ŠTÍTEK: mravencovití

Infekční onemocnění nepřenášejí pouze klíšťata. Co vás kouslo odhalíte podle tvaru i barvy štípance.
Komáři, klíšťata, mravenci, ale i štěnice, muchničky či vosy. Hmyz nám způsobuje svými sosáky a žihadly nepříjemné svědění od pradávna. V některých případech je štípnutí neškodné a samo odezní. Jindy je potřeba zjistit, co jej způsobilo. Po přečtení článku budete neomylně vědět, jak kousance od různých druhů hmyzu rozpoznat i jaké nemoci který hmyz přenáší.
7 fotografií

Štípnutí komára nebo kousnutí nakaženého klíště? Jak poznat, co může za pupínek

Zdraví
Skladba pro slet 2024: Mravenci
Hemžení "mrňátek" v úborech mravenců, hravá choreografie a překvapení v podobě barevné stonožky. To vše nabídne další hromadná skladba Mravenci, kterou budou mít diváci možnost zhlédnout během letošního všesokolského sletu. Děti na ploše při dovádění doprovázejí písničky populární autorské dvojice Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř i skladby Pavla Nováka a Leška Wronky.
13 fotografií

Hromadná skladba pro slet. Mravenci: přijde i stonožka

Ostatní sporty
Rozsypaný cukr, drobky nebo zbytky potravy berou mravenci jako pozvání k vám domů. Zbavit se těchto vetřelců pak není vůbec snadné.
Jak se doma zbavit mravenců? Jaro je obdobím, kdy se rádi stěhují do našich bytů a domů. Ale malí černí tvorové hemžící se ve vaší kuchyni určitě nejsou něco, o co byste stáli. Sympatie k Ferdovi Mravencovi i obdiv k organizaci a dělbě práce, která u tohoto pracovitého hmyzu panuje, jdou rázem stranou. Důležité je se jich co nejdřív zbavit. Jak vypudit mravence z bytu? Podívejte se, jaké přírodní prostředky použít, abychom je vyhnali, ale nezabili.
5 fotografií

Pracovitý hmyz se stěhuje do našich domovů. Zbavte se ho rychle, levně a snadno

Domácnost
Multicar M25.
Přivezu - odvezu. Dříč, soumar nebo nezničitelný. To jsou slogany, které poměrně velice trefně vystihují malý vůz značky Multicar, nekorunovaného krále komunálních vozidel, lidově nazývaného multikára nebo ještěrka. Multicar dokázal na krátké vzdálenosti přepravit až neuvěřitelné množství různých druhů materiálů. Běžně byl a stále je ke spatření v areálech podniků. V ulicích měst pak Multicar funguje hlavně jako univerzální vozidlo technických služeb.
17 fotografií

Univerzální Multicar ustál sjednocení Německa a je králem komunálních vozidel

Automagazín
Vrchlabští skauti pomohli vzácným modráskům
Holky a kluci ze skautského střediska Krakonoš Vrchlabí se v pátek 16. června nezalekli špatné předpovědi počasí a strávili odpoledne na louce na úbočí Jankova kopce ve Vrchlabí – lokalitě, kterou Správa KRNAP ve spolupráci s Okrašlovacím spolkem ve Vrchlabí a majitelem louky udržuje tak, aby poskytovala vhodný prostor ohroženému druhu motýla modráska bahenního (Phengaris nausithous).

Vrchlabští skauti pomohli vzácným modráskům

Krkonoše
V přírodě mraveniště chráníme, doma je však nikdo nechce.
I když je Ferda Mravenec pracovitý a sympatický, doma ho nikdo mít nechce. Je totiž známo, že když se někde objeví jeden mravenec, zpravidla ho následuje předlouhý zástup jeho druhů. A to znamená, že naše domácnost má problém. Způsobů jak se zbavit mravenců je mnoho, ale pokud nechceme použít kupované chemické přípravky, můžeme na ně zkusit vyzrát domácími prostředky, například těmi, jejichž odér mravencům vadí a odpuzuje je.
5 fotografií

Pochodují vaší kuchyní šiky mravenců? Vyžeňte je vůněmi, zabírá i hřebíček

Domácnost
Kolonie houby Aspergillus v Petriho misce
Parazitická houba, která v seriálu a videohře The Last of Us ovládá mysl lidí a dělá z nich zombie, je sice skutečná, ale napadá pouze mravence. Existuje však několik stovek dalších druhů hub, které jsou doopravdy pro člověka nebezpečné. Podle statistik zabijí ročně více lidí než malárie nebo rakovina prsu. Stále se oteplující klima pak může tato čísla ještě navýšit, protože obranyschopnost lidského těla před houbovými infekcemi se kvůli němu snižuje. Vědci navíc varují před globální epidemií nedávno objeveného druhu, který se rychle šíří napříč kontinenty.
11 fotografií

