Na Štětsku se extrémně rozmohly krádeže na polích. Hospodáři se mu brání nejen tím, že volají policii. Další na ně vypsal odměny. Paní M. z Hoštky, žena ze Zahořan, paní K. z Polep. Muž na čtyřkolce z Vetlé, pán na kole z Vrbice, paní se psem z Vrutice a dvojice v zeleném BMW z Prahy… To jsou jen někteří zloději, které už dopadl Zdeněk Voldřich při krádeži zeleniny na rodinných polích u Mastířovic a Svářenic.
7 fotografií
LitoměřickoNakládané okurky například v sladkokyselém nálevu si sice můžete koupit v každém obchodě s potravinami, ale určitě budete mít větší radost z těch, které si sami zavaříte. Není to nijak složité a jednoduchých receptů a postupů, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit, existuje mnoho. Ověřené recepty na co nejlepší výsledek se v některých rodinách jako ty vítězné předávají jako poklad dalším generacím. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je správný nálev neboli lák. Vyzkoušejte některý z nejoblíbenějších prověřených tipů.
Za jídlemNení nad to vytáhnout čerstvou mrkev ze záhonu, opláchnout od hlíny a už můžete chroupat. Pěstovat mrkev zvládne každý a nemusí to být jen na zahradě. Stačí vám k tomu i starý kbelík na balkoně. Kvůli sladké chuti nazývali Irové tuhle kořenovou zeleninu „podzemním medem“. Pokud chcete dodat tělu provitamin A, vitaminy B, C a E, vápník, pektiny, železo a vlákninu, pusťte se do pěstování mrkve. Hlavní sezóna výsevu je od dubna do začátku července. Přečtěte si, jak to udělat, abyste sklízeli sladkou a chutnou mrkev téměř po celý rok.
ZahrádkařeníUž jste někdy slyšeli o mrkvovém opalování? Konzumace levné křupavé zeleniny údajně dokáže zajistit hezké zbarvení pokožky. Navíc ji má chránit před UV zářením. Zajímalo nás, co je na tom pravdy. Zjišťovali jsme také, jestli je mrkev skutečně zdravá na oči, jak jsme slýchávali jako malí. V dnešním článku zjistíte, na co je celkově dobré mrkev jíst i jak často bychom si ji měli dopřávat. Za pozornost stojí především jedna látka, kterou tato zelenina obsahuje v hojném množství.
ZdravíŽe je mrkev dobrá jen pro králíky? Ale kdepak! Je to výborná zelenina, která by v našem jídelníčku měla hrát daleko větší roli, než jí dosud dovolujeme. Je plná živin, vlákniny a zejména antioxidantů, které brání předčasnému stárnutí a mohou naše tělo ochránit i před velmi vážnými chorobami. A podle některých názorů je mrkev dokonce výborným prostředkem pro hubnutí.
ZdravíSmažené nebo průmyslově zpracované potraviny, alkohol a nezdravý životní styl mohou negativně ovlivnit naše tělo. Mezi důležité orgány, které zbavují naše tělo toxinů, patří játra a tlusté střevo. Všechny emulgátory, barviva a dochucovadla z potravin, ale také plísně a další škodliviny je zatěžují. Proto je dobré jejich činnost čas od času podpořit. Řada lidí věří na účinné nápoje z ovoce, zeleniny a koření, které pomohou jejich zdraví a vitalitě. Jak pročistit játra a střeva? A jaké potraviny podpoří činnost jater a střev?
ZdravíČočka je odedávna důležitou součástí našeho jídelníčku. Je velmi zdravá, na přípravu jednoduchá a není drahá. Existuje však druh čočky, který si své místo v české kuchyni teprve hledá. A to je škoda, protože černá čočka, zvaná též beluga, obsahuje množství zdraví prospěšných látek, nezpůsobuje trávicí problémy, a navíc umí pomoci s hubnutím. V kuchyni je černá čočka poklad - dá se připravit na mnoho způsobů a na talíři vypadá hezky, protože se nerozvaří.
Za jídlemDny se prodlužují a vaše pokojové rostliny, které přes zimu odpočívaly, se koncem února začínají probouzet a růst. A to je ten správný čas, kdy bude potřeba je přihnojit. Čím podpoříme růst pokojovek a kdy bychom měli hnojivo vynechat? Jak často pokojovky hnojit a podle čeho poznat, co jim ke spokojenosti a růstu chybí?
