ŠTÍTEK: mýtus

Co Čech, to pivař? Každý z nás podle statistiky ročně vypije 128 litrů ročně. Souhlasíte?
Blonďák, kousek, bahno, boží dar, jediná jistota, laso, zrzavá voda, patrona, škopek. Ať mu říkáte jakkoliv, pivo je pro Čechy něco jako svatý grál, rodinné stříbro a národní pýcha: každý Čech a Moravan (včetně nemluvňat, batolat, vaší babičky a abstinentů) ho ročně v průměru vypije 128 litrů. Přesto existuje řada mýtů, kterým podléhají i ti nejzdatnější konzumenti. Jedním z nich je bezesporu představa, co přesně znamená takzvaná stupňovitost piva. Proč je desítka desítka a dvanáctka dvanáctka?
4 fotografie

Pivo: Desítka, nebo dvanáctka? Rozdíl není jen v alkoholu, vyvracíme pivní mýty

Věda
Vedoucí Památníku Tomáše Bati ve Zlíně Magdaléna Hladká.
/ROZHOVOR/ Památník Tomáše Bati se v tomto roce naplno otevře návštěvníkům o měsíc dříve, než tomu bylo v předchozích letech. Turisté i obyvatelé Zlína tak mohou zavítat na komentovanou prohlídku vlajkové lodi zlínského funkcionalismu už od 2. dubna. Na co se mohou návštěvníci těšit, co by si z návštěvy měli odnést a co se chystá k výročí narození Tomáše Bati, prozradila v rozhovoru pro Deník vedoucí Památníku Magdaléna Hladká.

Památník Tomáše Bati je zajímavý svou prázdnotou, říká Magdaléna Hladká

Zlínsko
Myslíte, že jíst zdravě a hubnout je drahé? Spočítejte si, kolik vás stálo ztloustnutí, budete se divit
Co opravdu funguje na hubnutí a po čem se nejvíc zhubne? Po Vánocích, které jsou u nás tradičně svátky dobrého jídla, je tato otázka pro mnohé aktuální. Navíc peněženka dostala zabrat a moc v ní nezbývá, takže ideální hubnoucí plán je ten levný. Vytvořit ho je překvapivě snadnější, než byste si mysleli. Odbornice vyvrací mýtus, že zdravé jídlo je drahé a dává deset jednoduchých tipů, díky kterým dokáže zdravě zhubnout každý.

Jak zhubnout levně? Odbornice dává 10 tipů. Vyzkoušejte je a proměňte se

Zdraví
Velký ohlas vyvolává i tato fotografie, na níž má být taktéž zachycena čupakabra.
Čupakabra existuje. Minimálně v myslích těch, co v její existenci věří.  Četná svědectví o tom, čeho všeho je čupakabra schopná a jak vypadá, vyplývají z popisu lidí, kteří se s tímto legendárním tvorem údajně setkali. Pravdu o čupakabře se opakovaně rozhodli zjistit vědci. Jejich poznatky jsou velmi zajímavé. Tvorové žijící zejména v Americe tak nepřestávají uchvacovat.
5 fotografií

Pravda o obávané čupakabře. Legendární tvor sající krev děsí lidi už třicet let

Hobby
Stoper Baníku Ostrava David Lischka.
/ROZHOVOR/ Tahounem fotbalistů ostravského Baníku byl (nejen) v sobotním duelu s Pardubicemi Brazilec Ewerton, do formy se ale dostal i obránce David Lischka. Jistý dozadu, kde vyhrál spoustu soubojů i sprintů, zároveň konstruktivní do útoku. Pomáhal zakládat ofenzivní výpady Slezanů. Šestadvacetiletého bývalého hráče Sparty, či Jablonce trenér Pavel Hapal označil za nejlepšího muže na hřišti. A to i přesto, že jako levák nastupuje vedle Karla Pojezného na pravé straně stoperské dvojice.
64 fotografií

