ŠTÍTEK: Manhattan

Obviněný Rex Heuermann.
Už zhruba tři desítky let se táhne spletitý případ sériového vraždění amerických sexuálních pracovnic, jejichž těla vrah zahrabával v okolí newyorské pláže Gilgo, kde byla objevena v letech 2010 a 2011. K vraždění docházelo od počátku 90. let a dodnes se přesně neví, kolik žen mu vlastně padlo za oběť. Podezřelý z vražd byl zadržen před rokem, letos v červnu si vyslechl další obvinění. Čeká ho soud.
8 fotografií

Těla zavražděných žen ukrýval na pláži Gilgo. Po 30 letech čeká obviněného soud

Historie
Český zápasník Jiří Procházka si to v odvetě o titul polotěžké váhy UFC rozdá s Brazilcem Alexem Pereirou.
Další výjimečný večer pro české fanoušky MMA se nezadržitelně blíží. Už v noci ze soboty na neděli se v Las Vegas uskuteční turnaj slavné organizace UFC s pořadovým číslem 303, který vyšperkuje titulová bitva polotěžké váhy mezi Jiřím Procházkou a jeho loňským přemožitelem Alexem Pereirou z Brazílie. Jak probíhají poslední dny v táborech obou zápasníků před velkou odvetou v kleci?

Poslední dny před bojem: Mistr čokolády Procházka, soupeř kupoval obraz na ulici

Ostatní sporty
Porovnání části panoramy Varšavy a New Yorku. Samozřejmě New York je ve skutečnosti mnohem větší, než se ze snímku může zdát.
New York či Manhattan střední Evropy. To je jedno z označení pro polskou metropoli Varšavu. Stojí za tím moderní architektonický rozvoj včetně staveb vysokopodlažních budov. Jedna z nich je dokonce skoro třikrát vyšší než ta nejvyšší v České republice. Varšava se tak stává i díky novým moderním stavbám pro turisty čím dál více atraktavní.
8 fotografií

New York Evropy stojí v zemi, kterou Češi milují díky nákupům

Do světa
Gymnazisté besedovali s paní Danou Drábovou o jaderné energii
Paní Dana Drábová, česká jaderná inženýrka, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a místostarostka Pyšel, přijela v úterý 12. března na besedu se studenty Gymnázia T. G. Masaryka v Hustopečích. Tématem jejich setkání byla historie a využití jaderné energie v každodenním životě. Pozvání přijali i žáci z vyšších ročníků hustopečských základních škol.
3 fotografie

Gymnazisté besedovali s paní Danou Drábovou o jaderné energii. Podívejte se

Čtenář reportér
V brněnském Baru, který neexistuje nabízí Suché menu od 19. ledna. Na snímku Blue Indigo.
/ANKETA/ Suchej únor se blíží. Výzva nabádá k měsíčnímu vynechání alkoholu. Zdrženlivost ale neznamená, že se musí vzdát společenského života. Některé bary připravují nealkoholické drinky a v nabídce mají také nealkoholická vína, sekty či pivo. Následující receptury máme z Brna, můžete se je ale naučit míchat doma nebo je předejte barmanům ve svých oblíbených hospůdkách. A čím nahrazujete v hospodách alkohol o Suchém únoru vy, pokud jej držíte? Hlasujte v naší anketě na konci článku.
6 fotografií

Jak přežít měsíc bez pití. Poručte si na tyhle nealko drinky pro Suchej únor

Orlicko
Z výstavby Mariánského mostu v Ústí nad Labem.
/FOTO, VIDEO/ Křestní list uložený ve zvláštní schránce v pylonu by měl po pět století připomínat včerejší oficiální otevření Mariánského mostu v Ústí nad Labem. V rámci slavnosti jej před zhruba tisíci Ústečany z rukou primátora města Ladislava Hrušky převzal generální ředitel dodavatele Hutních montáží Ostrava Jaroslav Kaizr. Poklonu mezi řečníky dílu složil i nový ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař. Jeho výrok, že vyrostlo krásné dílo v krásném městě, však vyvolal mezi přítomnými rozpaky… Tak to se psalo v Ústeckém deníku 31. července 1998.
19 fotografií

