ŠTÍTEK: Manáslu

Horolezec Jan Polášek.
Brno - Když se loni pětadvacetiletý student práv Jan Polášek vyšplhal na osmou nejvyšší horu světa Manáslu v Himálaji, vysloužil si titul nejmladšího českého horolezce, který zdolal osmitisícový vrchol. Nyní plánuje další extrémní výlet. Jeho cíl je stěna na Great Trango Tower nacházející se v Pákistánu, poblíž pohoří Karákóram.

Výzva mladého horolezce Poláška? Dva kilometry žuly v nebezpečném Pákistánu

Brněnsko
Společně do hor vyrážejí Jan Trávníček a Miroslava Jirková jako partneři.
Jižní Čechy - Sám o sobě tvrdí, že není horolezec, ale spíše kopcolezec. Jan Trávníček už přesto dokázal pokořit čtyři osmitisícové vrcholy. Naposledy do vysokých hor vyrazil společně s přítelkyní Miroslavou Jirkovou. Při snaze vystoupit na Manaslu končící v 8163 metrech nad mořem však jejich cestu zastavila záchrana dvou členů jiné expedice a následně smrt jednoho z nich.

Přes mrtvolu na vrchol nešli

Z okolí
Cestovatel a horolezec Honza "Tráva" Trávníček se svou přítelkyní Miri Jirkovou.
Letohrad – Přenést se do vzdáleného Nepálu mohli v pátek večer posluchači přednášky plzeňského cestovatele, horolezce a úspěšného přemožitele osmitisícovek Honzy „Trávy" Trávníčka, který se se třemi přáteli v loňském roce vydal na expedici do nejvyšších hor.

Čtyři dobrodruzi se v Nepálu kochali horami a kopečky

Orlicko
Petr Kejklíček.
Kolín /FOTOGALERIE/ – V neděli 30. srpna vyrazila přes Dubaj do nepálského hlavního města Káthmandú expedice Manaslu 2015. Desítka českých horolezců se pokusila zdolat himalájskou osmitisícovku a osmou nejvyšší horu světa a členem výpravy byl také člen horolezeckého oddílu Lokomotivy Kolín a Sokola Velký Osek Petr Kejklíček.
12 fotografií

Kejklíček bojoval na Manaslu o život

Ostatní sporty
Radek Jaroš se svou dcerou Andreou Jarošovou a speciální edicí medaile a knihy.
Nové Město na Moravě/ Praha - Radek Jaroš, profesionální horolezec, v Praze pokřtil svoji knihu K2, poslední klenot Koruny Himálaje. Symbolicky tak i na papíře završil svou cestu za prestižní horolezeckou trofejí.

Horolezec Jaroš křtil knihu o K2

Žďársko
Petr Kejlklíček se v těchto dnech snaží zdolat osmou nejvyšší horu světa.
Kolín /FOTOGALERIE/ – V neděli 30. srpna vyrazila přes Dubaj do nepálského hlavního města Káthmandú expedice Manaslu 2015. Desítka českých horolezců se pokusí zdolat himalájskou osmitisícovku a osmou nejvyšší horu světa a členem výpravy je také člen horolezeckého oddílu Lokomotivy Kolín a Sokola Velký Osek Petr Kejklíček.
4 fotografie

Petr Kejklíček: Za himalájským obrem – díl II.

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Kolín – V neděli 30. srpna vyrazila přes Dubaj do nepálského hlavního města Káthmandú expedice Manaslu 2015. Desítka českých horolezců se pokusí zdolat himalájskou osmitisícovku a osmou nejvyšší horu světa a členem výpravy je také člen horolezeckého oddílu Lokomotivy Kolín a Sokola Velký Osek Petr Kejklíček.

Petr Kejklíček: Za himalájským obrem – díl I.

Ostatní sporty
Bývalý pražský primátor Pavel Bém.
Praha - Bývalý pražský primátor Pavel Bém vystoupil v nepálském Himálaji na vrchol osmé nejvyšší hory světa Manaslu, která měří 8163 metrů. Společně s francouzským horolezcem Danielem de Gabaiem vystoupili během čtyř dnů alpským stylem, bez použití výškových nosičů a umělého kyslíku na vrchol. Ze severního sedla pak horu sjeli na lyžích do základního tábora. Vrchol jako první dobyl Japonec Toshio Imanishi a šerpa Gyalzen Norbu 9. května 1956.

KRÁTCE: Exprimátor zdolal osmitisícovku Manaslu

Praha
V Himalájích
V úterý 9. prosince zavítá do jabloneckého Klubu Na Rampě horolezec Radek Jaroš, aby se s posluchači podělil o dramatické zážitky z výstupu na nejtěžší horu světa K2.

Získal i korunu Himaláje

Cestujeme
Ilustrační foto
Káthmándú/Praha – Nové pátrání po dvou pohřešovaných českých horolezcích v Nepálu bylo kvůli špatnému počasí odloženo. ČTK o tom dnes odpoledne informovala mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová. V zemi i nadále probíhají přípravy na pátrací akci. Kdy by mohla začít, ale není jasné.

