ŠTÍTEK: Marie Magdalena

Loňská pouť ke kapli
S velkým ohlasem se mezi veřejností před lety setkal nápad pořádat pouť ke kapli svaté Maří Magdalény. Na své si přijdou příznivci této pěší turistické akce i letos. Připravilo ji pro ně město Březová a koná se již tuto sobotu 20. července. Událost spadá již několikátým rokem pod takzvaný Kamčatka Fest, kdy se kromě tradičního pěšího pochodu a bohoslužby u kapličky mohou návštěvníci těšit i na několik hudebních vystoupení.

Březová spojuje tradici s modernou. Pouť ke kapli doplní country koncert

Sokolovsko
Ves Pístov s kostelem sv. Bartoloměje.
V rámci programu ROK NA HRANICI Česko-německého fondu budoucnosti se v pěti kostelech v západním příhraničí odehraje tato akce v pátek 7. června v česko-německé režii. A protože hudba spojuje beze slov, bude tento program jazykově „plně bezbariérový“. Na pomyslném podiu se setká vždy jeden český a jeden německý interpret.

Noc kostelů na Tachovsku se letos odehraje česko-německy

Čtenář reportér
Hejtman Martin Půta.
Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se před úterním zasedání krajského zastupitelstva rozhodl vyjádřit k aktuálnímu dění, které souvisí s libereckou korupční kauzou. Sám zdůraznil, že s ní ani s žádnou její medializovanou větví nemá nic společného a snahu propojit jeho osobu s kauzou považuje za další pokus o politickou likvidaci. Zároveň v tom vidí snahu poškodit nejen jeho osobu, ale i hnutí Starostové pro Liberecký kraj před blížícími se krajskými volbami.

Hejtman Půta odmítá spojení s libereckou korupční kauzou, rezignovat nebude

Liberecko
Z koncertu Báry Basikové a kapely Blue Cimbal ve velkém sále Městského společenského domu v Kolíně.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dva bubeníci, basový kytarista, cimbalista a zpěvačka. Tak vypadal ve středu 10. dubna netradiční koncert ve velkém sále Městského společenského domu v Kolíně. Oním hráčem na cimbál byl Roman Veverka, který svým projektem Blue Cimbal tento nástroj proslavil, a zpěvačkou nikdo menší než rockerka Bára Basiková, která v úvodu večera neskrývala své zklamání ze zaplněného sálu.
71 fotografií

Roman Veverka s Bárou Basikovou vystoupili v Kolíně s cimbálem. Na kroje nedošlo

Volný čas
Křížová cesta v Mladějovicích z druhé poloviny 19. století. Sněhobílé kapličky na kopci jsou vidět zdaleka. Jedná se současně o pozoruhodné vyhlídkové místo, které nabízí pohledy na širou Hanou i vrcholky Jeseníků
Velký pátek je podle křesťanské tradice připomínkou smrti Ježíše Krista. Umělecké ztvárnění jeho posledního putování a utrpení v krajině, takzvaná křížová cesta, zapůsobí i na mnohé nevěřící. Tato často unikátní díla postavená pod širým nebem se často nacházejí na magických místech s dechberoucím výhledem, jsou vhodným cílem pro každého, kdo si chce třeba jen užít přírodu a ticho. 

Křížové cesty okolo Olomouce. Vydejte se na magická místa s úchvatným výhledem

Olomoucko
Ilustrační foto.
Poslední týden v dubnu je v Českém Těšíně a Těšíně už tradičně vyhrazen hudebnímu skladateli Viktoru Ullmannovi a jeho terezínským souputníkům, kteří se stali v roce 1944 obětmi holocaustu ve vyhlazovacím táboře Auschwitz-Birkenau. Mezinárodní hudební festival Ullmannovské slavnosti se v rodišti hudebního skladatele Viktora Ullmanna koná po čtvrté.

Těšín bude už po čtvrté hostit hudební Ullmannovské slavnosti

Volný čas
Hejtman Martin Půta.
Obhájce obžalovaného libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) je proti schválení dohody o vině a trestu, kterou uzavřela se státním zástupcem obžalovaná společnost Metrostav, ale kterou zatím soud neschválil. Firma se v ní přiznává i k uplacení hejtmana, ten to od počátku odmítá. Návrh na neschválení dohody zaslal právník Tomáš Gřivna krajskému soudu v Liberci, který se korupční kauzou s 13 obžalovanými lidmi a pěti firmami zabývá. Dohoda se nelíbí ani hejtmanovi.

Obhájce Půty je proti schválení dohody, v níž se Metrostav přiznal k uplácení

Liberecko