RETRO: Mariánský most slaví 25 let. Podívejte se, jak se stavěl symbol Ústí

Zprávy z radnice
Náraz letadla do věže WTC
Od drtivého leteckého útoku na americká Dvojčata uplynulo 22 let. Datum 11. září 2001 se navždy zapsal do dějin jako den, který změnil svět. V ten den se totiž stalo něco, čemu v tu chvíli nechtěl nikdo na celém světě uvěřit. Teroristé se zmocnili ve vzduchu civilních letadel a následně s nimi zaútočili na cíle v amerických městech Washington a New York. Bezpečnostní opatření se ale dotýkala i českých obyvatel. Třeba na Jindřichohradecku tehdy vojáci zůstávali v kasárnách kvůli pohotovosti, zaměstnanci dačického strojírenského podniku, který měl americké vlastníky, nesměli létat, na úřadech se začaly objevovat americké vlajky.
19 fotografií

Výročí útoku na americká Dvojčata: Pohotovost tehdy měli i jihočeští vojáci

Jindřichohradecko
Georg Placzek a Lili Hornig, vědci z Československa, kteří se podíleli vývoji atomové bomby v Projektu Manhattan
Projekt Manhattan, což je později používaná hovorová zkratka pro Manhattan Engineering District (MED), tedy krycí název pro utajený americký vývoj atomové bomby za druhé světové války, je dnes asi všeobecné známým pojmem. A díky před nedávnem uvedenému životopisnému velkofilmu o jeho vedoucím, vědci Robertu Oppenheimerovi, se určitě stal ještě známějším. Jednou z méně známých skutečností je ale fakt, že na vývoji atomové bomby měli svůj podíl také vědci pocházející z někdejšího Československa.
8 fotografií

Projekt Manhattan: Jak se na vývoji atomové bomby podíleli Čechoslováci?

Magazín
Katherine „Kitty“ Oppenheimer
Snímek Oppenheimer o otci americké atomové bomby nyní uchvacuje diváky v kinech. Jednu ze dvou hlavních ženských postav, géniovu manželku Kitty Oppenheimerovou, hraje Emily Bluntová. Také Kitty byla nadanou vědkyní. S manželem si nezadala ani v nekonvenčním způsobu života. Když se stala jeho milenkou a otěhotněla, byla ještě vdaná za jiného.

Oppenheimer a jeho osudové ženy: Manželka Kitty byla krutá, k sňatku ho přiměla

Svět
Ústecké muzeum vlastní nejen fotografie vědkyně Lilli Hornig, která se podílela na výzkumu a výrobě první atomové bomby. Také bundu, kterou nosila v Los Alamos během přípravy a pokusu Trinity.
Mohou mít filmový trhák současnosti a atomová bomba nějaké spojení s městem Ústí nad Labem? Vlastně ano. „Stal jsem se smrtí, ničitelem světů.“ Notoricky známým citát z indického eposu Mahábháraty proslavil americký fyzik Robert Oppenheimer, tvůrce atomové bomby. Úspěšný film režiséra Christophera Nolana o tomto jeho počinu nyní vstoupil i do českých kin.
18 fotografií

Děj filmového hitu Oppenheimer má spojení do Čech, potkáte v něm postavu z Ústí

Ústecko
Hudebník Harry Belafonte zemřel ve věku 96 let
Americká hudební ikona i bojovník za lidská práva a rovnoprávnost Harry Belafonte zemřel, bylo mu 96 let. Příčinou úmrtí bylo selhání srdce, řekl deníku The New York Times jeho dlouholetý mluvčí Ken Sunshine. Zpěvák, který vedl hudební žebříčky i kampaně za občanská práva, zemřel ve svém bytě na Upper West Side na newyorském Manhattanu. Poctu jeho talentu, aktivitám i charakteru na sociálních sítích skládají kolegové z hudební branže i politici.