BydleníJeště před pár lety by je vůbec nenapadlo nechat mrkev na záhoně přes zimu. Ovšem změna je život. Ivan Haška a Jaroslava Ondráková sklízeli letos úrodu až v lednu. Svými obřími mrkvemi se pochlubili na sociální síti a sklidili zasloužené ovace.
8 fotografií
ZahrádkařeníJátra patří k našim nejdůležitějším orgánům. Hrají důležitou roli v metabolismu a ukládání živin, čistí krev, zbavují tělo toxinů i cizorodých látek a produkují žluč. Aby ale játra správně fungovala, musíme jim věnovat pozornost. Přejídání, alkohol, stres a málo pohybu játrům neprospívá. K jejich očistě a zbavení nadměrného tuku může pomoci obyčejná červená řepa. Tahle nenápadná a cenově dostupná zelenina je totiž na detoxikaci ideální. Červená řepa je ale nejen vynikající čistič jater. Dodá tělu vitamíny a minerály, které ho chrání před nemocemi. A je i pomocníkem při hubnutí.
ZdravíMrkev je bezpochyby zdravá zelenina plná vitaminů. Také proto ji pro první příkrmy volí spousta rodičů. Jenže tolik oblíbená vařená mrkvička může miminku způsobit zácpu. Místo spokojeného dítěte vás tak po nasazení příkrmů může čekat probrečená noc plná bolení bříška.
Rady, tipyKdyby měla kořenová zelenina svoji královnu, byla by to mrkev. Je to vitamínová bomba, která podporuje trávení a zažívání, posiluje imunitu, snižuje riziko infarktu, rakoviny i hladinu cholesterolu. Pomůže vám také s hubnutím. Možná proto polévku z mrkve vařívala i princezna Diana a jak se v Británii traduje, měla prý právě mrkvovou polévkou udělat dojem na prince Charlese. Jak se dělá mrkvová polévka a jaké koření se do ní dává?
Za jídlemVlašský salát býval ještě před několika desítkami let jednou z nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně. Deset deka vlašáku a dva rohlíky – to byla sice nepříliš zdravá, zato oblíbená svačina. Pokud si pamětníci dají stejné menu i dnes, zpravidla zjistí, že už to není ono. Daleko jistější je proto vyrobit si vlašský salát doma a kvalitu všech ingrediencí si ohlídat. Na silvestrovských chlebíčcích bude určitě skvělý. Co se dává do vlašského salátu? Jak se dělá vlašský salát? A proč má vlastně název vlašský?
Za jídlemV Hluboké nad Vltavou chystají další ročník festivalu ochotnických divadel. Nabídne hru Generálka císaře Napoleona od Jiřího Hubače, pohádku Zahrada od Jiřího Trnky nebo středověký sitcom Rytířova dcera, který mohl být inspirován dávným kronikářským zápisem.
4 fotografie
Volný časDesítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.
5 fotografií
Za jídlemReceptů na přípravu rychlé večeře není nikdy dost. Tento pokrm s růžičkovou kapustou a mletým masem vás zasytí, zahřeje a nezabere mnoho času. Navíc je plný zdraví prospěšných látek jako jsou vitamíny, minerály a bílkoviny.
4 fotografie
Za jídlemKdyž se řekne jablečná přesnídávka, hodně lidí si představí malé skleničky z obchodu obsahující výživu pro děti. Daleko jednodušší, než zkoumat v obchodě etiketu s údaji o složení, je však vyrobit si přesnídávku ze zdravých surovin doma. Jak se dělá jablečná přesnídávka? Příprava je rychlá a levná, výsledek zaručený a skvělé jablečné pyré ocení nejen děti, ale i dospělí.
Za jídlemNa krásnou vzrostlou zahradu se čeká i pět nebo deset let. Miloslava Kafková z Mirošova u Rokycan však ví, jak za dva roky vykouzlit zahradu, která vypadá nádherně. Přitom vyrostla jako „panelákové dítě“ a na vše musela během let přijít metodou pokusu a omylu.
