ŠTÍTEK: muzikál

Na letní kino v Třebíči dorazily davy lidí. Prvnímu letošnímu promítání přálo i počasí.
/FOTO, VIDEO/ Krásný vlahý večer a k tomu film pro celou rodinu. Tak začalo letošní promítání pod širým nebem v Třebíči. Na Karlově náměstí se v úterý večer promítal rodinný fantasy muzikál Wonka. „Dorazili jsme i s dětmi, moc je to baví. Věřím, že vydrží až do konce,“ prohlásila Martina Nováčková, která na náměstí přišla nejen s rodinou, ale i přáteli.
16 fotografií

Třebíč si užívá promítání pod širým nebem. Letní kino začalo muzikálem Wonka

Třebíčsko
Karel Gott na Bratislavské lyře v roce 1969.
Pětaosmdesátých narozenin by se 14. července dožil Karel Gott, legendární zpěvák a mnohonásobný držitel ocenění Zlatý slavík. Jeho hvězdná kariéra odstartovala díky angažmá v pražském Semaforu, které mu pomohlo k prvnímu původnímu hitu z pera Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého Oči sněhem zaváté, jenž se stal nejúspěšnější písní roku 1963. Deník přináší některé z mnoha příběhů písní, o nichž s přehledem hovoří hudební publicista, rozhlasový dramaturg a moderátor Miloš Skalka, který navíc pro Karla Gotta napsal několik textů jako třeba Pretty Woman (Oh, Pretty Woman) či Láska je nádhera (A Love So Beautiful).
32 fotografií

Karel Gott by oslavil 85 let. Za jeho nejslavnějšími hity stojí hluboké příběhy

Hudba
Noc s operou. Josef Hruškoci a Charlotte Režná si zahráli v představení Dracula.
Více než 11 000 lidí navštívilo dvě představení v rámci Noci s operou v lochotínském amfiteátru. Osmý ročník přinesl slavnostní operu Libuše v hudebním nastudování Jiřího Petrdlíka a v režii Tomáše Ondřeje Pilaře, a legendární muzikál Dracula, kterého režijně nastudoval Lumír Olšovský, za dirigentský pult se postavil Kryštof Marek a choreografii vytvořila Ivana Hannichová.
11 fotografií

Tisíce lidí tleskaly v lochotínském amfiteátru ve stoje Draculovi a Libuši

Volný čas
Jozef Hruškoci jako Dracula.
Vraždící holič Sweeney Todd, císař Franz Josef, detektiv Nick Carter. To jsou některé ze slavných postav, které v plzeňském divadle ztvárnil muzikálový herec Jozef Hruškoci. Teď ho čeká další ikonická role. Zahraje si totiž titulní roli v plzeňské verzi muzikálového hitu Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese Dracula. Nejprve se představení odehraje 25. června v lochotínském amfiteátru v rámci akce Noc s operou. Pak se inscenace přesune do Nové scény, kde bude mít premiéru 7. září.
4 fotografie

Mám rád všechny své role, říká představitel plzeňského Draculy Jozef Hruškoci

Plzeňsko
Carey Mulliganová a Leonardo DiCaprio ve Velkém Gatsbym.
Víkendovou obrazovku obsadí mocná esa: Velký Gatsby, proslulý gangster Dillinger a také Karel IV. v legendárním muzikálu Noc na Karlštejně. Výročí Franze Kafky připomene Proces s Orsonem Wellsem, nedožité 90. narozeniny Věry Plívové-Šimkové zase rodinná komedie Lišáci, Myšáci a Šibeničák. A dojde i na zvířátka. Tentokrát na psa Gumpa, který naučil lidi žít. Tak si je všechny užijte. 
6 fotografií

