ŠTÍTEK: myš

Markéta Kaiser v laboratoři rentgenové výpočetní mikro a nanotomografie na CEITEC VUT začala pracovat už při bakalářském studiu před deseti lety.
/ROZHOVOR/ Na podobu obličeje dítěte může mít vliv množství bílkovin, které matka v těhotenství spořádá. Zjistili to brněnští vědci ve spolupráci se švédskými biology. Studii prováděli na myších. Díky zobrazovacím možnostem, které nabízí brněnská CT CEITEC VUT laboratoř, mohli vytvořit 3D modely, které jasně ukázaly rozdíly mezi myšími embryi s různým příjmem bílkovin. V rozhovoru pro Brněnský deník Rovnost popisuje podrobnosti vedoucí výzkumného týmu Markéta Kaiser.
5 fotografií

Příjem bílkovin v těhotenství ovlivňuje podobu dítěte, zjistili brněnští vědci

Brněnsko
V Nostalgické myši v Šemanovicích vystoupil písničkář Jakub König.
/FOTOGALERIE/ Na programu posledního květnového večera v Nostalgické myši v Šemanovicích byl společný koncert písničkářů Jakuba Königa a Marie Kieslowski. Posluchači, kteří se nenechali odradit večerním deštěm a bouřkou, mohli kromě vlastních písniček obou interpretů v sólovém provedení slyšet i pár songů z Königova někdejšího projektu Zvíře jménem Podzim. 
11 fotografií

Písničkáře v Nostalgické myši výpadek proudu nerozhodil. Další bude Druhá tráva

Volný čas
Inspekce v úterý 30. ledna zavřela večerku provozovatele VĂN PHONG PHAM v Mostkovicích. zdroj SZPI, Potraviny na pranýři
Potravinářská inspekce v úterý zavřela vietnamskou večerku v Prostějovské ulici v Mostkovicích. Při kontrole prodejny a skladovacích prostor narazili inspektoři na všudypřítomnou špínu, plíseň i mrtvé myši. Od počátku týdne je to na Prostějovsku už druhý případ. V pondělí museli přistoupit k uzavření provozovny „Liliana potraviny“ v Kostelci na Hané.
18 fotografií

Inspektoři zavřeli další vietnamskou večerku. Všude špína a myši

Prostějovsko
Čápovi bílému čelisťová past téměř amputovala nohu. Svůj boj o život prohrál
Už 20 let v Česku platí zákaz používání i prodeje čelisťových a lepových pastí, v roce 2021 se navíc zpřísnil. Přesto si „železa“ vyžádala další život a prodejci je nabízejí dál. Jak se přesvědčila redaktorka Deníku, není obtížné si na internetu rychle najít e-shopy, které nelegální zboží prodávají. Prodejcům sice hrozí tučné pokuty, zvířecí život to ale nevrátí a utrpení přeživším zvířatům nijak nevynahradí.
17 fotografií

I přes zákaz je jich plný internet. Pasti dál trýzní a zabíjejí zvířata

Zvířecí deník a chovatelství
Ilustrační foto
Lotto obšťastnilo loni v Bavorsku sázející celkem 615 miliony eur; 16 z nich milionem a víc. Kolem 493 milionů z loterií, daní a odvodů heren připadlo na obecně prospěšné účely státního rozpočtu.

Od sousedů: Když se sypou milionové výhry

Z okolí
Myši mají oslabenou imunitu. Musí proto být v maximálně sterilním prostředím.
Unikátní laboratoří se mohou pochlubit na Interní hematologické a onkologické klinice Fakultní nemocnice Brno a Lékařské fakultě Masarykovy univerzity. Říkají mu myšárium nebo zvířetník. Chovají a zkoumají v něm laboratorní myši, které lékařům a vědcům pomáhají s výzkumem rakovinotvorných, leukemických buněk. Reportér Deníku měl ve čtvrtek možnost do laboratoře nahlédnout.
17 fotografií

VIDEO: Pomáhají s výzkumem rakoviny. Nahlédněte do unikátního brněnského myšária

Brněnsko
Písničkář a malíř Jakub König natočil nový klip Hvězdy ke stejnojmennému sólovému albu s přáteli a jejich dětmi v hospodě Nostalgická myš v Šemanovicích u Kokořína.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Písničkář, malíř, autor komiksů a také spisovatel Jakub König vydává 22. září novou desku nazvanou Hvězdy. Ačkoliv má za sebou již dlouhou řadu nahrávek, jde o první album vydané pod vlastním jménem. Předchozí vycházela pod hlavičkou jeho kapel Obří broskev a Zvíře jménem podzim či jeho projektu Kittchen, v němž vystupuje s tváří zakrytou černou kuchařskou čepicí s vystříhanými otvory pro oči.
21 fotografií

Klip k novému sólovému albu Hvězdy natočil Jakub König v Nostalgické myši

Volný čas
Bělozubka tmavá (Crocidura russula)
Drobný savec původem z Afriky a malý hmyzožravec je bělozubka tmavá. Vypadá trochu jako myš, má špičatý čenich, připomíná rejska a je novým obyvatelem Chebska. Právě sem proto vyrazili vědci z Ústavu biologie obratlovců AV ČR a v terénu zahájili tříletý projekt mapování výskytu pro Českou republiku nového druhu. Experti se zaměří na Chebskou pánev a o pomoc žádají i veřejnost.
4 fotografie

Bělozubku z Afriky máme i u nás na Chebsku, vyfoťte ji vzkazují vědci

Chebsko
Ilustrační foto
Dnes už se levorukost považuje za celkem běžnou záležitost. Vždyť podle odhadů je každý desátý Čech levák. Není tomu ale ještě tak dávno, co se používání levé ruky jako primární považovalo za vážný sociální hendikep. Nezřídka to vedlo i k násilnému přeučování ve škole nebo v rodině. Obě oslovené levačky, Jitka a Sofie, si tu dobu živě pamatují.

