ŠTÍTEK: nachlazení

Klimatizaci raději nechte běžet celý den na nízké otáčky, než abyste ji párkrát za den pustili na plný výkon.
Hlavně, aby tam byla klimatizace! Toto přání lidé vyslovují nejen při nákupu dovolenkových pobytů. Ve vedrech toužíme po ochlazení doma, v autě i ve veřejné dopravě. Jenže při nesprávném použití klimatizace či větráků hrozí rychlý nástup zdravotních potíží. Na pozoru by se měli mít nejen alergici, astmatici a kardiaci. I jinak zdraví lidé se při výskytu obtíží ptají, jak vypadá nachlazení z klimatizace a jestli to není i jejich případ. Připravili jsme proto konkrétní rady, jak se onemocnění z klimatizace vyhnout.

Nachlazení z klimatizace. Lékaři poradili, jak ve vedrech zůstat v pořádku

Zdraví
Mocným pomocníkem při nachlazení může být horký nápoj, kterých v lékárně najdete spoustu
Doba nachlazení a chřipek je v plném proudu. Jedním z poměrně spolehlivých úlevných léčivých přípravků jsou horké nápoje. Ty pomohou snížit horečku a podle další přidané účinné látky třeba i přispějí k uvolnění rýmou ucpaného nosu. Farmaceutická asistentka Martina Lachnittová vysvětluje, že mají i stinnou stránku. Při špatném užívání totiž mohou ohrozit zdraví.

Dejte pozor na léčivé horké nápoje. Hrozí i předávkování, varuje holka z lékárny

Zdraví
S kašlem, který trvá déle, než měsíc raději vyrazte k lékaři.
Pokud vás kromě kašle trápí navíc bolest v krku, hlava třeští a máte i rýmu, asi není třeba se příliš znepokojovat. Kašel prostě patří k běžným příznakům nachlazení. Jenže když krátkodobý kašel přejde v dlouhodobou nepříjemnou potíž, je to velký problém. Jak poznat, jaký máte kašel? Zeptali jsme se lékařů, jaké další zdravotní potíže může kašel signalizovat.

Trápí vás kašel, i když nejste nachlazení? Tady je 8 nejčastějších důvodů

Zdraví
Látkové kapesníky mají oproti papírovým velké nevýhody. Při rýmě jsou doslova semeništěm bakterií.
Ačkoliv je dnes látkový kapesník považován spíš za hygienickou pomůcku z dob minulých, stále se najdou tací, kteří by jej nikdy za papírový kapesníček nevyměnili. Při rýmě i nachlazení zachytí naše hleny oba zhruba stejně, rozdíl je však v tom, že kapesník z bavlny nosíme stále u sebe, a to včetně obsažených virů a bakterií. Naše smrkání se tak může stát zdrojem nákazy pro ostatní a infikovat okolní předměty. Víte, jak ho správně používat a prát?

Používáte látkový kapesník? Riskujete. V něčem je ale lepší, než ty papírové

Zdraví
Pozitivní účinky má med především v tišení kašle při zánětu horních dýchacích cest.
Tato potravina je nerozlučně spojená především s chladným obdobím roku. Když potřebujeme zastavit začínající nachlazení, nebo se rychle uzdravit z kašle a rýmy, saháme po ní všichni. Není totiž lepší ingredience na oslazení léčivého bylinného či zázvorového čaje, než med. A pokud jde o domácí léčbu poranění, je to opět med, který pomůže. Jak potvrzují lékaři, med vytváří vhodné prostředí pro hojení ran. 
7 fotografií

Lék na nachlazení i lékaři uznávaný hojivý prostředek: Na 99 % ho máte ve spíži

Zdraví
Majoránka je proslulá svým výrazným aroma. Čaj z této byliny pomáhá při nachlazení a bojuje proti stresu.
Bylinu, kterou jsme dnes vybrali, všichni jistě moc dobře znáte. Řeč je o majoránce, kterou většina z nás používá především k dochucování pokrmů. Věděli jste ale, že se z ní dá připravit i léčivý čaj? Jeho chuť i aroma má uvolňující efekt, pomáhá při nachlazení, chrání játra, ale zpomaluje i projevy stárnutí. Jak čaj z majoránky uvařit a čím je majoránka sama o sobě tak přínosná?
5 fotografií

