ŠTÍTEK: lyže

Restaurace Zubrovna v Holešově na hřišti na Střelnici pořádá 3. ročník turnaje ve vodním fotbalu.
Fotbalová příprava se rozjíždí, po dovolené jdou do akce i třetiligové celky a týmy z divizi a nižších soutěží. O víkendu se však konají i závody v pumptracku nebio v běhu na kolečkových lyžích Skiroll Classics. Podívat se můžete také na triatlon či Běh letním ránem ve Štítné nad Vláří. Vsetín hostí tenisový Grand Slam hráčů nad padesát let. 

Kam za sportem ve Zlínském kraji?

Ostatní sporty
Zdeněk Müller vzal svou rodinu na lyže do Alp. Na svahu však utrpěl vážné zranění.
Zdeněk Műller byl muž v nejlepších letech a v plné síle. Na začátku roku 2024 vzal svoji velkou rodinu na lyžařský zájezd do italských Alp. Dovolená se mu však bohužel stala osudnou. Zpočátku všichni věřili, že se z vážného úrazu, při kterém došlo k masivnímu krvácení, jednoho dne zotaví. Pak ale přišla nečekaná zpráva a Zdeněk svůj boj prohrál. Jeho manželka, která sama bojuje už podruhé s rakovinou, zůstala na všechno sama.
12 fotografií

Úraz na lyžích se stal Zdeňkovi osudným. Jeho manželka zůstala na děti sama

Zdraví
Ilustrační fotografie.
Doslova jako blesk. Tak by měly jezdit lyže a snowboardy po ošetření speciální látkou, kterou vyvinuli chemici z Univerzity Pardubice ve spolupráci s komerčním partnerem. Tým vědců z Fakulty chemicko-technologické se zabýval možností vyrobit novou sloučeninu, která bude šetrná k přírodě a funkční. Na směsi obsahující nově vyvinutou látku drží univerzita český patent.
10 fotografií

Vědci z Pardubic představili látku, která zrychluje lyže. Testují ji biatlonisté

Pardubicko
O Velikonočním pondělí 24. března 1913 se konal v Krkonoších lyžařský běžecký závod, který se zapsal do českých dějin dodnes vzpomínanou tragédií Bohumila Hanče a Václava Vrbaty. Tragická vyvrcholení měly bohužel i životy jejich soupeřů
Snad každý český milovník hor zná příběh Bohumila Hanče a Václava Vrbaty i tragického vyvrcholení jejich přátelství při běžeckém lyžařském závodě na Zlatém návrší v březnu roku 1913. Nedávný film Poslední závod navíc konečně po více než stovce let zviditelnil příběh pražského Němce Emericha Ratha, Hančova soupeře, který nasadil život při pokusu o jeho záchranu. A kdo byl Oswald Bartel, hlavní Hančův německý sok, považovaný za favorita závodu?

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Synové hor

Tajemné dějiny
Jan Venca Francke, jeden z tatínků místního školáka, se v současnosti účastní závodu na Aljašce a lidé mohou přispívat částku za každý kilometr, který zdolá.
/FOTO, VIDEO/ Základní škole v Oknech na Českolipsku chybí peníze, ale i díky nevšednímu přístupu ke vzdělávání a otevřenosti si získává oblibu daleko za hranicemi obce. S rostoucím počtem žáků se škola musela rozšířit do bývalé hospody a nyní se snaží získat prostředky na další provoz. Inspirativní příběh jednoho z rodičů, který se zapojil do extrémního závodu na Aljašce, přináší škole naději na finanční injekci.
34 fotografií

Škola v Oknech bojuje o přežití. Rodič na Aljašce získává peníze pro její rozvoj

Českolipsko
Eva Perglerová, horolezkyně a zubařka z Přeštic na jihu Plzeňska, si připsala na své konto další dvě úspěšné expedice - dobytí jižního pólu a výstup na nejvyšší horu Antarktidy Vinson Massif. Naskytly se jí přitom úžasné scenérie
Při výpravě na jižní pól musela jíst každou hodinu, stavěla vánoční stromeček z lyží a holí, odskočit si směla jen do lahví, na nejvyšší hoře Antarktidy zažila neuvěřitelnou zimu. To jsou některé ze zážitků zubní lékařky Evy Perglerové, která patří aktuálně mezi nejznámější české horolezkyně. Žena z Přeštic na jihu Plzeňska v rozhovoru pro Deník poodhalila zákulisí výprav na pól či nejvyšší hory světa.
57 fotografií

Výprava na jižní pól? Jíst musíte každou hodinu, močit jen do lahví, říká žena

Regiony
I poměrně dlouhé dojíždění za lyžováním nyní s Enyaqem není neřešitelný problém
Čím dál více motoristů bude v příštích letech jezdit i na dovolené se svými nebo služebními elektromobily. Vyzkoušel jsem, jak se dá ve vysokohorském prostředí francouzských, italských a švýcarských Alp v praxi používat modernizované provedení Škody Enyaq. Kromě toho, že je nyní tento čistě elektrický vůz rychlejší, má také schopnost rychlejšího dobíjení a lépe fungující infotainment.
9 fotografií

Nové funkce Škody Enyaq usnadňují soužití na cestách. Platí to také v Alpách?