Každý desátý Čech je levák. Násilné přeučování na praváky je už jen vzpomínkou

Praha
Z představení Past na myši v Divadle J. K. Tyla v Plzni.
V tajuplný penzion U Klášterní studny se opět promění jeviště Velkého divadla v Plzni ve světoznámé hře královny detektivek Agathy Christie Past na myši. S činoherním souborem Divadla J. K. Tyla ji v roce v roce 2017 nastudovala vyhledávaná režisérka Martina Schlegelová a v sobotu 17. prosince se inscenace dočká obnovené premiéry. Stejně jako před pěti lety si v ní zahrají Monika Švábová, Pavel Pavlovský, Marek Mikulášek, Jaroslav Matějka a Kamila Šmejkalová, nově se jako ústřední pár – manželé Ralstonovi – představí Libor Stach a Jana Ondrušková, do kůže Christophera Wrena se převtělí Vladimír Pokorný.
6 fotografií

Do Plzně se na jeviště vrací nejslavnější divadelní detektivka Past na myši

Volný čas
Potravinářská inspekce uzavřela prodejnu smíšeného zboží v Dobroměřicích na Lounsku.
/FOTO/ Potravinářská inspekce uzavřela prodejnu smíšeného zboží v Dobroměřicích na Lounsku. V obchodě vietnamského podnikatele poblíž fotbalového hřiště v Komenského ulici našli inspektoři mrtvé hlodavce, trus, provozovna nebyla podle jejich zjištění zabezpečená před pronikáním škůdců a uvnitř objevili nahromaděné odpady. K tomu narazili na nečistoty na podlaze. 
13 fotografií

Mrtvé myši, trus, nepořádek. Inspektoři zavřeli obchod v Dobroměřicích

Žatecko a Lounsko
Laboratorní myš - ilustrační foto
Novou laboratorní myš vyvinul česko - francouzský tým. U těchto druhů živých myší vědci dokážou přesně kontrolovat složení střevních bakterií. Akademie věd ČR (AV) o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Odborníci se pomocí myší snaží zjistit, jak společenství bakterií vznikají a jaký mají dopad na fungování organismu i vznik některých onemocnění. Výsledky výzkumu publikoval časopis Nature Communications.

Nová laboratorní myš pomáhá zkoumat střevní bakterie. Na vývoji se podíleli Češi

Věda a technika
Z fotbalového utkání krajského přeboru Velim - Hřebeč
Podle postavení v tabulce se mělo jednat o vyrovnaný zápas, ale nejednalo. Místo toho to připomínalo známou hru kočky s myší. Fotbalisté Velimi v pátém odehraném kole krajského přeboru rozdrtili na domácím hřišti Tuchlovice 6:1 a v nové sezoně ještě neztratili ani bod.

Drama se změnilo v hru kočky s myší. Velim soupeře rozdrtila

Kraje
Myši patří do nebe
Už zkraje října oživí domácí nabídku v kinech český animovaný film Myši patří do nebe. Jeho režijní duo Denisa Grimmová a Jan Bubeníček zatím vysílají k divákům jako ochutnávku čerstvý trailer. Přibližuje hlavní hrdiny myšku Šupito a lišáka Bělobřicha. Odpověď na to, zda mezi nimi může vzniknout přátelství, avšak najdou děti i jejich rodiče až v kinech.

Přátelství je výjimečné, vzkazují myši z nebe. Nový film autoři plánovali roky

Film a televize
Pes rysy šelmy nezapře. Nejbližší příbuzný psa je vlk šedý, který pocházel z Eurasie a severní Ameriky.
Kočičí exkrementy na trávníku i v pískovišti, nepříjemné psí štěkání a tak podobně. Domácí mazlíčci jsou fajn společníci, často ale vyvádí neuvěřitelné kousky, z nichž jejich páníčci nemají vůbec žádnou radost. Nedá se však říct, že by to ze strany chlupáčů byly schválnosti. Příčiny chování našich čtyřnohých přátel musíme hledat už v samotné evoluci a v počátcích jejich domestikace. S nejnovějšími informacemi přišel server BBC.
10 fotografií

Štěkot či donáška mrtvých myší? Otravné zvyky mazlíčků mají vědecké vysvětlení

Zvířecí deník a chovatelství
V pátek 16. července na letní scéně před šemanovickou hospodou Nostalgická myš vystoupil houslista Jan Hrubý se svou kapelou.
Po roce od své zdejší premiéry se do Nostalgické myši v Šemanovicích vrátil rockový houslista Jan Hrubý. Zatímco loni zde hrál v triu s Michalem Prokopem a kytaristou Lubošem Andrštem, tentokrát už přijel rovnou s vlastní kapelou. Zabrousil s ní do rocku i klasiky, ale už z pohledu na keltskou harfu jeho anglického spoluhráče Seana Barryho publiku na první pohled poznalo, co je tentokrát čeká především.
9 fotografií

PODÍVEJTE SE: V Nostalgické myši v Šemanovicích vystoupil houslista Jan Hrubý

Volný čas