ŠTÍTEK: Moldavsko

Oleksandr S., který měl vloni na ubytovně odpálit svojí manželce petardu v přirození, u Krajského soudu v Plzni
Svázané manželce zasunul do přirození petardu a poté ji odpálil. Těžce zraněné ženě, která přežila jen díky skvělé práci plzeňských lékařů, pak navíc odmítal přivolat pomoc, až později ji odvezl do nemocnice. Ukrajinec se u soudu sice dušoval, že šňůru od petardy zapálil nešťastnou náhodou, ale senát Krajského soudu v Plzni mu neuvěřil. Za pokus o vraždu mu uložil mimořádný trest v délce 18 let ve věznici se zvýšenou ostrahou a zároveň trest vyhoštění na dobu 10 let.
3 fotografie

Za odpálení petardy v manželčině přirození dostal cizinec 18 let, pak ho vyhostí

Krimi
Sourozenci Ptáčkovi
Termín velikonočních svátků v tomto roce byl shodný s datem konání mistrovství Evropy v disciplíně hand to hand combat. Dějištěm šampionátu byla rumunská Transylvánie. Českou republiku reprezentovalo trio – Martina Ptáčková, Josef Ptáček mladší a Josef Ptáček starší.

Tituly Ptáčkovi obhájili i v silné konkurenci

Ostatní sporty
Technická univerzita Liberec. Ilustrační foto.
V Liberci aktuálně studuje stovka mladých Ukrajinců, nejvíc jich je podle mluvčího univerzity Radka Pirkla na ekonomické fakultě. Jsou celkově nejpočetnější skupinou zahraničních studentů na škole, ještě loni to přitom byli Rusové. Kromě studentů působí na univerzitě v Liberci i několik ukrajinských vědců, kteří získali prostor pro pokračování ve vlastím výzkumu.

Nejvíc zahraničních studentů v Liberci je z Ukrajiny, ještě loni to byli Rusové

Liberecko
Policisté přivádějí ženu a muže obviněné z pokusu o vraždu a ublížení na zdraví k Okresnímu soudu Plzeň-město, který rozhodl o jejich umístění do vazby.
Po krveprolití mezi cizinci v Plzni, v němž hrály hlavní roli alkohol a nůž, mají policisté z Plzeňského kraje v kolonce „vraždy“ první letošní čárku. Naštěstí šlo jen o pokus, napadený přežil. Útok má na svědomí žena, která skončila v pondělí ve vazbě, a spolu s ní další muž, jenž se napadení také zúčastnil.

První letošní pokus vraždy v Plzni: Pobodání mezi opilými cizinci

Krimi
Marques Rashaad Townes
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Jako kometa vletěl do basketbalové Kooperativa NBL americký rozehrávač Marques Rashaad Townes. Osmadvacetiletý rozehrávač, který se narodil v Dominikánské republice, se vyprofiloval ve velkou oporu Slezanů. Dokonce byl vyhlášen MVP za měsíc prosinec. S úřadujícím mistrem má ale podepsaný krátkodobý kontrakt, který končí poslední lednový den. Na stole má i jiné nabídky. Celkově se v Evropě našel, rodinné zázemí má na Kypru. Jeho manželka Anna pochází z Moldávie.
36 fotografií

Američan Townes o Opavě, nabídkách, novém kontraktu i moldavské manželce

Basketbal
Hledaný Ion Gori, občan Rumunska, je vysoký asi 185 centimetrů a může být nebezpečný. Má střední až obézní postavu, hnědočerné rovné vlasy a modré oči. Policie po něm vyhlásila pátrání 1. listopadu 2023.
„Peníze rychle, rychle peníze, jedu do Moldavsko, davaj, davaj děnky“. Těmito slovy začalo v lubenecké firmě loupežné přepadení, při kterém útočník fyzicky napadl jejího vedoucího pracovníka a z kanceláře si odnesl peníze. Podle vyšetřování za ním stojí Rumun Ion Gori, patří mezi lidi z okresu Louny, po kterých v současné době pátrá policie. Čelí obžalobě ze zločinu loupeže a přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Jeho případ, došlo k němu v červnu roku 2021, leží u Okresního soudu v Lounech. Rumun ví, proč se před českou justicí skrývá. Hrozí mu až deset let vězení.

