Vatikánu

Volný čas