ŠTÍTEK: Mark Twain

Druhá etapa výpravy na paddleboardu za třemi perlami Marie Terezie. Tentokrát z Bratislavy po Dunaji na bivak.
Luděk Kocourek od mládí propadl kouzlu vodní hladiny, větru ve vlasech a lákavých obzorů v dálce. Začínal s windsurfingem, plul po mořích mimo jiné na plachetnici La Grace a v posledních letech se vydává na výpravy na paddleboardu. Tentokrát se podělí o zážitky z plavby po Duaji z Vídně přes Bratislavu do Budapešti. Druhá etapa plavby vedla z Bratislavy na bivak v pustém lese.
23 fotografií

Na paddleboardu po Dunaji. Za perlami Marie Terezie do Budapešti, díl druhý

Čtenář reportér
Na půlnoční prodej osmého dílu ságy britské spisovatelky Joanne Kathleen Rowlingové Harry Potter a prokleté dítě přišly v Praze stovky lidí, někteří v kostýmech.    Londýn - Fanoušci Harryho
Návrat školáků do lavic znamená pro rodiče nejen ranní buzení, přípravu svačin a nákup školních pomůcek, ale i příležitost s trochou nostalgie zavzpomínat na svá školní léta. A nemusíte kvůli tomu jen prohlížet staré fotografie. Zkuste sáhnout po knížce. Těch, jejichž děj se odehrává ve školním prostředí je nepřeberné množství. 
19 fotografií

Knihy z prostředí školy umí pobavit i vrátit v čase

Hlášky a historky
Josef Kubáník v Českém rozhlasu Zlín Na pohovce.
I když je to všude kolem nás všechno vzhůru nohama, jedna věc mi dělá radost. Prodlužuje se den. Měl jsem vždycky rád, když bylo dlouho světlo, naopak zimní večery, kdy se setmělo už v pět, jsem odjakživa nesnášel.

Rozhlasový fejeton, tentokrát o strachu

Slovácko
Jitka Fučíková s manželem Josefem v novopackém Centru Klášter, kde nyní začala přestavba bývalého kláštera na komunitní centrum. To bude sloužit hendikepovaným i seniorům.
Když v Nové Pace manželé Fučíkovi založili v roce 2004 neziskovou organizaci Život bez bariér, snad nikdo nevěřil, že se jejich vize uskuteční. Začínali hendikepovaným a starším lidem pomáhat nejdříve z domova, poté vrátili život bývalým jeslím na Vyšehradě, kde založili chráněné dílny pro zdravotně postižené.

KOMENTÁŘ: Velké zázraky všedních dnů

Názory z regionu
V Galerii na půdě Muzea Podhradí Buchlovice byla v pátečním podvečeru zahájena výstava fotografií Aleše Kropáče nazvaná S muzikou na cestách.
„Není drsnější způsob jak poznat, jestli máte někoho rádi nebo ho nenávidíte, než s ním cestovat," řekl americký spisovatel Mark Twain. Těmito slovy zahájila v pátečním podvečeru Pavla Večeřová, vedoucí Československého kulturního centra v Buchlovicích, v tamní Galerii na půdě Muzea Podhradí výstavu fotografií Aleše Kropáče (39) s názvem S muzikou na cestách.
30 fotografií

Alešem Kropáčem zastavený čas na cestách s cimbálovými muzikami

Volný čas
Na festivalu vystoupí i Ester Kočičková.
Praha - První ročník mezinárodního festivalu oblíbeného komediálního žánru stand-up se v uskuteční od 3. do 12. listopadu v Praze. Přehlídka zábavy, z níž chtějí organizátoři vytvořit tradici, dostala název PRAHAha. Do metropole přivede přes padesát komiků ze třinácti zemí, uvedla na úterní tiskové konferenci ředitelka přehlídky Lynn Tourkiová. Jde o formu, při níž aktéři mluví k publiku a vypráví příběhy či monology, které doplňují vtipy.

