ŠTÍTEK: Mindanao

Výbuch sopky Mount Hibok-Hibok, zvané také vulkán Catarman, dne 4. prosince 1951 na Filipínách. Snímek pořídil jeden z místních lidí
"Vulkán se rozzlobí," strašili staří obyvatelé filipínského ostrova Camiguin svá vnoučata, když se jim nechtělo v neděli do kostela. Obraceli přitom oči k sopce Hibok-Hibok (v jazyku skupiny Vysayských ostrovů to znamená něco jako "horká a bublající"), tyčící se nad ostrovem. Když se sopka před 70 lety opravdu rozzlobila, vzala si životy více než tří tisíc ostrovanů.
6 fotografií

Ďáblovo dílo, řekli o erupci sopky Hibok-Hibok. Lidi i zvířata proměnila v sochy

Svět
Záchranáři na místě pádu vojenského transportního letounu C-130 na ostrově Jolo na jihu Filipín
Nejméně 29 osob dnes zahynulo v troskách vojenského transportního letadla, které se zřítilo na jihu Filipín. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na generálmajora Williama Gonzalese. Zachránit se podle něj podařilo 50 lidí, kteří se zotavují v nemocnici, ostatní se pohřešují. Dříve filipínský ministr obrany Delfin Lorenzana uvedl, že na palubě stroje bylo 92 lidí, včetně tří pilotů a pěti dalších členů posádky.

Na Filipínách se zřítilo vojenské letadlo. Zahynulo nejméně 29 lidí

Svět
Ilustrační foto.
Cotabato - Nejméně 13 zraněných si dnes při štědrovečerní mši vyžádal výbuch u katolického kostela na Filipínách. Explozi způsobil podle všeho granát nebo bomba, kterou neznámí pachatelé hodili směrem k policejní hlídce chránící v rámci bezpečnostních opatření právě tamější chrám.

Výbuch při vánoční mši na Filipínách zranil 13 lidí

Svět
Úder tropické bouře Seniang zabil na Filipínách nejméně 59 lidí, několik dalších osob se pohřešuje.
Manila – Úder tropické bouře Seniang zabil na Filipínách nejméně 59 lidí, několik dalších osob se pohřešuje. Informoval o tom dnes filipínský úřad pro řešení následků přírodních katastrof (NDRRMC). Ačkoli bouře byla relativně slabá a rychlost větru dosahovala jen 65 kilometrů v hodině, způsobil živel rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy.

Tropická bouře Seniang zabila na Filipínách 59 lidí

Svět
Tajfun Bopha si na Filipínách vyžádal mnoho lidských životů.
Manila - Více než 1000 obětí už má tajfun Bopha, který 4. prosince udeřil na jihofilipínský ostrov Mindanao. Informovala o tom dnes místní vláda, podle níž může bilance ještě značně stoupat, protože nejméně 844 dalších lidí se stále pohřešuje, napsala agentura AFP.

Tajfun Bopha si na Filipínách vyžádal už 1000 obětí

Svět
Ilustrační foto
Manila - Přes 40.000 Filipínců již opustilo své domovy před blížícím se tajfunem Bopha. Na jihu Filipín již bouře přerušila dodávky elektrické energie, vyvolala lokální záplavy a zastavila dopravu. Úřady prozatím nehlásí žádné oběti, napsala agentura AP.

Přes 40.000 Filipínců opustilo před tajfunem Bopha domovy

Svět
Ilustrační foto.
Manila - Bouře, která by mohla být letošní nejsilnější, se blíží k Filipínám, jež by mohla zasáhnout z úterý na středu. Už nyní Filipíny bičují jako předzvěst silné deště a meteorologové varovali obyvatele, aby přijali odpovídající opatření. Několik set lidí už bylo z pobřežních oblastí evakuováno, napsala dnes agentura AP.

K Filipínám se blíží mohutná bouře, evakuovali už několik set lidí

Svět
Manila - Nejméně dva mrtvé a pět zraněných si vyžádala dnešní exploze bomby v autobuse na jihu Filipín, uvedla agentura AFP. Původně úřady uváděly, že výbuch zabil deset lidí. Filipínská armáda útok přičítá radikálním islamistům, kteří v oblasti bojují proti vládě.

