ŠTÍTEK: Myanmar

Dobrý zápas odehrály celky Slavoje Kladno (ve žlutém) a Čechie Velká Dobrá. Hosté ukázali kvalitu a v závěru zlomili zápas ve svůj prospěch 2:0. Mario Kolumbič
Když chcete zlomit tuze vyrovnanou partii na svou stranu, obvykle potřebujete nějaký Faktor X, něco navíc, něco neotřelého. Přesně to předvedl brankář fotbalového Slavoj Kladno Mario Kolumbič v sobotním zápase I. B třídy ve Hředlích. V 85. minutě za stavu 2:2 chytil pokutový kop domácímu Slámovi a následně jeho spoluhráč Matouš Hrubý zařídil Kladeňákům výhru. Hředle jsou po ní prakticky ze hry o záchranu, Slavoj má velkou šanci. I proto je vousáč Mario další Osobností Deníku. O zápase i svém zajímavém životě vyprávěl v rozhovoru.

Osobnost Deníku: Neřízená střela Kolumbič je z Evropy doma a zachraňuje Slavoj

Fotbal
George Orwell
George Orwell patří k autorům, jejichž knihy jsou známější než ten, kdo je napsal. Většina lidí asi zná jeho román 1984 - kritiku totalitních režimů, ve kterých žijí občané pod neustálým dohledem Velkého bratra. 25. června uplyne 120 let od Orwellova narození. Co víte o muži, kterého v roce 2008 magazín The Time zařadil na druhé místo v seznamu nejvýznamnějších britských spisovatelů?

KVÍZ: Velký bratr tě sleduje! Znáte život a dílo George Orwella?

Literatura
Vývoj motorů EA 211 a jejich testování v mladoboleslavské Škodě Auto.
Vedle elektromobility, k níž se společnost velmi aktivně hlásí v souladu s evropskými i světovými trendy, se jedním z významných přínosů Škody Auto pro automobilismus má stát podíl na rozvoji spalovacích motorů. A řeč je o budoucích aktivitách, nikoli o historii. Mladoboleslavská Škodovka přebírá širší odpovědnost za vývoj spalovacích motorů v rámci celého koncernu Volkswagen. 
7 fotografií

Nová příležitost pro Škodu Auto: rozvoj spalovacích motorů. I když mají končit

Boleslavsko
Čtvrté mládě tapíra čabrakového přivedla v prosinci 2022 na svět samice Nadira ze zlínské zoo. Malý sameček se jmenuje Coffee.
V pořadí už čtvrté mládě tapíra čabrakového se narodilo na konci prosince ve zlínské zoo. Tentokrát je to sameček, kterého chovatelé pojmenovali Coffee. Díky starostlivé péči matky Nadiry skvěle prospívá. Návštěvníci jej mají možnost vidět denně v bývalém pavilonu slonů, neboť ubikace tapírů v asijské oblasti prochází rekonstrukcí a pavilon slonů jim nyní poskytl náhradní domov.
4 fotografie

Zlínská zoo se raduje z dalšího mláděte tapíra. Už má jméno

Zlínsko
Barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij u Mezinárodního soudního dvora OSN v Haagu na snímku z 11. prosince 2019
Svržená barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij byla dnes odsouzena k dalším třem rokům vězení za porušení zákona o státním tajemství. Stejně vysoký trest dostal také australský ekonom Sean Turnell, který působil jako její poradce. Turnell a Su Ťij vinu odmítají, podle mezinárodních orgánů je proces motivovaný politicky, uvedla agentura AFP. Austrálie vyzvala k propuštění svého občana.

Soud uložil Su Ťij další trest. Tentokrát za porušení zákona o státním tajemství

Svět
Ilustrační foto jantaru z Myanmaru.
Vědci věří, že některé africké kvetoucí rostliny zůstaly za posledních 99 milionů let beze změny. Naznačují to vzácné nálezy perfektně zachovalých květin, které se vyhnuly udupání dinosaury a jejichž rozkvetlou krásu naopak do dnešního dne prezervoval jantar. Ve studii, která v pondělí vyšla v žurnálu Nature Plants, odborníci tvrdí, že dnešnímu životu na Zemi vděčíme právě těmto květům.

Jako za dob dinosaurů. Vědci našli unikátní květy v jantaru staré 99 milionů let

Věda a technika