ŠTÍTEK: Mezinárodní olympijský výbor

Mont Blanc, nejvyšší hora Evropy
Zimní olympijské hry v roce 2030 se uskuteční ve Francouzských Alpách. Kongres Mezinárodního olympijského výboru (MOV) přidělil dnes v Paříži pořadatelství zatím podmínečně kvůli chybějícím garancím. Jednu záruku postrádají činovníci od regionů Auvergne-Rhone-Alpes a Provence-Alpes-Cote d'Azur a druhou od budoucí vlády po nedávném vzniku politické krize v zemi.

Evropa uvidí i další zimní olympiádu v roce 2030. Francie dostala podmínku

Ostatní sporty
Ruský zápasník Šamil Mamedov (vpravo).
Rusko a olympiáda v Paříži? To je téma na seriál, žánrově se potácející mezi komedií, tragédií a vyslovenou fraškou. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil i nadějný zápasník Šamil Mamedov. Chtěl – a dokonce i mohl – se olympiády zúčastnit, odmítl se podílet na hromadném bojkotu. Nakonec ale svou přihlášku stáhl. Dobrovolně?

Záhada před olympiádou: Rus potil krev, přesto do Paříže nepojede

Ostatní sporty
Šestnáct českých minipivovarů čelí vlně nenávistných reakcí poté, co je Český olympijský výbor (ČOV) vybral jako partnery pro nadcházející olympijské hry v Paříži. Ilustrační foto.
Šestnáct českých minipivovarů čelí vlně nenávistných reakcí poté, co je Český olympijský výbor (ČOV) vybral jako partnery pro nadcházející olympijské hry v Paříži. Kritici je obviňují z podpory ruské agrese kvůli účasti ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou. Pivovary se brání, že s rozhodnutím ČOV nemají nic společného a válku na Ukrajině nadále odsuzují. S podobnou kritikou se dříve setkali i další olympijští partneři.

Máte na rukách krev ukrajinských dětí. České firmy čelí kvůli OH nenávisti

Česko
Ruský tenista Daniil Medveděv.
Někteří požadovali, aby Rusové byli z olympijských her v Paříži zcela eliminováni. Jiní se přimlouvali za jejich účast. Výsledek? Spokojený není nikdo. Pod pěti kruhy skutečně bude závodit několik ruských „neutrálních“ sportovců, podmínky jsou ale velmi přísné. A Putinovi funkcionáři navíc reprezentantům s povolením cestu do Francie houfně zakazují.

(Ne)chtění Rusové. Do Paříže jich pojede hrstka, doma můžou být za zrádce

Ostatní sporty
Ilustrační snímek
Na blížící se olympiádě v Paříži bude Česko reprezentovat nejen 113 sportovců, ale také šestnáctka řemeslných pivovarů. Nahradí chmelový mok od dlouholetého partnera Českého olympijského výboru Plzeňského Prazdroje, který už na sklonku loňského roku deklaroval, že své jméno nechce s hrami v Paříži spojovat. Reagoval tak na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, který zde povolil start sportovců z Ruska a Běloruska. Každý pivovar poveze do Paříže dvě svá piva.

Olympijské hry s vůní chmele. České minipivovary míří do Paříže ukázat svůj um

Ekonomika
Ruský tenista a obhájce zlata z Tokia Andrej Rubljov patří mezi jedince, kteří vynechají letošní olympiádu v Paříži
Olympijský turnaj na pařížské antuce se pomalu, ale jistě blíží a tenisový svět už hltá první hvězdná jména, která se za pár týdnů představí pod pěti kruhy. Velkou záhadou ovšem nadále zůstává start ruských a běloruských hráčů, jejichž případná účast musí projít schválením ze strany Mezinárodního olympijského výboru. V posledních dnech se ale na stole z ničeho nic nahromadila řada omluvenek. Důvod? Tenisté údajně potřebují oddych.

Odpočinek? Vždyť normálně hrají. Ruští tenisté záhadně ruší svou účast v Paříži

Tenis
T-Mobile Olympijský běh v Karlových Varech.
Různí běžci, různá místa, olympijská myšlenka. To je heslo, s kterým je propojen T-Mobile Olympijský běh už několik let. Je jedno, jestli jsi závodník, nebo běháš jen občas, jestli jsi malý, nebo velký, jestli běháš radši ve městě, v přírodě, na louce nebo na dráze. Na T-Mobile Olympijském běhu jde především o to se hýbat a hlavně pro radost.
62 fotografií

T-Mobile Olympijský běh propojí generace v Karlovarském kraji

Ostatní sporty
Šéf MOV Thomas Bach si prohlíží olympijskou vesnici u Paříže
Mezinárodní olympijský výbor (MOV) schválil první skupinu 14 ruských a 11 běloruských sportovců, kteří mohou jako neutrální startovat pod pěti kruhy v Paříži. Jména MOV zveřejnil na webu. Kvůli ruské invazi s podporou Běloruska na Ukrajinu z února 2022 se nesmějí pařížských her účastnit oficiální výpravy těchto zemí ani týmy v kolektivních sportech.

