ŠTÍTEK: Monrovia

Ilustrační foto
Monrovia - Libérie má potvrzeny tři nové případy nákazy ebolou a sleduje dalších 153 lidí, kteří se dostali do kontaktu s nakaženými. Informují o tom dnes zahraniční agentury. Nové případy se v zemi objevily po více než dvou měsících od doby, kdy země oznámila, že se s ebolou vyrovnala.

Libérie má tři nově nakažené ebolou, sleduje dalších 153 lidí

Svět
Ilustrační foto
Monrovia - Muži, kteří přežili ebolu, by si měli dávat pozor při pohlavním styku až půl roku, aby nenakazili své partnerky či partnery. Varování vydala Světová zdravotnická organizace (WHO). Virus eboly totiž podle ní zůstává v mužském semeni po vyléčení z nemoci až o polovinu déle, než se lékaři dosud domnívali.

WHO vyzývá k bezpečnému sexu, ebola prý zůstává v těle půl roku

Svět
Ilustrační foto
Monrovia - V liberijském hlavním městě Monrovii zemřela pacientka považovaná za posledního známého člověka v Libérii nakaženého ebolou. Oznámil to nynější šéf liberijské skupiny pro boj s touto nemocí Francis Ketteh. Epidemie eboly vypukla v prosinci 2013 v Guineji. Rozšířila se do Sierry Leone, Libérie, Nigérie, Mali a Senegalu a vyžádala si zde přes 10.000 životů.

Zemřel poslední známý liberijský pacient s ebolou

Svět
NAKAŽENÉ DĚTI. Každý pátý případ onemocnění připadá na dítě. Podle Dětského fondu OSN se jich nakazilo již 5000.
Praha, Monrovia – Odmítnutí společností, následující deprese. „Byla jsem zoufalá, dostávala jsem se do stavů, kdy jsem chtěla spáchat sebevraždu," říká Amie Subahová, bývalá zdravotnice, která pracovala v hlavním městě Libérie Monrovii. Jak se do tohoto psychického stavu dostala? Odpověď je paradoxní. Přežila onemocnění ebolou, která ve střední Africe zabila již více než deset tisíc lidí.

Lékaři bez hranic: Ebola ničí životy i vyléčeným. Okolí z nich má strach

Svět
Ilustrační foto
Monrovia – Africkým zemím poznamenaným epidemií eboly hrozí další epidemie. Podle studie, kterou zveřejnil časopis Science, v západní Africe zkolaboval systém vakcinace obyvatelstva a hrozí, že přes 200.000 lidí onemocní spalničkami. Na ebolu za zhruba rok zemřelo více než 10.000 lidí a nakazilo se jí více než 24.000 osob.

Západní Africe prý po ebole může hrozit epidemie spalniček

Svět
Libérie se po válce snažila zpřístupnit školy všem. Než vypukla ebola, chodilo do škol v zemi, která má 4,3 milionu obyvatel, asi 1,2 milionu lidí.
Monrovia – Něco přes 20 dětí sedí v dusném a prašném sále základní školy C.D.B. Kinga v Monrovii. Navzdory horku má většina z nich dlouhé kalhoty a oblečení s dlouhým rukávem. Jeden žák přišel s růžovými palčáky na rukou. Rodiče sice do školy děti poslali, ale strach z eboly trvá, školy byl zavřené osm měsíců. Země se vzpamatovává z epidemie, která v Libérii a sousední Sieře Leone a Guineji zabila na 9000 lidí, napsal The New York Times.

Ebola: V Libérii otevřeli po osmi měsících školy, lidé se ale bojí

Svět
Ilustrační foto.
Monrovia – V africké Libérii dnes začalo testování dvou experimentálních vakcín proti ebole. V první fázi by mělo být pokusně očkováno asi 600 dobrovolníků, nakonec by jich ale mohlo být až 27.000. Při dosavadních zkouškách se prokázalo, že vakcíny nejsou pro lidi nebezpečné. Epidemie eboly si dosud v západní Africe vyžádala téměř 9000 životů.

V Libérii začalo testování dvou experimentálních vakcín proti ebole

Svět
Obyvatelé Libérie, jedné ze tří západoafrických zemí postižených ebolou, budou moci stejně jako miliony lidí po celém světě oslavit příchod nového roku.
Monrovia – Obyvatelé Libérie, jedné ze tří západoafrických zemí postižených ebolou, budou moci stejně jako miliony lidí po celém světě oslavit příchod nového roku. Vláda dnes totiž na jeden den zrušila noční zákaz vycházení, kterým se snaží zabránit dalšímu šíření epidemie eboly. Humanitární organizace podle agentury Reuters tento krok kritizují.

Obyvatelé Libérie mohou slavit Silvestra, vláda zrušila zákaz vycházení

Svět
George Weah
Monrovia - Nejlepší fotbalista světa roku 1995 George Weah udělal doma v Libérii politickou kariéru. Prosincové volby vynesly někdejšího kanonýra AC Milán v jeho 48 letech do senátu. Ve své oblasti získal 78 procent hlasů a rozdrtil tak prezidentova syna Roberta Sirleafa, jemuž dalo důvěru jen 10 procent voličů.

