ŠTÍTEK: Miami

Michael C. Hall v roli nepolapitelného sériového vraha Dextera Morgana.
Všechny řady legendárního seriálu Dexter jsou k dispozici na SkyShowtime. Tato streamovací platforma zároveň potvrdila, že uvede i novinku Dexter: Original Sin, jejíž děj se odehrává patnáct let před událostmi prvního dílu. O třetí série se rozrostli Medvěd na Disney+ i Vikingové: Valhalla na Netflixu. Podívat se můžete i na film Zóna zájmu (Max), který letos získal Velkou cenu na festivalu v Cannes. Jsou tu pravidelné tipy Deníku na tu nejlepší podívanou ze streamů pro následující týden.

Tipy na streamech: Kompletní Dexter, třetí řadu má Medvěd i Vikingové: Valhalla

Film a televize
Zuzana Belohorcová s rodinou
Bývalá moderátorka Zuzana Belohorcová žije se svou rodinou na Tenerife, kde se profesně věnuje realitnímu byznysu. V otevřeném rozhovoru promluvila o těžkém období, jímž si s manželem Vlastimilem Hájkem před časem procházeli. Jak rodinu a práci ovlivnily útoky okolí? Proč k nim vůbec došlo? Řeč přišla i na citlivé téma šikany jejích dětí.
4 fotografie

Zuzana Belohorcová prožila na Tenerife těžké chvíle. Lidé šikanovali i její děti

Společnost
Loď MS St. Louis ve svém domovském přístavu v Hamburku
Byl začátek června 1939. Zaoceánský parník St. Louis s více než 900 židovskými uprchlíky na palubě plul u pobřeží Miami. Jeho cestující měli na dohled zářící světla města. Pak přišlo pondělí 5. června a s ním i verdikt imigračních úřadů: vstup na území Spojených států se nepovoluje. Pro téměř třetinu cestujících znamenalo toto rozhodnutí rozsudek smrti.
7 fotografií

Azyl byl za oknem, pak je vrátili zpět. Židům z lodě St. Louis to přineslo smrt

Historie
Matěj Krsek chce se smíšenou štafetou vybojovat postup na olympiádu
Není to tak dlouho, co bojoval na halovém mistrovství světa v Glasgow. Od konce minulého týdne už ale Matěj Krsek trénuje na Floridě. Ve městě Miramar, což je vlastně předměstí Miami, se s dalšími českými sprintery připravuje na mistrovství světa štafet, které se 4. a 5. května uskuteční v bahamském Nassau. Než se tam Češi přesunou, absolvují v USA dvoutýdenní aklimatizační kemp.
8 fotografií

V Karibiku si to rozdají o Paříž. Krsek myslí na mix. Bude prioritou, říká

Atletika
Jiří Lehečka
Nejlepší český tenista současnosti Jiří Lehečka se kvůli problémům se zády odhlásil po Masters v Monte Carlu také z antukového turnaje v Barceloně. Záda ho začala trápit během turnajů v Miami a Indian Wells a zatím ho na kurty nepustí. Jeho absence v Barceloně vyplývá ze seznamu přihlášených hráčů.

Lehečku trápí záda. Na kurt ho nepustí ani v Barceloně

Tenis
Italský tenista Jannik Sinner.
Italský tenista Jannik Sinner vyhrál prestižní turnaj série Masters v Miami. Ve finále, do kterého se na Floridě probojoval už potřetí v kariéře, porazil hladce 6:3, 6:1 Bulhara Grigora Dimitrova a po zisku třetího letošního titulu se poprvé posune na druhé místo světového žebříčku. Tam vystřídá svého rivala Carlose Alcaraze ze Španělska.

Sinnerova one man show. Ital ovládl turnaj v Miami a bude novou světovou dvojkou

Tenis
Italský tenista Jannik Sinner.
Rozjezd jako z říše snů. Těmito slovy lze naprosto přesně popsat aktuální průběh sezony v podání italského tenisty Jannika Sinnera, který po premiérovém grandslamovém triumfu v Austrálii pokračuje ve své krasojízdě i za mořem. Naposledy si v semifinále turnaje Masters v Miami pohrál s ruským rivalem Daniilem Medveděvem, jemuž nadělil nevšední výprask 6:1, 6:2. A na oblíbené zastávce jej v neděli čeká už třetí finále v kariéře.
6 fotografií

Pozor, jede italský expres. Sinner opět válí v Miami a klepe na čelo žebříčku

Tenis
Česká tenistka Linda Nosková
Tenistka Linda Nosková vypadla na turnaji v Miami ve třetím kole s Igou Šwiatekovou. Devatenáctiletá česká reprezentantka vzdorovala světové jedničce ve třetím letošním vzájemném duelu přes dvě a půl hodiny a nakonec jí po boji podlehla 7:6, 4:6, 4:6. Na Floridě končí už v prvním kole Jiří Lehečka, naopak Tomáš Macháč je po skalpu bývalé světové jedničky Andyho Murrayho poprvé v osmifinále turnaje série Masters.

