ŠTÍTEK: Mezinárodní soudní dvůr

Sídlo Mezinárodního trestního soudu v nizozemském Haagu
Rusko a Ukrajina od pondělí stanou před Mezinárodním soudním dvorem (ICJ) kvůli případu, který se točí kolem tvrzení Moskvy, že její vojenská invaze na Ukrajinu měla zabránit genocidě tamního ruskojazyčného obyvatelstva. Kyjev kvůli tomu k nejvyššímu soudu OSN pro spory mezi státy podal žalobu - Rusko podle něj svou argumentací zneužívá mezinárodní právo.
14 fotografií

Spor o genocidu. Rusko a Ukrajina stanou před Mezinárodním soudním dvorem

Státy mimo EU
Ukrajinský voják prochází kolem těla civilisty v osvobozené Buči.
Záběry těl umučených civilistů v ulicích ukrajinského města Buča vedly k obrovskému mezinárodnímu odsouzení Ruska. Z mnoha stran lze slyšet hlasité názory, že se jeho síly na Ukrajině dopouštějí válečných zločinů. Mezinárodní trestní soud již začal tato podezření vyšetřovat a i samotná Ukrajina vytvořila speciální tým, který má za úkol shromažďovat důkazy. Jak jsou válečné zločiny či genocida vlastně klasifikovány? A může za ně být ruský prezident Putin stíhán?
14 fotografií

PŘEHLEDNĚ: Co je válečný zločin, co genocida. Za co (ne)lze stíhat Putina

Státy mimo EU
Americký letoun Douglas A-1E svrhává v roce 1966 bombu s bílým fosforem na pozici Vietkongu v Jižním Vietnamu
Podle vyjádření zástupce velitele kyjevské policie používají ruské síly na Ukrajině munici s bílým fosforem. Stejné tvrzení se objevilo také v reportáži britské ITV News spolu s videozáběry jiskřivého ohnivého deště pršícího na město. Časopis Forbes přišel s jinou teorií: prý mohlo jít o termitové zápalné bomby. Ruská média před několika dny uváděla, že jsou to právě Ukrajinci, kdo fosforové bomby používají. Prezident Volodymyr Zelenskyj ale už před dvěma lety upozornil, že Ukrajina žádné takové zbraně nevlastní.
4 fotografie

Bílý fosfor? Podle některých zdrojů sáhlo Rusko dokonce po něčem ještě horším

Věda
Budova Mezinárodního trestního soudu v nizozemském Haagu.
Mezinárodní soudní dvůr v Haagu v pondělí předčasně ukončil stání týkající se konfliktu na Ukrajině poté, co se na něj nedostavili zástupci Ruska. Ukrajina požaduje od nejvyšší soudní instance OSN příkaz k přerušení ruské invaze. Soud po vyslyšení argumentů Kyjeva prohlásil, že ve věci rozhodne "co nejdříve to bude možné". Předsedající soudkyně Joan Donoghuevá již na začátku dne řekla, že lituje ruského rozhodnutí nezúčastnit se jednání.
144 fotografií

Rusové nedorazili k soudu v Haagu. Jednání o válce na Ukrajině skončilo dříve

Státy EU
Sedačky. Kino. Ilustrační foto.
Liberec – Přinášíme přehled fimů, které lze zhlédnout v libereckých multikinech. V dnešní nabídce naleznete mrazivý horor, akční trháky, animované snímky pro celou rodinu, český film podle předlohy Zdeňka Svěráka Po strništi bos a sci-fi s Carou Delevingne, jež na premiéru filmu oblékla model, který vytvořili čeští skláři.

Filmové tipy. Na co vyrazit aktuálně do kina

Liberecko
Petro Porošenko.
Kyjev - Ukrajinské úřady podaly u Mezinárodního soudního dvora v Haagu žalobu na Rusko, které obvinily "z páchání aktů terorismu a diskriminace během nezákonné agrese proti Ukrajině". Uvedlo to ukrajinské ministerstvo zahraničí. Ruští experti podle médií pochybují, že soud OSN ukrajinskou žalobu přijme, a domnívají se, že má nejspíše zkomplikovat případnou normalizaci rusko-amerických vztahů po nástupu Donalda Trumpa.

Ukrajina zažalovala "ruskou agresi" u soudu OSN

Svět
Velryba, ilustrační foto
Tokio - Japonská vláda dnes dala najevo, že přehodnotí svůj plán lovu velryb k „vědeckým účelům" u Antarktidy, aby tak vyhověla rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora (ICJ). Nemíní se ale vzdát lovu v severních oblastech Tichého oceánu. Nejvyšší soudní instance OSN koncem března Tokiu nařídila přestat s lovem v Jižním ledovém oceánu, protože podle něj jde o komerční, nikoli vědeckou aktivitu, jak Japonci tvrdí.

Japonsko se podřídí a omezí lov velryb u Antarktidy

Svět
Andrij Deščycja.
Brusel - Ukrajina se chce kvůli ruskému postupu na Krymu soudit u Mezinárodního soudního dvora v Haagu, řekl dnes novinářům ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja. Kyjev nyní sbírá potřebné údaje a kauzu připravuje, takže podle ministra bude podání ještě nějakou dobu trvat.

Ukrajina se chce kvůli Krymu obrátit na Mezinárodní soudní dvůr

Svět
Ilustrační foto.
Bělehrad - Srbsko a Chorvatsko se nedohodly na stažení žalob z genocidy, které na sebe podaly u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu v souvislosti s válečným konfliktem z první poloviny devadesátých let. V Bělehradě to dnes konstatovali srbský vicepremiér Aleksandar Vučić a chorvatská ministryně zahraničí Vesna Pusičová. Řízení tak začne 3. března, jak dříve stanovil soudní dvůr.

Srbsko a Chorvatsko nestáhnou vzájemné obžaloby z genocidy

Svět
Ilustrační foto
Bratislava - Slovensko oprášilo plány na výstavbu elektrárny na Dunaji. Záměr postavit nové vodní dílo v západní části Bratislavy narazil na kritiku ekologů, kterým se projekt nezamlouvá kvůli možným negativním vlivům na přírodu. Podle slovenského ministerstva hospodářství rozhodnutí o realizaci projektu ještě nepadlo.

Slováci opět uvažují o elektrárně na Dunaji, ekologové jsou proti

Ekonomika
Haag - Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v nizozemském Haagu jmenoval pro případ bývalého vůdce bosenské Republiky srbské Radovana Karadžiče nové soudce.

Radovan Karadžič dostal nové soudce

Svět
Ilustrační foto.
Houston - Smrtící injekce ukončila dvě hodiny před půlnocí místního času v texaské věznici život třiatřicetiletého Mexičana Jose Medellina, který byl v USA odsouzen k smrti za vraždu a znásilnění šestnáctileté Američanky.

Texas popravil Mexičana usvědčeného za vraždu

Svět
Muslimové z východobosenského města Srebrenica dnes v Sarajevu vytvořili protestní tábor.
SARAJEVO - Muslimové z východobosenského města Srebrenica dnes v Sarajevu vytvořili protestní tábor. Chtějí se tak domoci vlastní správy, která by neměla nic společného s bosenskosrbskými úřady.

Muslimové ze Srebrenice protestují v Sarajevu

Svět