ŠTÍTEK: Michigan

Chicagský parník Eastland získal ponurou přezdívku český Titanic po červencové katastrofě z roku 1915, která se stala osudnou i mnoha českým přistěhovalcům
Slepá snaha napravit předchozí chyby vede někdy k dalším chybám. Právě to zřejmě způsobilo i tragédii parníku Eastland, který se 24. července 1915 převrátil v chicagském přístavu. Katastrofa si vyžádala životy 844 lidí, z toho 220 Čechů. A třebaže je to krutý paradox, výrazně k ní přispěla snaha úřadů nepřipustit podruhé takovou hrůzu, jakou byla nedávná zkáza Titaniku.

Dějiny temné i tajemné: Zkáza českého Titaniku

Tajemné dějiny
Daniel Radcliffe a Erin Darke se poznali před více než 12 lety.
Když herec Daniel Radcliffe natáčel Harryho Pottera, byl na výsluní. Mnozí mu odpustili i to, že měl při práci na posledních dílech potíže s alkoholem. Teď je z něj trochu nudná celebrita, která si největší kouzelnický trik schovávala pro svůj reálný život. S herečkou Erin Darke se jim dokonale daří žít v ústraní a stejně dobře utajili i fakt, že se z nich stali rodiče.
6 fotografií

Tajný život Harryho Pottera: Kdo je přítelkyně Daniela Radcliffa, s níž má dítě

Společnost
Kamala Harrisová
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová podle agentur uvedla, že bude usilovat o prezidentskou nominaci Demokratické strany pro listopadové volby. Udělá vše, co bude v jejích silách, aby porazila kandidáta republikánů Donalda Trumpa. Prezidentu Joeovi Bidenovi, který oznámil své odstoupení z kampaně za znovuzvolení, poděkovala za podporu, jeho rozhodnutí označila za vlastenecké a nesobecké.
6 fotografií

Kamala Harrisová bude usilovat o prezidentskou nominaci. Chce porazit Trumpa

Svět
Greg Lee (v bílém dresu) v sobotu potvrdil roli jedné z opor Basketu, Ústí nad Labem nasázel osmnáct bodů.
Zahrál si na prestižních univerzitách v Kalifornii, Michiganu a Pensylvánii, následně se před druhou portugalskou ligu dostal až do Brna. Američan Greg Lee ve své premiérové sezoně v barvách Basketu ihned patří mezi hlavní lídry, drží si průměr čtrnácti bodů na zápas. „Užívám si zdejší fanoušky a jejich podporu,“ říká pětadvacetiletý hráč v rozhovoru pro Deník.
99 fotografií

Opora Basketu Lee: Baví mě život v Brně, když budeme držet spolu, máme na titul

Basketbal
Petr Hašek se raduje po dokonání své skvostné akce
Tato středa byla pro prostějovského útočníka Petra Haška skvělým dnem. Nejen, že Jestřábům pomohl gólem ke čtvrté porážce hegemona základní části Chance ligy z Ostravy-Poruby. Další věcí totiž je, jak tohoto počinu dosáhl. A to byla opravdová hokejová paráda. Povedl se mu totiž kousek zvaný michigan, který se jako prvnímu hráči podařil Mikeu Leggovi z michiganské univerzity v roce 1996.
28 fotografií

Michigan? Nikdy předtím jsem puk ani neudržel na hokejce, směje se Petr Hašek

Hokej
Velvary (v modrém) v přípravě sedřely ze Hřebče kůži - 8:0.
Fotbalová příprava mezi Velvary a Hřebčí skončila nečekaně vysokým triumfem domácího Slovanu. I když mu stále ještě chyběli čtyři hráči základní sestavy, téměř kompletním hostům nasázeli osm branek a nedostali žádnou. Pětkrát skóroval Nikolas Dobiáš a tím si řekl o místo ve velvarském kádru, kam se toužil dostat poté, co už nechtěl pokračovat v Neratovicích.
8 fotografií

Velvary sedřely ze Hřebče kůži, Dobiáš si místo vysloužil pěti góly

Fotbal
Některé věci, jako třeba mobilní telefon, používáme denně. A přitom je nikdy nečistíme.
Těžko uvěřit, že by něco ve vaší domácnosti mohlo být ještě špinavější než nemytá toaleta. Přitom to máte v ruce denně vy i vaše děti. Berete si to do postele, a přesto to většina lidí nikdy nečistí. Řeč je o mobilním telefonu, který bereme do rukou až 50x denně a na kterém žijí tisíce bakterií. I podle provedených studií proto představují smartphony určité riziko z hlediska přenosu virů a bakterií. Jak často mobil čistit a jaké bakterie na něm žijí?