Tuto polévkovou bylinu má doma každý. Čaj z ní léčí nachlazení a chrání játra

Zdraví
Rozhovor s terapeutkou klinické nutriční medicíny Monikou Novotnou na téma Jak si zdravě vybavit lékárničku pro případ viróz a nachlazení.
Hostem Deníku za rubriku Miminek na For Kids, největším veletrhu hraček, her a potřeb pro děti, byla terapeutka klinické nutriční medicíny Monika Novotná. V druhém rozhovoru na téma Jak si zdravě vybavit lékárničku pro případ viróz a nachlazení se terapeutka rozpovídala například o tom, jak se stravovat, když na sobě pocítíme nachlazení, a co by rozhodně nemělo chybět v našich domácích zásobách první pomoci.

VIDEO: Víte, jak si zdravě vybavit lékárničku pro případ viróz a nachlazení?

Rodina
Oregano známe spíše jako koření, které dodává ráz středomořské kuchyni, ale vedle toho nám může pomoci při překvapivě velké řadě zdravotních problémů.
Zatímco řešíme nedostatek penicilinu v lékárnách, jedno velmi účinné přírodní antibiotikum máme doma v kořence. Aromatickou dobromysl neboli oregano známe spíše jako koření, které dodává ráz středomořské kuchyni, ale vedle toho nám může pomoci při překvapivě velké řadě zdravotních problémů. A nejen fyzických – jak už název napovídá, dobromysl má schopnost bojovat i s chmurami a zlepšovat náladu. Nenápadná bylinka je doslova malý zázrak. Na co všechno je oregano dobré? A jak oregano používat?

Tato bylinka s drobnými lístky je účinné přírodní antibiotikum. Zlepší i náladu

Zdraví
Jednoduchá mast jen ze dvou ingrediencí je ideálním lékem při rýmě a nachlazení.
Rýma, kašel, zahlenění. To jsou hlavní příznaky podzimního nachlazení, které v tomto období každoročně prožívá velká část populace. Léčbu těchto typických projevů si však můžete usnadnit i s pomocí domácích mastí, které zvládne vyrobit úplně každý. Ulevit od ucpaného nosu i bolavých průdušek pomůže mastička z ingrediencí, které dobře znáte, jen jste možná netušili, jakou sílu v sobě ukrývají.

Úleva od rýmy a kašle? Jedinečná mast ze dvou surovin zažene podzimní neduhy

Zdraví
Cibule je nabitá cennými rostlinnými látkami včetně flavonoidů, které mají antioxidační i protizánětlivé účinky.
Tato štiplavá plodina dokáže neskutečné věci. Asi tou nejméně žádanou je, že vyvolává slzení, což ocenila pouze Šíleně smutná princezna. Všechny ostatní vlastnosti činí z cibule něco, co nesmí chybět nejen v kuchyni, ale ani v domácí přírodní lékárničce. A když na to přijde, udělá cibule radost i při úklidu, protože je mistrem na pohlcování pachů a likvidaci odolné špíny.

Doma ji má každý. Chrání před rakovinou, léčí nachlazení a pomáhá při úklidu

Zdraví
Cibulový sirup pomáhá bojovat s nachlazením a respiračními onemocněními.
Prudký pokles teplot zacloumá s nástupem podzimu s imunitou i těch nejotrlejších otužilců. Sezóna rýmy, kašle a nachlazení, opakujících se viróz a poklesu imunity je zkrátka tady. Pokud se letos chcete vyhnout častým návštěvám lékárny, nakupte si dostatečné množství obyčejné suroviny – cibule. Tato zelenina vám pomůže zbavit se suchého kašle, rýmy, nachlazení a v kombinaci s medem si z ní připravíte léčivý sirup i čaj. Co vše cibule pomůže vyléčit?
6 fotografií

Nejen na vaření. Nejobyčejnější zelenina zažene kašel podobně jako drahé sirupy

Zdraví
Barva hlenu může při rýmě pomoci odhalit, zda se jedná o bakteriální či virovou infekci
Proč po smrkání kontrolovat obsah kapesníku? Barva hlenu vám může napovědět, zda bojujete s virovou či bakteriální rýmou a zda je vhodné nasazení antibiotik. Na virovou infekci totiž žádná antibiotika nezabírají, proto byste ji měli umět odlišit od té bakteriální. O čem tedy vypovídá barva hlenu, jak dlouho trvá rýma a je takzvaná zelená rýma opravdu bakteriální?