Defenzivu Baníku drží dva levonozí stopeři. Snad je mýtus pryč, přeje si Lischka

FORTUNA:LIGA
Odstraňování chloupků nad horním rtem bývá častou součástí péče o obličej mnoha žen
Chloupky a vousky v oblasti obličeje znepříjemňují život mnoha ženám. Ať už se trendy mění jakkoliv, případný knírek či tmavé chloupky v obličeji považují ženy stále za neestetické. A co hůř, jedná se o problém, který je vždy vidět na první pohled. Jak se ale chloupků nejlépe zbavit? Jak odstranit chloupky na obličeji? A jak odstranit knírek tak, aby nerostl hustší, tmavší a chloupky nebyly silnější?
5 fotografií

Jak odstranit chloupky na obličeji? Zkuste tuto převratnou metodu, zabere

Zdraví
Velké trávicí potíže mohou způsobit i jednlé houby, pokud se nedostatečně tepelně upraví.
Jedovatými houbami se u nás každý rok otráví desítky houbařů. A to není zdaleka všechno, co se milovníkům hub může přihodit. Na nemocničních pohotovostech se hodně často objevují lidé, kteří snědli sice jedlé, ale špatně tepelně upravené houby. Jaké příznaky má otrava houbami? Jakým chybám se vyhnout při jejich sbírání a co funguje jako zaručená první pomoc při takové otravě? A jaké zásadní chyby lidé dělají?

Které mýty o houbách lžou? Možná vás překvapí, že otrávit vás mohou i ty jedlé

Hobby
Houbový čarokruh v Anglii nazývají "fairy ring".
V Anglii se označují jako "fairy rings" (vílí prsteny), ve Francii "ronds de sorcières," (kruhy čarodějnic) a třeba ve Švédsku "älvringar" (vílí kruhy). V Česku se jim nejčastěji říká houbové čarokruhy. Každý název odráží místní mýty a pověry, které se v dané části světa k těmto zvláštním shlukům hub v minulosti vytvářely. Pravdou ovšem je, že vznik houbových čarokruhů má své vědecké vysvětlení. Přesto tento fascinující přírodní jev v podobě kruhových formací hub vyskytujících se v lesích či na loukách i v současnosti dál působí na lidskou představivost.
12 fotografií

Co skrývají houbové čarokruhy? Portály k cizím světům, divoženky i vědecká fakta

Věda
Jedno vejce denně třeba v podobě vejce Benedikt si klidně můžete dát bez výčitek svědomí.
Vejce, tedy konkrétně jejich žloutky, byly a mnohdy stále jsou považovány za potravinu zapovězenou všem lidem s vyšším cholesterolem v krvi. Jsou vajíčka opravdu nebezpečná pro naše srdce a cévy, nebo se jedná o nepravdivý mýtus? Kolik vajec bychom měli denně sníst? A když už je koupíme, jak je můžeme využít i mimo kuchyni? Víte také, jak vejce, která nejsou levná, nahradit v receptech pokrmů jinou surovinou a tím ušetřit?

Jsou skvělým zdrojem bílkovin. Lidé se je ale často bojí jíst kvůli jednomu mýtu

Zdraví
Jízda na elektrokole neprospívá jen seniorům, ale může zlepšit kondici i mladším lidem
Obliba elektrokol v Česku stoupá a jejich počet strmě roste: po našich silnicích i horách se jich prohánějí už stovky tisíc. Je proto s podivem, že některé nesmyslné mýty z oblasti e-biků stále přežívají, například, že na elektrokole se nemusí šlapat a že je jen pro seniory a pro lenochy. Tyto nesmysly snadno vyvrátíme. Mýtem ale rozhodně není, že počet nehod cyklistů na elektrokolech stoupá. Jejich stroje za to však nemohou. Jak funguje elektrokolo? 