Je 20x špinavější než záchodové prkénko. Do ruky i postele ho ale berete denně

Domácnost
Při velké bouři v listopadu 1913, která zasáhla Velká jezera na kanadsko-americké hranici, se potopila i loď Buffalo, která naváděla velké parníky do přístavů. Zemřelo všech 6 členů posádky. Vrak (na snímku) vylovili v roce 1915.
Před 110 lety řádila u Velkých jezer na hranici USA a Kanady největší bouře v dějinách oblasti. Živel měl více než 250 obětí. Meteorologům se s tehdejším vybavením nepovedlo sílu bouře včas odhalit, a tak vítr, déšť a sníh v takové intenzitě nikdo nečekal a ani se na ně nepřipravil. Nejhorší situace byla na jezerech. Vlny posílaly lodě i s jejich posádkami ke dnu jednu po druhé.
12 fotografií

Bouře u Velkých jezer zničila desítky lodí. Těla námořníků se našla až po letech

Historie
Dva vraždící bratři Ranesovi, Larry Lee a Danny Arthur, odsouzení k doživotním trestům. Ačkoli byli bratři a oba sérioví vrazi, vraždili nezávisle na sobě.
Příběh dvou bratrů Ranesových, Larryho Leeho Ranese a Dannyho Arthura Ranese, kteří byli oba američtí sérioví vrazi, je zvláštní tím, že na rozdíl od jiných vraždících sourozenců nezabíjeli nikdy v páru, ale „operovali“ nezávisle na sobě. Oba skončili na doživotí za mřížemi. Mladší Larry si svůj trest ještě odpykává, starší Danny zemřel loni v lednu.
6 fotografií

Krvaví bratři Ranesovi: Oba děsili USA, své vraždy ale páchal každý zvlášť

Historie
Ford Mustang Mach-E Rally
Dneska už se vlastně ani nepočítá s tím, že by někdo bral SUV auta do terénu. Občas ale nějaká automobilka svou nákloností k terénním radovánkám překvapí tak, jako nyní překvapuje Ford. Elektromobil Mustang Mach-E dostává po výkonné silniční verzi GT ještě další sportovní derivát. Ten má název Rally a je orientován na šotolinové a jiné nezpevněné cesty, po nichž se dovede prohánět závratnými rychlostmi.
26 fotografií

Ford Mustang Mach-E Rally je rallyový speciál na každý den

Autosalon
Jak využít stará cédečka? Jejich recyklace, nebo ještě lépe upcyklace, jim vdechne nový život a mnohdy i zcela novou a velmi originální podobu.
Dobu CD a DVD nosičů nenávratně odvál čas. Ale občas se někde doma ještě vyloupne krabice s blýskavými kolečky, které už nikdo nepotřebuje. Není nutné ji hned odnášet do odpadu. I když staré dobré disky už si nikdo přehrávat nebude, posloužit ještě mohou. Jak využít stará cédečka? Jejich recyklace, nebo ještě lépe upcyklace, jim vdechne nový život a mnohdy i zcela novou a velmi originální podobu.

Našli jste doma stará cédečka? Vytvořte z nich originální dekorace i šperky

Hobby
Střelba ve Spojených státech, ilustrační foto.
Velká porota v americkém státu Virginie obvinila ze zanedbání rodičovské péče o dítě ženu, jejíž šestiletý syn v lednu vážně zranil svou učitelku matčinou pistolí. Deja Taylorová se má zodpovídat také z toho, že své dítě ohrozila tím, že mělo přístup k nabité střelné zbrani, oznámily tiskové agentury s odvoláním na komuniké státního zástupce. Případ ze školy v Newport News šokoval Spojené státy.