Jasná volba. Bývalý fotbalista světa Weah se v Libérii dostal do senátu

Fotbal
Ilustrační foto.
Monrovia - Liberijští zdravotníci dnes zahájili léčbu pacientů s ebolou pomocí séra získaného z krve lidí, kteří se z nemoci již zotavili. Informoval o tom zpravodajský web BBC. Lékaři doufají, že experimentální léčba pomůže v boji s nemocí, která si podle dnešní bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) v západní Africe vyžádala již 6841 obětí. Celkem se nakazilo už téměř 18.5000 lidí. OSN dnes vyzvala k odpuštění dluhů zemím zasaženým epidemií.

Libérie zahájila experimentální léčbu eboly krevním sérem

Svět
Liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová dnes vyzvala své spoluobčany, aby zvýšili úsilí v boji proti epidemii eboly. Chce tak dosáhnout splnění cíle, který si vláda vytkla: nejpozději 25. prosince žádné nové případy nákazy. Ilustrační foto.
Monrovia – Liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová dnes vyzvala své spoluobčany, aby zvýšili úsilí v boji proti epidemii eboly. Chce tak dosáhnout splnění cíle, který si vláda vytkla: nejpozději 25. prosince žádné nové případy nákazy. Řada odborníků ale tento plán považuje za příliš ambiciózní. Itálie mezitím oznámila, že na léčení do Říma míří první nakažený italský občan.

Libérie si stanovila cíl: zastavit šíření eboly do Vánoc

Svět
Ilustrační foto
Monrovia - Američané dnes otevřeli v Libérii první ze svých 17 léčebných středisek, která mají pečovat o nakažené ebolou. Ceremonie, která se uskutečnila ve městě Tubmanburg asi 60 kilometrů severně od metropole Monrovia, se podle agentury AP zúčastnilo několik liberijských představitelů. Libérie patří k zemím, které jsou nejvíce postiženy smrtícím virem; dosud tam zemřelo 2766 lidí.

Američané otevřeli v Libérii první léčebné centrum pro nemocné ebolou

Svět
Ilustrační foto
Monrovia - V Libérii významně klesl počet nově nakažených virem eboly. S odvoláním na organizaci Lékaři bez hranic (MSF) to včera uvedl zpravodajský web BBC. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) však celkový počet nakažených i obětí zákeřné choroby ve třech postižených západoafrických státech nadále stoupá. Mrtvých už je téměř pět tisíc.

MSF: V Libérii významně poklesl počet nakažených ebolou

Svět
Ilustrační foto
Monrovia - Lidé, kteří přežili ebolu, nadále představují pro své blízké riziko nákazy, pokud se nezdrží sexu. Dostatečně dlouhá abstinence je podle listu The Wall Street Journal v západní Africe, kde epidemie krvácivé horečky zabila již zhruba 5000 lidí, občas problémem. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) udává, že virus v tělních tekutinách u člověka prohlášeného za vyléčeného může přežívat až 90 dní.

Přeživší mohou šířit ebolu nedostatečnou sexuální abstinencí

Svět
Ilustrační foto
Pretoria, Monrovia, Londýn, Washington - Jihoafrický důlní magnát Patrice Motsepe daroval Guineji na boj s ebolou milion dolarů (22 milionů Kč). Ebola usmrtila v západní Africe na 5000 lidí a Guinea patří k postiženým zemím. Motsepe, který je v JAR prvním miliardářem černé pleti, doufá, že Guinea peníze použije k organizaci léčby a také k mobilizaci společnosti.

Jihoafrický miliardář Motsepe dal milion dolarů na ebolu

Svět
Ilustrační foto
Monrovia - Šíření eboly v Libérii již slábne, přitom tato západoafrická země byla společně se Sierrou Leone a Guineou epidemií tohoto smrtelného viru zasažena nejvíce. Oznámila to dnes Světová zdravotnická organizace (WHO). Varovala ale, že krizová situace ani v této zemi neskončila. Celkový počet obětí eboly se podle organizace v posledních dnech nejspíš nezvýšil.

WHO: Epidemie eboly v Libérii začala ustupovat

Svět
 Liberijské úřady požádaly zdravotnický personál pečující o nemocné nakažené ebolou, aby odvolali plánovanou stávku. Lékaři a ošetřovatelé si jí chtějí vymoci zvýšení příplatků za práci v rizikovém prostředí.
Monrovia – Liberijské úřady požádaly zdravotnický personál pečující o nemocné nakažené ebolou, aby odvolali plánovanou stávku. Lékaři a ošetřovatelé si jí chtějí vymoci zvýšení příplatků za práci v rizikovém prostředí. Informoval o tom server BBC. Ebola v západní Africe usmrtila přes 4000 lidí, z nichž více než 2300 připadá na Libérii. Devadesát pět tamních obětí byli právě zdravotníci.