Nepodceňujte elektrokola, nejsou pro lenochy. A vyvrátíme i další mýty

Hobby
Sovětští protitankoví střelci v bitvě v Kurském oblouku, červenec 1943. Střelci byli vyzbrojeni protitankovou puškou PTRD, určenou k prorážení pancíře tanků.
Před 80 lety začala v Kurském oblouku bitva, která se stala jednou z nejvýznamnějších bitev druhé světové války na východní frontě a je chybně považována za největší tankový střet dějin. Historik Ben Wheatley však v nové knize dokazuje, že legendární vítězství ruských tanků je spíše mýtus. Nezpochybňuje to však hrdinství sovětských vojáků, kteří německou ofenzívu skutečně zastavili.
22 fotografií

Drtivá porážka nacistů u Kurska? Historik: Stovky zničených tanků jsou mýtus

Svět
Velký bílý žralok. Ilustrační snímek
Útok žraloka na ruského turistu v egyptském letovisku Hurghada na začátku června vyvolal mezi lidmi paniku. Někteří kvůli obavám zrušili letní dovolenou rovnou, další hodnotí rizika koupání v moři a nastudovávají zaručené tipy, jak se žralokům ubránit. Zbytečně. „Žralok je vrcholový predátor, a pokud se rozhodne zaútočit, je to ruská ruleta. Oběti jsou jednoduše ve špatný čas na špatném místě. Jedinou zaručenou obranou je výběr destinace, kde je riziko, že žraloka potkáte, minimální,“ míní hydrobiolog z Biologického centra Akademie věd ČR Martin Čech.

Ploutev na hladině je mýtus. Žralok zaútočí jako torpédo, říká hydrobiolog

Zvířecí deník a chovatelství
První okamžiky a začínající příběhy rodiny s miminkem.
Mnoha lidem se pod pojmem dula nevybaví téměř nikdo, popřípadě sluníčková žena, která v batikovaném oblečení poskakuje vedle rodící ženy, u ní doma v obýváku. Stejně tak se dozvídáme sporné informace o placentě a jejím poporodním využití. Tato zaběhnutá dogmata se ve společnosti tradují z důvodu nepochopení a nedostatku faktických informací. Dula Markéta Verbíková se považuje za průvodkyni ženy těhotenstvím, porodem a následným obdobím seznamování s jejím miminkem. Podpořit a moci se opřít o pevný bod v průběhu tohoto transformačního úseku v životě ženy, je cílem, na kterém si zakládá.
20 fotografií

Vyvracíme mýty: Dula jako průvodkyně těhotenstvím. Placenta jako zdroj energie

Rodina
Na archivním snímku zápas 20. kola, KP: Start Tlumačov (žlutozelení) - Holýšov 0:6, 2. dubna 2023.
Už bez odvolaného trenéra Jaroslava Kubeše vstoupí fotbalisté Holýšova do baráže o udržení krajského přeboru. Mužstvo převzal hrající asistent kouče Václav Kaas v posledním kole soutěže doma proti Mýtu (3:0). Holýšov čeká náročný dvojzápas proti Chlumčanům, čtvrtému celku I. A třídy. První zápas je na programu ve čtvrtek od 18 hodin v Chlumčanech, odveta se hraje v neděli ve stejný čas v Holýšově.
75 fotografií

Baráž je nevyzpytatelná. Chceme vyhrát už první zápas v Chlumčanech, říká Kaas

Kraje
Kniha Hypnóza, její moc a síla je poutavým rozhovorem novinářky Marty Fenclové s profesionálním hypnotizérem Jakubem Kroulíkem.
V Jilemnici vystoupí ve středu 7. června známý český hypnotizér a mentalista Jakub Kroulík. Jedná se o nejlepšího českého hypnotizéra a popularizátora hypnózy, který během této přednášky seznámí posluchače s historií, vysvětlí mýty o hypnóze a zároveň nechá přítomné hypnózu prožít. Interaktivní přednáška, která se bude konat ve Společenském domě Jilm a je součástí edukačního turné po vybraných městech České republiky.