Na Filipínách vybuchla nálož v autobuse, zemřeli dva lidé

Svět
Manila - Nejméně pět lidí zemřelo na Filipínách na leptospirózu, jíž se nakazili po nedávné bouři Washi. Živel doprovázený silným deštěm a větrem připravil v prosinci o život přes 1240 lidí. Obyvatelé ostrova Mindanao se s následky potýkají dodnes.

Filipíny trápí nákaza leptospirózou, lidé umírají

Svět
Ilustrační foto.
Manila - Filipínské úřady začaly v pondělí do hromadných hrobů pohřbívat první z několika stovek obětí bouře Washi. Živel v pátek do země přinesl prudké záplavy, při nichž podle údajů místního úřadu civilní ochrany zahynulo 927 lidí.

Filipíny pohřbívaly první ze stovek obětí bouře Washi

Svět
Katastrofální záplavy na Filipínách.
Manila - Katastrofální záplavy si na Filipínách od pátku vyžádaly životy nejméně 652 lidí. Na 800 lidí je pohřešováno. Novou bilanci dnes oznámil Červený kříž, citovaný agenturou AFP. Ta původně oznámila, že počet mrtvých přesáhl 800.

Počet obětí záplav na Filipínách překročil 650

Svět
Ilustrační foto
Manila /VIDEO/ - Na Filipínách byl uloven tunový krokodýl mořský, který je podezřelý, že na jihu souostroví napadal lidi i dobytek. Agentura AFP s odvoláním na místní úřady informovala, že krokodýl měří přes šest metrů a aspiruje na zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Na Filipínách ulovili rekordního krokodýla lidožrouta

Svět
Ilustrační foto
Berlín - Svobodě tisku nastaly v letošním roce těžké časy - násilí na novinářích a represáliní proti nim výrazně přibylo. O život přišlo při práci na celém světě nejméně 76 žurnalistů, což je o 16 více než v předchozím roce.

Letos na celém světě zahynulo 76 novinářů

Svět
U jižní části Filipín se potopil trajekt. Na palubě Superferry 9 bylo 960 lidí, 847 pasažérů a 117 členů posádky.
Manila - Asi 880 osob z více než 900 pasažérů a členů posádky bylo doposud evakuováno z převozní lodi u jižní části Filipín poté, co se v neděli časně ráno začala na moři nebezpečně naklánět a po několika hodinách se potopila.

U Filipín se potopil trajekt s téměř tisícovkou lidí

Svět
Výbuch u filipínského kostela
Manila/Vatikán – Při výbuchu bomby dnes na jihu Filipín přišlo o život pět lidí a dalších 46 utrpělo zranění. Nálož explodovala ve městě Cotabato na ostrově Mindanao před kostelem, v němž se zrovna konala mše, informovala agentura Reuters. Armáda z útoku obvinila muslimské povstalce. Útok odsoudil při své pravidelné nedělní promluvě papež Benedikt XVI.

Při výbuchu bomby při mši na Filipínách zemřelo pět lidí

Svět
Bossi v Manile po svém propuštění.
MANILLA - Když vám osvobodí syna ze zajetí v den vašich narozenin, je to dvojnásobný důvod k radostným oslavám. Takto se nejspíše cítila matka italského misionáře Giancarla Bossiho, uneseného na Filipínách 10. června a propuštěného ve čtvrtek večer na ostrově Mindanao na jihu Filipín.

Kněz se dostal z filipínského zajetí. Na své narozeniny

Svět
Filipínští policisté prozkoumávají místo exploze.
MANILA - Pět osob zahynulo při dnešním atentátu na jihu Filipín. Při výbuchu na tržišti města Tacurong bylo 13 osob zraněno. Oznámil to místní rozhlas. Filipínské úřady hovoří o dvou mrtvých a 33 těžce raněných.

Pět mrtvých při pumovém útoku na jihu Filipín

Svět