Prvňák měl přístup ke zbrani. V USA obvinili ženu, jejíž syn postřelil učitelku

Svět
Ošetřování ukrajinského vojáka, který byl zraněn v bojích o Bachmut
Naděje na dožití vojáka na frontě v Donbasu na východě Ukrajiny je kolem čtyř hodin, odhaduje bývalý příslušník americké námořní pěchoty, který nyní bojuje po boku Ukrajinců v „mlýnku na maso“, jak se říká o krvavé bitvě o Bachmut. Trosky města ukrajinští vojáci na výročí ruské invaze stále brání před postupujícími Rusy, píše server Insider.
12 fotografií

Průměrná délka života vojáka na frontě jsou čtyři hodiny, říká bývalý mariňák

Státy mimo EU
Jakub Vrána slaví gól v dresu Detroitu.
Letošní sezonu v Detroitu si rozhodně představoval úplně jinak. Mermomocí toužil oprášit svůj střelecký prak, místo slávy v dresu Rudých křídel však přišel tvrdý pád až na úplné dno. Nyní se český útočník Jakub Vrána pokouší na farmě v Grand Rapids o velký comeback. Ten je ale podle informací ze zámoří spíše jen zbožným přáním šestadvacetiletého kanonýra.
10 fotografií

Moje budoucnost? Nevím víc než vy. Vrána promluvil o krušných časech za mořem

Hokej
Zdeněk Sedlák mladší: „Když jsem vylézal ze šatny, tak po mně pískali a házeli piva, měl jsem husí kůži. Takové zápasy mě ale baví, rád si s těmi lidmi něco vysvětlím,“ culí se dravý forvard. „Vyhrocené zápasy mám rád. Bylo fakt hezké, jak zimák fandil."
Mohl se stát hvězdou internetu, s tímto pokusem si zahrával už na Vsetíně. Leč neúspěšně. Tzv. Michigan zkusil také ve středu proti Sokolovu, znovu ovšem neuspěl. Zdeněk Sedlák mladší si tak na zdařilý pokus ještě musí počkat. „Párkrát se mi to i povedlo. Když jsem tam ale dojel, tak jsem většinou dostal velkou ránu,“ usmívá se člen první formace hokejových Beranů.
10 fotografií

Táta běhá zleva zprava, nejde ho nevnímat, směje se Sedlák. Vyjde už Michigan?

Hokej
V egyptském Údolí velryb se dochovaly kostry prehistorických kytovců.
Na žádném jiném místě na světě se taková koncentrace zkamenělých pozůstatků jednoho z nejstarších druhů velryb nenašla. Proto bylo paleontologické naleziště Vádí Al-Hitan v Egyptě přidáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Fosilií dnes již vyhynulého podřádu velryb, Archaeoceti, se zde nacházejí stovky. Zkamenělé kostry ležely pohřbené v hromadách pouštního písku, dokud je neodkryl vítr, eroze a zásahy člověka v podobě archeologických průzkumů.
11 fotografií

Monstra ukrytá v písku. Údolí velryb odhaluje obří hřbitov se stovkami fosilií

Do světa
Sedmnáctiletý David Hahn z amerického Michiganu si na dvorku postavil jaderný reaktor. Projekt nadšenému skautovi před 28 lety zhatila až samotná FBI. Ilustrační snímek
Koníčky jsou důležité. Zlepšují duševní i motorické schopnosti, pomáhají sociálnímu rozvoji a v neposlední řadě zahánějí nudu. Někteří teenageři proto chodí na fotbal, jiní se baví hraním počítačových her, další si doma vyrábí gigantické stavby z lega. Sedmnáctiletý David Hahn z amerického Michiganu si na dvorku postavil jaderný reaktor. Projekt nadšenému skautovi před 28 lety zhatila až samotná FBI.

Radioaktivní skaut David Hahn: Napálil vědce, doma pak vyrobil jaderný reaktor

Svět
Charitativní Táborský sraz mustangů a US Cars.
Mirek se před dvěma lety rozhodl, že si pořídí parádní auto – mustanga. „Je to hrozně příjemný pocit mít takové auto,“ řekl majitel luxusního vozu, který i se svou přítelkyní Veronikou dorazil v sobotu do táborského areálu Komora na Charitativní Táborský sraz mustangů a US Cars. Hlavní rozdíl prý je v tom, že auto takové kategorie dává určitý pocit svobody. „V dřívějších autech to bylo jen přemísťování z místa na místo,“ dodal.
22 fotografií