Mohou houby ovládnout lidi jako v Last of Us? Existuje mnoho nebezpečných druhů

Věda
Obyvatele Havaje děsí invaze mravenců. Ilustrační foto
Havajané žijící na ostrově Kauai jsou v posledních dnech svědky jednoho z nejkurioznějších přírodních úkazů vůbec. Na jejich ostrově se přemnožili ohniví mravenci až do takové míry, že vytvářejí děsivý mravenčí déšť. Padají na lidi a bodají je. Zranění od tohoto druhu hmyzu je přitom velice bolestivé. S informací přišel portál Independent.

Obyvatele Havaje děsí invaze ohnivých mravenců. Doslova prší z nebe

Svět
Fotograf Eugenijus Kavaliauskas získal ocenění poroty „Image of Distinction“ za detailní snímek mravence.
Rudé oči, velký čenich a krvavé špičáky? Přestože se může zdát, že bytost na fotce je monstrum ze světa Středozemě, není tomu tak. Snímek vytvořil fotograf Eugenijus Kavaliauskas a přihlásil jej do soutěže společnosti Nikon s názvem Small World Photomicrography Competition. A nezvěčnil na něm nic jiného, než malého mravence, kterého našel v lese u svého domu.

Jako monstrum z hororu. Mravenčí obličej pod mikroskopem vyděsil porotce soutěže

Svět
Ilustrační snímek
Mezi 139 novými druhy, které vědci z australské Organizace pro vědecký a průmyslový výzkum Commonwealthu (CSIRO), v uplynulém roce popsali, je slepý nosatec žijící v jeskyních, mravenec, který chrání housenky jednoho z nejvzácnějších australských motýlů, či první mnohonožka, která má více než 1000 nohou. Informoval o tom list The Guardian.

Slepý nosatec i mravenec pečující o housenky. Vědci popsali nové druhy zvířat

Věda
Malá žirafa Safira, ZOO Olomouc
Zvířatům se v českých zoo daří. Mezi velké chovatelské úspěchy patří narození mláďat velkých i malých stvoření. Například v Zoo Brno se k překvapení chovatelů vylíhla želva pavoukovitá přímo v expozici. Odchov této želvy je složitý a dosud se vždy odehrával pouze v inkubátoru. „Něco podobného neevidují ani kolegové ve Spojených státech amerických, kde chovají nejvíc želv tohoto poddruhu. Je to opravdová rarita,“ uvedl kurátor chovu plazů brněnské zoo Petr Šrámek.
29 fotografií

Mláďatům české zoo prospívají: narodil se vzácný šimpanz, lenochod i lama

Zvířecí deník a chovatelství
Mraveniště v Milevsku.
V krátké době se v ulici Petra Bezruče v Milevsku vyskytla dvě mraveniště. Jsou od sebe vzdálena zhruba padesát metrů. Jedno se nachází na okraji parku v křižovatce a druhé u chodníku do obytného domu. To druhé bylo bylo už dvakrát narušeno pracovníky, kteří sekali travnatý porost před domem a já se ptám PROČ? To je problém mraveniště objet sekačkou? 
4 fotografie

NÁZOR ČTENÁŘE: V Milevsku zničili mraveniště, přitom mravenci jsou chránění

Čtenář reportér
Hokejista Zdeněk Okál - práce všeho druhu
Svou šikovnost a sílu neprokazuje jen na ledě, ale i na vlastní zahradě. Na útočníka hokejistů PSG Berani Zlín Zdeňka Okála čeká práce všeho druhu. Po otci zdědil manuální zručnost, proto o své rodinné sídlo na zlínském Kudlově pečuje sám. Na nudu si ani v době stavu nouze kvůli pandemii koronaviru stěžovat nemůže.
15 fotografií

Okál velebí své sídlo. Jsem Ferda mravenec, rozesmál se

Hokej
Ilustrační foto
Pelhřimov - Zakázat petardy, rakety, dělbuchy a další pyrotechniku na Silvestra a Nový rok v Pelhřimově. To má být cílem petice, kterou už ve městě podepsalo asi 150 lidí. Podle odborníků je to ale trochu nereálný požadavek, 
a navíc by bylo těžké porušování zákazu postihovat.

Petice brojí proti zábavní pyrotechnice. Šanci asi nemá

Kraj Vysočina