ŠTÍTEK: Mezinárodní horolezecký filmový festival

Hotovo. Jakub Rak se svým spolulezcem Mišem Žilkou na poslední vylezené věži.
Dorazit pod skalní věž, navázat se s parťákem na lano, obhlédnout cestu, dostat se na vrchol, zapsat se do vrcholové knížky, slanit, pobalit “nádobíčko” a fofrem k další skalní věži. Takový byl úkol celodenního maratónu skálolezců, kteří v rámci 40. ročníku Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu zvedli rukavici v podobě akce nazvané “CBŠ - Celý Bišík.”

Lezecký maratón na Bišíku, nejlepší za necelých 12 hodin vylezli 79 věží

Náchodsko
MHFF Teplice nad Metují je nejstarším a největším setkáním horolezecké komunity u nás a dnes i největším festivalem outdoorově smýšlejících lidí. Připomeňte si ho ve fotografiích z minulých ročníků.
/FOTO, VIDEO/ Bezmála pět desítek filmů ze 13 zemí celého světa, které porota vybrala ze 150 přihlášených snímků. Takovouto podobu bude mít filmová sekce 40. Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu (MHFF), který od čtvrtka do poslední srpnové neděle zněkolikanásobí počet 1600 stálých obyvatel města pískovcových skal. Pro ně je připravený od rána do noci opravdu našlapaný program po celém městě.
56 fotografií

Fesťák je jen jeden! Začíná nejstarší a největší setkání horolezecké komunity

Náchodsko
Muž, který v Adršpachu autem zabil dva lidi. Autem zabíjel už v roce 2016
/FOTO, VIDEO/ Recidivista, který zabil v pondělí večer autem v Adršpachu na Náchodsku dva turisty, zabíjel za volantem už jednou. Před pěti lety byl odsouzen za usmrcení z nedbalosti, když v Červeném Kostelci nacouval do seniorky, ta posléze zraněním podlehla. Muž už od roku 2002 soustavně porušuje zákazy řízení a byl dvanáctkrát soudně trestaný. 
11 fotografií

Řidič, jenž v Adršpachu usmrtil dva muže: Zabil autem už jednou, byl 12x trestán

Zločiny a soudy
Mezinárodní horolezecký filmový fesstival v Teplicích nad Metují.
Tento týden ve čtvrtek vypukne v Teplicích nad Metují již 36. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu, který nabídne až do neděle opět bohatý program.

Teplice se stanou lezeckou Mekkou

Náchodsko
Příští čtvrtek bude mít premiéru filmový  dokument o Miroslavu Šmídovi, výjimečné osobnosti horolezectví a průkopníkovi paraglidingu v Československu.
Vrchlabí - Horolezci z Vrchlabí Radek Groh, který před měsícem zdolal osmitisícovku Nanga Parbat, a Libor Dušek, jenž se příští neděli vydá na expedici do Pamíru s cílem dosáhnout jako první na světě sjezdu na lyžích z piku Karla Marxe (6723 m), byli u vzniku 25minutového filmového dokumentu o fenomenálním dobrodruhovi Miroslavu Šmídovi.
10 fotografií

Horolezci natočili dokument o svérázném lovci majstrštyků

Krkonoše
MHFF JE FESTIVAL, kde si užije každý – i nejmladší adepti lezectví.
Teplice nad Metují - Když vše dobře dopadne, tak na letošním Mezinárodním horolezeckém filmovém festivalu, který se již po 34. odehraje ve východočeské Mekce horolezců, mohou zanechat stopu dva držitelé Koruny Himálaje, kterou se mohou pyšnit jen horolezci, kteří zdolali všech 14 osmitisícovek.

Horolezecký festival věří v účast krále Himálaje

Náchodsko
Mezinárodní horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují.
Teplice nad Metují – Kalendář ukazuje, že se nezadržitelně blíží konec letních prázdnin, a to je také čas, kdy přichází na řadu svátek všech horolezců a příznivců lezení – „Mezinárodní horolezecký filmový festival".