Ebola v Libérii: Zdravotníci chtějí lepší finanční odměny a ochranu

Svět
Ilustrační foto
Monrovia – Každý den klepou ženy ve vysokém stadiu těhotenství na dveře monrovijské kliniky, v níž Lékaři bez hranic (MSF) ošetřují pacienty s ebolou, a zoufale prosí o pomoc. Nepřicházejí ale kvůli možné nákaze krvácivou horečkou. Tyto ženy pouze nevědí, kde jinde by měly na svět přivést své dítě. Veřejné zdravotnictví je v liberijském hlavním městě v troskách, mnoho nemocnic je zcela uzavřeno. Jejich personál totiž sám na ebolu onemocněl nebo raději do práce vůbec nechodí – ze strachu, že se nakazí.

Ebola a nic víc. Těhotným ženám se nedostává pomoci

Svět
Ilustrační foto.
Monrovia - Liberijské úřady dnes zrušily karanténu zavedenou kvůli ebole v chudinské čtvrti Monrovie. Obyvatelé slumu okamžitě zahájili bouřlivé oslavy. Libérie patří mezi západoafrické státy nejvíce postižené smrtícím virem eboly. Zemřelo na něj letos na 1550 lidí, nejvíc z nich právě v Libérii.

V Monrovii slavili zrušení karantény zavedené kvůli ebole

Svět
Virus eboly. Ilustrační foto
Atlanta/Ženeva/Monrovia - Oba Američané, kteří se v západní Africe nakazili ebolou, již opustili nemocnici v americké Atlantě. Klinika, která o oba pacienty od jejich repatriace z Afriky pečovala, dnes k jejich propuštění uspořádala tiskovou konferenci, na které s prohlášením vystoupil i uzdravený lékař Kent Brantly. Brantly i misionářka Nancy Writebolová byli jedni z mála nakažených, kteří dostali experimentální lék ZMapp.

Oba Američané nakažení ebolou jsou zdraví, pustili je z nemocnice

Svět
Ilustrační foto
Monrovia, Praha /INFOGRAFIKA/ – Katastrofický film začíná připomínat situace v liberijském hlavním městě Monrovia. Kvůli ebole tam byla do karantény uzavřena celá padesátitisícová čtvrť. Od včerejška oblast střeží ozbrojené síly a během jediného dne tam vzrostly ceny na dvojnásobek.

Karanténa a obavy. Obětí eboly přibývá

Česko
Ilustrační foto
Berlín/Monrovia – Pacientka, která byla v úterý v Berlíně izolována kvůli podezření na ebolu, má malárii. Podle agentury AFP to dnes oznámila klinika, která prováděla testy. V západní Africe mezitím pokračuje boj se zákeřnou nemocí. Libérie vydala zákaz nočního vycházení a uvalila karanténu na část hlavního města Monrovie. Libérie je nejpostiženější ze čtyř zemí, které nemoc v západní Africe zasáhla. Celkem viru podlehlo podle Světové zdravotnické organizace (WHO) již 1229 lidí.

Němci definitivně vyloučili podezření na ebolu, žena má malárii

Svět
Guinejští policisté hlídkují u těla muže, který zkolaboval na následky eboly na ulici.
Ženeva – Počet obětí epidemie eboly v západní Africe vzrostl na 1229, oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO). Doposud bylo uváděno 1145 mrtvých. Celkem se zákeřnou chorobou nakazilo již více než 2200 osob ve čtyřech zemích. WHO připravuje prý ve spolupráci se Světovým potravinovým programem (WFP) potravinovou pomoc zhruba milionu lidí v karanténních zónách v Guineji, Libérii a Sieře Leone.

Počet obětí eboly v západní Africe již přesáhl 1200

Svět
Ilustrační foto
Monrovia – Z nemocnice v liberijské Monrovii uprchlo v noci na dnešek podle agentury AFP 29 pacientů nakažených virem eboly. Libérie patří k zemím nejvíce zasaženým epidemií eboly. Na krvácivou horečku tu podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zemřelo již přes 400 lidí.

Z nemocnice v Libérii uprchlo 29 pacientů nakažených virem ebola

Svět
Virus eboly. Ilustrační foto
Monrovia - Smrtícím virem ebola se v Libérii nakazil americký lékař z humanitární organizace Samaritan´s Purse. Jak oznámila agentura AP, Kent Brantly je nyní v péči nemocnice v Monrovii. Nákaza má podle liberijských činitelů první oběť mezi místními lékaři. Podlehl jí Samuel Brisbane z největší nemocnice v zemi, který patřil k liberijským lékařským kapacitám. Virem se v Africe nakazilo přes 1000 lidí, v Sieře Leone, Libérii a Guineji virus od února usmrtil 672 osob.

V Libérii se ebolou nakazil americký lékař

Svět