ŠTÍTEK: mrkev obecná

Soukromý zemědělec z Hoštky na Litoměřicku se brání proti polním krádežím zveřejňováním osob, které mu kradou úrodu na poli.
Na Štětsku se extrémně rozmohly krádeže na polích. Hospodáři se mu brání nejen tím, že volají policii. Další na ně vypsal odměny. Paní M. z Hoštky, žena ze Zahořan, paní K. z Polep. Muž na čtyřkolce z Vetlé, pán na kole z Vrbice, paní se psem z Vrutice a dvojice v zeleném BMW z Prahy… To jsou jen někteří zloději, které už dopadl Zdeněk Voldřich při krádeži zeleniny na rodinných polích u Mastířovic a Svářenic.
7 fotografií

Jak na divokém západě: Zemědělci pijí krev zloději zeleniny, vypsal na ně odměny

Z okolí
Připravit ten nejlepší lák na okurky je tak trochu alchymie. Proto se osvědčené recepty předávají z generace na generaci.
Nakládané okurky například v sladkokyselém nálevu si sice můžete koupit v každém obchodě s potravinami, ale určitě budete mít větší radost z těch, které si sami zavaříte. Není to nijak složité a jednoduchých receptů a postupů, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit, existuje mnoho. Ověřené recepty na co nejlepší výsledek se v některých rodinách jako ty vítězné předávají jako poklad dalším generacím. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je správný nálev neboli lák. Vyzkoušejte některý z nejoblíbenějších prověřených tipů.

Tři super tipy na nejlepší lák na okurky. Jsou pak chutné, křupavé a nekazí se

Za jídlem
Máte rádi mrkev? Vypěstujte si ji. Stačí vám k tomu i balkon.
Není nad to vytáhnout čerstvou mrkev ze záhonu, opláchnout od hlíny a už můžete chroupat. Pěstovat mrkev zvládne každý a nemusí to být jen na zahradě. Stačí vám k tomu i starý kbelík na balkoně. Kvůli sladké chuti nazývali Irové tuhle kořenovou zeleninu „podzemním medem“. Pokud chcete dodat tělu provitamin A, vitaminy B, C a E, vápník, pektiny, železo a vlákninu, pusťte se do pěstování mrkve. Hlavní sezóna výsevu je od dubna do začátku července. Přečtěte si, jak to udělat, abyste sklízeli sladkou a chutnou mrkev téměř po celý rok.

Vypěstujte si podzemní med. Zasít můžete až do července, sklízet i v zimě

Zahrádkaření
Konzumace většího množství mrkve pomáhá dosáhnout stejného zbarvení pokožky, jako po oslunění.
Už jste někdy slyšeli o mrkvovém opalování? Konzumace levné křupavé zeleniny údajně dokáže zajistit hezké zbarvení pokožky. Navíc ji má chránit před UV zářením. Zajímalo nás, co je na tom pravdy. Zjišťovali jsme také, jestli je mrkev skutečně zdravá na oči, jak jsme slýchávali jako malí. V dnešním článku zjistíte, na co je celkově dobré mrkev jíst i jak často bychom si ji měli dopřávat. Za pozornost stojí především jedna látka, kterou tato zelenina obsahuje v hojném množství.

Krásně hnědá kůže bez nezdravého opalování? Stačí jíst levnou a chutnou zeleninu

Zdraví
Z látek, které obsahuje mrkev, jsou pro lidské zdraví obzvláště cenné karotenoidy, které se v těle přeměňují na vitamin A.
Že je mrkev dobrá jen pro králíky? Ale kdepak! Je to výborná zelenina, která by v našem jídelníčku měla hrát daleko větší roli, než jí dosud dovolujeme. Je plná živin, vlákniny a zejména antioxidantů, které brání předčasnému stárnutí a mohou naše tělo ochránit i před velmi vážnými chorobami. A podle některých názorů je mrkev dokonce výborným prostředkem pro hubnutí.