Svátek horolezců v Teplicích se už rozběhl

Volný čas
Ilustrační foto.
Teplice nad Metují (Náchodsko) - Letošní 33. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují nabídne v soutěžní části projekci 48 snímků autorů z 15 zemí. Doprovodný program festivalu, který se uskuteční od 25. do 28. srpna, nabídne například minikurz vaření himálajské kuchyně, uvádějí organizátoři na webu festivalu.

Festival horolezeckých filmů v Teplicích nabídne 48 snímků

Film a televize
Mezinárodní horolezecký filmový festival
Teplice nad Metují - Zdá se to být předčasné, ale nebude to trvat zase tak dlouho, co se život v Teplicích nad Metují rozproudí 33. Mezinárodním horolezeckým festivalem a v kině se spustí smršť filmů s horolezeckou tématikou.

Přípravy festivalu jsou v plném proudu

Náchodsko
Z horolezeckého festivalu.
Teplice nad Metují - Historie horolezeckého festivalu v Teplicích nad Metují se začala psát v roce 1980. To si polický horolezec Miroslav Šmíd pozval své kamarády horolezce, kteří zde promítli své filmy, okomentovali své diapozitivy a podělili se o své zkušenosti z hor.

Festival založil známý polický horolezec Miroslav Šmíd

Náchodsko
Ilustrační foto
Náchodsko - Prázdninový čas opět mnohá města a jejich školy využily k obnově školských zařízení, aby dnes školáci vykročili do o něco lepšího prostředí. Třeba v Novém Městě nad Metují se děti budou moci radovat z nových pítek na zahradách mateřských škol Rabínova a Na Františku. Na základní škole Komenského během prázdnin zase zřídili nové prostory pro školní knihovnu a počítačovou učebnu z nevyužité části školního bytu.

Na školáky čeká lepší prostředí

Náchodsko
Mezinárodní horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují.
Teplice nad Metují – Hlavní cenu letošního 30. ročníku Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu vyhrál francouzský snímek Petzl Roc Trip China. Režisér Vladimir Cellier v něm zachytil setkání několika stovek lezců z celého světa při lezení ve vápencových skalách v Číně.

Horolezecký festival: Vyhrál snímek o lezení v Číně

Volný čas
V DISCIPLÍNĚ trickline na pět centimetrů širokém pruhu předvádí Filip Bitnar triky.
Náchodsko - Pokud jste o víkendu zavítali na Bischofstein nedaleko Teplic nad Metují, asi vás překvapilo, co že se tam děje. Artistům balancujícím na úzkém popruhu se říká slacklineři a dynamicky se rozvíjejícímu sportu, který tam předváděli slackline. Právě o něm jsme si povídali s vítězem trickline contestu na Bischofsteinu, Filipem Bitnarem.
3 fotografie

Slacklinu Filip Bitnar propadl před pěti lety

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Teplice nad Metují – Co dělají horolezci, když právě neslézají majestátní vrcholky dalekých velehor nebo malebné skály rodných krajů? Sjíždějí se stejně jako mnoho dalších vyznavačů horských putování a aktivního sportu v přírodě do Teplic nad Metují na Mezinárodní horolezecký filmový festival.

Na festivalu horolezeckých filmů se nikdo nenudí

Volný čas
Ilustrační foto.
Teplice nad Metují - To to letí. Ani se nechce věřit, že z původního nadšeného nápadu Míry Šmída a jeho kamarádů, kteří v dubnu 1980 „ upekli" doslova na koleně nultý ročník dnes již všeobecně známého Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu, uběhlo tolik času.

Teplický 'Fesťák' podvacátédeváté

Volný čas
Petr Čmerda.
Volary – Každý týden se setkáte se zajímavými lidmi z Prachaticka, kteří hledají odpovědi na otázky a vybrali si, kdo jim na ně odpoví. Dnes odpovídá na otázky Martina Jandy dispečer českých drah a předseda sdružení U nás, Volary Petr Čmerda.

Volary nabídly práci a bydlení, Šumava je bonus

Prachaticko
Expediční kamera přilákala stovky diváků.
Tachov – Více než dvě stovky diváků přilákal do tachovského kina Mže filmový festival Expediční kamera. V hlasování o nejúspěšnější film pátečního večera zvítězil snímek Life Cycles autorů Dereka Frankowskiho a Ryana Gibba.

U Tachovanů nejlépe dopadl snímek Life cycles

Tachovsko