9 fotografií
ZahradaMrkev stokrát jinak. Mrkev jako pochoutka, mrkev jako lék, mrkev jako herní motiv, mrkev jako symbol nadhledu a sebeironie, mrkev jako pomocník. Ve všech těchto podobách se s touto zdraví prospěšnou kořenovou zeleninou setkali návštěvníci sobotního 13. ročníku Slavností mrkve ve Zlivi na Českobudějovicku.
6 fotografií
Čtenář reportérChcete si uchovat čerstvé šťavnaté ovoce ze své zahrádky až do zimy, nebo dokonce do prvních jarních měsíců? Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky, radí, jak správně sklízet a skladovat jablka. Řada tipů vás určitě překvapí.
Zahrada/FOTOGALERIE/ První dubnové odpoledne se v Miličíně neslo ve znamení předvelikonočního veselí. Jeho organizátoři před radnicí přivítali rodiče z města i dalekého okolí s natěšenými dětmi. Pro ně byly nachystané soutěže, například hod mrkví na zajíce, lov vajíček na udici či skládání puzzlí s velikonočním motivem.
29 fotografií
Čtenář reportérAť už jste začínající zahradník nebo ostřílený profík, je právě březen měsícem, kdy můžete začít pěstovat první plodiny i venku na záhonku. Vrhněte se na kapustu, hlávkový salát i špenát. A dobře uděláte, když k nim přidáte hrášek, ředkvičky či mrkev. Výsadba zeleniny v březnu je skvělým způsobem, jak začít s ospalou zahradou a užívat si čerstvé produkty po celou sezónu.
7 fotografií
Za jídlemIdeální oběd či večeře pro milovníky asijské kuchyně? Pikantní rýže s pečeným bokem. Marináda dodá masu nezaměnitelnou chuť. Příprava ani samotné grilování netrvá dlouho, ovšem pokud se rozhodnete pro tento pokrm, počítejte s několikahodinovým odležením masa v lednici.
Za jídlemNa přípravu tohoto jídla budete potřebovat trochu více času i peněz. Uvidíte ale, že výsledek stojí za to. Pečený telecí krk zažene nejen hlad, ale i chmury z nevlídného podzimního počasí. Na talířku totiž skvěle vypadá i voní. Než se pustíte do samotného pečení, nezapomeňte si s dostatečným předstihem připravit marinádu na maso.
Za jídlemSezona dýní je v plném proudu. Vydlabané dýně pohozené v lese po oslavách Halloweenu ale mohou být smrtící pro divokou zvěř, konkrétně pro ježky, u kterých často dochází k průjem, následnou dehydrataci a další potíže. Ježci po konzumaci dýní ztratí váhu a nepřežijí zimní spánek. Zkuste raději v kuchyni pár skvělých dýňových receptů. Hokaido, máslové, špagetové i muškátové – ze všeho se dá připravit spousta výtečných dobrot. Inspirujte se.
4 fotografie
PardubickoSezona dýní je v plném proudu. Hokaido, máslové, špagetové i muškátové – ze všech se dá připravit spousta výtečných dobrot. Zkuste naše recepty.
4 fotografie
Za jídlem/OBRAZEM/ Již 12. ročník Slavností mrkve uspořádali v sobotu ve Zlivi. Děti bavila krom jiných atrakcí pěnová show vytvořená zlivskými dobrovolnými hasiči, z pódia hrála kapela Jazzika a všichni mohli najít rozptýlení při vystoupení kejklířů nebo při ohňostroji.
11 fotografií
ČeskobudějovickoMrkev jako pochoutka, mrkev jako lék, mrkev jako herní motiv, mrkev jako symbol nadhledu a sebeironie, mrkev jako pomocník. Ve všech těchto podobách se s touto zdraví prospěšnou kořenovou zeleninou setkali návštěvníci sobotního dvanáctého ročníku Slavností mrkve ve Zlivi na Českobudějovicku. A bylo jich hodně přes půl tisícovky.
5 fotografií
Čtenář reportérVyrazit v létě brzy ráno do lesa a vůbec do přírody má svoje kouzlo. Josef Kovář se takto minulou sobotu vydal do Podivic a v neděli do Rychtářova. Děkujeme za krásné fotografie.