VIDEO: Super auta a krásné holky zaplnily táborskou Komoru

Táborsko
Sériové vražedkyně Catherine May Woodová a Gwendolyn Gail Grahamová, které ve vzájemném milostném komplotu vraždily pacienty v pečovatelském domě
Ze zabíjení pacientek v důchodovém věku si udělaly zvrácenou sexuální hru. Jejich případ otřásl Amerikou a vyvolal mnoho otázek týkajících se zajištění bezpečí starých lidí v pečovatelských domech. Od vražedného řádění dvojice lesbických zdravotnic v americkém městě Walker ve státě Michigan uplynulo už pětatřicet let. Jednu z nich před dvěma lety propustili z vězení.
4 fotografie

Milenky, ale i zrůdy: Lesbický pár se ukájel vražděním pacientek, o něž pečoval

Svět
Žena požádala o soudní příkaz proti agresivnímu manželovi. Soud její žádost zamítl. O pár dní později našli mrtvou nejen ji, ale i jejího syna a matku. Ilustrační foto.
Manžel mě obtěžuje, je agresivní a buší do věcí kolem, prosím, pomozte mi. Taková slova tento měsíc zazněla na policejním dispečinku, když na něj zavolala pětatřicetiletá Tirany Savageová. Rodačka z amerického Michiganu se před časem odloučila s manželem, muž ale odmítnutí nesl těžce a pořídil si zbraň. Žena požádala o ochranný příkaz, ten jí ovšem soud zamítl s tím, že si má zažádat až při rozvodovém řízení. Jí i její rodině tím podepsal rozsudek smrti.

Soudní příkaz? Nejdřív se rozveďte, řekli ženě. Krátce nato muž zabil ji i syna

Svět
Ondřej Zach v americkém dresu.
Letos v dubnu napsal yplay.cz zprávu od Audrey Mckinneyové o tom, že "Plavecký a potápěčský tým University of Northern Michigan má seznam mnoha špičkových sportovců z celého světa". Mezi nimi je i podle autorky "začínající plavec Ondrej Zach", postgraduální student, který pokračuje v magisterském studiu v oboru fitness. Na snímku otištěném s laskavým svolením NMU ukazuje plaketu z National Open Water Championships ve Fort Myers Beach na Floridě.
2 fotografie

V Michiganu nám uzrál plavecký reprezentant

Ostatní sporty
Vezl ministra, Baťu, poutníky i svatebčany. V Holáskách to byl legendární vůz, říká majitel veteránu značky Packard František Kundera.
/FOTO/ Zaparkovaný budí velký respekt. Na délku má pět a půl metru. Hmotnost dvě a půl tuny. Robustní maska, černý lak. A co teprve, když se natočí silný motor. To je panečku teprve rachot! Z výrobní linky sjelo auto značky Packard v roce 1937. Smontovali ho v Detroitu v americkém státě Michigan. Nejvíce kilometrů ale najelo po silnicích na jihu Moravy. „Podle informací co máme, měla toto auto koupit Československá republika. Bylo registrováno u tehdejšího Fondu národní obrany v Praze s registrační značkou číslo jedna,“ říká majitel historického auta František Kundera z Velešovic na Vyškovsku.
11 fotografií

Legenda z Velešovic: Kunderův Packard vezl ministra, Baťu i svatby, podívejte

Vyškovsko
Kanadský obránce a jednička uplynulého draftu Owen Power.
Když si loni v létě společně podmanili vstupní draft slavné NHL, rozhodli se, že na rok ještě odloží své dětské sny do šuplíku a pomohou k úspěchu rodné univerzitě v Michiganu. Před dvěma týdny však mladým nadějím sezona skončila a o jejich služby tak okamžitě zažádali v nejlepší hokejové lize světa. A v posledních dnech se to velkými debuty v zámoří jenom hemží. 

Z univerzity rovnou do NHL. Hvězdy loňského draftu už slouží mezi smetánkou

Hokej
Ukrajinský voják prochází místem zasaženým během bojů o Kyjev
S obrovskou vlnou solidarity směrem k Ukrajině, která již třetí týden odolává ruské agresi, se zvedl i zájem jednotlivců pomoct zemi vojensky. Řada dobrovolníků z různých zemí se nyní chce zapojit do války. Mnozí z nich ovšem netuší, co je na místě čeká a ze strachu pak uprchnou. Jedním z takových případů je i osmadvacetiletý Herny Hoeft, bývalý pěšák americké armády. Na sociálních sítích nyní vypráví svůj příběh.
144 fotografií

Pravicový extremista chtěl bojovat na Ukrajině. Nakonec vzal nohy na ramena

Svět