Davaj děnky, křikl útočník. Policie pátrá po Rumunovi, který loupil v Lubenci

Zločiny a soudy
Volodymyr Zelenskyj v Bruselu na summitu EU, 9. 2. 2023
Summit EU rozhodl o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem, oznámil na sociální síti X předseda Evropské rady Charles Michel. Prezidenti a premiéři zemí EU také podpořili udělení kandidátského statusu Gruzii. Maďarský premiér Viktor Orbán při rozhodování o přístupových rozhovorech s Ukrajinou podle médií odešel z jednacího sálu. Rozhodnutí o zahájení přístupových rozhovorů přivítal prezident Volodymyr Zelenskyj.
14 fotografií

Signál naděje. Summit EU rozhodl o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou

Státy EU
Nad Satanem z Vimperka vynesl soud už třetí rozsudek. Lavice obžalovaného zela ale prázdnotou.
V pořadí třetí rozsudek vynesl nad tzv. Satanem, čtyřicetiletým drogovým bossem z Vimperka na Prachaticku, Krajský soud v Českých Budějovicích paradoxně na sv. Mikuláše dopoledne. Rudolf Chalaš si jej pro nemoc ani nepřišel vyslechnout. Za distribuci drog a anabolik by měl ve vězení strávit 5,5 roku a zaplatit 600 tisíc korun. Rozsudek není pravomocný, Satanův advokát se na místě odvolal.
19 fotografií

Satan z Vimperka na Mikuláše k soudu vůbec nepřišel. Přesto padl rozsudek

Českobudějovicko
Jindřich Trpišovský a Jaroslav Köstl
Nakonec to byla větší dřina, než možná většina fanoušků očekávala. Slavia, která na domácí půdě porazila Tiraspol jasně 6:0, musela v odvetě v Moldavsku otáčet vývoj utkání a vítězství 3:2 si vysloužila až gólem z penalty v nastavení. Sešívaní tak mají jistý postup do jarní fáze Evropské ligy a blízko je i jejich prvenství ve skupině. AS Řím totiž klopýtlo se Servette Ženeva a na český klub ztrácí dva body. „V kapse to ale určitě nemáme,“ říká o možném vítězství ve skupině asistent trenéra Slavie Jaroslav Köstl.

Slavia se přiblížila vítězství ve skupině. V kapse to ale nemáme, varuje Köstl

FORTUNA:LIGA
SK Sigma Olomouc, SK Slavia Praha, Jindřich Trpišovský
Fotbalová Slavie se v úterý přesunula do moldavského Tiraspolu, kde ve čtvrtek odehraje pátý skupinový zápas Evropské ligy. Sešívaným stačí pro jistotu postupu do jarní části s domácími neprohrát, budou chtít ale také udržet průběžné vedení před AS Řím. Slávisté se však v Moldavsku budou muset obejít bez svého hlavního trenéra Jindřicha Trpišovského a několika opor.

Fotbalisté Slavie budou bojovat o postup ze skupiny bez trenéra i opor

FORTUNA:LIGA
Belmondo Club Olomouc, 25. listopadu 2023
Před týdnem se olomoucké Belmondo stalo nejslavnějším klubem v Česku. Reportéři Deníku se byli podívat, jak vypadá party, která přilákala i fotbalové hvězdy Coufala, Kuchtu a Brabce. Pro ně návštěva Belmonda neměla dobré důsledky, zato klub teď znají lidé daleko za hranicemi Hané. Přečtěte si, kolik stojí návštěva Belmonda a jak se na kauzu fotbalistů dívá vedení klubu.
47 fotografií

Noc v Belmondu: Vítejte v olomouckém klubu, kde paří i fotbalové hvězdy

Regiony
Belmondo Club Olomouc, 25. listopadu 2023
FOTO, VIDEO/ Před týdnem se olomoucké Belmondo stalo nejslavnějším klubem v Česku. Reportéři Deníku se byli podívat, jak vypadá party, která přilákala i fotbalové hvězdy Coufala, Kuchtu a Brabce. Pro ně návštěva Belmonda neměla dobré důsledky, zato klub teď znají lidé daleko za hranicemi Hané. Přečtěte si, kolik stojí návštěva Belmonda a jak se na kauzu fotbalistů dívá vedení klubu. Dozvíte se i to, proč neotevřeli po pondělním zápase s Moldavskem, ač si to tribuny stadionu žádaly.
47 fotografií

