ŠTÍTEK: Ministerstvo kultury

Knihovna Jana Drdy v Příbrami.
Příbram – Knihovna Jana Drdy na náměstí T. G. Masaryka je nyní pro veřejnost uzavřená. Začaly v ní stavební úpravy přízemí a stavba výtahu. Na jeho zřízení město získalo dotaci z rozpočtu Ministerstva kultury ČR v rámci Národního rozvojového programu mobility pro všechny. Stavební úpravy potrvají až do konce letních prázdnin.

Knihovna Jana Drdy bude od podzimu bezbariérová

Příbramsko
Peníze. Ilustrační foto.
Jimramov – Městys Jimramov může letos díky dotaci z ministerstva kultury z Programu regenerace městských památkových zón rozdělit 200 tisíc korun na obnovu nemovitých kulturních památek.

Rozdělili peníze na opravy

Žďársko
Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová na setkání starostů ve Zbraslavicích na Kutnohorsku.
Střední Čechy – Nakupovat moderní umění se chystá středočeské hejtmanství. Pomýšlí na pořízení 14 děl v celkové ceně 1,6 milionu korun. Nejde však o kulturní povznesení kanceláří ani jiných prostor na krajském úřadě v Praze. Mělo by se jednat o nákup pro Kutnou Horu. Pro GASK – Galerii Středočeského kraje – v tamější jezuitské koleji, která v historických prostorách prezentuje bohatství svých sbírek výtvarného umění 20. a 21. století. Počítá se navíc s tím, že na obohacení kolekce GASK bude prostřednictvím ministerstva kultury možno získat významný příspěvek z evropských fondů.

Kraj chce koupit 14 výtvarných děl. Vybírá podle dotace

Volný čas
Bývalá myslivna ve Velkých Opatovicích je kulturní památkou
Velké Opatovice – Bývalá myslivna ve Velkých Opatovicích na Blanensku se stala kulturní památkou. Před několika dny o tom rozhodlo ministerstvo kultury. „Stavba je mimořádná díky unikátnímu kamennému plášti a neogotickým prvkům. Zcela se vymyká zástavbě ve Velkých Opatovicích,“ vysvětlil vedoucí odboru evidence Národního památkového ústavu v Brně Aleš Homola.

Zdivo hájenky fascinuje i ministerstvo kultury. Stala se z ní památka

Blanensko
Alena Mutinská - dramaturgie v Tylově divadle Rakovník.
Rakovník - Dnes se začíná Wintrův Rakovník, který má v Rakovníku dlouholetou tradici. Na jevišti Tylova divadla budou mít diváci možnost shlédnout osm inscenací amatérských divadelních spolků. Od dnešního dne do soboty budou divadelní spolky soutěžit o postup na celostátní přehlídku činoherního a hudebního divadla Divadelní piknik Volyně. Odborná porota každé představení posoudí ze všech hledisek a následně pohovoří i s členy divadelního spolku. Slavnostní vyhlášení se uskuteční v neděli v Tylově divadle od 23.30 hodin.

Alena Mutinská: Wintrovky si nenechte ujít

Volný čas
Předseda vlády v demisi Andrej Babiš se zúčastnil 12. března kontrolního dne v příspěvkových organizacích ministerstva kultury.
Termíny otevření rekonstruovaného Národního muzea v Praze se určitě stihnou. Historická budova bude částečně otevřena 28. října a v únoru až březnu příštího roku by měly být pro veřejnost otevřeny všechny prostory. Novinářům to dnes po zahájení kontrolního dne v příspěvkových organizacích ministerstva kultury sdělil ministr kultury v demisi Ilja Šmíd.
7 fotografií

Národní muzeum bude podle plánu částečně otevřeno 28. října

Z okolí
Památník Karla Čapka ve Staré Huťi
Střední Čechy – Pojďme slavit pestře, co nejdůstojněji – a společně. Taková je nabídka týkající se akcí k připomenutí stého výročí vzniku samostatného Československa, s níž se v úterý obrátí v pražských Vysočanech na účastníky setkání vedení kraje se starosty středočeských obcí a měst hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). 

Oslavy století samostatnosti: v hospodě, na kolejích i ve vzduchu

Z okolí
Budovu posílá k zemi jeden bagr.
Telč - Budova bývalého hotelu Na Růžku v Telči se pomalu proměňuje v hromadu suti. Na začátku února totiž nabylo právní moci rozhodnutí Ministerstva kultury, že tato secesní stavba nebude prohlášena za kulturní památku. Její majitel ji tak nechává srovnat se zemí.
6 fotografií

První telčský hotel pomalu mizí před očima

Jihlavsko
Ilustrační foto - rakovnická radnice.
Rakovník - Město Rakovník uvolní peníze na opravu některých památek. Z městského rozpočtu bude financována oprava tří budov v Rakovníku a restaurovat se bude i sloup se sochou Panny Marie Bolestné u rakovnického fotbalového stadionu. Rada města také vybrala památky, které se opraví i z peněz Programu památkových rezervací a městských památkových zón.

Rakovník letos opraví několik památek

Rakovnicko
Národní technické muzeum. Ilustrační foto.
Ministerstvo kultury prodlužuje rozdělování peněz na národní kulturní poklad, příčinou jsou mimo jiné průtahy v zadávacích zařízeních. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Kontroloři odhalili některé systémové nedostatky a několik dílčích nedostatků u prověřovaných akcí. Peníze prý ale byly využívány ke svému účelu. Informoval o tom mluvčí NKÚ Václav Kešner.
11 fotografií

Rozdělování peněz na národní kulturní poklad se zpožďuje, tvrdí NKÚ

Česko
Libeňský most.
Pražský magistrát společně s Technickou správou komunikací (TSK) připravují rekonstrukci asi 30 mostů a lávek, které spadají do druhé nejhorší kategorie z hlediska technického stavu. Mezi nimi je např. Libeňský most, Palackého i Karlův most. Opravy u nich budou trvat déle. Pokud jde o menší rekonstrukce, ty by měly být hotové do dvou let. Dnes to uvedl náměstek Petr Dolínek.
34 fotografií

Praha chystá opravy 30 mostů a lávek ve velmi špatném technickém stavu

Praha