ŠTÍTEK: motýli

Lord Castlepool (Eddi Arent) a Sam Hawkens (Ralf Wolter) se museli svléknout a pokryti pouze křovím jsou bezmocně vydáni na milost a nemilost svému trýzniteli. Snímek z roku 1968 z filmu Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti.
Mezi ostrými a nebojácnými chlapíky ve zfilmovaných mayovkách vždycky trochu vyčníval: vybroušeným jazykem, komickou neobratností, naivitou, světlou safari uniformou a suchým humorem. Lord Castlepool neboli motýlkář se v prérii mezi drsné hochy připletl v podstatě náhodou, při cestě za vzácným motýlem (a také ho našel, i když přírodovědci o tom raději nechtějí nic slyšet). Eddi Arent se v roli neodolatelného motýlkáře objevil po boku Vinnetoua a Old Shatterhanda ve třech dílech zfilmovaných mayovek.
3 fotografie

Lord Castlepool: Motýlkáře z Vinnetoua lidé milovali, v I. díle se bál hrát

Společnost
Ilustrační foto
Letní dny přímo vybízejí k procházkám a výletům. Krásy přírody ale můžete objevovat i ve chvílích, kdy je zima a deštivo nebo naopak příliš horko. A to díky libereckému motýlímu domu Papilonia, který na sever Čech přináší kousek exotiky. Konkrétně má podobu pralesa, ve kterém ztroskotalo letadlo a poletují tam stovky tropických motýlů. Spousta z nich patří mezi nejkrásnější druhy na světě a svými barvami okouzlí malé i velké návštěvníky.

Kam v létě na výlet za každého počasí? Do Liberecké Papilonie

Čtenář reportér
Ilustrační foto
Letní dny přímo vybízejí k procházkám a výletům. Krásy přírody ale můžete objevovat i ve chvílích, kdy je zima a deštivo nebo naopak příliš horko. A to díky libereckému motýlímu domu Papilonia, který na sever Čech přináší kousek exotiky. Konkrétně má podobu pralesa, ve kterém ztroskotalo letadlo a poletují tam stovky tropických motýlů. Spousta z nich patří mezi nejkrásnější druhy na světě a svými barvami okouzlí malé i velké návštěvníky.

Kam v létě na výlet za každého počasí? Do Liberecké Papilonie

Čtenář reportér
Arboretum Nový dvůr
Rostliny rašelinišť a vřesovišť i písečných dun pobřeží Baltu, himálajské rostliny, sbírky dřevin z Číny, Dálného východu a Japonska i severní Ameriky. Sekvoje a největší expozici rododendronů v Česku, tropický skleník a divukrásné motýly, vodní květiny a skalničky. To vše a mnohem víc můžete potkat v Arboretu Nový Dvůr na Opavsku, které zdobí okolí místního zámečku více než sto let a patří k nejvyhledávanějším v Česku.
24 fotografií

Na chvíli v Číně, Japonsku nebo v Himalájích. Přeneste se z Opavska do ráje

Doma
Jasoni červenoocí v motýláriu Karkonoski Park Narodowy v Jagniątkowie v červnu 2019.
Ochránci přírody dnes v Krkonoších vypustili do volné přírody přes 50 jedinců kriticky ohroženého druhu motýla jasoně červenookého. Je to o rok později, než předpokládali. ČTK to řekl David Číp z Mezinárodní ochranářské skupiny JARO. Vypuštění jasoně červenookého do volné přírody předcházela úprava vybraného a nezveřejněného místa tak, aby motýlu, kterému hrozí vyhynutí v ČR i v zahraničí, vyhovovala.

Do Krkonoš se po 100 letech vrací ohrožený druh motýla jasoně červenookého

Krkonoše
Martináč hrušňový je největším evropským motýlem, jeho výskyt na jihu Čech zatím entomologové nezaznamenali.
Na jihu Čech se začal objevovat přísně chráněný noční motýl. Na jeho výskyt v kraji, především v oblasti příhraničí s Rakouskem, upozornila Deník čtenářka Andrea a přiložila také několik fotografií tohoto majestátního motýla. Podle oslovených entomologů jde o vzácného martináče hrušňového. Tento druh na jihu Čech odborníky nikdy předtím pozorován nebyl.
7 fotografií

Vzácného obřího motýla lidé pozorují také na jihu Čech. Je velký jako dlaň

Jindřichohradecko
Ilustrační foto
Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlásil rok 2024 Rokem motýlů. Cílem je upozornit veřejnost na ohrožení těchto zástupců říše hmyzu a na možnosti jejich ochrany. Nejvíce motýlů létá obvykle v červnu a červenci. Proto se na následující týdny chystá řada zajímavých aktivit, které zavedou zájemce do tajů motýlího světa a přiblíží, jak jim můžeme pomoci, či poradí, jak motýly pozorovat.