Festival stand-up comedy bude začátkem listopadu v Praze

Volný čas
Andrej Babiš.
Praha - Americký trh je pro české firmy důležitý a je škoda, že vyjednávání o volném obchodu mezi EU a USA selhala. V reakci na nedělní oznámení německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela to novinářům dnes řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) chápe Gabrielovo vyjádření jako snahu upozornit na neústupnou pozici Američanů během vyjednávání.

Babiš: Je škoda, že jednání o TTIP selhala

Ekonomika
Vtip.
Jihlava - Na Vysočinu dnes zavítá americký velvyslanec, věčně usměvavý muž jménem Andrew Schapiro. Zajde tam a tam. Řekne to 
a ono. A na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě bude mít přednášku na téma česko-americké vztahy 
a priority americké zahraniční politiky…

Jak přivítat vzácnou návštěvu

Jihlavsko
Ondřej Sokol.
Praha - Světová premiéra celovečerní stand-up comedy herce a režiséra Ondřeje Sokola Celebrity se uskuteční 13. října od 19 hod. v divadle Studio DVA. Známý „Partičkář" slibuje nečekaný pohled do soukromí svého a téměř všech umělců v České republice.

Celebrity Ondřeje Sokola

Divadlo
Ilustrační foto
Peking - Čerstvě provdaná Číňanka Čang Sün toužila co nejdříve počít dítě, pak ji ale přátele neřekli, že děti narozené v nadcházejícím roce Ovce čeká celoživotní smůla. Zneklidněná Čang proto přesvědčila manžela, aby plány týkající se potomka odložili. Rodičovství nyní plánují až na rok 2016, na který podle čínského horoskopu připadá rok Opice.

Číňanky odkládají mateřství, nechtějí děti v roce Ovce

Svět
Ocelová pěst s Hughem Jackmanem
Praha – Připomínají Dannyho parťáky. Jsou ale méně akční a plán na pomstu kují mnohem klopotněji. Nemluvě o trhlinách, které během velké akce vyvstanou… To jsou jedni z hrdinů, jež od čtvrtka okupují stříbrné plátno. Do kin tedy vstupují Hugh Jackman, Ben Stiller, Shakespeare a Lovci hlav…

Filmové premiéry: Lupiči, roboti a severská kruťárna

Film a televize
Ostrov Mauricius
Spisovatel Mark Twain prohlásil, že bůh nejdříve stvořil Mauricius a až poté ráj. Prožijete-li na tomhle zeleném ostrůvku upro-střed Indického oceánu dovolenou, nejspíš mu dáte za pravdu. Mauricius totiž skutečně připomíná rajskou zahradu – a nejen díky nádherné přírodě či úchvatným plážím…

Mauricius: Zelený ostrůvek nabízí pohádkovou dovolenou

Cestujeme
Při Kulturním centru v Týništi nad Orlicí působí dva úzce se prolínající divadelní soubory - DS Jirásek a skupina Temno. V současnosti má Jirásek v repertoáru ztřeštěnou komedii Tři v tom a Temno komedii Vrány a hru Seš normální?.
Dobruška – Lidstvo má jen jedinou opravdu účinnou zbraň. Je jí smích. To prý řekl Mark Twain. V 16. století postavili tvůrci commedia dell´arte na smíchu nejslavnější formu komedie. Navázat na tento styl není pro současné autory snadné, divadelní hra Tři v tom, která bude v úterý uvedena v Kulturním domě v Dobrušce, se řadí k nejlepším dílům v této oblasti.

Dell arte a Tři v tom v Dobrušce

Volný čas
Práce na loučeňském zámku finišují. V sobotu se otevře veřejnosti.
LOUČEŇ - Jedna z největších událostí léta se koná v sobotu 7. července na Loučeni. Právě v tento den pro veřejnost otevře po rekonstrukci zámek na Loučeni.

Zámek na Loučeni otevírá!

Nymbursko