Známý český hypnotizér Jakub Kroulík vystoupí v Jilemnici

Čtenář reportér
Sisi byla jednou z nejkrásnějších žen 19. století.
Císařovna Alžběta Bavorská zvaná Sisi (někdy se objevuje tvar Sissi) rozhodně nebyla takovým neviňátkem, jak tvrdí mýtus, který o ní postupem let vznikl. Užívala si věci, které byly v 19. století u žen považovány za krajně kontroverzní. Jedna její neřest zvedala lidi ze židlí natolik, že se nad Sisi pohoršovala i její současnice, britská královna Viktorie. Další byla tak za hranou, že sama Sisi se postarala, aby se o ní nevědělo ještě celá desetiletí po její smrti. 
10 fotografií

Krásná Sisi nebyla takovým neviňátkem, jak se říká. Měla svou tajnou neřest

Svět
Jako vhodnou zbraň Jasmína doporučuje pepřový sprej.
Rady, jak v případě napadení kopnout útočníka do intimních partií, nebo se bránit pomocí svazku klíčů nastrkaných mezi prsty, jsou už dlouho považovány za osvědčené. Ve skutečnosti však moderní sebeobrana začíná mnohem dříve, než k fyzickému útoku dojde. V 90 procentech případů totiž násilníka jeho potenciální oběť může odradit už tím, jak se chová a jak mluví.
18 fotografií

Kopnutí agresora mezi nohy není spolehlivé. Lektorka zná lepší způsoby obrany

Ženy
S nitroděložním tělískem je spojena řada mýtů
Nitroděložní tělíska, ať už hormonální či ne, jsou velice účinnou formou dlouhodobé antikoncepce. I přesto se však setkáváme s obavami žen, které mají strach z náhodného vytažení tamponem, poranění partnera při sexu, přibírání na váze či nedostatečné ochrany před otěhotněním. Jaké mýty jsou s nitroděložními tělísky nejčastěji spojovány?
5 fotografií

Mýty a fakta o nitroděložním tělísku: Hrozí poranění při sexu či tloustnutí?

Zdraví
Mláďata ježka západního, která mají šanci zimu přežít bez pomoci odborníků.
Už téměř 3000 ježků přijaly letos záchranné stanice do své péče! Z toho za posledních 7 týdnů to bylo rekordních 1400 ježků. Většina z nich přitom žádnou lidskou pomoc nepotřebovala. Stala se obětí mýtu o tom, že malý ježek zimu nepřežije. Do záchranných stanic patří pouze zranění a nemocní ježci. Ti ostatní mají zůstat na svobodě a v bezpečném prostředí.

Ježci: Nechte nás být. Do záchranných stanic zdravý ježek nepatří!

Čtenář reportér
Mláďata ježka západního, která mají šanci zimu přežít bez pomoci odborníků.
Už téměř 3000 ježků přijaly letos záchranné stanice do své péče! Z toho za posledních 7 týdnů to bylo rekordních 1400 ježků. Většina z nich přitom žádnou lidskou pomoc nepotřebovala. Stala se obětí mýtu o tom, že malý ježek zimu nepřežije. Do záchranných stanic patří pouze zranění a nemocní ježci. Ti ostatní mají zůstat na svobodě a v bezpečném prostředí.

Ježci: Nechte nás být. Do záchranných stanic zdravý ježek nepatří!

Čtenář reportér
Mláďata ježka západního, která mají šanci zimu přežít bez pomoci odborníků.
Už téměř 3000 ježků přijaly letos záchranné stanice do své péče! Z toho za posledních 7 týdnů to bylo rekordních 1400 ježků. Většina z nich přitom žádnou lidskou pomoc nepotřebovala. Stala se obětí mýtu o tom, že malý ježek zimu nepřežije. Do záchranných stanic patří pouze zranění a nemocní ježci. Ti ostatní mají zůstat na svobodě a v bezpečném prostředí.

Ježci: Nechte nás být. Do záchranných stanic zdravý ježek nepatří!

Čtenář reportér
Mláďata ježka západního, která mají šanci zimu přežít bez pomoci odborníků.
Už téměř 3000 ježků přijaly letos záchranné stanice do své péče! Z toho za posledních 7 týdnů to bylo rekordních 1400 ježků. Většina z nich přitom žádnou lidskou pomoc nepotřebovala. Stala se obětí mýtu o tom, že malý ježek zimu nepřežije. Do záchranných stanic patří pouze zranění a nemocní ježci. Ti ostatní mají zůstat na svobodě a v bezpečném prostředí.