Zemřel hudebník a bojovník za lidská práva Harry Belafonte. Bylo mu 96 let

Hudba
V Hongkongu někteří lidé žijí v neuvěřitelně malých bytech. Fotograf Benny Lam nafotil, jak žijí lidé s nízkými příjmy.
Zdá se vám, že je váš byt malý a prostory k životu příliš stísněné? Možná změníte názor, když se podívate, v jak miniaturních místnostech musí někteří lidé bydlet. Několik nejbizarnějších případů přiblížilo na Youtube video s názvem TOP 5 nejmenších domů a bytů na světě. Některé minibyty a minidomy, v nichž lidé žijí, působí komicky, jiné poněkud hrůzostrašně. To platí zejména o klecových bytech v Hongkongu, kde lidé doplácejí na neblahé pravidlo, že čím je město hustěji obydleno, tím menší byty poskytuje.

Nejmenší byty na světě: Některé jsou úžasné, jiné komické a další opravdu děsivé

Bydlení
Bývalý americký prezident Donald Trump (na snímku z 8. listopadu 2022)
Bývalý americký prezident Donald Trump přišel s tvrzením, že v úterý by mohl být zatčen. Nasvědčují tomu podle něj informace unikající z prokuratury na Manhattanu, která exprezidenta vyšetřuje pro podezření z finanční trestné činnosti. Státní zastupitelství se k věci odmítlo vyjádřit a Trumpův tým později médiím sdělil, že exprezident od úřadů nedostal žádné upozornění. Přesto na své sociální síti Truth Social vyzval své stoupence, aby vyšli do ulic.
12 fotografií

V úterý mě možná zatknou, napsal Trump. Své stoupence vyzval k protestům

Svět
Ilustrační foto.
Téměř půl století trvalo americkým vyšetřovatelům najít vraha, který v New Yorku znásilnil a zabil dvacetiletou dívku. Objevili ho až díky zatím stále poměrně neobvyklé metodě, jejíž využití před několika lety umožnilo dopadnout rovněž jednoho z nejhorších amerických sériových zabijáků.

Vraha mladé ženy vypátrali po 42 letech. Pomohla k tomu neobvyklá metoda

Svět
Na znovu otevření Informačního centra Ledvice se průvodkyně Jana Purmenská mimo jiné připravovala i tím, že revidovala drobné reklamní předměty, které slouží jako odměny pro dětské návštěvníky a středoškoláky, co se v infocentru zapojí do soutěží.
Po dvouměsíční přestávce vynucené ochrannými opatřeními proti covidu se opět otevřela všechna informační centra společnosti ČEZ. Zajímavý pohled nejen na klasickou energetiku, ale i výrobu energie obnovitelnými zdroji v rámci Čisté Energie Zítřka nabízí i Informační centrum Elektrárny Ledvice, které se pyšní nejvýše položenou oficiální rozhlednou v České republice.
4 fotografie

FOTO: Ledvický Manhattan opět funguje, připravuje se nová trasa

Čtenář reportér
Příslušník newyorského policejního sboru. Ilustrační foto
Z New Yorku bude město zločinců, a ti město zcela dostanou pod kontrolu. Takové varovné hlasy se ozývaly počátkem roku v americké metropoli poté, co chtěl nový prokurátor Alvin Bragg s několika trestnými činy nově nakládat pouze jako s přestupky. Ve městě to vyvolalo zděšení. Po tlaku veřejnosti však prokurátor před několika dny nakonec ustoupil.

New York možná nakonec nebude rájem zločinců. Kritizovaný prokurátor ustoupil

Svět
Newyorský Oak Island je unikátem. Nachází se na něm dvaapadesát stavení, přístupný je jen pro obyvatele a jejich hosty. Domy se zde prodávají zřídka, většinou se dědí v rodině z generaci na generaci.
Místo, na kterém se zastavil čas. I tak lze popsat jedinečný a málo známý ostrov, nacházející se jen kousek od amerického New Yorku. První domy zde byly postaveny v 19. století, v současnosti je někteří New Yorčané využívají na léto. Jejich "chalupaření" je ale hodně specifické - na ostrově totiž není zavedena elektřina ani vodovod či jiné, pro většinu lidí běžné záležitosti.
4 fotografie

Chalupaření po "newyorsku". Na ostrově nemají kanalizaci ani proud, baví je to

Svět