ŠTÍTEK: Nanga Parbat

Šťastní na vrcholu. Horolezci Radoslav Groh (vpravo) a Marek Holeček zvládli dobrodružnou expedici v Peru.
/FOTOGALERIE/ Loni pokořil jednu ze tří nejrizikovějších osmitisícovek světa Nanga Parbat, přezdívanou Hora zabiják. Letos předvedl další úžasný výkon. Vrchlabský horolezec Radoslav Groh přečkal zdravotní potíže se žaludečními vředy v Peru i smršť padajícího kamení, aby nakonec šťastně zdolal s Markem Holečkem v Andách šestitisícovou horu Huandoy Norte. 
6 fotografií

I přes padající kameny. Vrchlabský horolezec zdolal šestitisícovku v Peru

Cestujeme
Šťastní na vrcholu. Horolezci Radoslav Groh (vpravo) a Marek Holeček zvládli dobrodružnou expedici v Peru.
/FOTOGALERIE/ Loni pokořil jednu ze tří nejrizikovějších osmitisícovek světa Nanga Parbat, přezdívanou Hora zabiják. Letos předvedl další úžasný výkon. Vrchlabský horolezec Radoslav Groh přečkal zdravotní potíže se žaludečními vředy v Peru i smršť padajícího kamení, aby nakonec šťastně zdolal s Markem Holečkem v Andách šestitisícovou horu Huandoy Norte. Jako první vytyčili zcela novou cestu na vrchol. Světový prvovýstup absolvovali východní stěnou severního Huandoy do výšky 6360 metrů. "Museli jsme jít do vysokého stupně rizika," vypráví. O expedici chystá dokumentární film Vteřiny věčnosti.
6 fotografií

Groh zvládl prvovýstup na počest expedice v Peru přes smršť padajících kamenů

Krkonoše
Jiří Janák
Jižní Čechy – Zdolat Nanga Parbat (8 125 m. n. m.) měl 32letý Jiří Janák z Hořic na Šumavě jako benjamínek výpravy. S dalšími třemi kamarády se navíc chtěli pokusit o výstup přes Mummeryho žebro, což se doposud nikomu na světě nepodařilo.

Výstup na Nanga Parbat ukončilo zranění

Českobudějovicko
Příští čtvrtek bude mít premiéru filmový  dokument o Miroslavu Šmídovi, výjimečné osobnosti horolezectví a průkopníkovi paraglidingu v Československu.
Vrchlabí - Horolezci z Vrchlabí Radek Groh, který před měsícem zdolal osmitisícovku Nanga Parbat, a Libor Dušek, jenž se příští neděli vydá na expedici do Pamíru s cílem dosáhnout jako první na světě sjezdu na lyžích z piku Karla Marxe (6723 m), byli u vzniku 25minutového filmového dokumentu o fenomenálním dobrodruhovi Miroslavu Šmídovi.
10 fotografií

Horolezci natočili dokument o svérázném lovci majstrštyků

Krkonoše
Horolezec Radek Jaroš.
Radek Jaroš je nejúspěšnějším českým profesionálním horolezcem. V roce 2014 vystoupil na poslední, čtrnáctou osmitisícovku a zapsal se tak definitivně do síně slávy světového horolezectví. Za svůj mimořádný úspěch ovšem tvrdě zaplatil – minimálně zdravotními problémy a amputovanými prsty na nohou. Přesto nelituje a svoji hranici posouvá stále dál. V lednu se dokonce vrátil z expedice na nejvyšší horu Antarktidy, jež je součástí jeho projektu Koruna světa.
6 fotografií

Radek Jaroš: České pivo a moravská slivovice vždy patřily k výbavě expedic

Magazín
Horolezec Pavel Kořínek stanul na vrchol hory Minya Konka, která je nejvýchodněji ležící sedmitisícovkou a třetím nejvyšším vrcholem mimo horskou soustavu Himalájí.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Po heroickém výkonu se dostal tam, kde doposud žádný Čech. Sedmatřicetiletý kopřivnický rodák Pavel Kořínek stanul 7. října na vrchol Minya Konka. Hora ve východní části Tibetu leží v nadmořské výšce 7556 metrů. Na posvátnou a domorodci označovanou, jako nedostupnou horu se v minulosti úspěšně dostalo jen osm expedic.     
12 fotografií

Obdivuhodný Kořínkův úspěch: Rodák z Kopřivnice stanul tam, kde žádný Čech

Ostatní sporty
RADEK JAROŠ, který zrovna nasedá na bob. To ještě neví, jak jízda dopadne.
Mnichovo Hradiště - Žoviální přístup k divákovi, líčení horolezeckých dobrodružství z nejvyšších hor světa ve formě srozumitelné i naprostému laikovi. To je to, čím na besedách sbírá body Radek Jaroš, jeden z nejúspěšnějších světových horolezců. Je zároveň teprve patnáctým obyvatelem planety Země, kterému se podařilo pokořit všechny osmitisícovky světa.

