ŠTÍTEK: Matylda Anglická

Pavlu Hromádkovi předal ředitel Michal Zetel certifikát po představení, za které byl nominován.
VIDEOPOZVÁNKA / Překvapením vyvrcholilo středeční přestavení Králova řeč ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Ředitel hradišťské scény Michal Zetel bezprostředně po představení předal představiteli hlavní role Pavlu Hromádkovi certifikát, na kterém stálo, že je v širší nominaci na Ceny Thálie.
4 fotografie

Pavel Hromádka je v širší nominaci na Thálii

Volný čas
ze hry Noční sezóna
Inscenaci hry současné britské autorky Rebeccy Lenkiewiczové Noční sezóna uvede dnes a zítra v české premiéře pražské Stavovské divadlo. Hereckému souboru Národního divadla dopřála tato hořkosladká komedie hned sedm mimořádných dramatických úloh v čele s Lily O'Hanlonovou v podání Jany Preissové.
4 fotografie

Jana Preissová se vrací na výsluní

Divadlo
Marie Rosůlková.
Praha - Až do vysokého věku byla Marie Rosůlková, od jejíhož narození uplyne 17. prosince 115 let, noblesní, okouzlující a duchaplná dáma. Jako herečka se uplatnila nejvíce v konverzačních hrách, v nichž ji oceňovala i divadelní kritika. Většina diváků si ji však asi nejvíce pamatuje jako mírně potrhlou babičku, která v televizním seriálu Taková normální rodinka s přehledem řeší kriminální zápletky i potíže svých bližních a pro niž není nic „vůbec žádnej problém."

Před 115 lety se narodila populární herečka Marie Rosůlková

Volný čas
Harold a Maude
/POZVÁNKA/ Opavský filmový klub zakotví na Dalších březích s neodolatelnou klasikou o jedné excentrické dvojici, která se jmenuje, stejně jako snímek, Harold a Maude.

FILMOVÝ KLUB: Harold a Maude

Volný čas
Hra Cena facky aneb Gottwaldovy boty. Ilustrační foto.
Uherské Hradiště – Unikátní projekt, zaznamenávající nejlepší divadelní inscenace jednotlivých krajů připravuje Česká televize. Zlínský kraj v něm má reprezentovat Slovácké divadlo, jehož pozo-ruhodnou a velmi oceňovanou grotesku Cena facky aneb Gottwaldovy boty, má televizní štáb natočit.

Česká televize natočí v Uherském Hradišti Cenu facky

Volný čas
Jiří Jilík (vpravo). Ilustrační foto.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Přesně před dvaceti lety inicioval vznik udílení cen odborné poroty Největší z pierotů, za nejlepší ženský herecký výkon, za nejlepší mužský herecký výkon a za nejlepší inscenaci uplynulé sezóny ve Slováckém divadle. V sobotu 23. ledna ceny slavnostně předá nejúspěšnějším hercům a herečkám hradišťské scény za jejich výkony v roce 2015. Sedmdesá­tiletý spisovatel, publicista a dlouholetý šéfredaktor Slováckých novin Jiří Jilík v rozhovoru čtenářům Slováckého deníku prozradil celou řadu zajímavostí, a to nejen z období vzniku ceny Největší z pierotů.

Hejcmana a Trčálka bych za paní Fialovou nevyměnil, tvrdí Jiří Jilík

Volný čas
Květa Fialová a Josef Kubáník v divadelní hře Harold a Maud. Ilustrační foto.
Uherské Hradiště /2. DÍL SERIÁLU/ - V říjnu bude slavit kulaté narozeniny nejstarší divadlo v regionu, divadlo Slovácké. Než však naplno oslavy jubilea vypuknou, připravili jsme třídílné ohlédnutí za jeho historií. V první části jsme si připomněli, jak to všechno začalo, v dnešní druhé části zavzpomínáme na výrazné osobnosti a inscenace a třetí díl bude zaměřený na Malou scénu.

Seriál Deníku: Slovácké divadlo oslaví v říjnu sedmdesáté narozeniny

Volný čas
Květa Fialová. Ilustrační foto.
Uherské Hradiště - Květa Fialová slavná představitelka filmové Tornádo Lou a mnoha dalších postav se dožívá 85 let. A ačkoliv na ni čekají přátelé, kolegové a diváci v Praze, herečka se rozhodla pro hlavní oslavu ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

Květa Fialová oslaví 85. narozeniny

Divadlo
Květa Fialová. Ilustrační foto.
Uherské Hradiště - Květa Fialová slavná představitelka filmové Tornádo Lou a mnoha dalších postav se dožívá 85 let. A ačkoliv na ni čekají přátelé, kolegové a diváci v Praze, herečka se rozhodla pro hlavní oslavu ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

Květa Fialová oslaví 85. narozeniny

Volný čas
Hru s orchestrem uvidí diváci jen jednou za čas.
Uherské Hradiště - Už jen pouhý týden zbývá do chvíle, kdy se na prknech pražského Národního divadla rozhodne, kdo získá nejprestižnější herecké ocenění u nás Thálii. Velmi napínavý večer to bude především pro uherskohradišťské divadelníky.

