ŠTÍTEK: Marburg

Obyvatelé domorodé africké vesnice Yambuku, ošetřovaní zástupci CDC během prvního rozsáhlejšího výskytu eboly v roce 1976
Zeptáte-li se dnes kohokoli, co je ebola, uslyšíte pravděpodobně ve všech případech tutéž odpověď: že to je nějaký smrtící virus z Afriky. Pozoruhodné je, že ještě před 45 lety by vám na tuto otázku takto nikdo neodpověděl. Ebolu tehdy znali jen lidé se vztahem k africké Republice Zaire. A to nikoli jako vir, ale jako řeku. V srpnu 1976 se ale všechno navždy změnilo.
10 fotografií

Smrtící epidemie zahrozila lidstvu už před 45 lety. Poprvé poznalo ebolu

Věda a technika
Ilustrační foto.
Pasov – V roce 2016 žilo v Bavorsku 5275 "milionářů příjmem", o 417 víc než rok předtím, píše PNP. Nárůst byl 8,6 procenta, rok předtím ještě 14,2 %.

Tisíce sousedů milionářů

Z okolí
Ilustrační foto.
Berlín - Západoněmecká spolková země Hesensko chce formálně zrušit trest smrti, který tamní zemská ústava jako jediná z německých zemí připouští. Vykonání nejvyššího trestu a ani odsouzení k němu nicméně v Hesensku není možné, neboť popravy spolková ústava nepřipouští, poznamenal list Neue Osnabrücker Zeitung.

Hesenská ústava jako jediná v Německu připouští trest smrti

Svět
Ilustrační foto
Marburg, Ženeva - "Ahoj, jsi fakt výborný závodník, ale…" Možná i tak to vypadá, když běžný fanoušek rozmlouvá s Michaelem Schumacherem. Řekli byste, že jde o sci-fi? Ano i ne. V době, kdy po vážném zranění o legendě formule jedna kolují samé špatné zprávy, stojí tahle informace za pozornost. Němci udělali výstavu, která mapuje kariéru tohoto slavného pilota.

Zdarma rozhovor se Schumacherem. Fanoušci chtějí pravdu: Bude žít?

Motorismus
Ilustrační foto
Dvě databáze evidující brownfields (bývalé průmyslové areály) v Moravskoslezském kraji byly nyní sjednoceny. Pokud někdo hledal možné plochy pro rozvoj podnikání v lokalitách takzvaných brownfields, musel až dosud nahlížet do dvou databází.

Databáze brownfields v kraji se sjednotily

Ostravsko
Jan Hájek
Olomouc – Tenista Jan Hájek dal v letošní sezoně přednost antuce před travnatým povrchem, který koncem června zcela vynechal, a vyplatilo se. Osmadvacetiletý rodák z Olomouce se na antukovém challengeru v německém Marburgu dočkal svého prvního turnajového vítězství po dvou letech, když v nedělním finále zdolal poměrem 6:2, 6:2 Rakušana Haidera-Maurera.

Hájek se po dvou letech dočkal titulu, ovládl turnaj v Marburgu

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Ostrava – Tenisový svátek na oranžové antuce v Ostravě napsal poslední díl příběhu. Nedělní vrchol devátého ročníku padesáti tisíci dolary dotovaného challengeru Prosperita Open sledovaly okolo centrkurtu narvané tribuny. Ve finále dvouhry se proti sobě postavila jednička turnaje, český reprezentant Jan Hájek, a nenasazený Francouz Dasnières de Veigy. Pětadvacetiletý rodák z Nimes, který je v posledních týdnech v životní formě, nakonec zvítězil 7:5, 6:2 a po třech finálových nezdarech se konečně dočkal svého premiérového triumfu na challengeru.

Neznámý Francouz oslavil v Ostravě svůj první turnajový triumf

Ostatní sporty
Více než pět desítek požárů, které v Los Angeles v uplynulých dnech pravděpodobně založil muž zatčený v pondělí, způsobily škody ve výši asi tří milionů dolarů (59 milionů korun).
Los Angeles - V 37 případech byl obžalován Němec, který je podezřelý, že v americkém Los Angeles před několika dny založil přes 50 požárů. Jaký trest mu hrozí, se zatím nedá říct, napsala agentura dpa.

Žháře z Los Angeles obžalovali v 37 bodech

Svět
Budova bývalého velitelství KGB v Moskvě.
Berlín – Manželský pár, který minulý týden zadržela německá policie kvůli podezření z výzvědné činnosti pro Rusko, prováděl v Německu průmyslovou špionáž. V dnešním vydání to napsal časopis Focus.

Ruští agenti zatčeni pro průmyslovou špionáž

Svět
Jan Hájek
Olomouc – Nejlepší dva týdny letošní sezony má za sebou olomoucký tenista Jan Hájek. Na německých challengerech v Marburgu a Braunschweigu uhrál finále a semifinále a v žebříčku se znovu začíná prokousávat směrem nahoru. Poté, co neobhájil body za vítězství na prostějovském UniCredit Czech Open, Hájek klesl na 180. pozici. Po vydařeném vystoupení v Německu ale poskočil o čtyřicet míst nahoru.

Můj prvořadý cíl? Vrátit se do stovky, říká Hájek

Ostatní sporty
Boxeři TJ Baník Sokolov v Saalfeldu: Zleva: trenér Jan Malý, Filip Coufal, René Hejda, Denisa Bistiaková, Václav Hejda a německý trenér Lutz Grau
Sokolov, Saalfeld – Další akcí mladých sokolovských boxerů byl tradiční turnaj v německém Saalfeldu. A výsledek? „Zřejmě nejúspěšnější v historii,“ říká trenér boxerského oddílu Jan Malý.

Historický úspěch v Saalfeldu

Ostatní sporty