Život řidiče
Lukáš Bauer je trenérem běžců na lyžích reprezentace Polska.
Fluorované vosky se používaly řadu let. Jejich úspěšnost spočívala v tom, že dokážou odpuzovat vodu. Takto namazané lyže jsou na mokrém a špinavém sněhu nejrychlejší. Na změnu bylo stanoveno přechodné období, které skončilo minulou sezonou. Zároveň musela být vyvinuta testovací zařízení, která umí odhalit, jestli servismani skutečně používají nově vyvinuté nezávadné vosky.
6 fotografií

Technologický doping? Všichni se toho báli, říká o změně vosků Lukáš Bauer

Zimní sporty
Špatná přeprava lyží při cestě na zimní dovolenou se může prodražit
Jarní prázdniny jsou v Česku v plném proudu. Milovníci zimních sportů, kteří vyrážejí na hory, by si měli dát pozor na jednu věc. Odborníci varují před přepravou lyží a dalších volných předmětů. Špatně upevněné lyže mohou nejen při nehodě, ale i pouhém prudkém brzdění způsobit vážná zranění. Navíc při silniční kontrole hrozí pokuty od policistů. 

Dejte si pozor na přepravu lyží v autě. I za špatné ukotvení hrozí pokuty

Ekonomika
Na běhání ji sice stačí jen pořádné tenisky, do auta však atletka často nakládá i lyže, kolo a k tomu spoustu bagáže. Marcela Joglová je úspěšná sportovkyně, která zvládla boj se zdravotními problémy a pak jako maratonská běžkyně dosáhla na olympijskou kvalifikaci. Co je pro ni na cestách důležité a jak si krátí dlouhé chvíle za volantem?
9 fotografií

Auto je oáza klidu, chvilka jenom pro mě, říká úspěšná běžkyně Marcela Joglová

Dámská jízda
Z doberské truhlárny, Zdeněk Fryml a Michal Martinek
/FOTO, VIDEO/ Cestovatelé - dobrodruzi, výrobci jasanek, na nichž zdolávají kopce nejen v našich krajích, ale i v hodně vzdálených končinách, pořadatelé mistrovství v historickém lyžování… I to je dvojice kamarádů z Orlických hor Michal Martinek a Zdeněk Fryml. Výrobky z jejich dílny v Dobrém už získaly svůj věhlas. Své lyže dodávají dokonce až do Skandinávie, odkud sem původně přišly, a tak není divu, že po nich sahají i filmové produkce.
9 fotografií

Michal Martinek: Saně a lyže z Dobrého se objeví ve filmu. Možná i někteří z nás

Rychnovsko
Winter Survival je Mezinárodní mistrovství Armády ČR v zimním přírodním víceboji. Začíná v neděli na Ovčárně pod Pradědem, a soutěžní výmy budeme v Jeseníkách potkávat až do konce ledna.
Po čtyřleté přestávce se do Jeseníků vrací prestižní vojenská soutěž. Armádní Winter Survival v Jeseníkách je tradiční vytrvalostní víceboj, který simuluje nasazení vojenské hlídky v neznámém zimním horském terénu. Soutěžící tříčlenná družstva se musejí vypořádat s náročnými disciplínami a prokázat víc než jen fyzickou zdatnost a výdrž.
91 fotografií

Jeseníky prověří odolnost vojáků, armádní Winter Survival 2024 je drsný

Bruntálsko
Ota Šimánek, skok legendy. Z mezinárodního mistrovství ČR v historickém lyžování v Olešnici v Orlických horách.
/FOTO, VIDEO/ Stačil k tomu jeden velikonoční tah, náhodný nález starých kožených lyžáků v popelnici a bylo zaděláno na jednu velkou tradici. Telemark Team Boží Dar, v jehož čele stojí Ota Šimánek, pořádá nejstarší novodobý telemarkový závod na světě. Jeho ředitel i jeden z jeho zakladatelů se svým uměním i skoky blýskl také na letošním mezinárodním Mistrovství České republiky v historickém lyžování v Olešnici v Orlických horách.
6 fotografií

Legenda z Božího Daru na jasankách. Ota Šimánek křísí a šíří slávu telemarku

Rychnovsko
Musherské závody na Janovičkách se jely po oba dny v ideálním zimním počasí - kvalitní sníh, mráz tak akorát a nebe bez mráčku.
„Letošní ročník byl naprosto ideální," shrnul do jedné věty Jaromír Hanuš z Mushers Klubu Metuje vydařený ročník saňových závodů psích spřežení MČR Fitmin Cross Country MID Janovičky, který se za ideálního zimního počasí konal po pětileté pauze na svazích a úpatí Javořích hor. Ve dvou dnech čekaly na mushery a běžkaře dvě tratě o délce 30 nebo 20 kilometrů.
90 fotografií