Nosková zatápěla světově jedničce. Macháč si sáhnul na dno, Lehečka vybouchnul

Tenis
Susan Billigová, matka Amy Billigové, drží devět dní po jejím zmizení transparent s žádostí o jakékoli informace, týkající se její dcery
Odpoledne 5. března 1974 zatelefonovala 17letá Amy Billigová z Coconut Grove na Floridě svému otci, jestli jí půjčí dva dolary na oběd s přáteli. Otec svolil a Amy za ním zamířila do jeho galerie, jako dopravu zvolila autostop. Víckrát už ji nikdo z jejích blízkých nespatřil. Způsob jejího zmizení se hrůzně připomněl o 14 let později v Československu, kde podobně zmizela zpěvačka Pavlína Braunová a další dvě dívky.
6 fotografií

Před 50 lety zmizela v USA 17letá stopařka. Kauzu hrůzně připomíná případ z Čech

Historie
Letoun Douglas DC-3 (konkrétně verze Douglas DST) společnosti American Airlines. Letoun stejného typu beze stopy v roce 1948 zmizel v oblasti Bermudského trojúhelníku
Vánoce ještě oslavili se svými blízkými, vítání Nového roku se už nedožili. Přesně před třičtvrtěstoletím zmizelo na cestě z Portorika do floridského Miami beze stopy letadlo Douglas DST s registrací NC16002. Nikdy se nenašel ani vrak, ani těla. Podle některých se ale vzhledem k letové trase mohlo 32 lidí z letounu stát v roce 1948 dalšími oběťmi oblasti takzvaného Bermudského trojúhelníku. 

Další oběti Bermudského trojúhelníku? Letadlo zmizelo beze stopy i s 32 lidmi

Historie
Petr Průcha v kabině na exhibičním zápase ke 120 letům hokejové Sparty.
Kvůli zdravotním komplikacím odehrál poslední profesionální hokejový zápas už před deseti roky. V pouhých 31 letech se tehdy musel Petr Průcha rozloučit se svým milovaným sportem, ve kterém to dotáhl až do slavné NHL. Na ledě se opět ukázal v sobotu večer, kdy rozzářil oslavy Sparty ke 120 letům klubu a sám vstřelil jeden z gólů. „Nechtěl jsem se kolem hokeje moc motat, pár let jsem ho ani nesledoval a úplně jsem to vytěsnil. Teď už se na něj v klidu rád podívám,“ vyprávěl po exhibičním zápase jednačtyřicetiletý bývalý hráč.
94 fotografií

Průcha o životě po kariéře i postkomočním syndromu: Naučil jsem se s tím žít

Hokej
Grand Theft Auto VI v prvních záběrech
Sluncem zalité Vice City, herní adaptaci skutečného Miami, i dávku akce odhalila úvodní ukázka pokračování z úspěšné série Grand Theft Auto od Rockstar Games, na kterou fanoušci čekali mnoho let. Jedná se o jeden z největších a nejambicióznějších projektů v celém videoherním průmyslu. Představení titulu navíc trhá rekordy zájmu na sociálních sítích.
5 fotografií

GTA VI se ukázalo v prvním traileru. Způsobil poprask a odkryl důležité věci

Počítače a mobily
Lionel Messi v dresu Miami.
Stal se z toho rituál. Argentinec Lionel Messi při oslavách svých gólů v dresu Miami imituje komiksové superhrdiny. Naposledy se fenomenální fotbalista proměnil v pavoučího muže, když ve čtvrtfinále Leagues Cupu jednou skóroval při výhře 4:0 nad Charlotte. Kapitán mistrů světa se prosadil i v pátém utkání po přestupu do klubu z Floridy, celkově vstřelil už osm branek. Nařizuje snad Messimu tenhle druh oslav smlouva?

Messi jako Spider-Man. Proč další superhrdina? Amerika řeší gólové oslavy hvězdy

Zajímavosti z fotbalu
Rekord? Meteorologická bóje v zátoce u jižního pobřeží Floridy v pondělí zaznamenala teplotu vody přibližně 38,4 stupňů Celsia. Ilustrační foto
Meteorologická bóje v zátoce u jižního pobřeží Floridy v pondělí zaznamenala teplotu vody přibližně 38,4 stupně Celsia. Bude-li měření vyhodnoceno jako nezávadné, jednalo by se o nový světový rekord v teplotě zaznamenané u hladiny moře, uvádí místní meteorologové. Vody u jihovýchodního amerického státu se ohřívají na nevídanou úroveň v důsledku extrémně dlouhých veder, která tento týden opět nabírají na intenzitě.