Gatsby, Dillinger i Karel IV. Co uvidíte o víkendu v televizi

Film a televize
Tělo mého nepřítele s Jeanem Paulem Belmondem.
Od dobrodružné fantasy přes Formanův muzikál až k protektorátnímu dramatu. Televizní stanice o víkendu mnoho novinek nenabízejí. Dalo by sázet, kolik repríz už měly Zázračná planeta, Hitparáda s Dejdarem nebo Statečné srdce. Přesto se je na co dívat. Třeba muzikálové Vlasy Miloše Formana a temperamentní nasazení Treata Williamse, které prostě nestárnou. Význam má, už vzhledem k aktuálnímu výročí, i britský pohled na operaci Anthropoid, kde si vedle letošního oscarového vítěze Cilliana Murphyho zahrála Anna Geislerová. Pro příznivce přírody je tu pozoruhodný dokument z prostředí koní v maďarské nížině. Deník přináší i další tipy.
5 fotografií

Televizní tipy na víkend: Připomenutí atentátu na Heydricha i slavný muzikál

Film a televize
Premiéra muzikálu ELA! je v pátek 3. května v 19 hodin. Další představení se uskuteční v sobotu 4. května v 19 hodin a sobotu 11. května ve 13 hodin.
Světovou premiéru muzikálu ELA! uvede v pátek 3. května v 19 hodin Moravské divadlo v Olomouci. Tvůrci v něm vzdávají hold první dámě motosportu a zřejmě nejznámější olomoucké rodačce Elišce Junkové. Na jevišti ji ztvární Natálie Tichánková a Vlasta Hartlová. Muzikál napsal Tomáš Syrovátka, hudbu složil Filip Tailor a režie se ujal šéf souboru činohry Roman Vencl.
14 fotografií

ELA! vzdává hold Elišce Junkové. Premiéra v Moravském divadle v Olomouci

Olomoucko
Rodiče Mirjam Landa a Daniel Landa s dcerou Anastázií
Manželka zpěváka Daniela Landy, režisérka a scenáristka Mirjam Müller Landa oslavila 13. dubna půlkulaté narozeniny. Při té příležitosti prozradila, jaké mají v takových okamžicích rodinné zvyklosti. Její dospívající dcery ji nedávno ujistily, že na roli babičky si ještě chvíli počká, s čímž nadšeně souhlasí a říká: „Ne dřív než za deset let!“.
8 fotografií

Syna jsem nikdy nepostrádala a babičkou být ještě nechci, říká Mirjam Landa

Společnost
Mirjam a Daniel Landovi
Jako součást oslav letošních pětadvacátých narozenin pražského Divadla Kalich se 12. září na jeho jeviště vrátí druhý autorský muzikál z dílny Daniela Landy Tajemství v novém nastudování. Diváci uvidí nové dekorace výtvarníka Davida Baziky, kostýmy návrháře Romana Šolce, choreografie Lindy Rančákové, nové herecké obsazení a uslyší i novou hudební podobu. Vstupenky jsou již v prodeji na www.divadlokalich.cz.
6 fotografií

Landovo Tajemství se vrací na jeviště. Roubujeme obsah na formu, říká zpěvák

Divadlo
Divadlo Star připravilo pro rodiny s dětmi muzikál Království z Ledu.
V Městském divadle v Žatci zářila 16. března půvabná Elsa, praštěná Anna, srandovní sněhulák Olaf a mnoho dalších pohádkových postav ze známého snímku Ledové království. Divadlo Star totiž připravilo pro rodiny s dětmi muzikál Království z Ledu, který je na námět již zmíněného filmu. Nechyběly známé písničky a choreografie, které diváci z Ledového království znají.
14 fotografií

V Městském divadle Žatec měl premiéru největší rodinný muzikál v Česku

Čtenář reportér
Muzikál „Zavři oči, Maxi!“ bude mít premiéru v Ústí 2. května. Na snímku je zleva Jolana Smyčková, Roman Zach a Linda Rybová.
/FOTO/ „Zavřete oči, odcházím,“ šeptá zasněně Oldřich Nový ve filmu Kristián Adině Madlové. Podobnou scénu možná uvidí diváci v novém muzikálu, kde hlavní role budou mít Roman Zach a Linda Rybová. „Zavři oči, Maxi!“ bude mít premiéru v Ústí nad Labem 2. května a následně by měl putovat hlavně po větších městech Ústeckého a Středočeského kraje.
7 fotografií