Hubněte pomocí obyčejné oranžové zeleniny. Je levná a přitom nabitá vitaminy

Zdraví
Jednoduchý nápoj je složen z potravin, které by měly játrům a střevům prospívat a podpořit i zdraví trávicího traktu.
Smažené nebo průmyslově zpracované potraviny, alkohol a nezdravý životní styl mohou negativně ovlivnit naše tělo. Mezi důležité orgány, které zbavují naše tělo toxinů, patří játra a tlusté střevo. Všechny emulgátory, barviva a dochucovadla z potravin, ale také plísně a další škodliviny je zatěžují. Proto je dobré jejich činnost čas od času podpořit. Řada lidí věří na účinné nápoje z ovoce, zeleniny a koření, které pomohou jejich zdraví a vitalitě. Jak pročistit játra a střeva? A jaké potraviny podpoří činnost jater a střev?

Jednoduchý nápoj na čištění jater a střev pomáhá tělu. Užívaly ho i naše babičky

Zdraví
Malé lesklé kuličky černé čočky připomínají luxusní černý kaviár Beluga.
Čočka je odedávna důležitou součástí našeho jídelníčku. Je velmi zdravá, na přípravu jednoduchá a není drahá. Existuje však druh čočky, který si své místo v české kuchyni teprve hledá. A to je škoda, protože černá čočka, zvaná též beluga, obsahuje množství zdraví prospěšných látek, nezpůsobuje trávicí problémy, a navíc umí pomoci s hubnutím. V kuchyni je černá čočka poklad - dá se připravit na mnoho způsobů a na talíři vypadá hezky, protože se nerozvaří.

Čočka, která nenadýmá: prospívá zdravým i nemocným, navíc pomáhá s hubnutím

Za jídlem
Superpotravina červená řepa je skvělá i jako přírodní čistič jater.
Játra patří k našim nejdůležitějším orgánům. Hrají důležitou roli v metabolismu a ukládání živin, čistí krev, zbavují tělo toxinů i cizorodých látek a produkují žluč. Aby ale játra správně fungovala, musíme jim věnovat pozornost. Přejídání, alkohol, stres a málo pohybu játrům neprospívá. K jejich očistě a zbavení nadměrného tuku může pomoci obyčejná červená řepa. Tahle nenápadná a cenově dostupná zelenina je totiž na detoxikaci ideální. Červená řepa je ale nejen vynikající čistič jater. Dodá tělu vitamíny a minerály, které ho chrání před nemocemi. A je i pomocníkem při hubnutí.

Přírodní čistička jater: léčí a pomáhá zhubnout. Navíc je levná a chutná

Zdraví
Mrkvová polévka se zázvorem v chladných dnech zahřeje a bude prevencí před bacily
Kdyby měla kořenová zelenina svoji královnu, byla by to mrkev. Je to vitamínová bomba, která podporuje trávení a zažívání, posiluje imunitu, snižuje riziko infarktu, rakoviny i hladinu cholesterolu. Pomůže vám také s hubnutím. Možná proto polévku z mrkve vařívala i princezna Diana a jak se v Británii traduje, měla prý právě mrkvovou polévkou udělat dojem na prince Charlese. Jak se dělá mrkvová polévka a jaké koření se do ní dává?

Je levná, podpoří trávení, posílí imunitu a polévku z ní vařila princezna Diana

Za jídlem
Vlašský salát se potřebuje rozležet, proto si jej připravteden předem.
Vlašský salát býval ještě před několika desítkami let jednou z nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně. Deset deka vlašáku a dva rohlíky – to byla sice nepříliš zdravá, zato oblíbená svačina. Pokud si pamětníci dají stejné menu i dnes, zpravidla zjistí, že už to není ono. Daleko jistější je proto vyrobit si vlašský salát doma a kvalitu všech ingrediencí si ohlídat. Na silvestrovských chlebíčcích bude určitě skvělý. Co se dává do vlašského salátu? Jak se dělá vlašský salát? A proč má vlastně název vlašský?