Ježci: Nechte nás být. Do záchranných stanic zdravý ježek nepatří!

Čtenář reportér
Britský archeolog a egyptolog Howard Carter otevírá nejvnitřnější svatyni hrobky faraona Tutanchamona poblíž Luxoru v Egyptě. Schody vedoucí dolů do hrobky prý objevil jeden z Carterových nosičů vody
Právě před sto lety stanul britský archeolog a egyptolog Howard Carter před vstupem do hrobky staroegyptského faraona Tutanchamona. Od té doby už ani egyptologie, ani samotný Carterův život nebyly takové jako dřív. U příležitosti stého výročí je na čase rozkrýt některé mýty, jež se s tímto unikátním nálezem pojí. Včetně legendární faraonovy kletby, jež prý připravila o život ty, kteří vyrušili faraona ve věčném spánku. 
28 fotografií

Před sto lety našli lidé Tutanchamonovu hrobku. Některé prý za to stihla kletba

Svět
Očkování je jedinou dostatečně spolehlivou prevencí chřipky
„Zatímco opíchanci marodí, my za ně pracujeme!“ Jeden z našich čtenářů takto reagoval na nedávný článek o důležitosti očkování proti chřipce. Nedůvěra v účinnost vakcíny, obavy z toho, že způsobuje nemoc, nebo přesvědčení, že já chřipku zvládnu levou zadní i bez očkování. To jsou jen některé mýty v naší společnosti, které způsobují, že ve vakcinaci hodně zaostáváme za jinými evropskými zeměmi.
9 fotografií

Pět mýtů o očkování proti chřipce. Lékaři je dokážou vyvrátit

Zdraví
Je sója zdravější než mléko a maso?
Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.

Je sója zdravější než maso či mléko? Odbornice popsala největší mýty

Zdraví
Martin Komárek.
Vladimír Putin vytváří nebezpečný mýtus o hodném Rusku, které zachraňuje zkažený svět.

Carova řeč

Komentáře
Etnolog Petr Janeček, autor úspěšných knížek o černé sanitce
Docent Petr Janeček, zástupce ředitele Ústavu etnologie FF UK, má nádherné zaměstnání. Vyučuje totiž moderní folklor. Jeho hlavním oborem jsou současné pověsti neboli městské legendy, z jejichž výzkumu vytěžil sérii úspěšných knížek Černá sanitka. Věnuje se ale také fámám, hoaxům, různým konspiračním teoriím. To vše spadá do oblasti dezinformací, na nichž mimo jiné stojí i současná válka Ruska s Ukrajinou.
7 fotografií

Odborník na městské legendy Petr Janeček: Válka je pro fámy živnou půdou

Literatura
Ferdinand Porsche (v klobouku) koordinuje přípravu svého prototypu na testy.
Jakkoli je povědomí o 2. světové válce velmi široké, v dnešní době, kdy rychle ubývá pamětníků, se zároveň vynořuje řada klišé, mýtů a předsudků o tom, jak válka probíhala. O německém tanku PzKpfw VI Tiger se toho napsalo mnoho a mnoho. Dá se dokonce říci, že Tiger se stal pro nejširší veřejnost jedním ze symbolů 2. světové války. Je proto paradoxem, že právě o něm koluje řada chybných či zavádějících informací.
3 fotografie

Jak to bylo s tankem Tiger: Byl zastaralý a nenavrhl ho Hitlerův oblíbenec

Věda a technika
Polské jízdní jednotky byly vrženy do bojů hned od prvních hodin války.
Největší vojenský konflikt, na který doplatily smrtí desítky milionů lidí a ožebračením celé národy, je nesmazatelně zapsán v historii lidstva. Od jeho skončení se jej generace historiků a badatelů snaží popsat a pochopit a zejména předat poselství o něm nastupujícím pokolením. Jakkoli je povědomí o 2. světové válce velmi široké, v dnešní době, kdy rychle ubývá pamětníků, se zároveň vynořuje řada klišé, mýtů a předsudků o tom, jak válka probíhala. Jedním z nejzažitějších, pokud jde o válku s Polskem, je historka o tom, jak polská jízda zaútočila šavlemi na kolonu německých tanků.
3 fotografie

