ŠTÍTEK: Marek Holeček

MHFF Teplice nad Metují je nejstarším a největším setkáním horolezecké komunity u nás a dnes i největším festivalem outdoorově smýšlejících lidí. Připomeňte si ho ve fotografiích z minulých ročníků.
/FOTO, VIDEO/ Bezmála pět desítek filmů ze 13 zemí celého světa, které porota vybrala ze 150 přihlášených snímků. Takovouto podobu bude mít filmová sekce 40. Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu (MHFF), který od čtvrtka do poslední srpnové neděle zněkolikanásobí počet 1600 stálých obyvatel města pískovcových skal. Pro ně je připravený od rána do noci opravdu našlapaný program po celém městě.
56 fotografií

Fesťák je jen jeden! Začíná nejstarší a největší setkání horolezecké komunity

Náchodsko
Největší český festival skialpinismu SkialpujFEST a Noc tuleních pásů.
Ne za pět minut dvanáct, ale doslova v pravé poledne se letos rozhodlo, že největší český festival skialpinismu SkialpujFEST proběhl v Peci pod Sněžkou v plně zimních kulisách zasněžených Krkonoš. Dlouho očekávané sněžení umožnilo uskutečnit kompletní festivalový program a více než pět set skialpinistů si v roli závodníků nebo diváků užilo i neopakovatelnou atmosféru tradičního nočního závodu Noci Tuleních pásů.
10 fotografií

FOTO: Svátek skialpinismu přivolal do Pece pod Sněžkou zimní počasí

Čtenář reportér
Mára Holeček patří mezi nejvýznamnější horolezce současnosti. Režisérka Markéta Ekrt Válková o něm natočila film Mára jde do nebe.
Mára jde do nebe je název nového filmu o vrcholovém horolezci Márovi Holečkovi. Ještě před tím, než neobvykle otevřený a upřímný portrét vstoupí do českých kin, uvedou vybrané biografy sérii speciálních předpremiér, kde snímek představí přímo Mára Holeček a režisérka Markéta Ekrt Válková. Předpremiérovou projekci doprovodí vždy i beseda a povídání s diváky. V sobotu 14. května od dvou hodin odpoledne se první z těchto projekcí koná v brněnském kině Art.
24 fotografií

V kině Art si s diváky popovídá horolezec Mára Holeček. A pak o něm uvidí film

Čtenář reportér
Součástí festivalu bude i výstava Tichomoří s fotografiemi cestovatele Rudy Švaříčka.
Po roční přestávce se do Brna opět vrací cestovatelský festival s dlouholetou tradicí GO kamera. Po covidem vynucené přestávce se od 21. do 24. dubna již po dvacáté čtvrté sejdou slavní fotografové, dobrodruzi, spisovatelé, cestovatelé i novináři, aby se s diváky podělili o své zkušenosti a zážitky z celého světa. Maraton přednášek a promítání představí 40 účinkujících, letos nově v prostorách Hvězdárny a planetária Brno.
7 fotografií

GO kamera po roce opět v Brně. Přijedou slavní fotografové i horolezci

Čtenář reportér
Horolezec Radoslav Groh z Vrchlabí zdolal s Markem Holečkem prvovýstupen 7129 metrů vysoký vrchol Baruntse v centrálním Himálaji. Při sestupu zažili obrovské drama.
/FOTOGALERIE/ Několikrát jsem měl pocit, že je na nás hora opravdu hodně naštvaná a dělá maximum, aby se nás zbavila. V rozhovoru pro Deník to říká přední český horolezec Radoslav Groh z Vrchlabí, který zažil s kolegou Markem Holečkem extrémně náročnou situaci při sestupu z himálajské sedmitisícovky Baruntse. Pod jejím vrcholem byli uvězněni ve sněhové bouři téměř čtyři dny ve stanu 1x2 metry a s 50 gramy sušeného masa na den pro oba.
14 fotografií

Radoslav Groh: Měl jsem pocit, že hora je na nás naštvaná a chce se nás zbavit

Krkonoše
Šťastní na vrcholu. Horolezci Radoslav Groh (vpravo) a Marek Holeček zvládli dobrodružnou expedici v Peru.
/FOTOGALERIE/ Loni pokořil jednu ze tří nejrizikovějších osmitisícovek světa Nanga Parbat, přezdívanou Hora zabiják. Letos předvedl další úžasný výkon. Vrchlabský horolezec Radoslav Groh přečkal zdravotní potíže se žaludečními vředy v Peru i smršť padajícího kamení, aby nakonec šťastně zdolal s Markem Holečkem v Andách šestitisícovou horu Huandoy Norte. 
6 fotografií

I přes padající kameny. Vrchlabský horolezec zdolal šestitisícovku v Peru

Cestujeme
Šťastní na vrcholu. Horolezci Radoslav Groh (vpravo) a Marek Holeček zvládli dobrodružnou expedici v Peru.
/FOTOGALERIE/ Loni pokořil jednu ze tří nejrizikovějších osmitisícovek světa Nanga Parbat, přezdívanou Hora zabiják. Letos předvedl další úžasný výkon. Vrchlabský horolezec Radoslav Groh přečkal zdravotní potíže se žaludečními vředy v Peru i smršť padajícího kamení, aby nakonec šťastně zdolal s Markem Holečkem v Andách šestitisícovou horu Huandoy Norte. Jako první vytyčili zcela novou cestu na vrchol. Světový prvovýstup absolvovali východní stěnou severního Huandoy do výšky 6360 metrů. "Museli jsme jít do vysokého stupně rizika," vypráví. O expedici chystá dokumentární film Vteřiny věčnosti.
6 fotografií

Groh zvládl prvovýstup na počest expedice v Peru přes smršť padajících kamenů

Krkonoše
Horolezec Marek Holeček účinkoval na cestovatelském festivalu Sedm divů v Krásné Lípě.
Krásná Lípa – Setkat se se slavným českým horolezcem měli v pátek možnost lidé v Krásné Lípě. Marek Holeček navštívil město v rámci cestovatelského festivalu Sedm divů, kde si pro své fanoušky připravil přednášku nejen o prvovýstupu na jedenáctou nejvyšší horu světa Gašerbrum. Festival se v krásnolipském Domě Českého Švýcarska konal již podeváté.

Horolezec Marek Holeček se přijel podělit o lásku k severu

Děčínsko
Dívčí hrady. Ilustrační foto.
Rozsáhlá plošina na pokraji Prokopského údolí Dívčí hrady se dočká radikální proměny. Kvůli posílení ekologické i rekreační funkce budou na tomto místě do konce roku vysázeny především domácí druhy dřevin, včetně ovocných stromů. Jelikož jsou luční porosty využívány k sušení sena pro hospodářská zvířata, nepoužívají se tam v současnosti žádné chemické látky. Rozmístění stromů i stromových skupin je podle vedení hlavního města voleno tak, aby byl zachován výhled na Prahu.

KRÁTCE: Podoba Dívčích hradů se změní

Praha
Ilustrační foto
Třináct slavných mužů Česka zapózovalo pro kočičí kalendář. Olympionik Ondřej Bank, světoznámý návrhář Osmany Laffita, přemožitel osmitisícovek Marek Holeček nebo filmový a divadelní herec Pavel Batěk tak chtějí podpořit unikátní projekt spolku Můj život s kočkou.

VIDEO: Kočičí kalendář bojuje s množírnami

Česko