Infekce, nebo nachlazení? Jak z barvy hlenu poznáte, že potřebujete antibiotika

Zdraví
Akutní kašel je takový, který trvá méně než tři týdny
Kašel je přirozený obranný mechanismus, kterým se nás tělo snaží zbavit prachu nebo jiného nepořádku v dýchacích cestách. Je tedy normální si odkašlat. Pokud jde o kašel akutní, krátkodobý, ten dá se zvládnout pomocí volně prodejných léků. U chronického kašle už ale nastává problém. Jak dlouhý kašel je ještě normální a člověk vystačí se samoléčbou? Kdy už raději určitě vyrazit k lékaři a jaká vyšetření zřejmě budete muset podstoupit? Bát se jich nemusíte.

Jak se nejrychleji zbavit kašle? Pneumolog radí, co opravdu pomůže

Zdraví
Veletrh hraček, her a potřeb pro děti
Vydejte se o nadcházejícím víkendu s celou rodinou na For Kids, největší veletrh hraček, her a potřeb pro děti. Součástí programu, který připravuje Deník s rubrikou Miminek, bude fotografování s vánoční tématikou dětí ale i celých rodin, pořízení snímků do soutěže Školák Deníku a rozhovor s terapeutkou klinické nutriční medicíny Monikou Novotnou na téma strava v případě alergií a jak si zdravě vybavit lékárničku v době viróz a nachlazení. Těšit se můžete i na několik dárků.

Miminka míří na For Kids: Veletrh plný dárků, fotek, zábavy i užitečných rad

Rodina
Chřipkovník – migrénovník pomáhá v boji proti nachlazení, chřipce, rýmě i migréně.
Její citrusová vůně připomíná mátu, meduňku, růži a někteří v ní cítí i proslulý rýmovník. Pěstovat ji můžete doma v květináči, kde vám pomůže proti nachlazení, rýmě, kašli, sezónní chřipce, ale i bolesti hlavy. Řeč je o chřipkovníku neboli migrénovníku, nenáročné pokojové rostlině. Jak chřipkovník pěstovat, jak využívat jeho síly, jak působí chřipkovník na zdraví a jak se díky němu zbavit rýmy a nachlazení?

Tuto pokojovku musíte mít. Její vůně bojuje proti chřipce, rýmě i nachlazení

Zdraví
Domácí elixír na zdraví v podobě zázvorového koncentrátu je skvělým podzimním nápojem.
Dát si ráno velký lok nápoje, který vám přinese věčné zdraví a postavu snů? Krásná myšlenka. Zázvorový shot a čerstvý zázvorový sirup k tomu však mají dobře nakročeno. Díky obsaženým látkám zrychlují metabolismus, tlumí chuť k jídlu a jejich antibakteriální a antivirové vlastnosti si poradí s každým nachlazením. Proč je zázvor tak zdravý, jak vybrat zázvor, jak ho uchovávat, jak z něj připravit elixír zdraví a kolik ho můžete denně zkonzumovat?
4 fotografie

Domácí elixír zdraví za pár kaček. Pár loků denně a chřipka nemá šanci

Zdraví
Zázvorový čaj je ideálním podzimním nápojem proti nachlazení, který navíc prohřeje.
Zázvor by se dal popsat jako zázračný všelék, který uleví od chřipky, rýmy, nachlazení, horečky i bolesti a vyniká svým nezaměnitelným a lehce štiplavým aroma. V těchto dnech nám nejlépe prospěje v podobě zázvorového čaje, při jehož přípravě je však potřeba dát si dobrý pozor, abyste mu nevědomky neubrali na síle. Jaký má zázvor vliv na zdraví, jak připravit zázvorový čaj, proč zázvor neloupat a jaké množství zázvoru vám může uškodit?
4 fotografie