Držíme palce Tereze Novotné. Thálie za týden

Volný čas
Pavel Bohun
Musím se přiznat, že u Květy Fialové obdivuji, nakolik ve svém věku zvládá všechny své pracovní aktivity. Ruku na srdce, kdo z nás by ve třiaosmdesáti letech dokázal tak intenzivně hýřit energií jako ona na jevišti, v civilním životě a údajně i v soukromí.

Do třetice všeho dobrého, paní Květo

Názory z regionu
Květa Fialová a Josef Kubáník v divadelní hře Harold a Maud. Ilustrační foto.
Uherské Hradiště Jednu z nejúspěšnějších inscenací Slováckého divadla poslední doby černou komedii Harold a Maude čeká v pátek poslední, osmdesátá repríza. V divadle ale neusnuli na vavřínech.

Harold a Maude v pátek skončí

Volný čas
Květa Fialová. Ilustrační foto.
Uherské Hradiště - Slovácké divadlo připravuje další lahůdku s legendou českého divadla a filmu Květou Fialovou. Právě v těchto dnech vzniká komedie Popel a pálenka, kde třiaosmdesátiletá herečka vytvoří hlavní roli čerstvé vdovy Věry. Premiéra se uskuteční už za necelé tři týdny.

Trumf Slováckého divadla: nová komedie s Květou Fialovou

Volný čas
Květa Fialová a Josef Kubáník v divadelní hře Harold a Maud. Ilustrační foto.
Uherské Hradiště - „Angažovat do Slováckého divadla Květu Fialovou bylo nejlepší rozhodnutí mého profesního života," prohlásil ředitel uherskohradišťské scény Igor Stránský po premiéře černé komedie Harold a Maude v lednu 2010, kde legendární česká herečka vytvořila titulní roli.

Komedie Harold a Maude v divadle končí

Volný čas
Květa Fialová. Ilustrační foto.
Uherské Hradiště – „Miláčku, ráda bych u vás v Hradišti volila," řekla před čtrnácti dny, kdy se konalo první kolo volby českého prezidenta herečka Květa Fialová svému příteli Josefu Kubáníkovi.

Květa Fialová volila v Uherském Hradišti

Slovácko
Hra Kdyby tisíc klarinetů ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.
Uherské Hradiště - Ve čtvrtek přesně v osm hodin ráno vypukl boj o únorové vstupenky do Slováckého divadla. A ačkoliv budou mít v té době v divadle spoustu práce s přípravami dvou nových inscenací, nabídka je opravdu velkolepá. Co tedy uherskohradišťští herci na druhý letošní měsíc připravují?

Divadelníci představili únorovou nabídku

Volný čas
Ilustrační foto.
Paříž - První narozené dítě v roce 2013 v kraji Auvergne ve střední Francii a jedno z prvních letos narozených dětí v celé Francii má dvě matky, lesbičky Maude a Delphine. Uvedla to dnes místní média s důrazem na to, že zpráva přišla v době polemiky kolem vládou prosazovaných sňatků a dalších práv homosexuálních pá­rů.

Jedno z prvních letos narozených dětí ve Francii má dvě matky, lesbičky

Svět
Marie Majkusová, dcera hradišťského herce ztvárnila hlavní roli Marušky.
Uherské Hradiště - Před několika lety uvedla ČT na Štědrý večer záznam uherskohradišťské inscenace Divá Bára. Letos bude mít Slovácké divadlo své zastoupení na štědrovečerních televizních obrazovkách zase, byť zprostředkovaně. V pohádce Dvanáct měsíčků vytvořila hlavní roli Marie Majkusová, dcera uherskohradišťského herce Pavla Majkuse.

ČT uvede 24. prosince pohádku Dvanáct měsíčků s Marií Majkusovou

Volný čas
Předplatné pro rok 2013. Ilustrační foto.
Uherské Hradiště - Vánoce se pomalu blíží, hospodyňky začínají péct cukroví, skrýše se plní dárky. Mnoho snů se promění ve skutečnost i díky Slováckému divadlu. V těchto dnech zažívá velký nápor. Proč? Žádaným vánočním zbožím se totiž letos stávají vstupenky na uherskohradišťskou scénu. O co je největší zájem?

Hitem letošních Vánoc jsou lístky do Slováckého divadla

Volný čas