Ústí má svůj muzikál! Budou v něm zpívat Zach, Rybová nebo boxerka Andělská pěst

Zprávy
Vystoupení Josefa Laufera měla vždy úspěch.
Už čtvrtým rokem zůstává zpěvák a herec Josef Laufer v umělém spánku a jeho stav se podle dostupných zpráv nelepší. Oblíbený umělec přitom ještě ve svých osmdesáti letech hýřil aktivitou, vystupoval na koncertech po celé České republice, hrál v pražských muzikálových představeních a poskytoval rozhovory médiím. Pak ale podstoupil operaci srdeční chlopně a jeho život nabral směr, který nikdo nečekal. Jeho rodina stále čeká na zázrak. Lauferův vnuk pokračuje v jeho uměleckých stopách a přiznává, že dědeček pro něj byl vždy velkým vzorem.
6 fotografií

Josef Laufer: V 80 byl čilý, teď je v umělém spánku. Všichni čekají na zázrak

Společnost
Kominická scéna z filmového muzikálu Mary Poppins
Britská nevládní organizace British Board of Film Classification (BBFC), která uděluje filmům takzvaný věkový raiting a rozhoduje o jejich přístupnosti pro děti a mladistvé, učinila překvapivé rozhodnutí. Podle informací serveru BBC doporučila, aby rodinný muzikál Mary Poppins z roku 1964 děti sledovaly pod rodičovským dohledem, protože obsahuje diskriminační narážky. V minulosti postihlo podobné zpřísněné hodnocení například legendární snímek Rocky. Naopak příznivější označení se dočkal svého času zakázaný Život Briana komediální skupiny Monty Python.
6 fotografií

Mary Poppins by děti měly sledovat jen s rodiči. Vadí kominíci a hotentoti

Film a televize
35. ročník tradičního poberounského masopustu v Zadní Třebani
/FOTO, VIDEO/ Nadcházející víkend nabídne na Berounsku i u sousedů ve středních Čechách desítky akcí, mezi kterými stále vedou bály a masopustní průvody. Vyrazil lze ale i na koncerty, muzikály a divadelní představení nebo třeba na mariášnický turnaj, pánskou burlesku, slet halových letadel a chovatelskou výstavu, která představí i zakrslé králíčky a papoušky. Stačí si vybrat. 
71 fotografií

Kam o víkendu? Berounsko baví masopusty, vyrazit lze i na plesy a muzikál

Volný čas
Po reprezentačním plese města čeká Mladou Boleslav také ples Klaudiánovy nemocnice.
/FOTO, VIDEO/ Nadcházející víkend nabídne na Boleslavsku i u sousedů ve středních Čechách desítky akcí, mezi kterými stále vedou bály a masopustní průvody. Vyrazil lze ale i na koncerty, muzikály a divadelní představení nebo třeba na mariášnický turnaj, pánskou burlesku, slet halových letadel a chovatelskou výstavu, která představí i zakrslé králíčky a papoušky. Stačí si vybrat. 
41 fotografií

Kam o víkendu: Masopustní hody, muzikál i ples nemocnice

Volný čas
František Janeček (vlevo) objevil například Sagvana Tofiho
František Janeček platí za zdatného producenta a hledače talentů, který v 80. letech objevil například Michala Davida, Ivetu Bartošovou nebo Sagvana Tofiho. Po úspěšném období se skupinou Kroky Františka Janečka dlouhá léta spolupracoval s Karlem Gottem a přivedl do Česka známé světové muzikály. Ačkoli byl především klávesákem, kapelníkem a autorem hudby, několikrát se představil i jako zpěvák, a proto mu patří další díl seriálu Zpívali v osmdesátkách.
6 fotografií

František Janeček měl oko na talenty. Michalu Davidovi svým nápadem změnil život

Hudba