Zázvor, všelék podzimu. Těmito čtyřmi chybami ho připravíte o cenné látky

Zdraví
Jednotlivé body na uchu mají schopnost ulevit od bolestí
Každodenní stres vedoucí k bolestem hlavy, ale i bolesti zad, za něž může sedavé zaměstnání či špatný spánek, problémy se zažíváním i časté nachlazení, to vše jsou neduhy, se kterými neustále bojujeme a kterých se snažíme zbavit analgetiky. Nadužívání léků má však nevýhody. Bolesti se dá navíc zbavit jednoduchou technikou – kolíčkem připnutým na ucho.
5 fotografií

Jaké účinky na zdraví má kolíček na prádlo? Připněte si ho na ucho a zjistíte to

Zdraví
Zázvor je vhodný především jako podpůrná léčba
Zázvor je dobře známou a v chřipkové sezóně často diskutovanou bylinou, která je po staletí využívána nejen při vaření, ale rovněž jako přírodní lék na řadu neduhů včetně bolesti, nachlazení, nevolnosti či zvracení a podporu imunity. Byla provedena řada studií, které více či méně některé účinky zázvoru potvrdily, ovšem mezi lékaři často nejsou uznávány.
12 fotografií

Zázvor pod drobnohledem. Lékaři jeho nadhodnoceným účinkům nevěří

Zdraví
V podzimní a zimní sezóně jsou běžné chřipkové viry
Chřipce podle výpočtů odborníků podlehne asi 1500 Čechů za rok, v letech horší epidemie až 5000. Loni se nechalo očkovat zhruba 23 procent osob nad 65 let, což je proti západní Evropě asi třetina. Informace zazněly na tiskové konferenci ke spuštění kampaně na podporu očkování. Pro srovnání proti covidu-19 se nechalo dosud očkovat 65 procent populace. V roce 2020 covidu-19 podlehlo přes 10 tisíc lidí, dosud přes 41 tisíc lidí. Úmrtí na chřipku se ale tak podrobně neevidují.
5 fotografií

Chřipka není jen „horší nachlazení“. Ročně připraví o život až tisíce Čechů

Zdraví
Podle nových zjištění vědců dokáže obyčejné nachlazení z těla vyhnat zákeřný koronavirus.
Virus, který způsobuje obyčejné nachlazení, může z lidského těla vypudit koronavirus, zjistili vědci. Některé viry jsou známé tím, že soutěží, aby to byly právě ony, kdo zavleče do organismu infekci. Vědci z univerzity v Glasgow zjistili, že rhinovirus způsobující nachlazení je v tomto ohledu silnější než koronavirus, píše BBC News. Přínosy mohou sice být krátkodobé, ale rhinovirus je tak rozšířený, že by podle vědců stejně mohl pomoci při zpomalení covidu.
16 fotografií

Zákeřný covid našel přemožitele: Z těla ho může vypudit obyčejné nachlazení

Zdraví
Testování na Covid-19 na Vysočině. Ilustrační foto.
U praktických lékařů v těchto dnech drnčí telefony o sto šest. A to nejen kvůli koronaviru, ale i vzhledem k dalším obvyklým nemocem. Lidé mimo jiné řeší, jak odlišit možný koronavirus od dalších nemocí, především angíny a běžné chřipky či nachlazení. Lze je laicky rozeznat? Podle odborníků docela těžko. V případě angíny si například lékaři nechávají na dálku posílat fotografie mandlí. I koronavirus totiž může ze začátku vypadat jako angína.
16 fotografií

Bolest v krku, teplota, kašel. Jak poznat angínu, chřipku a koronavirus

Zdraví
Tomáš Grepl - trenér BK ARMEX Děčín.
/ROZHOVOR/ Děčínští basketbalisté finišují s letní přípravou na nový ročník Kooperativa NBL. Trenér BK ARMEX Děčín Tomáš Grepl má k dispozici ryze český kádr. Válečníkům sice začíná ligová sezóna 12. září, o týden dřív je ale čeká první finálové utkání Alpe Adria Cupu proti Pardubicím. Úvodní bitvu sehrají v soboto 5. září od 19 hodin v Maroldovce.

Grepl: Máme málo zkušeností, tím může tým trpět

Basketbal