Rok motýlů se blíží svému vrcholu: co čeká Český svaz ochránců přírody?

Čtenář reportér
Instalace motýlů Davida Černého na budovu Máj Národní
Pohyblivé plastiky motýlích letadel, které zdobí fasádu zrekonstruovaného obchodního domu Máj v centru Prahy, mají belgické souvislosti. Jejich autor David Černý se zároveň netají tím, že se v podobě netradičních soch odrážejí i jeho vzpomínky na dětství. A ne, nebyl to zájem o motýly. Šlo o vášeň pro všechno, co souvisí s létáním i jeho historií. 
12 fotografií

Proč na fasádu pražského Máje usedla motýlí letadla? Stopy vedou do Bruselu

Regiony
Instalace motýlů Davida Černého na budovu Máj Národní.
Belgické souvislosti mají pohyblivé plastiky motýlích letadel, které od předposledního květnového víkendu zdobí fasádu rekonstruovaného obchodního domu Máj v centru Prahy. Jejich autor David Černý se také netají tím, že se v podobě těchto soch – s trupem stíhačky z druhé světové války, ale v motýlích barvách a s motýlími křídly – odrážejí také jeho vzpomínky na dětství. A ne, nebyl to zájem o motýly. Šlo o vášeň pro všechno, co souvisí s létáním. A s jeho historií.
50 fotografií

Proč na fasádu Máje usedla motýlí letadla? Stopy vedou do Bruselu

Praha
Bellarie v zahradě českokrumlovského zámku.
Přednáška o rekonstrukci českokrumlovské Bellarie se koná v pondělí v sídle českobudějovických památkářů. V úterý v Jihočeské vědecké knihovně představí projekty, kterým pomohla Evropská unie. Týden rané péče upozornil na pomoc rodinám. Květiny a loďka vylepšují zámek Kratochvíle, celostátní akce podpoří motýly. Připravuje se představení základních uměleckých škol, chystá se i pochod v Novohradských horách.

Restaurování krumlovské Bellarie, soutěž o motýlech a další zprávy z regionu

Českobudějovicko
Ilustrační foto
Český svaz ochránců přírody vyzývá všechny, co vlastní zahrady: sledujte, co na nich létá a běhá. Máte na ni motýly, čmeláky, ještěrky, žáby, ptáky? Je vaše zahrada živá nebo mrtvá? To zjistíte v soutěži, kterou požádá již 22 let Český svaz ochránců přírody. Přidejte se k stovkám soutěžících zahrad! Jarní kolo pozorování začíná pro školy již v pondělí 20., pro ostatní zahrady od pátku 24. května (www.zivazahrada.cz).

Zahrada plná motýlů? Uvidíme! V pondělí začíná další kolo soutěže Živá zahrada.

Čtenář reportér
Ačkoliv na sousedním Slovensku se množství medvědů odhaduje asi na 1300 zvířat, v Česku se v přírodě objevují jen výjimečně.
Zprávy o medvědovi, který se potuloval na Zlínsku, patřily minulý víkend k nejsledovanějším. Tyto nebezpečné velké šelmy se v České republice totiž objevují jen sporadicky. V poslední době však byl na našem území zaznamenán i výskyt dalších zvířat, která do naší fauny tak úplně nepatří. V Krkonoších byl spatřen los, na Pálavě šakal a nad jižní Moravou kroužil vzácný sup. Zajímaví a u nás vzácní živočichové se však objevili i jinde.
9 fotografií

10 zvířat, která byste v české přírodě nečekali. Přesto se tu objevují

Zvířecí deník a chovatelství
Ve Chřibech se vyskytl největší evropský motýl. Usídlil se na Salaši, kousek od včelínů
Velkého překvapení se v těchto dnech dočkal 86letý včelař Stanislav Daněk ze Salaše na Uherskohradišťsku. Nedaleko jeho tří včelstev, na kmeni mladé trnky, objevil několikacentimetrový kokon hruškovitého tvaru, z něhož se vylíhl martináč hrušňový. Největší tuzemský i evropský motýl, jenž je kvůli svému kritickému ohrožení u nás zákonem chráněný.
4 fotografie