VIDEO: Nádhera. Psí spřežení brázdila po pětileté pauze zasněžené Javoří hory

Náchodsko
Skialpinisté proměnili Pec pod Sněžkou ve své město
Krkonoše patřily o víkendu skialpinistům. Parádní podmínky, dostatek sněhu a slunečné počasí dopřálo třetímu ročníku SkialpujFESTu více než ideální podmínky. Do Pece se na prodloužený víkend sjelo na sedm stovek z nich, aby si užili odborné přednášky, praktické workshopy a legendární závod Noc tuleních pásů. Ten se po tříleté pauze vrátil do své originální trasy.
11 fotografií

FOTO: Skialpinisté proměnili Pec pod Sněžkou ve své město

Čtenář reportér
Běžky jsou ideálním zimním sportem. Procvičí celé tělo, podobají se chůzi a neutratíte tisíce za skipas.
Běžecké lyžování je pro děti ideálním zimním sportem. Díky volné patě se pohyb na běžkách podobá přirozené chůzi. Rodiče potěší také fakt, že strávit zimu na běžeckých lyžích vyjde podstatně levněji než na sjezdovkách. Učit děti běžkovat můžete i v lese za domem. A až se vydáte na upravené trasy, zaplatíte pouze za dopravu a parkování. Jak dětem vybrat správnou délku lyží? A jak to udělat, aby si děti běžkování užily?

Proč učit děti běžkování: Jak rozvíjí tělo a co dělat, aby si to užili všichni

Rodina
Na zimních cestách opatrně.
Jezdíte v zimě autem na hory a máte v určitých otázkách pochybnosti? Věděli jste, že například v Rakousku můžete dostat pokutu až 500 eur za neupevněný náklad, takže lyže na volno v autě se mohou prodražit? Mnoho lidí si také v kritické chvíli neuvědomí, že mohou v řadě případů požádat o pomoc svojí asistenční službu. Tady je pár tipů, na jaké věci byste si při cestě autem na hory měli dát pozor.

Cesta autem na hory: dejte si pozor na pokuty za lyže v autě a na další rizika

Život řidiče
Z mistrovství ČR v historickém lyžování s mezinárodní účastí v Olešnici v Orlických horách. Nouze nebyla o velmi dobré výkony ani pády. Ale hlavně se všichni parádně bavili.
/FOTO, VIDEO/ Rozevláté kabáty či tlusté svetry, krátké kalhoty a podkolenky jako z dob našich pradědečků, sukně i fešné kroje. I v takovém stylovém oblečení v sobotu svištěli po sjezdovce u chaty Juráška v Olešnici v Orlických horách účastníci a účastnice Mezinárodního mistrovství ČR v historickém lyžování. K němu patřilo i patřičné lyžařské vybavení - kožené lyžáky připásané řemínky k dřevěným lyžím - jasankám.
96 fotografií

Mistrovské klání. Lyžníci si to na sjezdovce u Jurášky rozdali na jasankách

Rychnovsko
Močení ve stoje může leccos usnadnit například na sjezdovce. Metoda dvou prstů ho umožňuje a je snadná.
Sportování a procházky v zimní přírodě jsou příjemné až do doby, kdy vám dojde, že musíte nezadržitelně na malou. Muži v této situaci jen rozepnou poklopec, zamíří a je po problému. Ženy jsou však zvyklé močit v sedě, což není v mrazu, větru a všudypřítomném sněhu zrovna jednoduché. Jak vykonat potřebu v přírodě, jak mohou ženy čůrat i ve stoje bez použití jakékoliv pomůcky a co dělat, když se vám chce močit například na lyžích?

Metodu dvou prstů při čůrání by měly ženy ovládat. Lyžařce se neznalost vymstila

Zdraví
Klára Fromová s dcerou Adélou, která je vicemistryní světa v ledním hokeji
Z normální maminky se stala maminou pyšnou. A má proto obrovský důvod. Její šestnáctiletá dcera Adéla se stala na nedávno skončeném mistrovství světa v hokeji hráček do osmnácti let vicemistryní světa. A paní Klára vše prožívala naplno. Dokonce se vydala s manželem Lubošem, který je šéfem kolínského hokejového klubu, přímo do dějiště šampionátu. Radost měla nakonec poněkud hořko-sladkou příchuť. Ale popořádku…

Maminka Klára Fromová nemohla slavit stříbro své dcery Adély naplno

Hokej
Ustát rovnováhu na jasankách není jen tak.
/FOTO, VIDEO/ V kožených botách připevněných na dřevěných lyžích řemínky a pustit se navíc s volnou patou ze svahu - to chce jistou dávku odvahy. A účastníci Mistrovství České republiky v historickém lyžování jí mají, jak se zdá, na rozdávání. Nebojí se ani krkolomných pádů, které jejich snažení doprovázejí. Každopádně jde o vášeň pro tento náročný sport, nostalgii starých časů, adrenalin a pro nadšené obecenstvo o atraktivní podívanou. Užijí si ji už tuto sobotu 20. ledna v lyžařském areálu Juráška v Olešnici v Orlických horách. A to mistrovství je tady dokonce mezinárodní.
25 fotografií

Lyžníci na jasankách svedou v Orlických horách boj o mistrovský titul

Rychnovsko