Legenda tvrdí, že polská kavalerie útočila šavlemi na tanky. Vše ale bylo jinak

Věda a technika
Žatecké kino láká na přenos Eurydiky z Metropolitní opery.
Hudba se stává tématem uměleckých děl odnepaměti. Mezi nejstarší příběhy, v nichž hudba hraje klíčovou roli, je stará řecká báje o pěvci Orfeovi, který chce vyvést svou milou Eurydiku z podsvětí. Dnes už klasický příběh nabral v dějinách umění mnoha podob, jedním z posledních zpracování je opera Eurydika Matthewa Aucoina. V novém nastudování ansámblu Metropolitní opery v New Yorku vstoupí v rámci série přenosů MET: Live In HD v sobotu 4. prosince i v Digitálním kině v Žatci, a to od 18.45 hodin. Lístek přijde na 300 korun.

VIDEO: Žatecké kino láká na přenos Eurydiky z Metropolitní opery

Čtenář reportér
Velitel 8. gardové střelecké divize generálmajor I. V. Panfilov (vlevo), náčelník štábu plukovník I. I. Serebrjakov a vojenský komisař divize S. A. Jegorov na průzkumu ve vesnici Guseněvo. Poslední Panfilovova fotografie, pořízená 18. listopadu 1941
Když přišel v roce 2016 do ruských kin film 28 panfilovců, vyvolalo to velkou debatu. Film zobrazoval v tradičním pojetí legendu o 28 gardistech, kteří měli v listopadu 1941 zničit před Moskvou za cenu vlastních životů téměř 20 nepřátelských tanků. V době premiéry byl již tento mýtus zpochybněn, ruské ministerstvo kultury však o dva roky později oznámilo, že má nové dokumenty, které ho potvrzují.
11 fotografií

Příběh, který se možná nestal. Mýtus o chrabrém boji panfilovců Rusy rozděluje

Svět
Historicky první psí brunch, který se uskutečnil v pražské Kavárně co hledá jméno.
Naši pohodu ovlivňuje jídlo, to určitě potvrdí každý. A stejně je tomu tak i u psů. Jenže zatímco my si dokážeme svoji stravu koupit či připravit podle naší chuti, pes si o to příliš říci neumí. Navíc ho ani moc nezajímá, co je pro něj skutečně vhodné, a co by raději neměl. Jak na to?
5 fotografií

Naši pohodu ovlivňuje pohoda našeho psa

Hobby
Už nemusíte hledat mobil a spouštět v něm aplikaci! Stačí to jednoduše nakázat vašemu asistentovi, a ten už zaúkoluje umělou inteligenci ve vašem zařízení
Pojem chytrá domácnost se dávno zabydlel jak v e-shopech s domácími spotřebiči a elektronikou, tak v běžném slovníku. Investice do produktů, které používají vlastní „mozek“, se totiž vyplatí. Lenoši zatím vyhráno nemají, protože pračku i myčku je pořád třeba naplnit ručně, ale v oblasti udržitelnost a energetické úspornosti jsou pokroky obrovské.
16 fotografií

Fakta a mýty o chytré domácnosti. Investovat do ní se vyplatí

Domácnost
Cheb, jak ho (ne)znáte. Vedení města chce skoncovat s různými dezinformacemi a mýty, které se o Chebu od devadesátých let tradují. Kampaň byla naplánována už na minulý říjen
Cheb, jak ho (ne)znáte. To je akce, kterou město představilo přímo v Praze. Důvod je jednoduchý. Vedení města chce skoncovat s různými dezinformacemi a mýty, které o Chebu od devadesátých let tradují. Kampaň byla naplánována už na minulý říjen, ale pandemie záměr zbrzdila. Vedení Chebu novinky představilo 13. října v Konferenčním centru CITY v Praze na Pankráci.

Cheb se představil v hlavním městě, boří staré mýty

Chebsko