Olympijský vítěz či Vlasov. MOV schválil první ruské a běloruské sportovce

Ostatní sporty
Ze slavnostního zahájení 10. Olympiády dětí a mládeže v Kutné Hoře. Na snímku olympijští vítězové - oštěpařka Barbora Špotáková a moderní pětibojař David Svoboda.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Osm dní bude ve stříbrném městě patřit sportu. Jubilejní 10. Olympiáda dětí a mládeže v Kutné Hoře začala ve čtvrtek 13. června na stadionu Olympia slavnostním ceremoniálem, který měl opět všechny tradiční náležitosti, včetně účasti hvězdných hostů, olympijských vítězů - oštěpařky Barbory Špotákové a moderního pětibojaře Davida Svobody.
87 fotografií

Olympiáda v Kutné Hoře. Plamen zažehli Barbora Špotáková a David Svoboda

Kutnohorsko
Utkání Říčany - Praga  patří většinou  k těm lepším duelům, na které se dá v tuzemské soutěži dívat.
/FOTOGALERIE/ Tak se to nějak semlelo, že ve finále, ve kterém půjde o tuzemský mistrovský titul v ragby, se sešly týmy klubů slavicí  v roce 2024 osmdesátiny od svého založení. Střetnou se týmy Říčan a Pragy a protože se v základní části nejvyšší české ragbyové soutěže umístily Říčany na prvním místě a Praga až na třetím, bude se finále hrát na hřišti středočeského klubu v Říčanech.  Dějištěm bude tamější stadion pojmenovaný po zakladateli klubu Josefovi Kohoutovi.
3 fotografie

O titul se po 23 letech střetnou týmy klubů slavící osmdesátiny, Říčany a Praga

Ostatní sporty
Kavárenský život a historické památky jsou tím, co turisté oceňují na Paříži nejvíce. Na snímku Musée d'Orsay, muzeum, které vzniklo v bývalém železničním nádraží.
Ještě nikdo zde nikdy nenocoval a brzy už ani nocovat nebude. Pouze na jedinou noc se letos v červenci změní na hotelový pokoj místnost u velkých hodin pařížského Muzea Orsay. Konkrétně zde dvojice šťastlivců přespí z 26. na 27. července, tedy v termínu, kdy v Paříži začne letní olympiáda. Akci připravil u příležitosti zahájení olympijských her portál AirBnB nabízející ubytování. Nocležníky vylosuje. 

Ještě tu nikdo nenocoval. Šťastlivci prožijí první noc olympiády v Muzeu Orsay

Státy EU
Šéf MOV Thomas Bach si prohlíží olympijskou vesnici u Paříže.
Rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru pustit ruské a běloruské sportovce na olympiádu v Paříži v příštím roce má negativní dopad na Český olympijský výbor, který kvůli tomu přišel o jednoho ze svých sponzorů. Realitní společnost CPI Property Group českého miliardáře Radovana Vítka s okamžitou platností ukončuje partnerství s ČOV. K odchodu z olympijského hnutí vyzývá i další partnery.
6 fotografií

Rusové na olympiádě v Paříži? ČOV přišel o sponzora, další to řeší

Ostatní sporty
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruští sportovci už zase mohou nastupovat k zápasům se zástavou své země. Tedy alespoň MMA zápasníci v UFC. O pozdvižení se postaral svérázný šéf nejprestižnější organizace Dana White, který zrušil zákaz vnášení vlajek do klece. Zápasník Jeff Monson, který se vzdal amerického občanství a stal se ruským válečným propagandistou, věří, že Mezinárodní olympijský výbor se odhodlá ke stejnému kroku.
11 fotografií

Vlajky nasáklé krví už nevadí. Ruští sportovci dostanou zpátky národní symbol

Ostatní sporty
Ruský tenista Daniil Medveděv
Na plenárním zasedání Evropského parlamentu uspořádala česká europoslankyně Michaela Šojdrová diskusi o tom, zda by Rusové a Bělorusové měli startovat, byť pod neutrální vlajkou, na olympijských hrách v Paříži. Akce se zúčastnili významní hosté jako místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, koordinátor expertní komise Českého olympijského výboru Michael Žantovský, europoslanec a bývalý fotbalový reprezentant Tomasz Frankowski, europoslanec a paralympionik David Lega nebo hokejová legenda Dominik Hašek.
3 fotografie

Ruští sportovci na olympiádě? Zpřísněte podmínky, vyzývají europoslanci

Česko a EU
Tyčkařka Jelena Isinbajevová s ruským prezidentem Vladimirem Putinem
Bývalá skokanka o tyči a dvojnásobná olympijská vítězka Jelena Isinbajevová byla po dlouhá léta považována za jednu z nejzářivějších tváří ve sportovní výkladní skříni ruského režimu. Veřejně podporovala Vladimira Putina a když to bylo nutné, vehementně lála Západu (například kvůli sankcím za masový ruský doping či údajné propagaci homosexuality). Vypadá to ale, že Isinbajevová se rozhodla přejít na opačnou stranu barikády.
8 fotografií