Horolezce, který zdolal osmitisícovky světa, málem zabily boby

Středočeský kraj
Novoměstský horolezec Radek Jaroš má před svým výstupem na K2 řadu marketingových povinností.
Praha - Možná to znáte také. Něco se vám dlouho daří, ale když už jste těsně před koncem, začne se kazit všechno, co se pokazit může. Radek Jaroš o tom může vyprávět hodiny. Nejúspěšnějšímu tuzemskému vysokohorskému lezci zbývá už jen jeden zářez na pažbě, aby se jako první Čech zařadil mezi držitele „Koruny Himálaje" – tedy do elitní skupinky těch, kteří vylezli na všech čtrnáct osmitisícovek.

Jaroš: Budu něco mezi pákistánským teroristou a králíčkem Duracellem

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Islámábád - ákistánská policie zadržela 18 lidí, které podezřívá z podílu na červnovém masakru deseti zahraničních horolezců, mezi nimiž byli i dva Slováci. Policie v dnešním prohlášení podle agentury AFP nicméně varovala, že na útěku je sedm dalších lidí.

Pákistán zadržel podezřelé z masakru zahraničních horolezců

Svět
Horolezci Tomáš Petreček (vlevo) a Libor Uher.
Skard – Vysokohorská expedice opavského extrémního sportovce Tomáše Petrečka v Pákistánu byla úspěšná. Před několika dny vystoupal společně s Markem Novotným na vrchol jedenácté nejvyšší hory světa Gasherbrumu I ve výšce 8068 metrů nad mořem.

Povedlo se! Tomáš Petreček zdolal Gasherbrum I

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Bratislava - Převoz dvou těl zabitých slovenských horolezců z Pákistánu se dnes zkomplikoval. Pákistánské letadlo kvůli vážné závadě ukončilo let na Ukrajině, Bratislava proto podle slovenských zpravodajských webů rozhodla pro ostatky vyslat vládní speciál. Slovensko kvůli památce horolezců nevyhlásí státní smutek, v nadcházejícím týdnu jim ale uspořádá státní pohřby.

Slovensko zabitým horolezcům uspořádá státní pohřby

Svět
Vojáci nakládají rakev jedné z obětí.
Islámábád/Bělehrad – Srbská horolezkyně Kristina-Nina Adjaninová byla součástí týmu, který se chystal v uplynulých dnech k výstupu na devátou nejvyšší horu světa Nanga Parbat. Jen se štěstím unikla masakru, ke kterému došlo o víkendu v Pákistánu, napsal srbský list Blic. Na základní tábor horolezců zaútočili v noci na neděli ozbrojení islamisté a zabili deset cizinců a místního průvodce. Mezi mrtvými byli i dva Slováci.

Horolezkyně popisuje masakr v Pákistánu: Přátele stříleli do hlavy

Svět
Vojáci nakládají rakev jedné z obětí.
Bratislava, Islámábád -  Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák dnes potvrdil, že při víkendovém útoku ozbrojenců v Pákistánu byl zabit nejméně jeden Slovák. Podle Lajčáka je to vůbec poprvé, co se slovenský občan stal obětí teroristického činu. Informovala o tom slovenská média.

Bratislava potvrdila první slovenskou oběť útoku v Pákistánu

Svět
Vojáci nakládají rakev jedné z obětí.
Islámábád – Pákistánské úřady dnes oznámily, že identifikovaly těla deseti zahraničních turistů a místního průvodce, které o víkendu zabila skupina ozbrojených islamistů. Mezi usmrcenými cizinci, kteří se chystali k výstupu na devátou nejvyšší horu světa Nanga Parbat, jsou podle pákistánských zdrojů i dva slovenští horolezci. Slovenské ministerstvo zahraničí to zatím nepotvrdilo.

V Pákistánu identifikováni zabití horolezci, včetně dvou Slováků

Svět
Horolezec Marek Holeček.
Nové Město nad Metují - Marek Holeček, osmatřicetiletý horolezec, cestovatel a člověk mnohými lidmi označovaný za dobrodruha, se ve čtvrtek 21. února představí ve večerním bloku filmů, fotografií a vyprávění v novoměstském Kině 70.
4 fotografie

Marek Holeček: Pronásleduji nové výzvy

Z okolí
Horolezec Marek Holeček.
Nové Město nad Metují /FOTOGALERIE/ -  Marek Holeček, osmatřicetiletý horolezec, cestovatel a člověk mnohými lidmi označovaný za dobrodruha, se ve čtvrtek 21. února představí ve večerním bloku filmů, fotografií a vyprávění v novoměstském Kině 70.
4 fotografie

Marek Holeček: Pronásleduji nové výzvy

Náchodsko