Nejlepší vlašský salát je ten domácí: Jak ho udělat na silvestrovské chlebíčky

Za jídlem
Pomazánky jsou geniální: vejde se do nich spousta zbylých uzenin, sýrů i zeleniny, krásně vypadají a poslouží jako snídaně, svačina i studená večeře.
Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.
5 fotografií

Co se zbytky v kuchyni? Do pomazánek s nimi. Zkuste tyto skvělé tipy a recepty

Za jídlem
Jablečná přesnídávka je způsob, jak obstarat svačinku pro malé děti i pro velké mlsouny
Když se řekne jablečná přesnídávka, hodně lidí si představí malé skleničky z obchodu obsahující výživu pro děti. Daleko jednodušší, než zkoumat v obchodě etiketu s údaji o složení, je však vyrobit si přesnídávku ze zdravých surovin doma. Jak se dělá jablečná přesnídávka? Příprava je rychlá a levná, výsledek zaručený a skvělé jablečné pyré ocení nejen děti, ale i dospělí.

Jak doma udělat chutnou a zdravou jablečnou přesnídávku? Jde to rychle a levně

Za jídlem
V březnu zasejte a budete mít brzkou úrodu.
Ať už jste začínající zahradník nebo ostřílený profík, je právě březen měsícem, kdy můžete začít pěstovat první plodiny i venku na záhonku. Vrhněte se na kapustu, hlávkový salát i špenát. A dobře uděláte, když k nim přidáte hrášek, ředkvičky či mrkev. Výsadba zeleniny v březnu je skvělým způsobem, jak začít s ospalou zahradou a užívat si čerstvé produkty po celou sezónu.
7 fotografií

Zeleninu vysejte už v březnu, mrazů se nebojte. Úrodu pak budete mít co by dup

Zahrádkaření
Dýňová polévka
Sezona dýní je v plném proudu. Vydlabané dýně pohozené v lese po oslavách Halloweenu ale mohou být smrtící pro divokou zvěř, konkrétně pro ježky, u kterých často dochází k průjem, následnou dehydrataci a další potíže. Ježci po konzumaci dýní ztratí váhu a nepřežijí zimní spánek. Zkuste raději v kuchyni pár skvělých dýňových receptů. Hokaido, máslové, špagetové i muškátové – ze všeho se dá připravit spousta výtečných dobrot. Inspirujte se.
4 fotografie

Nevyhazujte dýně do přírody, ohrožují ježky. Zkuste spíš fantastické recepty

Pardubicko
Kuchař roku Lukáš Čížek ve své restauraci Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí.
/ROZHOVOR/ Sedmatřicetiletý šéfkuchař a majitel vrchlabského podniku Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí Lukáš Čížek se v květnu stal českým Kuchařem roku 2022 v soutěži, kterou pořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR při největší gastronomické události roku, veletrhu Bidfood Expo na výstavišti v pražských Letňanech. „Inspiraci rád hledám ve fotkách, když vidím, jak jídlo vypadá na talíři. To mě zajímá," prozrazuje, kde sbírá nápady. Během kariéry získával zkušenosti v hotelu ve Špindlerově Mlýně i rakouských Alpách.
10 fotografií

Veganský předkrm byl oříšek, miluju maso a ryby, říká český kuchař roku

Za jídlem
Mezi potraviny, které oproti loňskému roku zlevnily, patří především vepřové maso.
Kdo chce šetřit, měl by si k obědu udělat vepřové v mrkvi, nebo smažený květák. Důvod? Jedná se o potraviny, které meziročně zlevnily. Obsah nákupních košíků sice v uplynulých měsících výrazně podražil, přesto podle statistiků stále zůstává několik položek, které se trendu zdražování prozatím dokázaly vyhnout. Deník sestavil „top desítku“ potravin, jejichž cena meziročně klesla nejvíce. 
5 fotografií

Deset potravin, které nejvíce zlevnily. Vede mrkev či vepřové

Ekonomika
Tipy na uchování potravin
Konečně můžete sklízet zasloužené plody svého pěstitelského umu a lopoty, která bývá s pěknými jablky, hruškami nebo dokonalou kořenovou zeleninou spojena. Aby ovoce, stejně jako třeba mrkev, kořenová petržel, česnek nebo cibule vydržely čerstvé několik měsíců, musíte je správně uskladnit. Některým plodinám svědčí chladno a sucho, jiné ocení spolu s chladnem naopak vyšší vlhkost.
9 fotografií

Rady zkušených: Tipy na uchování potravin mile překvapí

Zahrada