Zrádkyně Isinbajevová. Vrať peníze, auta a byt, vyzývají Rusové padlou hvězdu

Atletika
Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval
I když se na různých úrovních často spekuluje o účasti sportovců Ruska a Běloruska na olympijských hrách v Paříži (začínají za rok), Český olympijský výbor je proti startu zástupců těchto zemí, které se podílejí na invazi proti Ukrajině. Předseda ČOV Jiří Kejval považuje jejich účast za nemožnou. Vyloučit se ale nedá přítomnost některých sportovců pod neutrální vlajkou.
4 fotografie

Rusko a Bělorusko na OH v Paříži? Spadne klec. Pozvánka nepřijde, tvrdí Kejval

Ostatní sporty
Z týdenního projektu Škola za školou na Základní škole T. G. Masaryka v Kutné Hoře.
/FOTOGALERIE/ Finančně náročnou školu v přírodě pojala úplně jinak Základní škola T. G. Masaryka v Kutné Hoře. Pro žáky na prvním stupni vyhlásila nový projekt s názvem Škola za školou. Děti trávily celý týden na jednodenních výletech, exkurzích, vycházkách nebo sportovních akcích. Všude je doprovázeli a dohlíželi na jejich bezpečí a pohodu jejich učitelé, asistentky a vychovatelky ze školní družiny.
30 fotografií

Kutnohorská Masaryčka za školou. Žáci prvního stupně opustili na týden své třídy

Čtenář reportér
Usain Bolt během 56. ročníku atletického mítinku Zlatá tretra, který se konal 28. června 2017 v Ostravě. I on by měl zřejmě potíže stačit běžcům posilněným zakázanými látkami… - Ilustrační snímek
Bavilo by vás dívat se na olympiádu, kde sprinteři běhají rychleji než Usain Bolt, plavci létají bazénem jako naspeedovaní delfíni a hory svalstva v ringu připomínají něco mezi Stallonem, Schwarzeneggerem a mytickým Héraklem? Rozhodně by šlo o pozoruhodný spektákl. A kdyby ve vás vzniklo podezření, že tito nadpozemští borci neprojdou dopingovou kontrolou, mohli byste být v klidu – žádné kontroly by totiž nebyly. Tak zní plán na „olympiádu“ s povoleným dopingem.

Vítejte na hrách, doping povolen. Revoluce, nebo špatný vtip? Bolt by nestíhal

Ostatní sporty
Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval
Expertní skupina Českého olympijského výboru (ČOV) navrhla, aby ruští a běloruští sportovci před případným startem na olympijských hrách v Paříži výhradně pod neutrální vlajkou museli podepsat čestné prohlášení, které odsuzuje agresi na jakýkoli členský stát OSN ze strany jiné země. Prakticky by tak odsoudili ruskou invazi na Ukrajinu. ČOV je ale i nadále proti jakékoli formě účasti Ruska a Běloruska v olympijských kvalifikacích i na hrách v Paříži, což v dubnu odhlasovalo jeho plénum. Jeho zástupci to uvedli na tiskové konferenci.
6 fotografií

ČOV je nadále proti startu Rusů. Pod neutrální vlajkou by museli odsoudit agresi

Ostatní sporty
Eliška Thomsonová.
Pálkovací sporty včele s baseballem a softballem by se mohly vrátit na olympijské hry v Los Angeles v roce 2028. Mezi organizátory a Mezinárodním olympijským výborem započala v těchto dnech významná jednání, finální rozhodnutí má padnout v září. „Naše pozice je velmi silná a věřím, že by se to mohlo povést,“ prohlásil Gabriel Waage, předseda České softbalové asociace, který je zároveň členem sedmičlenného vedení Světové konfederace baseballu a softbalu (WBSC). Pokud by se tak stalo, naději na postup by měly české softbalistky, které patří v Evropě mezi elitu. To reprezentační softbalisté budou letos bojovat o šestý kontinentální triumf za sebou a chtějí usilovat o premiérovou účast na Světových hrách v roce 2025.

Softbalistky chtějí na olympiádu, muži zbrojí na evropský šampionát

Ostatní sporty
Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.
Plénum Českého olympijského výboru (ČOV) se postavilo proti jakékoli formě účasti Ruska a Běloruska v olympijských kvalifikacích i na samotných hrách v Paříži, dokud bude trvat válečný konflikt na Ukrajině. Podporuje dosavadní sankce. Předseda ČOV Jiří Kejval tak dostal silnější mandát pro vyjednávání na půdě Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který doporučil mezinárodním sportovním federacím hledat cesty k návratu neutrálních ruských a běloruských sportovců na mezinárodní sportovní scénu.

ČOV podporuje sankce. Plénum se postavilo proti účasti Rusů na OH a kvalifikaci

Ostatní sporty