Nečekané překvapení. Včelař objevil největšího evropského motýla

Regiony
Ve Chřibech se vyskytl největší evropský motýl. Usídlil se na Salaši, kousek od včelínů
Velkého překvapení se v těchto dnech dočkal 86letý včelař Stanislav Daněk ze Salaše na Uherskohradišťsku. Nedaleko jeho tří včelstev, na kmeni mladé trnky, objevil několikacentimetrový kokon hruškovitého tvaru, z něhož se vylíhl martináč hrušňový, největší tuzemský i evropský motýl, jenž je kvůli svému kritickému ohrožení u nás zákonem chráněný.
4 fotografie

Kriticky ohroženého motýla objevil včelař ze Salaše na Uherskohradišťsku

Slovácko
Komule Davidova Může dorůst až do výše tří metrů a vyniká množstvím nádherných květů.
Komuli Davidovu, známou také pod poetickým názvem motýlí keř, u nás ještě před několika lety znal jen málokdo. Díky svým krásným květům, příjemné vůni, rychlému růstu a malým nárokům na péči však postupně získává na oblibě. Pěstování komule Davidovy je snadné, takže kdo má na zahradě místo, které by si zasloužilo výrazný keř, může to s ní zkusit. Vedle krásných květů se pak v létě může kochat i pohledem na množství motýlů, kteří komuli Davidovu milují a po nichž má své druhé jméno.

Motýli ji milují: Komule Davidova rychle vyroste a potěší vás nádhernými květy

Zahrada
V botanické zahradě, ve skleníku Fata Morgana, vás čeká nádherná výstava motýlů.
Startuje nám nový týden, v němž se přelomí duben do května. Chcete si zpestřit jeho začátek nějakou zajímavou akcí, ale ještě nevíte jakou? Podívejte se níže na pár našich vybraných tipů a třeba se vám trefíme "do noty".
37 fotografií

Tipy na pondělí 29. dubna

Volný čas
Dlouhozobku svízelovou si lidé pletou s kolibříkem. Jde však o lišajovitého motýla
Třepotá křidélky a za letu saje z květů nektar. Sociální sítě zaplavují fotografie a videa drobného živočicha, který připomíná nejmenšího ptáčka na světě. Lidé se často ptají, zda jde o kolibříka, nebo jiné zvíře. Už jste se také s „českým kolibříkem“ setkali? Ve skutečnosti jde o dlouhozobku svízelovou, lišajovitého motýla, který ptáčka obývajícího pouze americký kontinent jen připomíná. S dlouhozobkou se ale můžete, na rozdíl od kolibříka, potkat na celém našem území.

Kolibřík v Česku? Kdepak, lišajovitý motýl však svým vzhledem překvapí

Zvířecí deník a chovatelství
Pardubický plavec Daniel Gracík úspěšně reprezentoval na MS v Kataru.
ROZHOVOR/Peru, Japonsko, Katar. Rýsuje se Singapur. Ne tohle není nabídka z katalogu cestovní kanceláře. Jedná se o výčet destinací, které v posledních dvou letech navštívil pardubický plavec Daniel Gracík. Rozhodně nejel do Jižní Ameriky či Asie za památkami. Exotika mu ale svědčí, protože se výrazně posunul ve své kariéře. Před svým jménem má stále označení teenager. Přesto patří ke stavebním kamenům dospělé reprezentace. S ní by se chtěl podívat ještě do jedné země. Do Francie. Na letní olympijské hry už v tomto roce.
9 fotografií

Plavecká kometa chce i na olympiádu. Udělám vše pro start v Paříži, říká Gracík

Ostatní sporty
Martináč hrušňový
Pokud v přírodě potkáte největšího motýla Česka i celé Evropy, radujte se. Narazili jste totiž na raritu. Martináč hrušňový je kriticky ohrožený a v Česku chráněný zákonem, ale na vhodných stanovištích se může vyskytovat poměrně hojně. Díky jeho velikosti jej nepřehlédnete, rozpětí křídel tohoto nočního motýla může mít až 16 centimetrů. Pokud si jej vezmete na ruku, hravě vám zakryje dlaň.
9 fotografií

Největší motýl Evropy zakryje celou dlaň. V Česku na něj narazíte jen vzácně

Zvířecí deník a chovatelství