U Floridy naměřili teplotu vody přes 38 stupňů, může jít o nový světový rekord

Svět
Lionel Messi
Tomu se říká nehorázný pech. Americký fotbalový fanoušek se trmácel z Floridy až do Philadelphie jen kvůli tomu, aby na vlastní oči viděl v akci slavného Lionela Messiho při jeho premiéře v dresu Interu Miami. Cestu dlouhou 1200 mil ale absolvoval úplně zbytečně. Hvězdný Argentinec totiž ke svému debutu ve floridském klubu nenastoupil. Tou dobou si užíval exhibici se svými přáteli v rodném Rosariu.
11 fotografií

Zničený sen. Fotbalový fanoušek se za Messim trmácel přes tisíc mil. Zbytečně

Zajímavosti z fotbalu
Petra Kvitová slaví.
Česká tenistka Petra Kvitová vyhrála prestižní turnaj v Berlíně a získala tak 31. titul na okruhu WTA v kariéře. Aktuální světová devítka a nasazená sedmička porazila ve finále Chorvatku Donnu Vekičovou 6:2, 7:6 a slaví šestý triumf na travnatém povrchu, tentokrát navíc bez ztráty jediného setu. Nedělní bitvu o celkové prvenství ovládla rodačka z Bílovce za hodinu a 43 minut.
13 fotografií

Tenisová fantazie. Kvitová vyhrála finále v Berlíně a slaví 31. titul v kariéře

Tenis
Petra Kvitová se raduje z výhry.
Petra Kvitová postoupila na tenisovém turnaji v Berlíně do finále a v neděli odpoledne si zahraje o 31. titul na okruhu WTA. Devátá hráčka světa a nasazená sedmička porazila na trávě v německé metropoli Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou 6:3, 6:4 a zvládla po dnešní dohrávce se světovou čtyřkou Caroline Garciaovou z Francie druhý duel v jednom dni. V rozhodujícím utkání turnaje vyzve Kvitová Chorvatku Donnu Vekičovou.
5 fotografií

Dva skalpy během jediného dne. Famózní Kvitová si v Berlíně zahraje o 31. titul

Tenis
Lionel Messi se raduje z titulu mistra světa
Fotbalová MLS se už nemůže dočkat, až uvítá svou novou nejzářivější megahvězdu. Lionel Messi si v Interu Miami vydělá přes miliardu korun ročně a zámořská soutěž si od něj slibuje, že jí pomůže dotáhnout se na etablované ligy, jako jsou NFL, NBA či NHL. Miami okamžitě trhalo rekordy v počtu sledujících na Instagramu a po vstupenkách se jen zaprášilo. Bude to ale v tradičně „nefotbalové“ zemi stačit?
11 fotografií

Nuda, remízy, Simpsonovi. Proč vlastně Amerika nesnáší fotbal? Messiho čeká boj

Zajímavosti z fotbalu
Donald Trump
Bývalý americký prezident Donald Trump u soudu v Miami podle očekávání prohlásil, že se cítí být nevinný ve všech 37 bodech federální obžaloby. Prohlášení o nevině podle listu The New York Times (NYT) formálně přednesl Trumpův právník. Podle prokuratury Trump po svém odchodu z úřadu nelegálně přechovával tajné dokumenty týkající se národní bezpečnosti Spojených států. Spoluobviněný v této kauze, Trumpův asistent Walt Nauta, se také dostavil k soudu, formální přednesení obžaloby jej čeká až 27. června. Agentura AP v této souvislosti upřesnila, že Nauta zatím u soudu neprohlásil, zda se cítí být vinen.
12 fotografií

Trump dorazil k soudu v kauze tajných dokumentů. Cítím se být nevinen, prohlásil

Svět
Turnaj v roce 2022 navštívila zpěvačka Shakira
Od pátku do neděle hostila Hluboká nad Vltavou největší evropský turnaj desetiletých a mladších baseballistů SuperCup. Pořadatelé netrpělivě sledovali, jestli se stejně jako loni s Katalánci neobjeví slavná zpěvačka Shakira. Tentoktrát zůstala s dětmi v USA. Logicky nedorazil ani její bývalý partner, jeden z nejslavnějších světových fotbalistů Gerard Piqué. 
17 fotografií

Shakira nedorazila, zůstala s dětmi v Miami, připomeňte si na videu její přílet

Ostatní sporty
Petra Kvitová
Na okruhu WTA byste nenašli moc zkušenějších tenistek. Třicátnice Petra Kvitová a Karolína Plíšková patří ke stálicím na ženské profesionální tour. Jenže s přibývajícím věkem je stále těžší konkurovat mladším a dravějším soupeřkám. Chtě nechtě jim už nestačí jako dřív. Přestože se soumrak hvězd nezadržitelně blíží, obě stále dokazují, že ještě nejsou za zenitem.
23 fotografií

Soumrak tenisových třicátnic? Jak se české stálice snaží zastavit čas

Tenis