37 fotografií
Čtenář reportér/ROZHOVOR/ Sedmatřicetiletý šéfkuchař a majitel vrchlabského podniku Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí Lukáš Čížek se v květnu stal českým Kuchařem roku 2022 v soutěži, kterou pořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR při největší gastronomické události roku, veletrhu Bidfood Expo na výstavišti v pražských Letňanech. „Inspiraci rád hledám ve fotkách, když vidím, jak jídlo vypadá na talíři. To mě zajímá," prozrazuje, kde sbírá nápady. Během kariéry získával zkušenosti v hotelu ve Špindlerově Mlýně i rakouských Alpách.
10 fotografií
Za jídlemShow Magická Fontána, zábavné a zajímavé akce, nejdelší špageta z cukety nebo mrkve či vydávání hracích karet a her. Za tím vším stojí mladý všestranný muž z Polné, Jakub Skočdopole.
12 fotografií
JihlavskoMůže to být úplně čerstvá jarní karotka i poslední kousky podzimní sklizně velkých mrkví uložených ve sklepě. Oranžový kořen je univerzálně použitelný do sladkých i slaných receptů, a komu se nechce chroupat mrkev syrovou, vychutná si ji třeba pečenou či v syté polévce. Podívejte se na recepty, které připravil časopis Receptář.
10 fotografií
Za jídlemŽe rostliny potřebují vláhu, je každému zahrádkáři jasné. Víte však, kolik zálivky potřebuje hrášek, mrkev nebo špenát? Dokážete vodu, ideálně samozřejmě dešťovku, nejen úspěšně zachycovat, ale taky efektivně využívat při kropení záhonků?
6 fotografií
ZahradaKdo chce šetřit, měl by si k obědu udělat vepřové v mrkvi, nebo smažený květák. Důvod? Jedná se o potraviny, které meziročně zlevnily. Obsah nákupních košíků sice v uplynulých měsících výrazně podražil, přesto podle statistiků stále zůstává několik položek, které se trendu zdražování prozatím dokázaly vyhnout. Deník sestavil „top desítku“ potravin, jejichž cena meziročně klesla nejvíce.
5 fotografií
EkonomikaMrkev ne za čtyři, ale nejspíše za pět korun. Kilo, ne kus. Ani vzhledem k prudkému zdražování všude, kam se jen člověk podívá, se pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nechystá nijak výrazně zdražovat kvalitní zeleninu. Populární samosběr na polích nedaleko Olomouce plánuje opět na konec srpna. A to s řadou novinek.
32 fotografií
EkonomikaPopularita prastaré odrůdy obilí začala upadat už od počátku 20. století. O poslední hřebíček do rakve se postaral Adolf Hitler, který špaldu na území nacistické třetí říše zakázal. A čím že se chudinka provinila? Měla malý výnos.
6 fotografií
Za jídlemVyužití ovesných vloček v kuchyni je opravdu hodně široké. Fantazii se meze nekladou. A ve spoustě pokrmů je ani jejich odpírači neodhalí. Píše o tom web www.1000chuti.cz a www.coolinarka.cz.
Za jídlemZvýšenou hladinu celkového cholesterolu má až 75 % české populace. Jestliže laboratorní rozbor krve ukáže, že k této skupině patříte, je namístě upravit jídelníček. Základem je výběr správných potravin a velkou roli hraje i to, jak se v kuchyni zpracují.
5 fotografií
Za jídlemKlasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?
Hlasy DeníkuKonečně můžete sklízet zasloužené plody svého pěstitelského umu a lopoty, která bývá s pěknými jablky, hruškami nebo dokonalou kořenovou zeleninou spojena. Aby ovoce, stejně jako třeba mrkev, kořenová petržel, česnek nebo cibule vydržely čerstvé několik měsíců, musíte je správně uskladnit. Některým plodinám svědčí chladno a sucho, jiné ocení spolu s chladnem naopak vyšší vlhkost.
9 fotografií
Zahrada V seriálu Deník na návštěvě jsme se tentokrát zastavili ve Zlivi. Zvlášní přezdívku získali obyvatelé Zlivi podle zeleniny, jen se přesně neví proč.
10 fotografií
ČeskobudějovickoJako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem o plody bez chemie je letos obrovský. První zákazníci se vrhli mezi řádky hodinu před avizovaným startem sklizně.
28 fotografií
RegionyVIDEO / Jako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem o plody bez chemie je letos obrovský. První zákazníci se vrhli mezi řádky hodinu před avizovaným startem sklizně.
28 fotografií