ŠTÍTEK: Michigan State University

U nových a raných brambor je důležité, aby se po sklizni co nedříve dostaly k zákazníkovi.
Brambory se (nejen) podle Evropské unie dělí na brambory nové, rané a ostatní konzumní neboli brambory pozdní. U aktuálně nabízených brambor raných se mnoho lidí setkává s tím, že jim začnou doma velmi rychle hnít či chytnou plíseň. Produkt v ceně pohybující se mezi nezanedbatelnými 20 až 30 korunami za kilogram tak snadno skončí v koši. Jde tomu však zabránit.

Zase mi shnily. Rychlé zkáze drahých raných brambor lze chytře zabránit

Zahrada
Pampelišky jsou zdravé v čerstvém i sušeném stavu
Sezona pampelišek fascinuje včely, estéty a bylinkáře, naopak zahrádkáři a milovníci bezchybných trávníků jsou z ní poněkud rozmrzelí. Ale i jejich zdraví by prospěly účinné látky, kterých je pampeliška plná. Z krásy žlutých kvítků se sice můžeme těšit jen pár dní v roce, ale jako zdroj vitaminů, minerálů a antioxidantů se tyto rostliny dají snadno uchovat. K sušení jsou vhodné nejen květy pampelišky, ale také její listy a kořeny.

Pampelišky jsou velmi léčivé, ale kvetou jen krátce. Naučte se, jak si je usušit

Zdravý život
Pokud ve svém domě uvidíte hmyz ve tvaru štítu, nesnažte se jej plácnout nebo rozmáčknout. Ohrožený tvor by se bránil velkým zápachem
Podzim je obdobím, kdy lidé více pobývají v teple domova. Touhu být v teple však pociťují i nejrůznější druhy hmyzu. Jsou mezi nimi také ploštice, nehezká stvoření s plochým tělem, které známe spíše pod nepříliš lichotivým označením smradlavý brouk. Na podzim se stahují k domům, a pokud proniknou až do obytných prostor, rozhodně je nikdo nevítá s nadšením. Mohou být tyto ploštice pro člověka nebezpečné? Proč páchnou? A jak je vypudit z bytu?
5 fotografií

Ploštice láká teplo a světlo. Co dělat, když se u vás usadí smradlaví brouci?

Domácnost
Policie na místě střelby v Berkey Hall v kampusu Michiganské státní univerzity 14. února 2023
Tři studenti zemřeli a dalších pět utrpělo zranění v areálu Michiganské státní univerzity při večerním řádění střelce, který později obrátil zbraň proti sobě, informovala místní policie. Útočníka identifikovala jako 43letého muže bez známých vazeb na vysokou školu. Univerzitní kampus předtím prohledávaly stovky policistů, zatímco se vystrašení studenti ukrývali ve tmě, napsala agentura AP. Prezident Joe Biden v reakci opět vyzval k přijetí zákazu útočných pušek.

Útočník zabil v kampusu Michiganské univerzity tři lidi. Pak spáchal sebevraždu

Svět
Ekonom Jan Kmenta.
Praha - Ve věku 88 let zemřel 24. července v Praze významný český ekonom Jan Kmenta. Emeritní profesor ekonomie a statistiky na Michiganské univerzitě, dlouholetý hostující profesor a člen výkonného a dozorčího výboru CERGE-EI patřil k nejvlivnějším ekonomům českého původu. Jeho pohřeb se konal minulý pátek 29. července, řekla v pondělí Karolina Břízová z institutu CERGE-EI.

Ve věku 88 let zemřel 24. července ekonom Jan Kmenta

Podnikání
Ilustrační foto
Některé pokrmy vysílají do mozku takový impuls, že navozují pocity potěšení a my si je žádáme znovu a znovu. Čokoládové výrobky a některé další zpracované potraviny zkrátka působí jako drogy. Některá jídla, která mají v oblibě mlsouni, třeba pizzu, smažené bramborové lupínky nebo čokoládu, navozují v mozku stejné mechanismy odměny, na jaké působí drogy. Takový je alespoň závěr obsáhlé studie Michiganské státní univerzity, v níž její autoři obviňují některé pochutiny, že "z nás činí otroky", neboť jim často obtížně odoláváme, když se ocitnou před námi nebo když nám je někdo nabídne.

Pizza a čokoláda jsou jako droga, píše italský deník

Zdraví
Ilustrační foto.
Londýn - Manželství, které vzešlo ze známosti přes internet, má třikrát vyšší pravděpodobnost rozpadu než to, kde se partneři poznali tradičním způsobem. Tvrdí to autoři studie z Michiganské státní univerzity, o níž píše na svých internetových stránkách britský The Daily Telegraph.

Párům, které se poznají na internetu, prý více hrozí rozchod

Svět