Pátrání po českých horolezcích v Nepálu odložili kvůli počasí

Svět
Plzeňští horolezci Honza Trávníček a Kuba Vaněk na vrcholu Manaslu 8163 m v roce 2011
Plzeň – Předseda horolezeckého oddílu TJ Union Plzeň Jakub Vaněk pravděpodobně zahynul v Himálajích. Třicetiletý horolezec je spolu se svým teplickým kolegou Petrem Macholdou už přes týden nezvěstný. Zmizeli, když se pokusili zdolat nepálskou sedmitisícovku Baruntse (7162 m n.m.).
3 fotografie

Tragédie šéfa plzeňských horolezců

Plzeňsko
Tomáš Petreček
Opava - Hvězda českých Adventure Race a extrémní sportovec Tomáš Petreček se v současnosti připravuje na lednové mistrovství Evropy. Během toho však postupně dává dohromady plán své další expedice. Naší redakci potvrdil, že se chystá na další osmitisícovku do Himálaje.

Tomáš Petreček plánuje expedici

Ostatní sporty
Lavina smetla třetí výškový tábor horolezců na hoře Manaslu, která se tyčí do výšky 8163 metrů nad mořem.
Káthmándú - Počet obětí laviny, která se o víkendu sesula na osmé nejvyšší hoře světa v Nepálu, vzrostl na 12. Je mezi nimi sedm Francouzů, další oběti pocházely ze Španělska, Německa, Itálie a Nepálu. O nové bilanci jedné z největších katastrof posledních desetiletí v Himálaji informovala dnes agentura DPA.

Lavina v Nepálu pohřbila tábor horolezců, zemřelo 12 lidí

Svět
Ilustrační foto
Káthmándú - Při pádu laviny na nepálské hoře Manaslu dnes zahynulo nejméně devět horolezců, dalších šest se pohřešuje. Uvedla to agentura AP s odvoláním na místní policii. Identitu všech obětí nepálské úřady zatím nepotvrdily, dřívější zprávy hovořily o tom, že pocházely z Německa, Francie a Nepálu.

Lavina v Nepálu zabila nejméně devět lidí, šest se pohřešuje

Svět
Rozloučení s Martinem Minaříkem na Švýcárně
Švýcárna /FOTOGALERIE/ - Chata Švýcárna v Jeseníkách je pro české horolezce symbolickým pietním místem. Správce chaty Antonín Lanc s Otomarem Olivou a partou kamarádů tady před čtyřmi roky postavili Památník obětem hor v podobě zvonice. Jeho smyslem je uctít památku těch horolezců, jejichž život a těla si ponechaly hory. Jako poslední zde přibyla deska se jménem horolezce z Blatničky na Hodonínsku Martina Minaříka.
6 fotografií

Ti, kdo nemají své hroby, odpočinou na Švýcárně...

Šumpersko
Na vrcholu osmitisícovky Manaslu (8163 metrů) Radek Jaroš stanul v poledne nepálského času letos 29. dubna. Vrcholové snímky se i přes problémy s paměťovou kartou podařilo zachránit.
Nové Město na Moravě - Ze svých úspěchů v Himálaji velkou vědu nedělá. I když se Radek Jaroš před třemi týdny stal po zlezení svého devátého osmitisícového vrcholu nejúspěšnějším českým horolezcem. To radši po návratu z Manaslu plánuje, jak si přohřeje kosti na Sardinii.

Jaroš po Manaslu: Byl to elegantní výstup

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Blatnička na Hodonínsku - Horolezec Martin Minařík z Blatničky na Hodonínsku, který se před více než týdnem ztratil pod himálajskou Annapurnou, v horách pravděpodobně zůstal a zahynul. Přestože ještě minulou neděli měl odstartovat vrtulník se záchranáři, jejich snaha horolezce najít byla marná.

Horolezec z Blatničky pod horou asi zemřel

Zlínsko
Horolezec Radek Jaroš
Káthmándú/Nové Město na Moravě - Takové narozeniny ještě nezažil! Novoměstský horolezec Radek Jaroš přesně v den svých pětačtyřicetin vystoupil na vrchol nepálské osmitisícovky Manaslu (8163 metrů). Jubileum „oslavil“ ve středu v pravé poledne zlezením osmé nejvyšší hory světa.

Horolezec Jaroš na Manaslu uspěl

Ostatní sporty
Radek Jaroš
Káthmándú/Nové Město na Moravě - Novoměstský horolezec Radek Jaroš přečkal v základním táboře pod nepálskou osmitisícovkou Manaslu nepříznivé počasí a těší se na „vrcholové dny“.

Jaroš se pokusí o vrchol Manaslu

Ostatní sporty
Radek Jaroš
Káthmándú/ Nové Město na Moravě - Doslova v zajetí sněhu a ledu si musí připadat horolezci pod osmou nejvyšší horou světa. Radka Jaroše i členy dalších expedic, kteří si jako cíl určili Manaslu (8163 metrů), trápí rozmary počasí.

Horolezec Jaroš poznal sílu ruské mašiny

Ostatní sporty
Horolezec Radek Jaroš
Káthmándú/Nové Město na Moravě - Doslova v zajetí sněhu a ledu si musí připadat horolezci pod osmou nejvyšší horou světa. Radka Jaroše i členy dalších expedic, kteří si jako cíl určili Manaslu (8163 metrů), trápí rozmary počasí.

Jaroš poznal sílu ruské mašiny

Ostatní sporty