Noc v Belmondu: Za kolik kýbl vodky? V olomouckém klubu pařila i fotbalová repre

Podnikání
Belmondo Club Olomouc, 25. listopadu 2023
FOTO, VIDEO/ Před týdnem se olomoucké Belmondo stalo nejslavnějším klubem v Česku. Reportéři Deníku se byli podívat, jak vypadá party, která přilákala i fotbalové hvězdy Coufala, Kuchtu a Brabce. Pro ně návštěva Belmonda neměla dobré důsledky, zato tenhle podnik teď znají lidé daleko za hranicemi Hané. Přečtěte si, kolik stojí návštěva Belmonda a jak se na kauzu fotbalistů dívá vedení klubu. Dozvíte se i to, proč neotevřeli po pondělním zápase s Moldavskem, ač si to tribuny stadionu žádaly.
47 fotografií

Noc v Belmondu. Takto to žije v klubu, kde paří i fotbalové hvězdy

Olomoucko
Utkání skupiny E kvalifikace mistrovství Evropy ve fotbale: Česko - Moldavsko, 20. listopadu 2023, Olomouc.  Vasil Kušej z ČR a Tomáš Souček z ČR oslavují vstřelenou branku.
Česká fotbalová reprezentace nakonec slaví po kostrbaté kvalifikaci postup na mistrovství Evropy. Přesto má fotbalový svaz co řešit. Bezprostředně po posledním zápase s Moldavskem (3:0) skončil hlavní trenér Jaroslav Šilhavý, to samé platí o celém realizačním týmu. Otázkou je, jak to bude dál s triem Brabec, Kuchta, Coufal, tedy hráči, kteří se nechvalně proslavili olomouckou „pařbou.“  
69 fotografií

Trenérem reprezentace Lavička nebo Hašek. „Pařmeni“ by měli dostat milost

Fotbal
Bývalý profesionál Radek Bukač, který v současnosti hraje ve svých rodných Sezemicích, se vyjádřil ke kauze Belmondo. S Jakubem Brabcem dokonce hrál na Žižkově.
Reprezentační fotbal si na na nedostatek zájmu stěžovat rozhodně nemůže. Ke své smůle ale vysílá směrem k veřejnosti negativní reklamu. Postoupil sice na Euro, ovšem jeho vystoupení v nejlehčí kvalifikační skupině vyvolává rozpaky. Není divu, že těsně po derniéře složil funkci celý realizační tým v čele s hlavním trenérem Jaroslavem Šilhavým. A nevedla ho k tomu jenom předváděná hra a bodový zisk, nýbrž tlak ze všech stran. Ten pověstný poslední hřebík do rakve mu zatloukli tři jeho svěřenci, když se vydali na noční „soustředění“ před Moldavskem…
15 fotografií

Bukač: Asi jsem magor, ale nedovolil bych se vystřelit ani před zápasem v okrese

Fotbal
Martin Svědík
Fotbalová reprezentace má důvod k oslavě. Po sérii vzestupů a pádů v kvalifikační skupině se nakonec prokousala na Euro. Jenže… Kdo bude národní tým trénovat? Jaroslav Šilhavý totiž bezprostředně po pondělním zápase v Moldavsku na svou funkci rezignoval. Na výkonném výboru Fotbalové asociace ČR teď je, aby zvolila kouče nového. Deník se zeptal známých fotbalových osobností, koho by si přály za nového reprezentačního trenéra.  

Svědík k repre, trio z diskotéky (ne)trestat. Jak dál s nároďákem?

Fotbal
Utkání skupiny E kvalifikace mistrovství Evropy ve fotbale: Česko - Moldavsko, 20. listopadu 2023, Olomouc. Radost Tomáš Chorý z ČR.
Příběh plzeňského dlouhána Tomáše Chorého, který to dotáhl z Citova, malé vesničky na Hané, až do reprezntačního dresu, dostal v pondělí večer zlatou tečku. Právě vytáhlý forvard, jenž válí v barvách fotbalové Viktorie Plzeň, byl hrdinou klíčového zápasu o postup na Euro 2024, v němž Češi porazili Moldavsko 3:0 i díky Chorého gólu a asistenci.
69 fotografií

Z psance je hrdina fotbalové reprezentace. Chorý táhl Plzeň, může snít o Euru

Fotbal